Songkran – thailandsk nytår

Thailand

Har du hørt om de vilde vandkampe, der finder sted under det thailandsk nytår? Ellers så læs med her!

I Thailand fejrer de Songkran, som er det thailandske nytår, fra den 13. til den 16. april. Nogle steder starter festlighederne allerede den 12. april om aftenen som en slags nytårsaften og fortsætter mange steder i landet flere dage i træk. Holder du påskeferie i Thailand, må du ikke gå glip af festivitassen!

Fejringerne ligger i den varmeste periode, så de vilde vandkampe falder på et tørt sted. Det er dog ikke på grund af varmen, at der kastes med vand, men det stammer fra et årtusinde gammelt renselsesritual. Er du i Thailand i den periode og bange for vand, så bliv inden døre, for der er nærmest garanti for vandplaskeri i gaderne!

Rejser til Thailand - Songkran - Thailandsk nytår
Rejser til Thailand - Songkran - Thailandsk nytår

Historien bag det thailandske nytår

Traditionen bag Songkran er knyttet til jorden, landbruget og årstidernes cyklus. Det er en tid, hvor folk ofrer og udtrykker taknemmelighed. Festen falder på den varmeste og tørreste tid på året, hvor vandressourcerne til landbruget ofte er knappe – risdyrkning kræver meget store mængder vand.

Festen opstod som en fejring af den seneste høst og starten på en ny cyklus, hvor solen bevæger sig mod køligere perioder. Faktisk blev tidspunktet for Songkran oprindeligt lagt efter månekalenderen, da det var den, der bestemte årsskiftet. I dag ligger det thailandske nytår dog altid d. 13. april, og Thailand følger den julianske kalender ligesom os.

Vidste du, vi faktisk også i Europa fulgte månekalenderen? Da vi så gik over til den julianske med nytårsdag den 1. januar, blev der gjort nar af dem, der blev ved med at følge månen. Det var sådan, at traditionen med aprilsnar opstod.

Den oprindelige thailandske nytårsfest Songkran

Oprindeligt blev det thailandske nytår fejret over syv dage for at ære de syv døtre fra den gamle thailandske Songkran-fabel. Den kan du blive klogere på lidt længere nede. Siden er festlighederne blevet reduceret til fire dage.

Inden Songkran-festen opstilles Buddha-figurer og vandkar ved templerne. Det er nemlig et ritual, at man under Songkran hælder renselsesvand over de hellige statuer i templerne. Statuerne på gaderne og i hjemmene får også vandstænk.

Rejser til Thailand - Songkran - Thailandsk nytår
Rejser til Thailand - Songkran - Thailandsk nytår
Rejser til Thailand - Songkran - Thailandsk nytår

Renselsesdag

Den første dag betegnes som renselsesdag på thailandsk Wan Sangkhan Lohng. Dagen skal bruges på forårsrengøring både i hjemmet og af templer og hellige statuer. Det er herfra traditionen om også at “vaske” hinanden stammer fra.

Forberedelsesdag

Andendagen kaldes forberedelsesdag – Wan Nao –hvor kvinderne forbereder mad til ofring. Disse retter følger ofte kongelige opskrifter, da det anses for passende til en så højtidelig lejlighed. Mændene har deres egne opgaver denne dag, som indebærer at indsamle sand til den store fest næste dag.

Offerdag

Tredjedagen markerer begyndelsen på det nye år og kaldes offerdag – Wan Payawan. Ved daggry begiver alle sig til det lokale tempel med de lækre retter, kvinderne har tilberedt dagen før. Mange frigiver også indfangede fugle eller fisk som en del af fejringen. Denne dag anses for at sætte tonen for resten af året, og det er vigtigt at udføre så mange gode gerninger som muligt. Sandet, der blev indsamlet af mændene, bruges til at bygge sandpagoder, hvilket siges at bringe lykke i det kommende år.

Rejser til Thailand - Songkran - Thailandsk nytår
Rejser til Thailand - Songkran - Thailandsk nytår
Rejser til Thailand - Songkran - Thailandsk nytår
Rejser til Thailand - Songkran - Thailandsk nytår

Respektfuldhedsdagen

Fjerdedagen den 16. april kaldes respektfuldhedsdag – Wan Paak Bpee – hvor man viser ældre respekt og anerkendelse. Velduftende vand, parfumeret med tørrede blomster og krydderier hældes forsigtigt over hænderne på de ældre og andre respekterede medlemmer af samfundet. Efter velsignelsen beder de yngre ofte om tilgivelse for eventuelle respektløse handlinger det foregående år.

Denne tradition udviklede sig til også at sprøjte sødt, velduftende vand på venner og kære sammen med ordene Sawasdee Pee Mai, der betyder godt nytår. Det er det, der senere har det udviklet sig til de vandkampe, vi kender i dag.

Rejser til Thailand - Songkran - Thailandsk nytår
Rejser til Thailand - Songkran - Thailandsk nytår
Rejser til Thailand - Songkran - Thailandsk nytår

Den gamle thailandske fabel om Songkran

Den gamle thailandske Songkran-fabel fortæller om en ung dreng, hvis åndelige indsigt var bemærkelsesværdig. Hans viden, ydmyghed og vågenhed vakte misundelse hos en af guderne, der besluttede at udfordre drengen med en gåde. Kunne han ikke løse den, ville han dø.

På trods af drengens anstrengelser kunne han ikke finde løsningen, så han trak sig tilbage til bjergene for at tænke nærmere over svaret. Mens han mediterede, overhørte han to engle, der snakkede om, hvordan en af guderne planlagde at dræbe en ung dreng. I samtalen afslørede englene løsningen på gåden. Drengen vendte tilbage og gav guden det korrekte svar.

I en ærefuld gestus holdt guden sit løfte og ofrede sit eget hoved i stedet for drengens. Det skabte dog et problem, for hvis gudens hoved faldt til jorden, ville det forårsage samme kaos og ødelæggelse som en meteor. Verdens have ville udtørre.

For at forhindre det besluttede en anden gud, at hans syv døtre skulle skjule det afhuggede hoved i en himmelsk grotte. Således bærer de syv gudedøtre – en for hver dag i ugen – hovedet i procession gennem gudernes rige under Songkran. På den syvende dag gemmer de hovedet i den himmelske grotte igen, hvor det forbliver skjult i endnu et år.

Den moderne fejring af Songkran

I dag følger man stadig mange af de gamle traditioner, som at vise respekt for de ældre og rensning af templer og hellige figurer. Det har stadig en stor plads i fejringen – selvom de ikoniske vandkampe fylder meget.

Mange steder kan du opleve pickupbiler udstyret med store vandkar, hvorfra der kastes med vand ud over alle, der nærmer sig. Nogle steder deltager det lokale brandvæsen også med friske vandforsyninger til den våde fejring, og du er garanteret at møde folk, der står langs vejene og sprøjter på forbipasserende, mens der danses og festes til musik.

Skal du passe ind i mængden, så ifør dig en hawaiiskjorte! Der er nemlig tradition for at klæde sig farverigt, og især blomstrede hawaiiskjorter er populære til de festlige begivenheder. Skal du ud i nattelivet og lufte danseskoene? Så kan det være, du oplever skumfester, der skaber en festlig stemning på dansesteder og natklubber som en del af fejringen.

Rejser til Thailand - Songkran - Thailandsk nytår
Rejser til Thailand - Songkran - Thailandsk nytår
Rejser til Thailand - Songkran - Thailandsk nytår
Rejser til Thailand - Songkran - Thailandsk nytår

Oplev Songkran

I dag er Songkran blevet en populær turistattraktion – hvilket er helt forståeligt! Thailænderne er kendt for deres festlige sind, og hvem vil ikke gerne være med til den farverige fejring med vandkampe? De smukke sandpagoder og imponerende sandfigurer, der traditionen tro bliver bygget hver år, er virkelig også noget af en seværdighed!

Thailandsk nytår i pulserende Bangkok

Der er rig mulighed for at opleve Songkran, hvis du er i Bangkok under festlighederne. På gaden Khao San Road, der også er kendt som backpackergaden, vil du få en vild oplevelse! Her flyver vandet på kryds og tværs af gaden, og du er garanteret at blive fuldstændig gennemblødt. Her er god stemning og højt humør, og alle går op i det med liv og sjæl!

Den ikoniske gade Silom Road vil disse dage være et mekka af farver og vand lige meget hvor, du kigger hen! Her mødes thailænderne til kamp og medbringer alt, der kan bruges til at kaste med og opbevare vand i. Prøv at gå en tur på BTS Sky Walk, hvor du kan se festlighederne og den smukke gade oppefra.

Er du ikke til de store vilde vandkampe, så besøg Phra Peadaeng-området. Her får du en mere autentisk oplevelse, hvor der også er parader med dans, blomster og flagceremonier. Vand slipper du dog ikke helt for, da de også her sprøjter lidt for at ønske godt nytår.

Chiang Mai – et af de bedste steder at fejre Songkran

I Chiang Mai i det nordlige Thailand gør de virkelig meget ud af fejringen! Det er klart et af de bedste steder at fejre det thailandske nytår. Her kan du opleve festglade thailændere og farverige parader for ikke at snakke om det smukke fyrværkeri! Fyld vandpistolerne og deltag i kampene, eller se de flotte stupaer, som munkene bygger og pynter til ære for Buddha.

Nytår i resten af Thailand

De fejrer Songkran nærmest alle steder i Thailand – både i de turistede dele og i de små landsbyer. Det er klart landsbyerne, du skal sigte efter, hvis du ønsker en autentiske oplevelse, da der her ofte er større fokus på de rituelle traditioner.

Hold nytår i Thailand

Der er rig mulighed for at holde nytår i Thailand, de fejrer nemlig hele tre nytårsfester. Den 31. december fejrer de det vestlige, julianske nytår, i perioden mellem slut januar til slut februar fejrer de det kinesiske nytår, og så fejrer de selvfølgelig Songkran – det thailandske nytår i april. Du kan derfor snildt flette festlighederne ind i din vinterferie eller påskeferie.

Kunne du li' opslaget?
Del på de sociale medier!

Andre indlæg fra Thailand

Andre indlæg fra denne forfatter

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

*

*