Hvad har silke og samuraier til fælles? De er begge rigtig gode grunde til at besøge Japan! Vi har samlet vores top 6 over Japans mange S’er. Læs med her!
Japan byder på rigtig mange gode oplevelser: historiske, kulturelle, gastronomiske, og vi kunne blive ved. Vi har dog lagt mærke til, at en del af dem faktisk har noget til fælles. Nemlig bogstavet S! Vi har derfor nedenfor lavet vores top 6 over Japans S’er – med andre ord 6 gode grunde til at besøge det eventyrlige land.
Silke
I Japan er der en rig tradition for at producere silke, og japansk silke er kendt for at være af fantastisk kvalitet. Tilbage i tiden var det ikke unormalt, at kvinden i familien opdrættede silkeorme i privaten, og på den måde var med til at skaffe familien mad på bordet. Det meste af silkeproduktionen er nu rykket videre til nogle af Japans billigere nabolande, men det er stadig muligt at købe nogle fantastiske silkeprodukter med hjem.
Silke viser sig især i nationaldragten kimonoen. En fantastisk beklædningsgenstand, der bruges til fx bryllupper og formelle arrangementer. Den traditionelle kimono er stort set umulig at få på selv, fordi den holdes sammen af mange forskellige bånd. Overalt i modebilledet lige nu finder du dog en noget mere simpel udgave af kimonoen – så hvorfor ikke købe den ægte vare med hjem fra Japan?
Samuraier
Samuraierne var japanske krigere, der havde en stor betydning for historien. I dag er de nok bedst kendt for deres karakteristiske beklædning og knivskarpe våben. Samuraierne var iklædt tunge rustninger af metal, træ og læder, og hjelme udformet som overnaturlige dyr for at skræmme fjenden. Og så bar de selvfølgelig de to dødbringende samuraisværd, Katana, som våben. Samuraititlen fandtes fra 900-tallet og helt op til 1871, hvor den blev afskaffet. I dag kan du altså ikke møde en vaskeægte samurai, men du kan besøge interessante samuraimuseer i flere af Japans store byer. Og så er Japan kendt for at lave køkkenknive, der næsten er næsten lige så skarpe som samuraiernes sværd. Køb en med hjem til skuffen og leg samurai i dit eget køkken, når der skal hakkes løg og gulerødder.
Sushi
Du enten elsker det eller hader det – men uanset hvad, har du højst sandsynligt hørt om det. Sushi har i de seneste år indtaget den danske madscene, og det bliver af mange set som lidt af en luksuriøs spise. Japan er sushiens hjemland, og du kan derfor nemt finde masser af steder, der tilbyder sushi i alle prisklasser. Du behøver dog ikke at gå ind på den dyreste restaurant for at få noget, der er virkelig velsmagende. Gør i stedet som japanerne selv gør i hverdagen og hent enten en bakke sushi i supermarkedet eller find dig en running sushi og nyd tag selv-bordet af lækre retter. Især byen Osaka er kendt for at have madglade indbyggere, så her er udvalget af gode restauranter og mindre spisesteder helt eminent!
Skyskrabere
Selvom Japan på mange områder er et meget traditionsrigt land med en lang og stolt historie, er de ikke bange for at kigge ud i fremtiden. Store internationale virksomheder som Suzuki, Panasonic og Nikon er grundlagt i Japan og har været med til at forme de biler, kameraer og meget andet af den teknologi, som vi kender i dag. Et af de helt store teknologiske vidundere i Japan er Shinkansen – højhastighedstoget, der kører med en fart på over 300 km/t! Hop selv om bord og tag turen mellem de store oplevelser i storbyerne, hvor tårnhøje skyskrabere og et lyshav af neonskilte er vokset op rundt om historiske templer. I Japan har du alle muligheder for at opleve de vilde kontraster mellem gammelt og nyt samt traditionelt og innovativt!
Sumobrydning
Japans nationalsport er en, vi trækker på smilebåndet af herhjemme, men sumobrydning er faktisk ikke noget at grine af! Det er en meget traditionsrig sport, man startede med at udøve for mere end 1500 år siden. Det er underholdende at overvære en sumoturnering. Ikke så meget på grund af kampene, der ofte kun varer et par sekunder, men lige så meget på grund af alle de ritualer, der skal gennemføres inden kampstart. Der bliver bl.a. kastet med salt og jaget dæmoner væk – et levn fra sportens tidlige år og et godt eksempel på, hvor traditionsrigt et land Japan er.
I sumobrydning bruges silke også. Dog i en lidt mere uelegant udgave end den smukke kimono. Til gengæld er der fri bevægelighed i lændeklædet, der består af et 9 meter langt stykke silke, der vikles 4-9 gange rundt om bryderen – alt afhængig af hans omfang.
Selfiestænger
Du har nok set det: en skov af turister, der alle står med deres selfiestænger for at få det helt rigtige foto til kaminhylden derhjemme. Men vidste du, at selfiestangen faktisk blev opfundet af en japaner, længe inden der var noget der hed ”mobiltelefoner” og ”selfies”? Det hed derfor selvfølgelig heller ikke ”selfiestang” dengang, men i stedet noget, der groft oversat betyder ”teleskopforlænger til understøttelse af kompakt kamera”.
I dag har også japanerne taget den moderne selfiestang til sig – og du kan jo gøre det samme! Der er mange gode selfie-spots i Japan, blandt andet Hozomon-porten i Tokyo, der med sin kæmpe, røde rispapirlampe er et populært sted at forevige ferien.
Det var vores top 6 over japanske S’er for de rejse- og oplevelsesglade. Måske du selv har nogen at tilføje til listen?
Lad dig inspirere af vores rejser til Japan her!