Cuba i dag – det nye Cuba anno 2022

Cuba

Morten er vendt hjem fra Cuba i september 2022. Han har været i Cuba mange gange før, men det er et par år siden. I dette blogindlæg fortæller han, hvordan Cuba har udviklet sig over de sidste par år det nye Cuba!

Jeg oplevede et nyt Cuba. Og så alligevel ikke.

De fleste bygninger vidner stadig om en svunden storhed mere end en nuværende. Der er dog sket meget de sidste par år i Havanas centrum. Man ser flere bygninger, der bliver renoveret og fremstår utroligt pæne, blandt andet smukke El Capitolio. Og også Trinidad er blevet pudset lidt op.

Rejser til Cuba
Rejer til Cuba
Rejser til Trinidad og Tobago
Rejser til Cuba

Cubanerne må nu drive privat erhverv, både i form af casaer og i forhold til at importere varer. Så det kan være, du støder på en “Faxe øl”, hvis det tilfældigvis var, hvad de kunne skaffe. Cubanerne er pressede efter coronapandemien, så der er ikke for meget af det.

Cubanerne er glade for, at turisterne er begyndt at komme igen nu. Det er turisterne, der bidrager til den bæredygtige vækst ved at bo i deres casaer og besøge deres restauranter.

Fra skrabekort til SIM-kort

For 5 år siden – sidst jeg besøgte Cuba – var internet noget, der kun var på de fine hoteller. Og måske endda ikke engang dér. Cuba var kendt for, at folk tog til parkerne, hvor man kunne købe et skrabekort med 1 times Wi-Fi, som man kunne bruge i alle offentlige parker, hvor der var routere.

I dag er der Wi-Fi på flere og flere casaer og restauranter. Derudover kan man nemt få et SIM-kort og have 3G i store dele af landet. Kvaliteten af begge varierer dog stadig, men det er trods alt en kraftig udvikling, der gør det væsentligt nemmere at rejse rundt. Det gør også hverdagen en del mere stabil for cubanerne selv.

Rejser til Cuba
Rejser til Cuba
Rejser til Cuba

Bo hos en cubansk familie

Når det kommer til overnatningsmuligheder, er der virkelig også sket noget. I dag kan man bo rigtig godt i Cuba. Det har man også kunnet før, men man skulle betale uforholdsmæssigt meget for at bo på store sterile hoteller.

I dag er der i de større byer poppet mange flotte casaer op, der minder mere om et Boutique hotel end et casa particular, som vi kender dem. Der er også poppet mindre, lidt mere eksklusive hoteller op til dem, der ikke ønsker de store all inclusive hoteller.

Rejser til Cuba
Rejser til Cuba
Rejser til Cuba
Rejser til Cuba

Kan man få for meget hummer?

Jeg spiste godt i Cuba! Maden er blevet meget bedre, og man kan stadig købe sig en god hummer til 50-70 kr. Så myten om, at Cubas mad er dårlig, holder ikke længere. Man skal dog vide, hvor man går hen, og det er måske ikke det bredeste køkken, når det kommer til udvalget. Men altså – i Cuba koster en mojito stadig 15 kr.! Deres drinks er simpelthen geniale!

Men er det ikke også lidt et luksusproblem at gå død i at spise hummer?

Rejser til Cuba
Rejser til Cuba
Rejser til Cuba
Rejser til Cuba

Fra to valutaer til én

Regeringen gik sidste år fra deres to valutaer til én valuta, så der nu kun er cubanske pesos (CUP). Der er stadig nogle kringlede systemer med blandt andet en kryptovaluta, men som turist skal man bare forholde sig til pesoen.

Man kan betale med euro og dollars flere steder, men ofte er det en fordel at veksle til pesos. Man kan for eksempel veksle på det casa, man bor i. Man kan også veksle på gaden, hvor kursen kan være noget højere, men pas på du ikke bliver snydt. Nogle steder er man også begyndt at kunne betale med kort, men det er stadig ikke mange.

Rejser til Cuba

Højere serviceniveau

Der er kommet flere private aktører i Cuba, hvilket man specielt mærker på serviceniveauet. De gør sig mere umage for, at man får en god oplevelse! Overalt blev jeg taget imod med åbne arme, og vi har kontakt til nogle utroligt søde casa-værter og privatchauffører, der er virkelig interesserede i at lære en at kende!

Rejser til Cuba
Rejser til Cuba
Rejser til Cuba

Jeg ser mig selv som Cuba-ekspert, og alligevel blev jeg en hel del klogere på Cuba, da jeg var der her i efteråret. Én ting har dog ikke ændret sig: livsglæden, stemningen og salsarytmerne er de samme!

Rejser til Cuba

Kunne du li' opslaget?
Del på de sociale medier!

Andre indlæg fra Cuba

Andre indlæg fra denne forfatter

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

*

*