Din guide til Havana Old Town

Cuba

Her er din ultimative Havana-guide! Hele Havana Old Town byder på smukke plazaer, stemningsfuld salsa, glade gademusikanter og masser af barer med rom, som du bare må besøge på din rejse til Cubas hovedstad!

Jeg var i Cuba med mine forældre i 2017, og det var lidt af en oplevelse! Jeg har også skrevet en blog om, hvor nemt det er at køre selv i Cuba. Men denne her blog er altså en guide til Havana Old Town! Hvis du har gået rundt og tænkt: “Hvad skal man opleve i Havana?” Så læs du bare med nu!

På vej ind til Havana kører du forbi Plaza de la Revolución med de store afbildninger af Che Guevara og Camilo Cienfuegos. Jeg troede faktisk, at det var Jesus, som var afbilledet på den ene bygning, men det er altså Camilo Cienfuegos. Så ved man det! Han var en af de vigtige medspiller under revolutionen. Du behøver ikke at tage herud på en udflugt fra byen, for så meget er der altså heller ikke at se her, men er du interesseret i historie, så kan du fornemme historiens vingesus her.

Ud i Havana Old Town med det samme!

Allerede samme aften, som du ankommer, bør du tage ud og indsnuse det glade liv i Havanas gader med stemningsfuld salsamusik og masser af mennesker. Her er ikke kun turister – de lokale søger også ud i gaderne, og livebands spiller på hver eneste bar. Nyd din første mojito til lyden af glad cubansk musik i den gamle bydel.

Havana er en hel speciel by! Du må ud til fods og bare slentre rundt for at opleve hele den gamle bydel og de mange smukke pladser. Du går ad de hyggeligste brostensbelagte gader, som er helt lukket af for trafik. Farvestrålende slidte huse ligger side om side, og der er store huller i vejene, men her er så stemningsfuldt, at man slet ikke bemærker det. Der er gademusikanter overalt, og musikken smitter, så du kan ikke undgå at blive i godt humør – og måske endda nynne lidt med.

Rejser til Havana - Havana Old Town

Se alle vores rejser til Havana her.

Liv og farver ved El Capitolio

Min yndlingsrute gik fra vores hotel på vejen Colon og hele vejen ned gennem Old Havana. Langs Paseo de Martí ligger en slags mini-rambla, der hedder Paseo del Prado og minder lidt om ramblaen i Barcelona med gadegøglere, levende statuer, karikaturmalere og småboder.

Kort over Havana Old Town

Forenden af Paseo de Martí har du udsigt til Capitol-bygningen, og foran den er der et mylder af farvestrålende trafik af smukke, gamle amerikanerbiler i alverdens farver, der kører side om side med hestevogne og små gule coco-taxaer. Jeg kunne kigge på livet her i en evighed. Jeg har aldrig opfattet trafikken i Asien som værende charmerende, men det er den faktisk her i Havana – for den er så anderledes! Foran den imponerende Capitol-bygning ligger en række vaskeægte Havana-bygninger i alverdens farver – perfekt til et lille photoshoot, hvis det skulle være.

Rejser til Havana - Havana Old Town
Rejser til Havana - Havana Old Town
Rejser til Havana - Havana Old Town

Den skæve palme palme i Parque Central

Den hyggelige Parque Central lige ved siden af er omgivet af smukke, berømte bygninger, bl.a. Gran Teatro de La Habana. Cuba er især kendt for sin ballet, og den kan du opleve her på teatret. Midt i Parque Central er en statue af Cubas nationalhelt José Martí, der var en af heltene under revolutionen. Han er omgivet af palmer, og jeg blev særligt glad for den meget skæve palme i udkanten af parken. Det så ud som om, den kunne vælte når som helst.

Rejser til Havana - Havana Old Town
Rejser til Havana - Havana Old Town
Rejser til Havana - Havana Old Town

Calle ObispoHavana Old Town når det er bedst!

Fra parken er der ikke langt til Calle Obispo. En hyggelig, livlig gågade fuld af butikker, boder og barer – det må siges at være Havana Old Towns svar på Strøget. Udover de mange altaner på de slidte facader kæmper blomster og vasketøj om pladsen og pynter på fineste vis, mens cubanske mamaer ryger cigarer og sludrer fra altan til altan. Det er sjovt, for her er virkelig mange butikker, men du kan købe det samme i dem alle sammen. Vi manglede lidt ekstra tøj, solcreme og shampoo. Det var altså ikke lige til at støve op. Men Che Guevara-trøjer, rom og kasketter med det cubanske flag – dét har de masser af!

Rejser til Havana - Havana Old Town
Rejser til Havana - Havana Old Town
Rejser til Havana - Havana Old Town

Plaza de Armas – den livlige våbenplads

Calle Obispo fører hele vejen ned til Plaza de Armas – Våbenpladsen – hvor der er en hyggelig atmosfære og flere smukke bygninger. Vi så bl.a. en boghandel, og det var ikke en boghandel, som vi er vant til at se dem. Bøgerne var slidte og gamle og handlede allesammen om socialisme. Der er ikke den store variation i deres bøger. Ud til pladsen ligger også det gamle fort Castillo de la Real Fuerza, der plejede at beskytte Havana mod pirater. Cuba blev nemlig et populært mål for piraterne, da rommen blev opfundet. I udkanten af Plaza de Armas står hestevognene på rad og række, så hvis du ikke orker at gå mere, kan du nemt hoppe i sådan en og køre rundt i byen på gammeldags manér.

Rejser til Havana - Havana Old Town
Rejser til Havana - Havana Old Town
Rejser til Havana - Havana Old Town
Rejser til Havana - Havana Old Town

Farvestrålende kvinder på Plaza de la Catedral

Der er ikke langt fra Plaza de Armas til Katedralpladsen, hvor kvinder i farvestrålende kjoler med cigarer i mundvigen kæmper om lov til at posere på turisters billeder – for penge naturligvis. Jeg tog et billede af en særligt smilende kvinde, og jeg fik lidt problemer med at betale hende, fordi jeg ikke havde nogle småpenge endnu. Det er det dyreste billede, jeg nogensinde har taget. Lige ved katedralen finder du også La Bodeguita del Medio, der var Hemingways stamsted. Kig forbi, hvis du er bare det mindste interesseret i Hemingway. Måske er det her, du skal have din første Mojito i Havana?

Rejser til Havana - Havana Old Town
Rejser til Havana - Havana Old Town
Rejser til Havana - Havana Old Town

Romantiske Calle Mercaderes

Min yndlingsgade i hele Havanas gamle bydel er Calle Mercaderes. Det er en rolig gade med smukke pastelfarvede huse, og går du ned ad den gade, kommer du til alle Havanas hyggelige pladser. Vi var selvfølgelig et smut på Chokolademuseet, og vi blev også glade for restauranten La Imprenta. Mest fordi maden, vi havde fået ind til nu, var overordentlig kedelig – og på La Imprenta kunne man altså få dejlig, frisk salat og stegte hvidløgsrejer. Det var skønt!

Rejser til Havana - Havana Old Town
Rejser til Havana - Havana Old Town
Rejser til Havana - Havana Old Town

Plaza Vieja er fuld af farver, duer og legende børn. Her er flere hyggelige caféer, hvor du kan få en kop kaffe og i ro og mag lytte til de bands, der spille foran de fine, farvestrålende kolonitidsbygninger. Og ja, så ryger der måske også lige en Piña Colada ned. Min far afprøvede også adskillige af Cubas lækre rom! I Cuba hedder det faktisk ”ron”.

Rejser til Havana - Havana Old Town

God rom og Hemingway

Nabogaden Calle Oficios er også dejlig med den fine Plaza de San Francisco og udsigt ud over vandet. Her finder du Havana Club-museet, hvor du kan lære lidt mere om Cubas ”ron” – lige fra sukkerrørene bliver plukket, til der står et glas gylden rom foran dig. Her finder du Ambos Mundos Hotel, hvor Hemingway boede og skrev to romaner.

Den gamle bydel er enormt smuk og stemningsfuld, og husene er nymalede men tydeligt gamle. Du skal dog ikke langt væk fra gågaderne i Old Town, før gaderne bliver mere grå og slidte – nogle af dem er lukket af med gamle kanonløb, og der går hjemløse killinger rundt og mjaver foran slagterboder fulde af fluer.

Rejser til Havana - Havana Old Town

Alt godt fra Havana

Forenden af Calle Mercaderes på den anden side af færgeterminalerne er der ikke langt til det kæmpemæssige kunsthåndværksmarkedet. Det er virkelig en souveniroverflod! I tre store lagerhaller ud til havnen mødte vi et mylder af mennesker, kunsthåndværk, træudskæringer, farvestrålende platter, malerier af Havana, tasker og punge i alverdens former og størrelser. Det er et kulørt virvar af mennesker og farver! Vi indså hurtigt, at nærmest alle boder solgte det samme, så vi købte os et par Piña Coladaer i udhulede kokosnødder og satte os ud til vandet.

Det lille shopping-”center” Palacio de Artesania er faktisk også ret charmerende. Butikkerne er hyggelige og fulde af smykker og kunst, og bygningen i sig selv emmer af kolonitidsstemning.

Rejser til Havana - Havana Old Town
Rejser til Havana - Havana Old Town
Rejser til Havana - Havana Old Town

Livet på Malécon

Vi boede lige ned til havnepromenaden Malécon. Det er en trafikeret gade fuld af slidte og faldefærdige huse, og her er ingen butikker, restauranter eller noget. Det er dog sjovt at se livet her ved vandet. Jeg så drenge, der løb og legede på stenmuren, og par der lå og solede sig. Nogle unge fyre var kravlet over muren og stod og fiskede nede på klipperne. En enkelt tog sig en svømmetur i bølgerne. Det er også her, Castillo de San Salvador de la Punta ligger – et ældgammelt fort, der nærmest fører en tilbage til en helt anden tid. Malécon er hyggeligst om aftenen, når lysene spejler sig i vandet.

Det mest specielle ved havnepromenaden er faktisk, at den ikke er som nogen andre havnepromenader, jeg har set før. Alle andre steder ville man have plastret havnefronten til med caféer, boder og barer – men ikke i Cuba. Alting er anderledes i Cuba.

Rejser til Havana - Havana Old Town
Rejser til Havana - Havana Old Town
Rejser til Havana - Havana Old Town

Casa Blanca og et kig til Havana Old Town

En af dagene tog vi en bil over vandet til den lille by Casa Blanca. Selve byen er egentlig ikke noget særligt, men vi ville gerne se Havana ”skyline”. Det er jo nok ikke en skyline i ordets egentlig forstand, men her er den fineste udsigt ud over det gamle Havana med Capitol-bygningen, palmerne langs vandet og de ældgamle fortmure. Nær Casa Blanca står Christ of Havana – en kæmpemæssig statue af Jesus, der minder om en mindre version af Christ the Redeemer i Rio de Janeiro. Også han har en fænomenal udsigt ud over Havana.

Efter et par dage i Havana Old Town og resten af Cubas stemningsfulde hovedstad, var vi klar til at tage videre på vores rundrejse i Cuba. Læs min blog om kør selv-ferie i Cuba her.

Rejser til Havana - Havana Old Town
Rejser til Havana - Havana Old Town
Rejser til Havana - Havana Old Town

Tilmeld dig vores nyhedsbrev eller følg os på Facebook og få flere gode rejseguides fra hele verden.

Kunne du li' opslaget?
Del på de sociale medier!

Andre indlæg fra Cuba

Andre indlæg fra denne forfatter

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

*

*