Havana

Havana er rom, revolution og stemning, og du finder ikke samme stemning nogen andre steder i verden. På en slentretur rundt i de gamle gader ser du huse, der er fine og nypudsede, og huse der nærmest er ved at falde sammen. Alle vidner de om en tid, hvor Havana var en storslået og prægtig by, og historien har sat sit præg på hvert eneste gadehjørne. Hestevogne og amerikanerbiler i alverdens farver kører side om side på vejene, og glad larm, liv og atmosfære fylder de smukke pladser.

Seværdigheder

I Havana er oplevelserne mange, og du kan nemt gå rundt i den gamle bydel til fods. Vil du længere væk, er der også en lang række “must see” seværdigheder, så tag en af de små cocotaxaer, cykeltaxaer, hestevogne eller måske endda en af de fine gamle amerikanerbiler.  

Old Havana

Hele Havanas gamle bydel ”La Ciudad Vieja” er lukket for trafik, og her kan du vandre fredeligt rundt i de brostensbelagte gader fra den ene seværdighed til den anden. Gå en tur ned ad berømte Calle Obispo, hvor de hyggelige restauranter, barer og butikker ligger side om side. Om aftenen sidder cubanerne uden for deres hjem og diskuterer – ikke politik, det kan stadigt være farligt, men de diskuterer verden i øvrigt. De voksne snakker, børnene leger, og musikken kører fra den ene højttaler til den anden.

Fra næsten hvert gadehjørne hører du den glade og smittende salsa, og på hver eneste af de smukke pladser bliver du mødt af stemningsfuld cubansk musik og kvinder i farvestrålende kjoler med store cigarer. Plaza de Armas, katedralpladsen og Plaza Vieja med de smukke farver er bestemt et besøg værd.

  

Livet på Malecon

Havanas berømte havnepromenade oser af stemning og har både fine farvestrålende huse og gamle, faldefærdige huse. Helt ude forenden af promenaden ligger fortet El Morro nærmest bygget ind i klipperne på vandet. Malecon er især hyggelig om aftenen, når lysene spejler sig i vandet, og de unge mødes for at hænge ud på stenmuren. Måske ser du mænd, der står og fisker i bare tæer, og hele familier, der sidder med dinglende ben ud over kanten og spiser deres medbragte madpakke – her er børnene længe oppe!

Mojitos på La Bodeguita del Medio

Det er ingen hemmelighed, at Cuba er glad for rom, og i byen kan du både opleve Havana Club-museet og den tilhørende bar, eller du kan gå den klassiske musikrute med Cafe Taverna, Montserrat Bar, La Floridita og La Bodeguita del Medio. Især sidstnævnte bar er en stor seværdighed, fordi adskillige berømtheder har besøgt den gennem tiden. Hemingway og digteren Pablo Neruda var hyppige stamgæster. Måske er det her, du skal drikke din første mojito i Cuba?

Hemingways hotel Ambos Mundos

Er du interesseret i Hemingway, så besøg Hotel Ambos Mundos, hvor han boede og skrev hele to romaner. Det fine, laksefarverede hotel er måske ikke så interessant i sig selv, men du bør se værelse 511, hvor den berømte forfatter har boet så mange gange. Se de mange avisudklip og artikler, billedet af Fidel Castro og Hemingway og hans indrammede Pulitzerpris og nobelpris i litteratur. Du kan også købe en cubansk udgave af hans novelle Cats. Det koster en smule og er lidt turistet, men det er en fin oplevelse. Husk at smutte en tur op på taget og nyd udsigten ud over Havana.

Plaza de la Revolución

Den nye bydel i Havana er ikke så charmerende som den gamle, til gengæld finder du et byens absolutte ”must sees”, nemlig Plaza de la Revolución med de store vægmalerier af Che Guevera og Camilo Cienfuegos. Mange tror faktisk, at sidstnævnte er Fidel Castro - og nogle endda, at det er Jesus - men det er nu altså Camilo Cienfuegos, som også var en af revolutionernes helte.

Pladsen har haft en stor historisk betydning for Cuba. Ikke langt herfra ligger Palacio de la Revolución – en bombastisk og måske også meget kommunistisk-udseende bygning, hvor regeringen og Det kommunistiske Parti har hovedsæde.

På Plaza de la Revolución kan du rigtig føle revolutionen og tænke dig tilbage til en tid med politiske intriger og kommunistiske forsamlinger. Men den er nu ikke så hyggelig som de mange små pladser i den gamle bydel. Vores favorit er Plaza Vieja, der er hyggelig og farvestrålende, og hvor du altid kan få dig en kop kaffe til live musik.

  

Mad i Havana

Der er mange små restauranter i Havana, hvor du kan spise frokost. Du skal ikke tage ikke til Cuba for madens skyld, men er du sulten, smager risene, bønnerne og grøntsagerne da rimeligt, og der kommer hele tiden flere og bedre små restauranter. Cubanerne bruger ikke rigtig krydderier i deres madlavning, og variationen er ikke så stor. Der er store udsving i, hvad Cuba kan skaffe af madvarer, fordi de ikke handler med USA, og du vil ofte opleve, at hoteller og restauranter er løbet tør for flere af deres ingredienser.

Vi kan anbefale restauranten La Imprenta på Calle Mercaderes i den gamle bydel – de har små gode retter og lækre salater, sidstnævnte er en sjældenhed i Cuba.

Vejret i Havana

Vejret i Cuba svinger selvfølgelig lidt, men du kan regne med, at vejret er godt i Havana fra sent efterår til tidligt forår.

Det er altid en god idét at tage af sted i vores vintermåneder, hvis du vil have bedst mulig chance for sol. Du kan sagtens rejse i maj og juni, men du kan risikere lidt regnbyger. Du bør ikke rejse fra juli til september, da det er orkansæson om sommeren.

Havana Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max (C) 26 26 28 29 30 31 32 32 31 30 28 27
Min (C) 17 17 18 20 22 23 23 23 23 22 20 18
Regn (mm) 68 54 50 63 130 194 149 157 174 174 75 55

Rejser til Havana

CU10EG
Havana, Viñales, Cienfuegos og Trinidad
CU42EG
Havana, Trinidad, Santa Clara, Cayo Santa Maria
CU23AEG
Havana, San Diego de los Baños, Viñales, Playa Giron, Topes de Collantes, Hanabanilla og Cayo Santa Maria
CU8DEG
Havana, Trinidad, Varadero og Toronto

Hoteller i Havana

I Havana kan du både på hotel og i casa. Hotellerne er som regel ældre men rigtig charmerende, og vi har et par favoritter, der ligger rigtig godt. Casaerne derimod er hyggelige - og med super mad! Generelt anbefaler vi altid vores gæster at bo på casa i Cuba. Både fordi det er billigere, og fordi det er den helt rigtige måde at opleve Cuba på. 

Casa particular er et privat hjem, der tilbyder overnatning til gæster. Nogle steder får du et værelse i den bygning, hvor din værtsfamilie bor, og andre steder bor du i separate bygninger med nyere gæsteværelser. Der kan være forskel på stederne, men mange fungerer nærmest som mini-hoteller og har udmærkede faciliteter på værelserne – fx aircondition, vifte, køleskab og TV, og du kan også ofte få vasket tøj imod betaling. Værelserne er simple og rene, typisk med en dobbeltseng, et skab eller en kommode. Der er altid eget badeværelse med håndklæder og sæbe osv. Du får morgenmaden serveret på det tidspunkt, du ønsker, og du kan også bestille aftensmad. Maden er som regel rigtig god og rigelig – ja maden er faktisk en af de virkelig store fordele ved at bo i et casa. En anden fordel er, at du nemt kan få at vide, hvad der sker i området, hvor du skal spise, eller om der sker noget specielt, mens du er her. Det ikke er alle steder, de taler godt engelsk, men som regel kan du få et rigtig godt indblik i cubanernes hverdag, når du bor i et casa. C&C anbefaler klart, at du som minimum prøver at bo i et casa particular på noget af din rejse til Cuba. Det er nemlig den helt rigtige måde at opleve Cuba på!

Habana Libre Hotel er et stort og lidt kedeligt hotel, der ligger i hyggelige omgivelser mindre end 10 minutters kørsel fra den gamle bydel. Du bor på et flot værelse med gode faciliteter, og her er wifi imod betaling. Bygningen har 25 etager, og der er flot udsigt fra de øvre etager. Her er flere forskellige restauranter og en dejlig udendørs pool på taget. Hotellet har en lidt sjov historie, for det blev oprindeligt bygget som et Hilton hotel og stod færdig ca. to måneder før revolutionen. Da revolutionen kom, overtog Fidel Castro hotellet som sin base, og på 16. etage er hans kontor stadig bevaret – hvis du spørger pænt, kan du være heldig at få lov at se det.

Hostal Obispo er et godt lille Casa Particular, der ligger helt centralt i byen. Ejerne er ikke så gode til engelsk, så du må være klar på at bruge tegn og fagter. Casa Particular betyder, at du bor i et privat hjem, der tilbyder overnatning til gæster. At bo sådan er en fantastisk måde at opleve cubanernes dagligdag, og det er en stor fordel at bo hos en familie, for de ved, hvad der sker i området, hvor du skal spise, eller om der sker noget specielt, mens du er i byen. I casaet er der tre meget simple værelser med plads til tre sovende på hver - de har alle eget badeværelse. Du får enten balkon eller terrasse, hvor du kan sidde og nyde aftenerne og et glas cubansk rom. Ejerne taler ikke engelsk, men de er søde og gæstfri og hjælper gerne med hvad som helst. C&C anbefaler klart, at du som minimum prøver at bo i et casa particular på noget af din rejse til Cuba. Det er nemlig den helt rigtige måde at opleve Cuba på!

Hotel Ambos Mundos er et virkelig hyggeligt hotel, der ligger centralt i den gamle bydel tæt på alle de væsentlige seværdigheder og masser af hyggelige spise- og spillesteder. Værelserne er ikke noget særligt, men de er pæne og rene, og morgenmaden indtages på 6. sal med super udsigt over byen. Her er også en dejlig lobby, hvor man kan få en mojito, mærke stemningen og se livet gå sin gang udenfor. Hotellet er meget berømt blandt Hemingway fans, fordi det var her, Hemingway boede det meste af sin tid i Havana.