Vores spiselige verden

Japan

Har du nogensinde overvejet hvor i verden du ville rejse hen, hvis dine smagsløg skulle bestemme?

Stort set alle lande har deres helt unikke nationalretter. Bevares, nogle af dem er altså mere særegne end appetitlige, hvis du spørger os! Eksempelvis får du serveret tyrekalvetestikler, hvis du bestiller “Rocky Mountain Oysters” i Canada. Og hvis du bestiller “Shirako” i Japan, får du en tallerken med spermfyldte kønsorganer fra hanfisk.

Heldigvis findes der også massevis af vidunderlige retter derude, og vi har sat os for, at lave en lille guide med nogle af verdens allerdejligste gastronomiske perler. Forhåbentlig kan du finde lidt inspiration til hvad, der skal på middagsbordet på din næste rejse.

Japan – traditioner med et moderne twist

Dele af det japanske køkken er velkendt på vores breddegrader, og de fleste har efterhånden stiftet bekendtskab med sushi. Det er bare så langt fra alt, hvad det japanske køkken er og kan. Der er generelt stort fokus på, at tage udgangspunkt i naturen og stimulere de forskellige smagssanser. Og synssansen bliver i den grad også stimuleret, for maden i Japan er typisk en smuk, visuel oplevelse.

shutterstock_371955106

Høj kvalitet, særlige smage og fastfood på japansk

I Japan finder du virkelig meget lækkert mad, og du har helt sikkert allerede hørt om en del af det. Kobekød er eksempelvis en japansk opfindelse, og den knasende tempura (læs: tynd, luftig og sprød friturestegning) er også noget japanerne er eksperter i. Du behøver faktisk ikke engang på restaurantbesøg for, at få en stor gastronomisk oplevelse i Japan. I supermarkeder og 7/11 butikker finder du nemlig et stort udvalg af frisklavet og super lækker mad – alt lige fra sushi til sandwich og bento bokse. Det er lige til at tage med på farten, og kvaliteten er virkelig høj!

markus-winkler-cLlioQ_iRIs-unsplash

Du finder til gengæld også mere utraditionelle smagsvariationer, som eksempelvis matcha te. Japanerne er vilde med det, og du kan få alt lige fra is, kager, slik og chokolade med smag af den grønne drik.

Grøn te

Tre retter du ikke må gå glip af…

Sushi er en klassiker. Som vi kender den herhjemme, består den typisk af ris, tang, frisk fisk og måske lidt grøntsager. Det “rigtige” sushikøkken favner dog meget bredere end det, og du skal ikke blive overrasket, hvis du støder på æg, oksekød eller kylling i din sushi. Grundstenen i sushi er nemlig risbollen, og tang og indhold kan derfor varieres i det uendelige.

shutterstock_206097037
shutterstock_365954354

Ramen er en traditionel nudelsuppe. Den er yderst smagfuld og består oftest af en varm suppe med nudler, grøntsager, kød og æg. Ramen findes nærmest i ligeså mange forskellige udformninger med forskellige ingredienser, som du overhovedet kan forestille dig – og sikkert mange flere end det! Japanerne mener faktisk, at ramen er en af deres bedste opfindelser nogensinde. Ikke kun gastronomisk set, men af alle opfindelser overhovedet – og så kan du næsten selv regne ud, hvor lækkert det er!

Ramen

Yakatori kan oversættes til grillet kylling på dansk, men i virkeligheden dækker det over meget mere. Japanerne er, ligesom os danskere, vilde med mad fra grillen, og yakatori er spyd med grillet kød og grønt. Det er en meget typisk snack, som du finder på alle streetfood markeder, og den må du altså bare prøve! I øvrigt kan du roligt give dig i kast med street food i Japan, for kvaliteten er skyhøj og hygiejnen i top.

markus-winkler-PcBmNPteF_0-unsplash
Traditionelt marked

Peru – kulinariske overraskelser fra Stillehavets bund og Andesbjegenes top

Det peruvianske køkken er måske ikke så kendt (endnu!), men landet byder faktisk på en eminent madkultur, som rummer store og anerledes kulinariske oplevelser.

Quinoa
Nikkei

Friske, lokale råvarer i verdensklasse

Grundlæggende er den peruvianske gastronomi præget af lokale råvare under europæisk indflydelse, og særligt de spanske smagstraditioner fornemmes. Landets beliggenhed imellem Andesbjergene, Amazonas og Stillehavet gør, at der findes mange små mikroklimaer, som gør Peru til et af de mest biodiverse lande i verden. Det betyder også, at der lokalt kan dyrkes store mængder frugt, grøntsager og andre madsorter. Majs, chili, avokado, quinoa samt fisk og havdyr er blot en lille del af udvalget. Landet er også kendt for, at have mere end 3.000 forskellige slags kartofler i alverdens afskygninger. Det er altså temmelig mange kartofler!

shutterstock_1072877597
shutterstock_696813115
Colorful Vegetables and Fruits , marketplace Peru.

Tre retter du ikke må gå glip af…

Lomo Saltado betyder, oversat til dansk, sauteret kød og er en af de allermest populære retter i Peru. Retten består af små soyamarinerede stykker oksekød eller alpakakød i en sovs af løg, tomater, chili og masser af krydderier. Retten serveres med ris eller stegte kartofler. Lomo Saltado kom faktisk til Peru med kineserne, og er en yderst vellykket fusion af kinesiske tilberedelsesmetoder og peruvianske ingredienser.

Lomo Saltado

Cuy Chactado er en ægte peruviansk klassiker, som deler vandene. Cuy er nemlig grillet marsvin, og selvom det ikke ligefrem er et dyr vi normalt spiser på vores breddegrader, er det en udsøgt delikatesse i Peru. Traditionelt set fyldes marsvinet med krydderier og tilberedes over åben ild. Det spises med fingrene, som var det en grillkylling. Retten hedder efter sigende “cuy”, fordi det er den lyd marsvin laver. Cuy cuy cuy

Marsvin

Ceviche er frisk fisk og skaldyr marineret i citrus, løg og chili. Så enkelt kan det gøres! Det er en yderst delikat og velsmagende ret, som måske nok må betegnes som værende Perus nationalret. Du finder den alle steder i landet og retten kan varieres med skalddyr i stedet for fisk. Begge versioner er i øvrigt vanvittigt lækre!

photo-1533658266890-8bd362930725
L

Sri Lanka – friske råvarer, smagseksplosioner og krydderier med spark i

Den lille, dråbeformede ø i det indiske ocean byder på store smage. Det er meget inspireret af det indiske køkken, og derfor er karryretter med ris og grøntsager dominerende for øens madkultur, og serveres i alle tænkelige udformninger. Der er tre nøgleord for srilankansk mad: billigt, friskt og stærkt.

shutterstock_703683736

Frugter, te og krydderier

Sri Lanka er verdenskendt for sin ceylon te, og det samme for sine fantastiske og smagfulde krydderier. Chili, kanel, vanilje, peber og meget andet dyrkes på øen, og de bruger det flittigt i deres madlavning – det er virkelig lækkert! Der findes masser af markeder, hvor du kan købe de lokale ingredienser. Priserne er også yderst fornuftige, så husk at lav lidt ekstra plads i kufferten, så du kan tage nogle af lækkerierne med hjem. Hvis du vil lære at bruge krydderierne som en ægte srilankaner, er der masser af spændende madlavningskurser, som du kan prøve kræfter med på din ferie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
tropical fruits in outdoor market in Sri-Lanka
alice-pasqual-59Kh3TAajg0-unsplash

Tre retter du ikke må gå glip af…

Rice and curry er en klassiker! Og så dækker det altså bare over uendelig mange små, lækre retter lige fra supper til pandekager med indbagt karry til kartofler og salater. Der er noget for enhver smag, og apropos smag… Hvis du spiser et lokalt sted, som ikke normalt laver mad til turister, skal du forvente, at få varmen. Srilankansk mad er stærkt!

7574138464_c08560bee8_o (1)

Kottu Roti er en typisk srilankansk streetfood-ret. Retten består af fladbrød, grøntsager, kød, æg og krydderier, som hakkes og lynsteges mens du kigger på, og serveres to-go. Det er virkelig smagfuldt og et stort hit hos både lokale og turister.

6298116355_53ea369f84_o

String hoppers er små pandekager af dampede nudler, som typisk serveres for gæster til brunch en søndag formiddag. De spises sammen med kiri hodi, en mild karrysovs, der hældes udover nudlerne og pol sambol, som er en stærk blanding af kokos, løg, chili og øvrige krydderier. Der findes rigtig mange andre variationer af hoppers, så det er bare med at gå på smagsopdagelse.

depositphotos_115942752-stock-photo-sri-lankan-string-hoppers

Vietnam – sanseligt, farverigt og et verdenskendt køkken

Når man siger Vietnam, siger man samtidig en eksplosion af farver, dufte og smagsoplevelser. Landet har rigtig meget at byde på, og det gælder ikke mindst på den gastronomiske side. Du finder nogle af verdens bedste gourmetkøkkener, og samtidig nogle af verdens bedste gadekøkkener i ét og samme land.

shutterstock_89737582
shutterstock_84769489

En madkultur med historisk præg

Det Indokinesiske land byder på en spændende kombination af madkulturer, som afspejler dets historie. Den indirekte påvirkning fra den kinesiske nabo, og den mere direkte påvirkning under den franske kolonitid, har sat sine tydelige spor. Det kommer til udtryk i råvarerne, håndteringen og tilberedningen af disse og også i den form, som måltiderne indtages på.

Generelt er det vietnamesiske køkken et sansebombardement for øjne, mund, næse og sjæl. Der er fokus på afbalancering af smage og på modsætninger – yin & yang – koldt/varmt og blødt/sprødt.

megan-hodges-96122
shutterstock_668753806
shutterstock_465755315

Tre retter du ikke må gå glip af…

Phó er den vietnamesiske nationalret. Det er en klar nudelsuppe lavet på okse- eller kyllingefond med koriander og ingefær. Derudover er der forårsløg, ris nudler og kød i, og så tilsætter du selv chili, fiskesauce eller lignende for at få den smag, som du allerbedst kan lide. Suppen spises ofte til morgenmad. Det er enkelt, men virkelig smagfuldt og lækkert!

Pho1

Báhn mí er en evig klassiker, som de fleste nok har hørt om. Sandwichen minder meget om dem vi kender herhjemmefra, og så alligevel slet ikke. Den består af lyst baguettebrød, frisk salat og paté eller en slags kød. Og masser af frisk koriander! Den er krydret godt og kombinerer både blødt og sprødt, og surt og sødt.

anna-sullivan-BtLSvyFcBS4-unsplash

Gói cuôn, også kaldet friske, vietnamesiske forårsruller, er endnu en velkendt klassiker. Traditionelt set består de af svinekød, rejer, grøntsager og friske krydderurter, rullet i rispapir. Typisk serveres de friske, men hvis du foretrækker dem stegte, er det også muligt mange steder. Fyldet varierer meget afhængigt af hvor I Vietnam du befinder dig, men én ting er sikkert – du får altid friske og velsmagende ruller!

shutterstock_236817508

Og så er der alle de andre fantastiske køkkener…

Der findes SÅ mange uovertrufne køkkener i den store, vide verden – og af gode grunde, kan vi ikke få plads til dem alle sammen i ét indlæg. Desværre! Men vi har faktisk tidligere skrevet lidt om, at få “krydderi på tilværelsen”. Det er et indlæg, som handler om den velsmagende og kraftfulde mad, som du finder i Indien, Thailand og Mexico. Du kan læse med her, hvis du har lyst til endnu mere inspiration.

Kunne du li' opslaget?
Del på de sociale medier!

Andre indlæg fra Japan

Andre indlæg fra denne forfatter

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

*

*