Valletta

Valletta er en af Europas mindste hovedstæder, og her kører næsten ingen biler. Det er heller ikke nødvendigt, for det er nemt at udforske byen til fods. De smukke, smalle gader er snorlige, og høje elegante byhuse ligger tæt klemt sammen med vindueskarnapper og karakteristiske maltetiske balkoner i alle regnbuens farver. Tag en slentretur rundt blandt barokbygningerne og de flotte palæer - på nærmest hvert gadehjørne støder du på imponerende statuer, springvand og våbenskjold på bymurene.

Valletta oser af en helt særlig charme, og på de hyggelige pladser summer det af liv. I sidegaderne finder du små hyggelige caféer og butikker, og du kan købe dig fattig i guldsmykker og lædervarer. Byen er optaget på UNESCOs liste over verdensarv, ikke mindst på grund af de utrolige bygningsværker – katedralen, Stormesterens Palads og den smukke hovedplads Piazza Regina.
 

Vallettas historiske seværdigheder

Valletta er mere end 450 år gammel, og i de sandfarvede gader finder du et hav af historiske bygningsværker!

Byen blev grundlagt af stormesteren Jean Parisot de la Valette, der forsvarede Malta mod bl.a. tyrkerne. Det var ham, der lagde navn til byen, og hans palads er uden tvivl en af de største seværdigheder. Stormesterens Palads har givet Valletta tilnavnet ”Paladsets by”, og det fungerer i dag som præsidentpalads. Det ligger ud til Piazza Regina – Republic Square, der vrimler med udendørs spisesteder og smukke bygninger.

Det er også her, du finder St. John’s Co-Cathedral, som er en af Maltas smukkeste kirker. Det lille ”co” betyder, at kirken deler sin status som katedral med den i Mdina, der er en del ældre. Kirken er fin udefra, men du bør også se den indvendigt, hvor du bliver mødt af et gyldent syn. Her er vægmalerier fra gulv til luft, marmorgulv og forgyldte hvælvinger overalt.

På alle sider af Valletta ligger imponerende forter bygget i de ikoniske sandsten. Det mest kendte er Fort Elmo for enden af byen, men på hver side af vandet ligger to andre smukke forter. Det ene ligger mellem Sliema og Valletta og hedder Fort Manoel, mens Fort Ricasoli ligger på den anden side af Valletta ud til vandet. Begge de to forter er kendt fra tv-serien Game of Thrones, hvor de blev brugt som kulisser til borgen ”Red Keep” i King’s Landing. De bør opleve alle tre fort – om ikke andet så bare udsigten til dem fra Valletta.
 

Den særlige stemning i Valletta

Valletta har en dejlig atmosfære, og især på pladserne og i de små sidegader er stemningen charmerende. I området omkring Strait Street finder du hyggelige pubber og barer, hvor tilrejsende søfolk slog sig løs i gamle dage. Du kan også slå dig løs, eller du kan kigge dig omkring i de små, familieejede butikker og købe souvenirs med dig hjem. Gå også en tur ned til havnefronten, hvor fiskerbådene vugger i vandet, og det summer af glad liv. Her er masser af gode spisesteder, og du kan også nyde et glas vin med udsigt ud over vandet.

Upper Barakka Gardens er velbesøgt af krydstogtgæster på grund af den enestående udsigt ud over Grand Harbour og Valletta. Vi foreslår, at du i stedet besøger Lower Baracca Gardens – her er udsigten den samme, men her er fredeligt, så du kan sætte dig under palmerne og nyde roen.  
 

Oplevelser ud af byen - Mdina, templer og strande

En anderledes oplevelse finder du under jorden – nemlig det underjordiske tempel Hypogeum. Templet er fra år 2500 før vores tidsregning, og søjler og kamre er hukket ind i kalkstenene. Her er fundet skeletter fra over 7000 mennesker, så det fungerer nærmest samtidig som gravkammer.

I Maltas gamle hovedstad Mdina er det som at træde tilbage til Middelalderen. Bymuren omkranser byen, som den har gjort det siden tidernes morgen, og der er en eventyrlig stemning i labyrinten af små gader. Her kan du lade dig fare vild og se de mange smukke huse og storslåede palæer omkring byens højdepunkt – den smukke katedral, der troner sig majestætisk op midt i byen.

Rundt omkring Valletta finder du mange smukke strande, og du kan let køre til dem i bil. Maltas flotteste strand hedder Mellieha og ligger en times kørsel væk.

Billeder

Rejser til Malta
Rejser til Malta
Rejser til Malta
Rejser til Malta
Rejser til Malta
Rejser til Malta
Rejser til Malta
Rejser til Malta
Rejser til Malta
Rejser til Malta
Rejser til Malta
Rejser til Malta
Rejser til Malta

Hoteller i Valletta

Flere hoteller i Valletta