Cuzco

Cuzco er en smuk by, der emmer af charme og fred. Byen var Inkarigets hovedstad, og det var også her, at den sidste inka-kejser faldt til spanierne i år 1533. Der er derfor rigtig mange seværdigheder i selve Cuzco. Arkitekturen er helt unik, og overalt ser du tydeligt forskellen mellem spaniernes og inkaernes tidsperioder. Kig på bygningernes fundamenter: I de nederste lag, der er bygget af inkaerne, ligger stenene så tæt, at du ikke kan presse så meget som et stykke papir ind mellem to sten – men oven på dette kan du se den nyere, spanske konstruktion, hvor stenene er stablet totalt planløst oven på hinanden. På en sightseeingtur rundt i byen kan du besøge kirken og klosteret La Merced, den store katedral Santo Domingo, kunstnerkvarteret San Blas og museet Museo de Arte Precolombino. Dette helt specielle museum er det eneste i Peru, der er viet til at samle kunstgenstande fra gamle, peruvianske kulturer. Samlingen på 450 mesterværker daterer sig fra 1250 f.Kr. til 1532 e.Kr., og gallerierne er designet, så de lever op til den højeste standard inden for moderne museumsindretning, hvilket giver dig de bedste muligheder for at beundre præcolumbiansk kunst. Rundt om i byen finder du også et netværk af altre, viet til inkaernes guder: vand, måne, luft og jord. Selv om disse altre ikke er særlig berømte, spillede de en stor rolle for inkafolket. Bare det at slentre rundt i Cuzcos gader er en dejlig oplevelse. Det er svært ikke at blive forelsket i denne by. Når du trænger til lidt mad at styrke dig på, må du simpelthen prøve noget af det gode, lokale mad, som for eksempel grillet marsvin. Prøv at spise på La Quinta Eulalia, der er en familieejet restaurant, der har eksisteret siden 1924. I nærheden af byen findes der også mange historiske steder, for eksempel til ruinen Sacsayhuaman, der er et arkitektonisk mesterværk fra tiden før inkaerne. Herfra har du en flot udsigt over Cuzco by. 

Hoteller i Cuzco

Abittare Hotel er et smukt hus beliggende i den centrale del af Cuzco, nær templet Qoricancha. Da inkaerne regerede tilhørte slottet en af Inkaerne med navnet Pachacuteq. Hotellet oser af charme, og det er et rigtig hyggeligt og dejligt lille sted med enkle værelser og god, personlig service. Nyd en stille eftermiddag i gårdhaven.

Hotel El Balcon har vi valgt på grund af den gode service, og fordi det ligger så tæt byens centrale plads, dog ikke så tæt at du generes af støj om natten! Værelserne er store, komfortable, meget rene, men alligevel uprætentiøse. Fra hotellet er der en smuk udsigt over byen, og det hele er bygget omkring et gammelt førkolonitidshus fra 1630. Det er et af Cuzco's mest populære hoteller, så i højsæsonen kan det være svært at få plads. Lykkes det ikke, så får du et andet tilsvarende hotel.

El Mercado Cusco er et rigtig hyggeligt hotel i hjertet af Cuzco – kun en kort gåtur fra den centrale Plaza de Armas. Du kan roligt føle dig hjemme, for personalet tager sig godt af dig, og manageren er super effektiv. Hotellets indretning er virkelig fin med masser af detaljer og farver, og du kan sidde og nyde den friske bjergluft ved bålpladsen i den dejlige gårdhave. Hvis det er koldt, er der også flere hyggelige siddeområder indenfor, så du kan sidde og varme dig ved pejsen. Værelserne er meget forskellige i størrelse og indretning, men de er rigtig gode, og du har både wifi, TV og kaffefaciliteter. I hotellets restaurant skal du helt bestemt prøve at smage den lækre tapas, og om morgenen står den på dejlig buffet med alt, hvad hjertet begærer af æg, vafler, pandekager osv. Her er sågar en juicebod, så du kan få helt friskpresset juice – en fantastisk måde at starte dagen på! 

Rejser til Cuzco

938
Lima, Cuzco, Inkatrail, Aguas Calientes (Machu Picchu), Cuzco, Puno, La Paz og Lima
962
Lima, Cuzco, Machu Picchu, Cuzco, Quito, krydstogt på Galapagos
927
Lima, Arequipa, Colca Canyon, Puno, Cuzco, Aguas Calientes (Machu Picchu) og Cuzco
924C
Lima, Paracas, Nazca, Arequipa, Colca Canyon, Puno (Titicacasøen), Cuzco og Aguas Calientes (Machu Picchu)