Øhop på Maldiverne – det ægte Maldiverne

Maldiverne

Når jeg rejser i privat regi, er mødet med lokalbefolkningen og indblikket i deres kultur, skikke, levevis og det lokale køkken nogle af de ting, jeg nyder rigtig meget – at komme lidt ind under overfladen og møde de mennesker, der bor i landet. Og måske er det en af grundende til, at jeg endnu ikke havde besøgt Maldiverne, til trods for at jeg elsker sand mellem tæerne, dykning og livet under havoverfladen!

Men når vi hører om Maldiverne, er det som oftest billeder fra resort-øerne der toner frem på nethinden. Billedskønne øer, der ligger som perler på en snor, omkranset af det smukkeste turkisblå hav og kridhvide sandstrande. Øer hvor eneste bebyggelse er ét enkelt resort – og de eneste beboere er turisterne, der kommer og går, og personalet selvfølgelig, der typisk bor på øens centrum i en lille ”personale by”.

Rejser til Maldiverne
Resort villa
Rejser til Maldiverne
Rejser til Maldiverne

Og lad der ikke være nogen tvivl om (nu da jeg har været der), at disse øer og resorts er virkelig lækre og helt sikkert værd at rejse efter!! Det er Maldivernes ansigt udadtil, og et tropeparadis som næsten alle drømmer om at rejse til. Og med rette. Maldiverne leverer virkelig. Photoshop er slet ikke nødvendigt. Havet ER så blåt, og sandet ER virkelig så hvidt!

Men hvad med lokalbefolkningen, dem der ikke arbejder på en af de mange resort-øer. Hvor lever de egentlig og hvordan er deres kultur?

Det var jeg ret nysgerrig på!

De lokale øer

Det er kun godt 10 år siden, at det blev muligt at rejse til de lokale øer i Maldiverne, så turisme her er stadig et forholdsvis nyt fænomen. Men mange af de lokale øer tilbyder efterhånden en eller anden form for overnatningsmulighed – ofte i form at et mindre guesthouse eller homestay. Og der dukker lige så stille også lidt større hoteller op, ligesom det i dag også et muligt at bo på et 4-stjernet resort på en lokal ø.

Derfor havde jeg sat mig for, at jeg, i forbindelse med min nyligt overståede studietur, ville research en masse på de lokale øer og sætte mig lidt mere ind i, hvad mulighederne er her – sådan at vores gæster hos C&C Travel også kan få mulighed for at opleve ”det ægte Maldiverne”. Og så vi, som rejsebureau, kan være med til at bidrag til den lokale, bæredygtige vækst, ved at lægge vores penge direkte til gavn for lokalsamfundet.

Rejser til Maldiverne
Rejser til Maldiverne
Rejser til Maldiverne

Jeg blev bekræftet i, at forskellen på lokale øer og resorts er ret stor!

De lokale øer har flere forskellige mindre overnatningssteder, restauranter/cafeer, dykkerbutik og små minimarkeder. Der er dagligdagsliv med skole, børn der leger i gaderne og moskeen der kalder til bøn. Hvorimod resort-øerne udelukkende består af ét hotel/resort. Her er ingen dagligdagsbutikker eller supermarkeder, men derimod et udvalgt af restauranter med et relativt højt gastronomisk niveau, spa, massage og masser af aktiviteter at vælge i mellem.

Resort-øerne holder 100% – alt spiller og her er bare rigtig lækkert. Strandende er kridhvide og ikke et palmeblad vender forkert! Men hvis du vil opleve det ægte Maldiverne – befolkningen og deres kultur, så er du nødt til (også) at besøge en lokal ø, hvor maldiverne selv bor. Du kan ovenikøbet få nogle af de samme strand- , snorkle- og dykkeroplevelser som på resort-øerne – men til en noget lavere pris

Rejser til Maldiverne
Rejser til Maldiverne
Rejser til Maldiverne
Rejser til Maldiverne

Jeg synes, at begge dele har sin charme – og berettigelse – og for mange ville den optimale Maldiverne-rejse måske udgøre en kombination af de to oplevelser. Fælles for alle de små øer er jo nemlig, at de er omkranset af det smukkeste vand og har de lækreste strande. Og at det højeste punkt i øriget er to meter over havoverfladen.

”Lokal charme” eller ”bagsiden af medaljen”?

Er der slet ingen minusser ved at vælge en lokal ø, spørger du så måske?
Det afhænger nok af øjnene, der ser, og kommer an på, hvad du gerne vil opleve på din rejse!

For at finde ud af hvad der passer bedst til dig, har jeg samlet lidt info om lokale øer her:

· Maldiverne er et muslimsk land og derfor serveres der ingen alkohol på de lokale øer. Det er faktisk slet ikke tilladt at tage alkohol med ind i Maldiverne – heller ikke når du skal til en resort-ø! Så ingen grund til at shoppe tax free i lufthavnen! Ud for nogle (men langt fra alle) lokale øer finder du dog en “bar-båd”, hvorfra du kan nyde en sun downer.

· På de lokale øer finder du altid en ”bikini-strand”, og på denne strand må du gerne bade (og sole dig i) vestligt badetøj. Når du bevæger dig væk fra stranden, eller besøger de lokale strande, skal du ”dække dig til”. Det er både vigtigt og respektfuldt at følge de lokale skikke, hvilket bl.a. betyder, at du skal huske sommertøj der dækker lår og skuldre – og ingen “kissemissen” – når du færdes rundt på de lokale øer.

Lokale skikke
Rejser til Maldiverne
Rejser til Maldiverne

· Oplevelsen på en lokal ø er autentisk og lokal. Som nævnt finder du nogle få restauranter/cafeer, dykkerbutik og små minimarkeder, men her er ingen souvenirbutikker, insisterende sælgere eller barer (ud over dem med juice og softdrinks).

· De fleste øer har besluttet, at man kun må bygge i “palmehøjde” – ikke højere – ligesom der er begrænsning på antallet af tilladte hoteller. Når det er sagt, så er der på nuværende tidspunkt lokale øer hvor turismen fylder for meget, og hvor der allerede (efter min mening) er alt for mange hoteller – og idyllen forstyrres af larmende, ongoing hotelbyggerier.

· På en lokal ø kan du holde budgettet nede, da du har mulighed for at spise på små, lokale restauranter/cafeer. Jeg fik en stor portion stegte ris med grøntsager, papadum og chutney, og dertil en flaske vand og en cola – alt dette for 30 danske kroner. Det er ikke gourmet. Men det er lokalt, og det er budgetvenligt.

Rejser til Maldiverne
Rejser til Maldiverne
Rejser til Maldiverne

· Du bor typisk på et 2-3-stjernet Guest House eller hotel, som naturligvis ikke kan (eller skal) sammenlignes med et dyrt resort. Tilgengæld betaler du til en brøkdel af prisen – og der er rent og pænt på de steder, vi arbejder sammen med!

· Du kan sagtens få strand- og undervandsoplevelser på en lokal ø, der til fulde matcher resort-øerne. Nogle lokale øer deler nærmest rev med en resort-ø, der ligger lige overfor, som det fx. er tilfældet med Dhiffushi og Meeru Island. Der er typisk også en dykker/vandsportsbutik, der arrangerer samme type ture som på resort-øerne.

Rejser til Maldiverne

· Desværre døjer de med affald/plast på de offentlige områder og strande. Skrald som er skyllet op i monsunen, og ting som er blevet smidt (ligesom folk også smider affald i Danmark). På stranden ud for hotellerne er der pænt og ryddeligt – men på de offentlige strande, må det forventes, at der kan ligge affald nogle steder (ingen har ansvaret her). Det er realiteten og et vilkår på en lokal ø, og derfor også en del af oplevelsen, hvis du vælger at bo her. Nogle vil kalde det bagsiden af medaljen. Andre lokal charme. For mig er det ikke en show stopper. Men det er rart at vide det på forhånd!

Lokal - offentlig strand og guesthouse strand
Rejser til Maldiverne
Rejser til Maldiverne
Rejser til Maldiverne

Jeg kan varmt anbefale at besøge en lokal ø på din Maldiverne rejse. Det er på mange måder en helt anden verden, der møder dig. Kun her møder du den kulturelle og lokale side af landet.

Her finder du det ægte Maldiverne!

Kunne du li' opslaget?
Del på de sociale medier!

Andre indlæg fra Maldiverne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

*

*