Byer

Sri Lanka

Adam's Peak er et 2.243 meter højt bjerg i det centrale Sri Lanka. Bjerget anses for at være helligt, og hvert år er der flere tusinde pilgrimme, der rejser til Sri Lanka for at bestige det. På toppen af bjerget er der en fordybning i klippen, der ligner aftrykket af en stor fod. Både kristne og muslimer hævder, at det er Adams fodaftryk, mens hinduer mener, at det er Shivas, og buddhisterne holder på, at det er Buddhas. Fodaftrykket bliver i dag passet af buddhistiske munke, men pilgrimme af alle religioner kommer her for at bede. Turen op ad de 3.306 trin tager godt 3 timer og de fleste vælger, at gøre det i tusmørket før daggry for at se solopgangen fra toppen. Der er gadelamper langs trappen hele vejen op, så du kan godt se, hvor du går, men det er en hård tur! Der er mange boder og små butikker på vejen op, hvis du bliver tørstig eller har brug for en lille snack. Jo længere op du kommer af Adam's Peak, jo dyrere bliver varerne, da alt skal bæres hele vejen op. Kommer du til toppen i god tid til solopgang, køb da en kop te ved den sidste bod, da der kan være lidt koldt og blæsende på toppen (det tager små 10 minutter at gå fra boden til toppen). Belønningen opvejer dog strabadserne, da udsigten over bjergene, mens solen står op, er helt utrolig – man bliver nærmest religiøs eller overtroisk af, at opleve noget så stærkt så smukt - det er virkelig verdensklasse. Prøv at styre uden om weekenden, for der er rigtig mange mennesker. Bemærk også, at vejret i Sri Lanka er lidt omskifteligt, og det er kun muligt at bestige Adam's Peak fra december til april – resten af året er det tåget.

Anuradhapura er en by med masser af historie!  Det var nemlig Anuradhapura kongeriget, der var var det første rigtige kongerige i Sri Lanka. Det eksisterede fra år 377 f.Kr. til år 993 e. Kr. og blev ledet af kong Pandukabhaya. Byen blev grundlagt omkring dét figentræ, der eftersigende skulle stamme fra det træ, som Siddhartha Gautama befandt sig under, da han opnåede indsigt og blev til Buddha. Træet er altså over 2.000 år gammelt! Der findes mange flot bevarede ruiner af bygninger i Anuradhapura, herunder 8 hellige steder, der eftersigende blev besøgt af selveste Buddha. Du kan også se en af verdens største stupaer, Ruwanwelisaya, der blev bygget af Kong Dutugemunu i år 140 f.Kr. og Thuparama Dagoba, som er den ældste buddhistiske stupa i Sri Lanka. Den er formet som en klokke og blev bygget til at huse et af Buddhas kraveben. Besøg også Isurumuniya, der er et buddhistisk tempel, som blev bygget af kong Devanampiyatissa i år 300 før vores tidsregning. Templet er mest kendt for de mange stenudhugninger, blandt andet en udhugning af to elskere, der viser prins Saliya (søn af den store kong Dutugamunu) og hans elskerinde Asokamala. Han opgav sin ret til tronen for at gifte sig med Asokamala, der var af lavere status. Her er flere muligheder for udflugter - måske skal du på en trekkingtur til Mihintale? Det er en bjergtop af stor religiøs betydning. Det siges, at det er her, at buddhismen i Sri Lanka udsprang, da den buddhistiske munk Mahinda mødte kong Devanampiyatissa. Men den største seværdighed er og bliver nok Wilpattu Nationalpark, som ligger 30 kilometer fra byen - her kan du være heldig at opleve leoparder, påfugle, elefanter og mange andre dyr.

Arugam Bay er en mindre fiskerlandsby, tæt på byen Pottuvil, på den sydlige østkyst, ca. 116 km. fra Colombo. I dette område er der en smuk og uspoleret tropisk kyst, en naturskøn lagune og jungle lidt inde i landet. Byen er kendt for at have landets bedste surfstrand, som er i top 50 i verden. I området er der også mulighed for at tage til Kumana Bird Sanctuary og Lahugala Sanctuary, som er nogle flotte vådområder, hvor der er et rigt dyre- og fugleliv. Sent om eftermiddagen og tidlig aften kan du møde vilde elefanter, hjorte, vildsvin, krokodiller og mange andre dyr. Om sommeren er der bedst mulighed for at tage på kanotur i den flotte lagune eller arrangere fisketure med de lokale fiskere. Der er også flere gamle buddhistiske og hinduistiske templer i området. Sæson for windsurfing og mest fugleliv er i januar, februar og marts måned, hvor det samtidig regner meget. Sæson for surfing er bedst i juni, juli, august, september og oktober, hvor der er mindst regn.

Belihouloya er en lille by nærmest uden turister, og selve byen er ikke noget særligt. Du bor her, hvis du skal besøge Horton Plains Nationalpark, som ligger kun en kilometers penge væk. Horton Plains Nationalpark er et beskyttet naturområde i det centrale højland med bjerge, bakker, vandfald og store græsarealer. Det er også her, at de tre største floder, Mahaweli, Kelani og Walawe, har sit udspring. Blandt de dyr som lever her, er den mest betydningsfulde for turister nok den store Sambar hjort, og der er også mange helt unikke fuglearter. Parkens allerstørste attraktion er Worlds End - en kæmpe klippe hvorfra der er 870 meter ned og en fantastisk udsigt over landskabet. Men check lige vejret, før du tager af sted, da der kan være tåget. Her er også flotte vandfald, bl.a. det fine Baker Waterfall.

Bentota er en mindre by beliggende på Sri Lankas sydvestlige kyst, ca. midt i mellem hovedstaden Colombo og den sydlige by Galle. Det, som Bentota er kendt for i Sri Lanka, er produktionen af den alkoholiserede drik Toddy, som er en slags vin udvundet af saften fra forskellige palmer. Men det, som byen er mest kendt for uden for Sri Lanka, er luksusresorts og store flotte hoteller langs stranden. Bentota by er en af de største charterdestinationer i Sri Lanka, og byen tilbyder alt det, du kan forvente af en charterdestination med restauranter, natklubber osv. Stranden er bred og god, men du skal være opmærksom på, at her kan være bølger og understrøm. Ellers er her gode muligheder for vandsport, da du her er beskyttet af bølgerne fra det åbne hav. Lagunen er faktisk samtidig en flodudmunding, hvor du har mulighed for både at svømme, men også prøve windsurfing, jetski eller en hyggelig flodsafari.

Colombo er Sri Lankas største by med omkring 5,5 mio. indbyggere med forstæderne. Byen er ikke landets hovedstad - det er Sri jayawardenapura Kotte - men Colombo er meget pulserende og travl med et mix af moderne og vestlig livsstil kombineret med ruiner og gamle kolonibygninger fx de to tvillingetårne og fortet fra den portugisiske og hollandske periode. Her er også en herlig strandpromenade, som er et stort areal med græs, hvor du på den ene side mødes af havet og anden side af storbyen. Et af de steder, hvor befolkningen tager et pusterum fra den hektiske hverdag, er ved Beira Lake, som er en stor sø midt inde i Colombo by. Her er der storke og pelikaner, og du kan gå en dejlig tur ved søen eller sejler en tur i den. Mange steder i byen oplever du en stor kontrast blandt befolkningen, her findes alt fra de virkelig rige til de fattigste tiggere. Hvis du er til god gademad, skal du prøve Kottu Rotti, som efter dit valg bl.a. indeholder kylling, oksekød, æg, løg, tomater og grøn chili. Du kan også shoppe i byen, gå på nationalmuseumet eller opleve nattelivet på en af de mange natklubber. Er du kulturel så besøg de mange flotte gallerier eller se landets kommende kunstnere udstille gratis i Viharamahadev parken.

Dambulla er det største og bedst bevarede tempelkompleks i Sri Lanka, og det er ideelt at besøge templerne på vej til eller fra Kandy. Her har du mulighed for at tage op på toppen af en klippe - turen tager ca. 20 minutter op ad trapperne, og på toppen venter guiderne. Vælg en guide og begynd rundturen i de berømte huler. I en af grotterne er der 48 store Buddha figurer, nogle i træ, nogle i mursten, og en af dem er næsten 14 meter lang! Her er højtideligt og værdigt – mange srilankanere knæler og beder en lille bøn. Den næste hule er endnu smukkere, og faktisk 300 år ældre, den blev skabt for næsten 2000 år siden. Buddha skikkelserne er mere yndefulde, loftet er malet og man kan overalt skimte de gamle fresco malerier. Efter en bevægende oplevelse kan du bede chaufføren om, at køre dig hen til et juicested og få lidt friskpresset juice – ananas, avokado eller måske lidt yoghurt lavet af vandbøffelmælk?

Ella er er et af de dejligste steder på vores Sri Lanka rejser, og hvis du er til smukke naturoplevelser, så er det her, du skal hen! Det er en lille hyggelig by med ca. 1.000 indbyggere, og den ligger ekstremt smukt i bjergene omgivet af toppe og dale, vandfald og teplantager. Fra Ella kan du kigge ud gennem Ella Gap, en dal mellem bjergene der åbner sig op sydover - meget smukt. Det er en af de mest berømte og måske den smukkeste udsigt i hele Sri Lanka. Ella er et perfekt udgangspunkt for vandreture og trekking i den skønne natur. En af de bedste trekkingture er på ca. 2 timer hen til Little Adam’s Peak – et af bjergene i nærheden. Har du mod på en lidt større udfordring, så tag op til Ellas Rock, det tager ca. 2 timer op og 2 timer ned. Det er en lidt hård tur, men der er den smukkeste udsigt fra toppen...sæt dig godt til rette på stenene og nyd det. På vejen ned kan du bade i et lækkert vandfald - det kræver lidt behændighed men er en dejlig forfriskende oplevelse. Du kan også tage ud til Demodara Nine Arch Bridge om morgenen, hvor der er en flot gammel bro, hvor togene kører over i det skønne landskab.Hvis du kan lide den srilankanske mad, kan du også bringe den med dig hjem ved at prøve et madlavningskursus i Ella Spice Garden, som i sig selv er en underholdende oplevelse. Her vil du lære de srilankanske krydderier samt madlavningsteknikker at kende.

Embilipitiya er en lille by, der ligger ca. en halv times kørsel fra Udawalawe Nationalpark. Udawalawe er en lille by, der ligger lige ved siden af Udawalawe nationalpark. Parken er dejlig, og her er ikke så mange besøgende som i de andre nationalparker, men den er stadig kæmpestor! Landskabet nærmest en savanne og, når du er på safari, kører du fra vandhul til vandhul, for at finde elefanterne. For det er elefanter, som Walawe er berømt for. I tørsæsonen kan du være heldig at se flokke på over 200 elefanter, men selv i den mere våde sæson, er du næsten garanteret at se flokke på over 20 elefanter. Udover elefanter, kan du også se vandbøfler, hjorte, sjakaler, krokodiller og masser af aber og flotte fugle. Ved vandet lever der fx fiskeørne og skarver, der nyder godt af fiskene i området.

Galle er en af de byer med flest seværdigheder i Sri Lanka. Det er landets tredje største by, og er et virkelig charmerende sted, hvor mange minder fra kolonitiden stadig er at se. Derfor er byen også på UNESCOs verdensarvsliste, og i hele den gamle bymidte bærer huse og kirker præg af kolonitiden - både den hollandske og den engelske. Byens store fort blev opført af portugiserne efter, de havde indtaget byen i 1587, og siden da fordrev hollænderne den portugisiske kolonimagt og videreførte og udbyggede fæstningsværket i 1640. Fortet blev senere overtaget af briterne, da hollænderne forlod landet. Her er også en herlig gammel bymur, hvor folk vandrer rundt om aftenen, og derudover byder byen på kunstgallerier og antikvitetsforretninger og mange små gader med butikker, barer og smarte restauranter. 

Habarana ligger tæt på Minneriya Nationalpark. Nationalparken består af grønne skove og krat områder og er hjem for nogle af Sri Lankas favoriter såsom Sambar hjorte, leoparder og elefanter. Hovedattraktionen i parken er dog den antikke Minneriya vandtank fra det 3.århundrede BC, som i løbet af tørsæsonen er et utroligt sted at observere badende og græssende elefanter og store fugleflokker b.la. storker og skarver, som kommer for at fange fisk. Minnerya Nationalpark er fugleinteresseredes paradis med over 400 arter, også nogle som kun findes i Sri Lanka, fx srilankanske jungle høns, den srilankanske hænge-papegøje og srilankanske grå næsehornsfugl. På en safaritur i parken, kan du være heldig at komme helt tæt på de mange vilde og smukke dyr! Her er også glimrende muligheder for udflugter til enten Anuradhapura, en af de gamle kongehovedstæder, eller til Polonnaruwa, som nok er den mest spændende af de to. 

Hikkaduwa er en hyggelig badeby tæt ved dejlige Unawatuna. Her finder du masser af restauranter, hvor du kan få alt lige fra srilankansk, kinesisk, italiensk og sågar dansk mad! Langs Galle Road finder du mange små kiosker og butikker, hvor du kan købe malerier, træfigurer, smykker og tøj. Der er to meget forskellige strande i området omkring Hikkaduwa. Hikkaduwa strand er en stille og rolig strand, med dejligt sand og beskyttet af et koralrev, så lavvandet og ideel til børnefamilier og dykkereventyr. Narigama strand derimod er mere livlig, bølgende og bred. Her kan du surfe eller spise en frokost på en af strandens mange restauranter. Her er også mange, men ikke påtrængende sælgere, der sælger alt fra tøj og figurer til forskellige frugter og sågar massage på stranden. Er du et morgenmenneske, kan du tage ned til havnen ved 6-tiden, hvor fiskerne kommer ind for at sælge deres fangst, eller du kan besøge det livlige søndagsmarked. Af udflugtsmuligheder kan nævnes den smukke, gamle by Galle og Ambalangoda, hvor du kan tage på bådtur på de flotte søer, besøge en alligatorfarm og se, hvordan man laver kanel.

Horton Plains Nationalpark er et beskyttet naturområde i det centrale højland, med bjerge, bakker, vandfald og store græsarealer. Det er også her, at de tre største floder, Mahaweli, Kelani og Walawe, har sit udspring. Parken ligger 32 kilometer fra Nuwara Eliya, og du kan tage hertil for at trekke i den smukke natur. Blandt de dyr som lever her, er den mest betydningsfulde for turister nok den store Sambar hjort, og der er også mange helt unikke fuglearter. Parkens allerstørste attraktion er Worlds End - en kæmpe klippe hvorfra der er 870 meter ned og en fantastisk udsigt over landskabet. Men check lige vejret, før du tager af sted, da der kan være tåget. Her er også flotte vandfald, bl.a. det fine Baker Waterfall.

Jaffna kongeriget havde hovedsæde i Nallur (der i dag er en forstad til byen Jaffna) i årene 1215-1624, og byen har siden da været et vigtigt centrum for udviklingen af tamil litteratur og kunst. Forskellige kolonimagter har også hersket over Jaffna, og byens historie afspejles i dens bygninger, der stammer fra mange forskellige århundrede. Nogle er dog rekonstruktioner, da både kolonimagter og den lange borgerkrig har sat sine mærker på byen. Der hersker en afslappet og imødekommende atmosfære i Jaffna, og her er ikke mange turister. Byen domineres af det store portugisiske fort fra 1618, men Jaffnas vigtigste varetegn er hindu-templet Nallur Kandhaswamy Kovil, der ligger 3 kilometer fra byens centrum og er et enormt kompleks med dekorerede korridorer og en smuk gårdhave. Byens nok smukkeste bygning er Jaffna Public Library, der på et tidspunkt husede en af de største bogsamlinger i Asien. Desværre brændte det under borgekrigen, men heldigvis er bygningen blevet rekonstrueret.. Lidt ud for kysten ligger  den lille ø Nainathivu, hvor du kan besøge Nagapooshani Amman templet og den dejlige Casuarina strand

Kalpitiya halvøen ligger mellem havet og en stor lagune, og her er det de små fiskersamfund, der dominerer. Den største by på halvøen ligger helt oppe på spidsen og har samme navn. Her kan du se Det Hollandske Fort og St. Peters Kirke, som begge er interessante eksempler på Sri Lankas lange historie og koloniale fortid. Nyd den afslappede stemning, besøg fiskerlandsbyer og få indblik i livet på landet. Du kan også tage på en sejltur på Kala Oya River, der er omgivet af mangroveskov, hvilket giver dyrelivet gode betingelser. Kig efter de mange forskellige fugle og hold udkig efter aberne inde på flodbredden. Hvis du kan lide dykning og snorkling, ligger Sri Lankas største koralrev kun en times sejlads fra Kalpitiya. Revet er hjem for mange tropiske fisk, revhajer og en gang i mellem kommer der også en skildpadde forbi. Kalpitiya er også et godt sted at kitesurfe, specielt fra maj til september, hvor der blæser mere. Og Kalpitiya er nok det bedste sted i Sri Lanka at se delfiner. Fra november til marts er der tusindvis af dem her.

Kandy er en by, som du helt sikkert skal opleve på din rejse til Sri Lanka! Byen er bygget omkring en sø i en smuk dal, omkranset af bjerge, floder, søer, vandfald og landets største flod Mahaweli Ganga. Da Kandy har været både hovedstad og kongeby, vil du opleve gamle og flotte gader når du går rundt i byen. Selvom Kandy er Sri Lankas næststørste by, er her ikke kaotisk, men nærmere charmerende pga. den gamle arkitektur. Du finder mange forskellige restauranter og et stort butikscenter i byen med 400 butikker. Kandys største seværdighed er templet med Buddhas hellige tand. Det er et enkelt, men meget stort tempel, og alle er meget ærbødige deroppe. Som navnet indikerer, har templet som helligt minde, en af Buddhas tænder, men desværre bliver den kun vist frem en gang hvert fjerde år. Et af de ting du bør se, mens du er i Kandy, er den traditionsrige kandydans, hvor danserne er klædt ud, spyer med ild og går på glødende kul. Hvis du er heldig at være i Kandy i juli eller august, vil der blive afholdt den såkaldte Esala Perahera festival med optog af dansere, akrobater og elefanter, som alle er flot dekorerede med guld og ædelsten. Husk også at opleve det imponerende trommespil, som Kandy er kendt for. Fra Kandy kan du nemt besøge Peradeniya Garden, en flot botanisk have anlagt for kong Keerthi Sri Rajasingha i 17 hundrede tallet, Lankathilaka Srine, et flot tempel med imponerende malerier, Embekke Devalaya templet fra det 14. århunderede ligger lidt uden for byen og er kendt sine flotte antikke træudskæringer og Pinnawala Elefantbørnehjem, hvor du kan se forladte elefantunger få sutteflaske, og beundre hele flokke når de kommer ned for at drikke og bade ved floden. Kandy ligger ideelt for trekkingture fx til Knuckles bjergkæden.  Du kan også tage på udflugt til Dambulla Cave Temple, som ligger 72 kilometer fra Kandy. Grotterne er smukt dekorerede indvendigt med farver, vægmalerier og stenfigurer.

Hvis du vil have aktive eventyr, så er Kitulgala lige stedet! Kitulgala er en mindre by i den vestlige del af Sri Lanka omgivet af frodig jungle. Filmen Broen over floden Kwai, som er en kendt engelsk film om 2. verdenskrig fra 1957, blev optaget i området på Kelani floden. På floden kan du white water rafting og efter sådan en tur, kan du tage hen på en af de små restauranter langs floden og spise en omgang god ’rice and curry’. Du kan også tage på vandretur gennem junglen, hvor du går sammen med en guide blandt flotte bananpalmer, gummitræer og sagopalmer, der producerer det meget søde sukker kaldet jaggery. Hvis du er fugleinteresseret, kan du tage på arrangerede fugleture og du kan også tage på cykelture gennem junglen til den over 30.000 år gamle Belilena grotte. Her har man funget mange skeletter, og nogle af dem har været hele 32.000 år gamle, men i dag bor der kun flagermus i grotterne. Indgangen ligger smukt inde i junglen på et højdedrag der er 2 km. højt, og du har en fantastisk udsigt over junglen og gummiplantager.

Minneriya Nationalpark ligger i den centrale del af Sri Lanka imellem Habarana og Polonnaruwa og ikke så langt fra Dambulla, Sigiriya og Anuradhapura. Nationalparken består af grønne skove og kratområder og er hjem for nogle af Sri Lankas favoritter såsom Sambar hjorte, leoparder og elefanter. Hovedattraktionen i parken er dog den antikke Minneriya vandtank fra det 3.århundrede BC, som i løbet af tørsæsonen er et utroligt sted at observere badende og græssende elefanter og store fugleflokker b.la. storker og skarver, som kommer for at fange fisk. Minnerya Nationalpark er fugleinteresseredes paradis med over 400 arter, også nogle som kun findes i Sri Lanka, fx srilankanske jungle høns, den srilankanske hænge-papegøje og srilankanske grå næsehornsfugl. På en safaritur i parken, kan du være heldig at komme helt tæt på de mange vilde og smukke dyr!

Mirissa ligger helt nede på Sri Lanks sydspids og er et dejligt sted for dig, der elsker smukke sandstrande. Her kan du bade og nyde udsigten udover det blå vand. Alle de små hoteller ligger lidt tilbagetrukket fra selve stranden, og det bidrager til den rolige og afslappede stemning, der hersker her. Mirissa ligger lige ud til det Indiske Ocean, hvor der lever masser af hvaler og delfiner, og du kan tage på en skøn sejltur ud på havet for at se nogle af de skønne havdyr (vi kan anbefale Raja and the Whales, som har gode etiske retningslinjer). Et stykke uden for den lille by ligger Garanduwa søen, hvor bådene fanger ferskvands-rejer, og her er der mulighed for at komme med ud på en katamaransafari og se sjove dyr og planter.  

Negombo ligger ved en lagune og var en handelspost, da Sri Lanka var under både portugisisk og hollandsk herredømme. Der findes stadig en del bygninger fra kolonitiden i byen, som også har Sri Lankas næststørste fiskemarked, det meget farverige Lellama, og en rigtig charmerende havn. Da byen ligger tæt på lufthavnen, er den ret populær blandt charterturisterne, og i dag er Negombo primært en badeby med mange hoteller og ressorts langs stranden. Negombo er en af Sri Lankas mest liberaliserede byer, med en moderne og vestlig livsstil, fine restauranter og pubber. En stor del af befolkningen her er kristne, og der er flere katolske kirker fra portugisernes tid i byen. Gå en tur ned ad den ca. 3 km. lange hovedgade og kig på alle hotellerne langs stranden. Nogle steder er der ikke mange mennesker på stranden, andre steder er der fiskere, mens der også er steder med boder og turister. Se også den kanal, som hollænderne byggede for at fragte kanel til havet og nyd noget af Sri Lankas bedste fisk og skalddyr. 

Hvis du rejser til Sri Lanka, er det ikke til at komme uden om smukke Nuwara Eliya! Nuwara Eliya er en gammel, engelsk teplantage by, og det var også her de rige englændere og officerer tog op til om sommeren på grund af klimaet. Faktisk så ligner dele af Nuwara Eliya en mindre gammel, engelsk by med bindingsværkshuse, og byen bliver da også kaldt Little England. Nuwara Eliya ligger ved en flot sø, og du kan gå en tur langs bredden eller måske sejle en lille tur på den. Gå rundt i byen og nyd stemningen eller besøg nogle gode markeder, hvor du kan købe alverdens ting og sager lige fra gamle fjernbetjeninger til tøj, sko og tasker. Du kan også finde gode krydderier og en masse lækre grøntsager. Området omkring Nuwara Eliya er meget frodigt, og det er her at mange grøntsager bliver dyrket og derefter fragtet til kystbyerne. De kartofler og avokadoer, som du finder på markederne ved kysten, er sikkert dyrket omkring Nuwara Eliya. I 1867 begyndte britiske James Taylor at dyrke te i det srilankanske højland og sammen med en vis Hr. Thomas Lipton udviklede han tedyrkeriet på Sri Lanka. I dag findes der over 3.000 tefabrikker i Sri Lanka, mange af dem i bjergene omkring Nuwara Eliya. Har du traveskoene med, er der mange gode muligheder for at tilkøbe heldagsudflugter i omegnen, fx til den smukke Horton Plains Nationalpark, som ligger ca. tre timers kørsel fra Nuwara Eliya. Der kan være lidt koldt i Nuwara Eliya om vinteren - husk sweater, så er du mere til det lune vejr, bør du i stedet tage til Ella. 

Den lille landsby Pinnawala ligger lige ved floden i Kegalle-distriktet - omkring 40 km fra Kandy - og er mest kendt for sit skønne elefantbørnehjem. I første omgang fungerede det kun som børnehjem for de mange forældreløse elefantunger, der blev fundet i junglen og plejet på hjemmet, men efterhånden er elefanterne begyndt at yngle, så der bliver flere og flere. Nu er der omkring 90 elefanter, og det gør det til verdens største elefantflok i fangenskab! Elefanterne får masser af grønt, og to gange om dagen bliver de ført til floden for at bade – det er et fantastisk syn at se de kloge dyr plaske rundt og lege i vandet, og du kan sidde og nyde det hele fra flodbredden. De mindste elefantunger får sutteflaske – det varmer helt om hjertet at se de søde unger drikke, og en gang imellem får frivillige lov til at prøve at made dem. 

Polonnaruwa er Sri Lankas anden ældste hovedstad. Den blev hovedstad efter, at Anuradhapura blev ødelagt i år 993. Den konge, der satte det største præg på byen, var kong Parākramabāhu, der herskede fra 1153 til 1186. Han er berømt for at have sagt at ’ikke engang en smule vand, der kommer fra regnen, må løbe ud i havet uden at have gjort nytte for mennesker’.  Han byggede kunstige søer og store vandingsanlæg, reformerede også hæren og samlede de forskellige buddhistiske ordener til en. Alle de gamle templer, paladser og monumenter fra forskellige tidsaldre er samlet på et ikke særligt stort område, så det er nemt at besøge dem alle sammen.  Byens ende kom ved, at den blev erobret af Bhuvanaikabuha den anden i det 13. århundrede, der havde sit magtcenter i Kurunegala. Stedet er meget smukt og er blevet berømt for, at Duran Durans musikvideo Save a Prayer er blevet filmet her.

Sigiriya er hjemsted for en af de største seværdigheder i Sri Lanka - Sigiriya klippen! Et must se på din Sri Lanka rejse! Løveklippen (som Sigiriya betyder) er en ca. 200 meter høj klippe, hvor en af Sri Lankas tidligere konger opførte et kæmpe palads på toppen omkring det 5. årh. Her var en fæstning, palads, smukke haveanlæg, badebassiner, springvand og skulpturer. For at komme op på toppen, skal du gå rigtig mange trin op af en trappe, der løber hele vejen op ad klippen, andre gange mellem, under eller over klippeudhæng og formationer. På vejen er der mange af de over 1.000 år gamle fresco malerier af kvinder – kongen kunne godt lide damer og havde et harem på mere end 500 kvinder. Oppe på toppen skal du tage det stille og roligt og nyde udsigten. Det er simpelthen så smukt, at det næsten ikke er til at bære. Du ser de gamle bygningers konstruktion, og hvordan man allerede på det tidspunkt havde vandforsyning. Udsigten rækker milevidt – trætoppe, jungle, bjerge – uspoleret natur så langt øjet rækker. Her føles det som om, at du er havnet et sted hvor ingen andre turister har været før, når du nyder udsigten. Turen ned går hurtigt (husk at strække ud, når du kommer ned, ellers bliver du øm i læggene i morgen) og pludselig er du omringet af sælgere, der vil have dig til at købe alt muligt – både smukke ting og turistbras. Hvis vejret er til det, kan du også tage en tur i luftballon over Sigiriya klippen - det er altså en helt uforglemmelig oplevelse!

Sinharaja regnskoven ligger i det sydlige Sri Lanka, 90 km fra Galle, og her får du virkelig frodig natur og tropisk klima! Den helt unikke natur i regnskoven er også en af grundene til, at stedet er på UNESCOs liste over verdensarv, for her er både vådland, bjerge, floder og smukke vandfald. Det hedder bestemt ikke en regnskov for ingenting, for over træernes toppe hænger ofte en tåge af tunge regnskyer, og det er netop den megen regn, der gør regnskoven så frodig. Hvis du kommer i august og september eller mellem januar og tidligt i april, slipper du for den værste regn. Navnet Sinharaja betyder Løvekongen, og legenderne fortæller, at folk fra omegnen nedstammer fra mødet mellem en prinsesse og løvekongen, som eftersigende har boet i skoven – vi ved ikke, om det er sandt, men vi kan garantere, at her ikke bor løver mere! På en vandretur rundt i regnskoven går du blandt kæmpebregner, lianer og ældgamle, mosbevoksede træer, og du skal holde godt udkig efter farvestrålende fugle og makakaber i trætoppene og forskellige hjortearter, slanger og frøer nede på jorden. Der levede også engang masser af elefanter i regnskoven, og det siges, at der stadig er tre tilbage – det vides dog ikke med sikkerhed, for man har ikke set dem i årevis! Til gengæld kan du – hvis du er rigtig heldig – spotte en leopard! Tag en trekkingtur op i højderne til regnskovens højeste bjerg, Hinipitigala, eller tag ud til de små landsbyer i og omkring regnskoven. Her arbejder folk for at bevare naturen – de samler dødt træ, plukker medicinske planter og tapper saft fra palmerne, så de kan producere palmesukker. 

Spiceroad er en strækning på ca. 5 km på vejen mellem Dambulla og Kandy. Her er der hundredvis af små økologiske landbrug, der dyrker alverdens natur- mediciner lavet på krydderier og planter. Klimaet er ideelt, ikke for varmt og jorden er god, så alt kan vokse her. Sri Lanka har tusindvis af års traditioner for helse, så det er her mange af vore bedste mediciner oprindeligt kommer fra. Du kan købe cremer og olier mod alt! Du kan stoppe og besøge en af de mange haver, fx Spice & Herbal Garden, et sted hvor en masse forskellige urtehaver er samlet.

Talalla er en lille strandby, der ligger mellem Tangalle og Mirissa på Sri Lankas sydkyst. Det er her, srilankanerne selv kommer for at holde ferie. Og her er altså også dejligt – med to kilometer sandstrand af gyldent sand, masser af palmer og ellers bare fred, ro og idyl. Det er svært at tro, at her næsten ikke er nogen turister, for her er skønt og smukt med den frodige natur omkring bugten. Her sker ikke så meget, så du kan virkelig finde ro og komme i en total afslapningstilstand. Selve bugten i Talalla har virkelig roligt vand, så du kan sagtens tage en svømmetur, men hvis du vil have surferbølger, ligger der også en anden strand 10 minutters kørsel herfra. Stranden er nærmest øde, bortset fra fiskernes farvestrålende træbåde, der ligger trukket ind på stranden fyldt til randen med fiskenet. Hvis du vil have lidt mere liv, så tag en tur til Tangalle – en køretur på ca. 40 minutter. Du kan også køre en times tid til Mirissa og tage på en hvalsafari ud på vandet. 

Tangalle er en stor, charmerende fiskerby, som ligger ud til kysten i det sydøstlige Sri Lanka. Her finder du smukke, gyldne sandstrande med palmer, der vajer i vinden og turkisblåt vand. Som så mange andre steder i Sri Lanka er her dog ofte kraftige bølger og understrøm. Selvom det måske er bedre at bade i poolen end i havet, fejler de rolige og affolkede sandstrandene så sandelig ikke noget! De bedste strande ligger lidt uden for byen i de små omkringliggende landsbyer Medilla, Mawella og Kudawella! Her kan du virkelig nyde den fredelige stemning, dase i solen, måske bade og surfe på bølgerne – der er ingen undskyldning for ikke at komme helt ned i gear. Når du går rundt i Tangalles gader, bør du kigge forbi det gamle, hollandske stenfort, der nu fungerer som fængsel. Hvis du vil på udflugt, kan du tage en tur til Mulkirigala Rock Temple, som ligger i en kokosnøddelund for foden af et kæmpemæssigt klippebjerg. Du kan også lægge vejen forbi skildpaddecenteret øst for byen. Centeret bliver kørt af frivillige, der gør deres bedste for at beskytte strandens skildpadder, og indimellem kan du se skildpadder lægge æg i sandet om aftenen. Hvis du er interesseret i fugle, så tag ud til Kalametiya fuglereservatet, 24 kilometer fra byen. Her vrimler det med spændende fugle, og du kan samtidig tage en tur i kajak og udforske mangroveskovene og de klare, grønne laguner.  

Tissamaharama er en lille by, der ligger ca. en halv times kørsel fra Yala Nationalpark, hvor du kan se masser af spændende dyr som elefanter, leoparder og krokodiller! Tæt ved byen ligger, Kataragama, som er et stort område med helligdomme for mange religioner. Her vrimler det med mennesker i alle aldre, hele familier med gamle og små børn, unge, og her er også masser af dyr – køer, aber, varaner mv. Folk kommer her for at besøge templer og pagoder, få velsignelse fra guderne ved at give frugt ved templerne, haner ved pagoderne eller ved at kaste popcorn ud til fiskene i floden. Folk bader også i floden, og har de købt en ny bil, tager de måske nummerpladen med herud og hænger den op i et træ for at få køretøjet velsignet. Er du heldig får du måske lov til at deltage i en af ceremonierne. 

Trincomalee – eller Trinco som byen bliver kaldt i folkemunde på Sri Lanka, ligger på østkysten lige ved det Indiske Ocean. Bugten er den 5. største naturlige havn i verden, og i 19. tallet blev byen derfor betegnet af briterne, som deres allervigtigste koloniale besiddelse. Udover briterne, har hollænderne, portugiserne og såmænd også danskerne haft kontrol over den vigtige havneby. Trinco har været en hindu højborg siden før vores tidsregning, hvilket bevidnes af det flotte Koneswaram tempel, der troner over bugten, men buddhisterne har også været her længe – Girihandu Seya Vihara er den måske ældste stupa i verden. I dag er Trinco en forholdsvis stor men hyggelig by med en afslappet stemning. Tæt på byen er der flere lækre strande som fx Nilaveli og Uppuveli, som kommer mest til deres ret i perioden maj til november. Her er det ikke er unormalt at se en ko komme gående på stranden, og så er her i øvrigt glimrende dykning. I Kanniya, som ligger tæt ved Trinco, kan du prøve nogle af de såkaldte hot springs, hvor vandet siges at have en healende effekt. Du kan også tage på udflugt til Pigeon Island, der ligger ca. 1 kilometer ud for Nilaveli. 

Udawalawe er en lille by, der ligger lige ved siden af Udawalawe nationalpark. Parken er dejlig, og her er ikke så mange besøgende som i de andre nationalparker, men den er stadig kæmpestor! Landskabet nærmest en savanne og, når du er på safari, kører du fra vandhul til vandhul, for at finde elefanterne. For det er elefanter, som Walawe er berømt for. I tørsæsonen kan du være heldig at se flokke på over 200 elefanter, men selv i den mere våde sæson, er du næsten garanteret at se flokke på over 20 elefanter. Udover elefanter, kan du også se vandbøfler, hjorte, sjakaler, krokodiller og masser af aber og flotte fugle. Ved vandet lever der fx fiskeørne og skarver, der nyder godt af fiskene i området.

Unawatuna bruger vi på næsten alle vores Sri Lanka rejser, og det er der en god grund til! Her er en skøn, skøn strand, så hvis du er til badeferie, så er det her, du skal hen! Det er en hyggelig strandby, der har udviklet sig med turismen, så her er mange små souvenirbutikker, hyggelige restauranter, barer og hoteller. Unawatuna ligger i en bugt, beskyttet af et koralrev, hvilket gør at vandet er mere roligt - i hvert fald i højsæsonen. Der er masser af fisk og skildpadder i havet ud for stranden, så der er gode muligheder for dykkereventyr, hvis vejret er til det. Ved en lille gåtur langs stranden hører du musikken fra strandens restauranter og barer og overalt mødes du af et smil og imødekommenhed. Gå en tur hen til strandens vestlige side, til Sunset Point - en klippe, hvorfra du kan se en smuk solnedgang over havet. Her er mange, men ikke påtrængende, sælgere, hvor du kan købe alt fra frugter til tøj og massage på stranden. Du kan også leje en cykel og køre langs stranden. Her kan du være heldig at se fiskerne hive deres fangst i land, måske kæmperokker, hammerhaj, sværdfisk eller tun. Hvis du vil prøve noget mere, som du kan tage med dig hjem til Danmark, kan du også lære at lave fantastisk mad på madlavningskurser. Eller du kan dyrke yoga og få skønne ayurveda behandlinger. Området byder på forskellige udflugtsmuligheder, fx den smukke, gamle by Galle, den lille Sinharaja regnskov og Mulkirigala Rock templet, hvorfra der er en enestående udsigt. 

Weligama betyder 'den sandede landsby', og den beskrivelse passer rigtig godt. Weligama er nemlig en lille, hyggelig by, der ligger i en bugt med en dejlig sandstrand. Her kan du nyde livet med sand mellem fødderne, tage ud og surfe eller måske ud på havet og fiske. Byen er stille og endnu ikke blevet invaderet af turister, så tag den med ro og slap af i den hyggelige atmosfære. Byens nok eneste seværdighed er Kusta Raja Gala, en 3 meter høj statue, der er hugget ind i en klippevæg. Statuen er af en konge, der i tiderne morgen blev kureret for en alvorlig hudsygdom her. Ellers er byen kendt for sine fine kniplinger, og de fylder jo heldigvis ikke så meget i kufferten. 

Tilbage til Sri Lanka forsiden

Wilpattu Nationalpark ligger i den nordvestlige del af Sri Lanka med ca. 30 km. vest for Anuradhapura. Det der gør denne nationalpark unik i forhold til landets andre nationalparker er, at her er masser af søer og vådområder. Her er omkring 60 søer, så her er mange fugle samt leoparder, elefanter, hjorte, bjørne, krokodiller og bøfler. Nationalparken var lukket i mange år pga borgerkrigen, men i dag kan du besøge ca. 25 % af nationalparken. Det betyder, at naturen i parken er ret vild, og at dyrene ikke har vænnet sig til, at der er mennesker i nærheden. Derfor er der ikke garanti på, at du ser alle dyrene, men du kan sagtens tage på safariture i specialbyggede biler, hvor du sidder på ladet. Den bedste årstid at besøge Wilpattu Nationalpark er lige efter regntiden som varer fra december til februar og ellers i sommermånederne.

Yala er et af de største naturreservater på Sri Lanka med sine 979 km², og også det mest besøgte. Det kan godt nogle steder minde lidt om en savanne i Afrika, og andre steder er det jungle. Her er bl.a. leoparder, elefanter, krokodiller, vandbøfler, bjørne, antiloper, hjorte, vildsvin og aber. Hvis du er heldig, ser du den flotte påfugl med den store fjerpragt, som kun lever vildt på Sri Lanka udover Indien. Derudover er her et rigt fugleliv med omkring 215 fuglearter. Du kan ikke forvente at se dem alle, specielt den vilde leopard, som er den største af slagsen i verden, da den ingen naturlige fjender har på Sri Lanka. Den løber tit sin vej, når mennesker kommer tæt på, men der er gode muligheder for at se rigtig mange forskellige dyr og omgivelserne er bare så smukke – høje træer, højt græs og ægte jungle.

Indien

Du kan ikke rejse til Indien uden også at besøge Agra, hvor det fantastiske Taj Mahal ligger! Agra by ligger ned til Yamuna floden, og selv om den i dag måske ikke er speciel hyggelig, har i fordums tider været en meget betydningsfyld by. Den var i en periode hovedstad for det muslimske Mogulrige, der herskede i Indien i over 300 år mellem 1526 og 1858. Mogulerne sætte deres præg på Indien, bl.a. i form af de mange bygningsværker, de lod opføre her. I Agra er det naturligvis først og fremmest Taj Mahal, men også det flotte halvmåneformede Røde Fort og den velbevarede kejserlige by Fatehpur Sikri. Taj Mahal betyder Kronpaladset og er uden diskussion det bedst bevarede og arkitektonisk smukkeste mausoleum i hele verden. Det blev opført efter ordre fra stormogulen Shah Jahan i midten af 1600-tallet, som en kærlighedserklæring til sin kone – og hvilken kærlighedserklæring! 22.000 mand og mere end 1. 000 elefanter arbejdede hårdt, og efter 22 år stod verdens ottende vidunder endelig færdigt. Marmor og kostbare ædelstene i overflod blev importeret fra hele Asien, og resultatet kan stadig den dag i dag beundres. Stå tidligt op og tag ud til Taj Mahal ved solopgang, så du kan opleve hvordan den hvide marmor langsomt skifter farve, efterhånden som solen kommer højere på himlen.  Find en guide derude, hvis du ønsker at vide lidt mere om Taj Mahals historie, ifør dig de udleverede skobetræk, så ikke marmoren bliver ødelagt, og gå så langsomt ind. Pludselig ser du det, og mødet med dette vidunder er så stærkt, at  alle omkring dig forstummer, ja nogle fælder endda en tåre. Tænk at noget så smukt eksisterer i denne verden. Det kan ikke beskrives med ord, det skal opleves, føles og nydes. Myten fortæller, at arkitekten, der stod bag byggeriet, fik hugget sin højre hånd af, da byggeriet stod færdigt. Dette skulle forhindre ham i at bygge et lignende.

OBS - ind til maj 2018 bliver Taj Mahal restaureret.

Alleppey - eller Alappuzha - er en by i provinsen Kerala, der er kendt for sine ’backwaters’ – ca. 44 floder, kanaler og søer, der løber over et enormt område gennem rismarker, kokospalmer og lav jungle. Ca. 900 km af floderne er sejlbare, og lokalbefolkningen har i årtusinder brugt dem til transport og handel. Her er grønt og frodigt, og når du sejler forbi landsbyerne, kan du se, hvordan befolkningen lever af og med naturen. Vandvejene snor sig frem i de frodige omgivelser, og langs bredden foregår hverdagslivet, overalt ser og hører du fugle, snak fra land, en ged der bræger, og du kan skimte rismarker i det fjerne igennem palmerne langs vandet. De gamle bedstemødre vasker tøj, børnene bader og pjatter, mens mændene padler af sted i kanoer fyldt med kokosnødder og andre handelsvarer. Den eneste fornuftige måde at opleve disse backwaters på er med en husbåd, hvor du sejler og overnatter på vandet. Nyd at se natten falde på kun forstyrret af cikadernes sang og stjernernes glimten gennem palmetoppene.

Amritsat blev grundlagt i 1544 i delstaten Punjab, og byen har en voldsom historie. Mest trist er nok massakren i 1919, hvor den britisk-indiske hær åbnede ild mod en fredelig demonstration. Senere blev byen centrum for stridigheder mellem Indien og Pakistan, der kun ligger 30 kilometer herfra, og der har også været kampe mellem indiske tropper og Sikh Separatister. Det er dog alt sammen lang tid siden, og nu er byen heldigvis fredelig! I 1499 fik Guru Nanak. Sikh en åbenbaring, og dermed var grundlaget stil Sikh religionen lagt. I dag er byen Amritsar centrum for denne religion, og Sikhernes vigtigste helligdom, Det Gyldne Tempel, ligger her. Templet blev bygget i 1604 af Guru Ram, og i 1802 fik Ranjit Singh taget dækket med forgyldte kobberplader. Det ligger i en sø midt i basarkvarteret og når den gyldne bygning spejler sig i det stille vand, er det simpelthen bare så smukt, at du ikke kan undgå at blive henført. I byen ligger også Mata templet, der er et hindu grottetempel for den kvindelige helgen Lal Devi. Templet besøges af kvinder, der ønsker at blive gravide, og er nærmest en labyrint af gange, grotter, trapper og underjordiske stier. 

Aurangabad er en by i Indiens Maharashtra-distrikt. Pilgrimme og turister har valfartet hertil for at se byens tre berømte seværdigheder: Ellora- og Ajanta Caves og Bibi Ka Maqbara. Ellora Caves består af ældgamle ruiner og -skulpturer hugget ud i sten, og lige meget hvor du kigger hen får du øje på noget nyt og spændende. Området er på UNESCOs liste over verdensarv, og det er ikke svært at forstå hvorfor, når du går rundt i de meget religiøse bygninger og drømmer sig tilbage til en anden tid. Også Ajanta Caves er på UNESCOs verdensarvsliste. Grotterne er hugget ud i sten hele vejen langs den hesteskoformede bjergside, og det er en af Indiens mest imponerende arkæologiske udgravninger! Her er buddhistiske freskoer og vægmalerier på væggene, der viser religiøse billeder af Buddha og andre Guder malet helt tilbage i det tredje århundrede, og du går også forbi detaljerede stenfigurer hugget ud i templets søjler og mure. Templerne er lyst op af lys, der falder ind fra oven på alle tider af dagen, og det er et helt eventyrligt syn! Bibi Ka Maqbara er et guddomelig smukt, hvidt mausoleum opført af Kejser Aurangzeb til minde om hans første kone. Og navnet Bibi Ka Maqbara betyder da også "Kvindens grav". Det ligner til forveksling Taj Mahal, som blev bygget til ære for selv samme kejsers mor, Mumtaz Mahal. 

Badami er en lille by, som er mest kendt for de ældgamle Badami Grotter. Agasthya søen ligger i udkanten af byen, og den er omkranset af store klippebjerge med grotter og templer hugget ind i de røde sandstensklipper. Det ligner næsten, at de altid har været der, så godt falder de i ét med bjerget. Her er fire templer, som alle er fra sidst i det sjette århundrede. To af templerne er bygget til ære for guden Vishnu, et af dem til ære for Guden Shiva, mens det fjerde tempel tilhører den jainistiske tro. De fine stenskulpturer i templerne fortæller historier om Guder og mennesker, og når du går rundt mellem templerne, vil du mærke, at her er en helt særlig, religiøs stemning. Nogle af templerne ligger helt ude i søen, og de røde klipper spejler sig i vandet. Når du går langs søen kan du også se byens beboere vaske tøj i vandet - folk sidder i lange rækker langs breddens stentrapper og slår tøjet tørt på trinene. Selvfølgelig er der turister i byen, men her bor også mennesker, og du kan støde på deres okser i gaderne eller se skolebørn læse lektier på dørtrinnet. 

Bangalore er Indiens 3. største by, og er også centrum for landets computerindustri. Det er ikke kun indiske firmaer, der holder til her, men også mange europæiske og amerikanske. Når du ringer og snakker med en servicemedarbejder i et computer- eller telefonfirma, er det faktisk tit en person i Bangalore, som du får i røret. Bangalore er en af de hurtigst voksende byer i verden, hvilket godt kan ses. Byens infrastruktur er under pres, og gaderne er propfulde af mennesker.  Byen har et, for Indien, køligt klima, og var briternes hovedsæde i Sydindien under kolonitiden. Det kan du stadig se den dag i dag, når du går rundt på brede boulevarder og i smukke parker.  Af seværdigheder kan nævnes den botaniske have Lalbagh, den flotte parlamentsbygning Vidhan Soudha, den dejlige Ulsoor Lake, mange flotte templer og forskellige museer. Kig på butikker langs MG Road og Brigade Road eller tag hen til et af byens mange markeder - fx det centrale KR Market eller det mindre, men måske mere farverige på Gandhi Bazaar Road. Det er nemt og billigt at komme rundt i byen med autorickshaws. Gå ud om aftenen og spis en god middag. Husk, at der her i det sydlige Indien er langt mellem kødretterne. På mange restauranter forventes det også, at du spiser med fingrene. Tag det som en del af oplevelsen - det er jo ikke så svært endda, når du først er kommet i gang.

Bijapur er kendt for sine middelalderlige monumenter og overdådige bygninger. Mest kendt er det berømte Gol Gumbaz, en kæmpemæssig rund domkirke - kun overgået i størrelse af Skt. Peters Kirken i Rom! Det imponerende bygningværk blev opført som mausuleum for Muhammad Adil Shah i 1656, og står nu som et helt palads i Bijapur. Inde i mausoleet kan selv den svageste hvisken høres i den anden ende af lokalet, og din stemme bliver gentaget ti gange i væggenes ekko. Også Ibrahim Rauza er et besøg værd! Det smukke bygningsværk består af et mausoleum og en moske med tårne, porte og minereter i en fin, grøn have. Det blev bygget til ære for Ibrahim Adil Shah II, som var den femte konge i dynastiet, og det sammenlignes med Taj Mahals storhed. Både Asar Mahal og Gagan Mahal er også smukke bygninger fra 1600-tallet med fine stenbuer og søjler.  

Bikaner er en rolig by med et behageligt, langsomt tempo og få turister. Her er til gengæld masser af kameler. Måske hvert 3. køretøj trækkes af disse tålmodige dyr, så gaderne er simpelthen fulde af dem! Smut forbi kamelerne ind i kvarteret Old Town. Her kan du besøge det flotte Junagarh Fort, som blev bygget i 1588 af en general i Kejser Mughal Akbars hær. Her er balsale, kolonnader, freskoer, tårne, balkoner og flotte vinduer – det ligner nærmest et palads. I udkanten af byen ligger byens berømtheder, de fire Havelier. Disse skønne huse forfaldt, ligesom resten af byen, da meget af handelen overgik til Bombay for ca. 70 år siden. Men for ca. 25 år siden blev byen så genopdaget, og Indira Ghandi købte to af disse huse på statens vegne, der nu bestemt er et besøg værd. Besøg også Korni Mata, Rottetemplet! Det er et ganske lille tempel med en smuk, udskåret marmorindgang, der siden det 14. århundrede har været fyldt med flere tusinde rotter. Rotterne anses for hellige, og de lader sig velvilligt blive fodret af præster og tilrejsende pilgrimme. Det bringer efter sigende held at se en hvid rotte, så du skal endelig holde øjnene åbne. Spis middag på Laxmi Niwas Palace, der er et gammelt, smukt hotel. Her er fyldt med imponerende jagttrofæer som tigerskind og vildsvinehoveder, og på de lange, smukke gange hænger der gamle fotos af Maharaja-bryllupper, statsbesøg og parader. Under middagen bliver stemningen fuldendt, når en ung kvinde danser den traditionelle, Rajasthanske folkedans iført kilovis af store sølv- og elfenbenssmykker. Efter middagen kan du slappe lidt af i det gamle Gentlemens Room med et slag billard og en god whisky. 

Byen Chennai, der tidligere var kendt under navnet Madras, er hovedstaden i delstaten Tamil Nadu. Det er en virkelig spændende og kæmpestor havneby med næsten 5 millioner indbyggere, og udover at være centrum for industrien i Sydindien byder byen også på mange kulturelle oplevelser. Her findes et væld af museer og gallerier, så er du til arkæologi, historie og kunst, er dette byen for dig. Byen er også et centrum for musik i Indien, og mange kommer hertil for at se de klassiske danseshows, og hvert år i januar holdes den store Chennai Sangamam kulturfestival, hvor forskellige optrædener kan opleves ved byens store seværdigheder. Kapaleeshwarar templet er en af byens største seværdigheder! Det er imponerende syn med alle de flotte, strålende farver, som bliver frisket op hvert 5. år. Du må også besøge St. Thomas kirken, hvor Jesus' discipel St. Thomas ligger begravet. Det er ét ud af tre steder i verden, hvor man ved, at hans disciple er begravet - de andre steder er Peters kirken i Rom og Santiago de Compostella i Spanien. På byens to populære, brede strande er der masser af liv - også om aftenen, hvor du kan slentre en tur langs vandet. Byen huser også en af verdens største zoologiske haver, Arignar Anna Zoological Park – også kendt som Vandalur Zoo. Her har de omkring 1.500 forskellige dyrearter - blandt andet bjørne, pygmæflodheste, forskellige aber og hvide tigre - og parken besøges hvert år af op til 2 millioner mennesker.

Kanchipuram, der ligger 64 km fra Chennai, er en af Indiens syv hellige byer, og hvert år kommer der mange pilgrimme hertil for at bede ved nogle af de ca. 200 templer. Du kan bruge en dag på at besøge bare nogle af templerne, og selv opleve hvordan disse imponerende bygningværker er en betydningsfuld del af det indiske folks liv.

Palmer og sandstrand – Cherai Beach er et skønt sted at slappe af, og et oplagt sted at afslutte en rundrejse i det sydlige Indien. Du har også mulighed for at tage på udflugt til Kochi, eller til Fort Kochi Beach, hvor du til den ene side har de særprægede kinesiske fiskenet, som kun findes i denne by uden for Kina, og til den anden side en række gamle europæiske huse – et surrealistisk kontinenternes møde! Du kan også besøge Vazchal og Athirappaly vandfaldene, der ligger ca 80 km fra Kochi i er utroligt smukt naturreservat med masser af aber og flotte omgivelser. 

Coonoor er en ’hill station’ i Nilgiri Hills, hvor der er smukke grønne bakker, ja faktisk bjerge på op over 2.000 meter. Nilgiri betyder ’de blå bjerge’, måske stammer navnet fra de mange eukalyptus træer? Under kolonitiden søgte de engelske koloniherrer hertil fra Chennai i de varme måneder, og der er flere smukke bygninger fra den tid i byen i dag. Her er også en flot botanisk have, og de smukke omgivelser er oplagte til trekkingture. Du kan vandre gennem den frodige natur og se temarker og vandfald, og du bør bestemt besøge, Droog Fort, som var en af Tipu Sultans forposter. Tipu Sultan  var konge i Mysore Kongeriget fra 1782 til 1799 og havde tilnavnet ’Tigeren fra Mysore’.pga hans stærke modstand imod de engelske koloniherrer. 

Darjeeling er mest kendt for sin te og den verdensberømte togbane! Det er en dejlig, victoriansk by, der er bygget op ad en bjergside og omgivet af teplantager og skyer. Chowrasta pladsen ligger ca. midt i byen og er forbundet med gågaden og shoppingområdet, hvor der er hyggelige, stejle gader og masser af butikker. Her er der rig mulighed for at drikke en god, kold øl eller en kop dampende varm darjeeling-te og nyde synet af de mange forskellige kulturer, der lever side om side her. Her er mange tibetanere, som er flygtet hertil, og efterkommer af de folk fra Nepal og Bihar, som i forgangne tider blev bragt hertil for at arbejde i teplantagerne. Gågadeområdet ender ved den verdensberømte The Darjeeling Himalayan Railway, der åbnede i 1881 og nu er på UNESCOs liste over verdensarv. Byen byder også på buddhistiske klostre og en hyggelig zoologiskhave med sneleoparder og røde pandaer. Her er masser af trekkingmuligheder med fantastiske udsigter – den bedste er uden tvivl fra Tiger Hill, hvor du kan se helt til Kangchenjunga Nationalparks sneklædte bjergtinder. Den udsigt giver et sug i maven og får en til at føle sig helt lille!

På mange af vores rejser til Indien har du en overnatning eller to i Delhi. Indiens hovedstad er en imponerende, farverig, larmende og travl by. Byens og landets historie ligger for dine fødder i form af de mange gamle og nye bygninger, paladser og monumenter. Her findes bl.a. India Gate, Mahatma Ghandis mindesmærke, det Røde Fort og præsidentpaladset. Old Delhi er et sandt kaos af mennesker, farver, lyde og lugte, og du kan bruge flere timer på at vandre rundt i dette område. Her er rodet og kaotisk, men mange herlige spisesteder og coffee shops. Tag rundt på de store markeder, køb farverigt tøj og velduftende krydderier. Vil du vide lidt om, hvad fremtiden bringer, så få lagt dit horoskop af en gammel mand i en lille, dunkel butik midt i Old Delhi. Du kan også få lavet en af de berømte Mehandi kunstværker - bedre kendt som hennatatoveringer. Smukke dekorationer af blomster vil smyge sig rundt om dit håndled og op af armen. Om aftenen prøv da en middag på Indian Coffee Shop på Connaught Place. Prøv deres Masala Bonesless Chicken, den er simpelthen vidunderlig. Slut dagen af med at se Sounds and Lights Show i det Røde Fort, hvor hele landets historie bliver fortalt dramatisk med lyd og lys – et must når du er i Delhi!

Dharamshala var tidligere en britisk ’hill station’, hvor koloniherrerne kom for at slippe væk fra varmen nede på sletten.  Fra byen kan du se snegrænsen, og mange bjergvandringer tager deres udspring her. Dharamshala er kendt for sine spirituelle aktiviteter og er endda hjemsted for Dalai Lama og den tibetanske eksilregering. Du er omgivet at bedehjul og flag, der blafrer i vinden og sender bønner op til guderne. Nyd denne ophøjede stemning eller tag på på trekking måske op til snegrænsen 5 kms væk?

Gangtok betyder Hillside på tibetansk, og den ligger da også smukt højt oppe i bjergene med den mest fantastiske udsigt! Bjergbyen er hovedstad i den indiske stat Sikkim, og her bor rigtig mange mennesker på meget lidt plads – men alligevel er her pinligt rent overalt. Blandingen af kulturer er en sjov oplevelse, og på en tur ned gennem markedsgaden Lal Bazaar støder du gerne både på tibetanske munke, nepalesere og sikkimesere, som går rundt blandt trekkere og weekendturister fra Kolkata. Det er nemlig både et yndet feriested for inderne selv og for turister! Byens gader byder på masser af gode restauranter med lækker tibetansk mad, og i de mange kagebutikker kan du let få tilfredsstillet din søde tand! Er du til shopping, er det Mahatma Gandhi Road, du skal ose på, for det er her, alle souvenirbutikkerne og tøjbutikkerne ligger. Byen vrimler med buddhistiske stupaer og klostre, og de mest kendte er Enchey klosteret og Rumtek klosteret, som ligger lidt uden for byen. Der er selvfølgelig masser af smukke vandreruter omkring byen, men du kan også køre en tur til Nathu La, den næsthøjeste bjergkæde i verden. På den tur kommer du både forbi den smukke Tsomgo sø i goldt bjerglandskab og Jhakri vandfaldene, som ligger grønt og frodigt.

Goa er en gammel portugisisk koloni, der først blev overtaget af Indien i 1961. Her er nogle hyggelige byer fx hovedstaden Panaji og byen Margao der begge har smukke kirker, templer og moskeer, markeder og dejlig atmosfære  Den historiske by Old Goa var portugisernes hovestad, og er i dag et erklæret Unesco verdenskulturarvsområde. Se de smukke kirker og nyd historiens vingesus. Goa er mest kendt for sine strande. En gang var det her hippierne tog til, men i dag er det turister i alle kategorier. Og der er en strand, der passer til dem alle - fra de helt rolige til dem med masser af hurlumhej. På flere af dem, kan du sidde næsten i vandkanten og spise friskfanget snapper, kingfisher, haj...mmm... Anjuna markedet blev startet af hippier i 1980’erne, og nu sælges her alt mellem himmel og jord – håndværk, sølv, smykker, træfigurer, hatte, tasker, osv. Anjuna markedet er et kaotisk sted med masser af mennesker, larm og lyde. Hvis du har lyst, kan du en dag tage til Dudhsagar vandfaldet, der vælder ud over en stenvæg, og du kan beundre vandet fra en stenbro tæt ved vandmasserne.

Det mest fantastiske ved Hampi er den afslappede stemning, der møder dig, så snart du ankommer. Den lille turistby er ikke voldsomt charmerende, men utrolig fredfyldt. Hampi var i 1300-tallet hovedstad i Vijayanagar riget, og den ene smukke ruin efter den anden er strøet ud over det flotte landskab. Klipperigt landskab formet af tidligere vulkanudbrud, danner en fortryllende ramme om dette kæmpe ruinområde med paladser og templer, der står på UNESCOs verdensarv liste. Byen har stor religiøs betydning for landets hinduer, og pilgrime valfarter hertil hvert år. Her er nok at tage sig til - Hampi er som et åbent museum! Besøg fx de gamle elefantstalde,  smukke templer, skattekamre, paladskældre og kongelige pavilloner. Alt sammen kan nydes på et par dage, og husk så også at slappe af og nyde stemningen omkring floden eller Hampi Bazar.  

Rajastans gamle, smukke hovedstad er også kendt som den lyserøde by. I Indien er farven lyserød kendt som gæstfrihedens farve, og hele byen blev simpelthen malet lyserød for at velkomme Prinsen af Wales i 1876. Jaipur er bygget i overensstemmelse med “Shilpa-Shastra”, et ældgammelt hinduistisk værk om arkitektur, der gør at gaderne er brede og lige – et princip man ikke så tit oplever i indiske byer! Byen er mest kendt for Jai Singhs Palace, et utrolig smukt palads, der er udhugget af over 10.000 arbejdere. Især den 5 etager høje facade til haremmet, der også kaldes Palace of Winds, er helt utrolig. Den specielle konstruktion tillod kvinderne at følge med i, hvad der foregik på hovedgaden uden selv at blive set. Besøg også Jaigarh Fort, som har verdens største hjulmonterede kanon og Jantar Mantar Observatory , hvor du kan se gigantiske solure og andre komplekse instrumenter designet for mange hundrede år siden, med uhyre præcise aflæsninger, det hele udskåret i simpel marmor! Tag lidt ud af byen til det imponerende og eventyragtige Amber Fort. Det er bygget i marmor og rød sandsten, dekoreret med udhugninger, mosaikker, malerier og med en imponerende udsigt. Fortet er en pragtfuld blanding af templer, smukke haver og beboelsesrum, og blev opført over en periode på to århundreder. Besøg også basarerne - sikke farver, sarier og pragtfulde små forretninger. Du kan købe skjorter, sengetæpper lavet af gamle kongelige tæpper, paraplyer i antikke stoffer, billige gamle smykker, jadestykker, miniaturemalerier - og en ekstra kuffert til at have det hele i. Og hvis du gerne vil vide lidt mere om, hvad fremtiden bringer, kan du blive spået af en af de hellige mænd, der sidder rundt omkring på gaderne.

Når du kører til ørkenbyen Jaisalmer, vil byen rejse sig for dine øjne, som en drøm lavet af sand. Det ser helt uvirkeligt ud, som om den nærmest svæver oppe i luften. Det store sandstensfort, der i eftermiddagssolen får et gyldent skær, troner over byen, der ligger for dets fødder med markedspladser og hundredevis af gamle huse. På balkonerne sidder gamle damer med deres ansigter tildækket og opretholder traditionen med at beskytte Rajasthans største skat, der er mere værdifuld end alle paladserne tilsammen: Kvindernes skønhed…Byen har fået tilnavnet "Den gyldne by", fordi alle husene er bygget af gyldne sandsten. Tag en gåtur rundt om byens lille sø, hvor der ligger masser af templer og smukke bygninger, der desværre er ved at forfalde. Søen er helt rolig og de sandfarvede huses spejling i vandet er noget af det smukkeste, du kan forestille dig. Gå også en tur op til det store fort, tag en slentretur rundt i alle de små gader og mærk historiens vingesus. Tænk hvad der er foregået her af hemmelige romancer, enorme royale fester og store, drabelige slag. Når sulten melder sig, bør du besøge en af de mange restauranter med tagterrasse. Her sidder eller ligger du på store puder og får serveret veltilberedt mad, mens du kan kigge ud over denne skønne ørkenby. Fra Jaisalmer kan du komme ud og overnatte i ørkenen – en oplevelse, du aldrig vil glemme. Landskabet er ørken, så langt øjet rækker, kun afbrudt af sløve, gyngende kamelkaravaner og små landsbyer, hvor kvindernes farverige sarier lyser stærkt op i det støvede landskab. I udkanten af landsbyerne kan du også være heldig at se en stor påfugl, der strækker sine fjer i skyggen af et stort træ. Ude mellem sanddynerne står der senge i sandet, hvor du skal sove under åben himmel efter at have set den eventyrlige solnedgang. Ørkennatten er ubeskrivelig! Her er en stjernehimmel, som du kun kan opleve ganske få steder. 

Jodhpur har fået tilnavnet ”den blå by”, da næsten alle husene i den gamle by er malet blå. Dette skulle gøre det køligere inde i husene, og ifølge den lokale videnskab holder det også myggene væk…Så snart du ankommer til Jodhpur, bør du straks tage op at besøge Meherangarh Fort. På en stor bakketop ligger dette frygtindgydende fæstningsværk og vogter over byen. Lær om dagligdagen i paladsets forskellige sale og historien bag de udstillede genstande, lige fra gyldne bærestole til smukt indgraverede, men drabelige sværd. Tag til sidst en tur rundt på fortets mure - de strækker sig hele 40 meter over byens tage. Jodhpur byder også på et flot klokketårn og et gigantisk palads, Umaid Bhawan Palace, der også kaldes ”det hvide og lyserøde monster”. Paladset blev bygget på ordre af Maharajen i en tid med stærk tørke og hungersnød – det er måske et tidligt eksempel på jobaktivering? Besøg også byens store marked. Her er snævre gader fyldt med de mest vidunderlige dufte og farver, du kan forestille sig. Store 50-kilos sække med stærkt gult og rødt pulver - er det mon chili? Åben alle sanser for at nyde dette utroligt flotte galleri.

Tæt på Jodhpur ligger der nogle landbyer, hvor der bor tilhængere af Bisnoi princippierne. Bisnoi betyder 29, og tilhængerne følger de 29 principper, der blev fastlagt af guruen Jambheshwar for lidt over 500 år siden. Jambheshwars principper tilskynder ikke bare personlig sundhed og social harmoni men også miljøvenlig adfærd. Bisnoi tilhængere fælder således ikke levende træer og bruger kun regnvand fra monsunen til både afgrøder og drikkevand.

Kalimpong er en travl og hektisk by, der ligger med udsigt ud over Teesta floden og Himalayas sneklædte bjergtinder. Det kaotiske marked danner byens centrum, og her er altid et mylder af handlende mennesker og trafik. Byen er en blanding af kulturer og farverige mennesker – her bor både tibetanere, sikkimesere, nepaleser og bhutanere. Katolske kirker ligger side om side med buddhistiske klostre og templer, blandt andet det smukke Zong Dhog Palri Fo Brang, hvor der er en smuk udsigt ud over bjergene. Der er flere interessante seværdigheder, blandt andet det smukke Gauripur House, hvor den berømte digter Ravindra Nath Tagore boede. Dr Graham's Homes er også et besøg værd! Det er en kæmpemæssig skole bygget af en skotsk missionær i skotsk stil, og den breder sig ud over hele 2000 kvadratmeter med egen kirke, pool, bager og meget andet. Besøg også kaktusbørnehaven, hvor du kan se forskellige spændende planter og tag en tur op til Deolo Hill, der byder på en fantastisk udsigt ud over Kanchenjunga bjergene. 

Kalpa er en lille by, der ligger næsten 3 kilometer oppe i bjernen med udsigt til endnu større golde, sneklædte toppe og Sutlej floden løber forbi langt nede i dalen. Området er kendt for sine æbler, og der er store plantager mange steder. Der er mange små templer i byen - nogle hinduistiske, nogle buddhistiske og nogle begge dele på samme tid. 

Kanchipuram, der ligger 64 km fra Chennai, er en hektisk og moderne by, der dog byder på lidt ud over det sædvanlige. Byen er nemlig en af Indiens 7 hellige byer, og det betyder, at udover osende trafik og store folkemængder, finder du også ca. 200 templer, som pilgrimme kommer langvejsfra for at besøge.  Det ældste og måske smukkeste af templerne er templet Kailasanatha, der blev bygget til guden Shiva i det 7. århundrede. Det er et imponerende bygningsværk med mange fine stenudskæringer – og inde i nicherne kan du nogle steder stadig se de oprindelige farver. Dengang blev der ikke sparet udsmykningen! Du kan også besøge templet Ekambareswarar, der imponerer med dets størrelse. Her vokser et helligt mangotræ, der gror på rødderne af et 3500 år gammelt træ, som væltede i en storm. Her kommer folk på udkig efter en partner valfartende for at blive velsignet af præsterne og for at ofre gaver. Udover de mange templer er Kanchipuram også kendt for deres håndvævede silke. I området omkring Gandhi Road ligger mange butikker, hvor du kan gå på jagt blandt farvestrålende sarier og tørklæder.

Kaza er den største by i Spiti floddalen, men stor er den nu ikke. Omgivelserne er flotte og barske - floden og de golde bjerge står i skarp kontrast til hinanden, og du føler måske lidt, at du er nået til civilisationens ende. Selve byen er opdelt i en gammel og en ny bydel og et lille, hyggelige marked. Lidt uden for byen ligger lille kloster, Tangyud, som er bygget på kanten af en kløft. Tag hen og se den flotte bygning med røde vægge, gule vinduer og farverige søjler. Andre seværdigheder i nærheden er Kibber-landsbyen, som ligger midt i det golde landskab med sine små, hvide bygninger på spidsen af et bjerg kun omgivet af stejle klippevægge, og det smukke Ki Gompa, et tibetansk munkekloster der har været brugt til oplæring af de spirituelle ledere. Inde i klostret er der en samling af vægmalerier og ældgamle bøger.

Kochi er den største by i den meget smukke delstat Kerala. Byen, der er spredt over flere øer og halvøer, betragtes af mange som en af Indiens hyggeligste og mest interessante byer. Ernakulam er den travle, men hyggelige bydel med forretningskvarterer, Willingdon er en kunstig ø hvor flådestationen ligger, Fort Kochi har utallige bygninger fra kolonitiden og Jødernes bydel er fyldt med små basarer. Med en af Sydindiens største havne er Kochi også en meget travl havneby – og har været det gennem flere hundrede år. Da byen har været koloniseret af flere lande, byder den også på større områder med både portugisisk og hollandsk byggestil. På en rundtur i byen kan du bl.a. opleve St. Francis Church, hvor der findes en gravsten for den portugisiske søfarer Vasco da Gama. Kirken blev opført i starten af 1500-tallet, og er den ældste europæisk byggede kirke i Indien. Du kan også opleve Mattancherry-paladset, der også er kendt som ”Det Hollandske Palads”. Paladset gemmer på store vægmalerier, der viser scener med store, hinduistiske guder. I Kochi kan du opleve en Kathakali forestilling. Det er en farverig og temperamentsfuld danseform, hvor dans akkompagneres af musik, spillet på trommer, metalklokker og store gong gonger. Traditionelt varer en Kathakali forestilling en hel aften, men de fleste opførelser er nu forkortet til kun at være 3-4 timer lange. Har du lyst til en udflugt, så besøg Vazchal og Athirappaly vandfaldene ca. 80 km uden for byen i et utroligt smukt naturreservat med masser af aber og flotte omgivelser.

Kolkata er måske af nogen bedre kendt under sit tidligere navn Calcutta, og Indiens næststørste by byder på et hav af indtryk! Her er masser af travlhed og synlig fattigdom side om side med engelske gentlemenklubber og golf-, cricket- og hestevædeløbsbaner. Byen er nemlig den tidligere britisk indiske hovedstad, og den er stadig præget af smukke bygninger i europæisk stil. Her er dog også bydele med små gyder, der myldrer af mennesker og dyr, moderne forstæder med højhuse og shoppingcentre og masser af slumkvarterer. Du kan besøge et af verdens mest kendte qricketstadioner - det er helt rundt, ligger i en smuk have og er imponerende stort! I samme have ligger det smukke, hvide Fort William et britisk citadel, der blev bygget i 1773, og som måske med lidt god vilje kunne minde lidt om Det Hvide Hus. Det er også her, du finder planteariet, zoo’en, en masse spændende museer og selvfølgelig Victoria Memorial. Det er byens mest kendte bygning – ja, nærmest et helt slot, bygget i hvidt marmor, som inderne nu gør det bedst. Chowringee er Kolkatas markedområde, og her kan du købe alt lige fra tasker, tørklæder og nipsting til fisk og frisk frugt. Her er et kaos af mennesker og taxaer, men stemningen er så indisk, som det overhovedet kan blive. 

Før i tiden var Kovalam et rigtig hippiested, men nu er her også store og dyre hoteller, så her finder du turister i alle genrer. Kovalam-stranden kan godt minde lidt om en hvilken som helst anden charterdestination. Her er en del små butikker og souvenirshops, hvor du kan få handlet de sidste gaver med hjem, her er restauranter og en del hoteller. Atmosfæren og stranden er dog hele hurlumhejet værd, og Kovalam-stranden er helt klart et af Indiens "must sees"! Bevæger du dig væk fra hovedstranden og ind i landet, finder du rismarker, temarker og palmelunde, så langt øjet rækker. Du kan også tage en tur de ca. 14 km til Trivandrum og se, hvad Keralas hovedstad har at tilbyde. Brug dagene på at nyde stranden og havet, spis friskfanget hummer og rejer, forkæl dig selv med en vidunderlig massage eller prøv at dyrke yoga.

Lamayuru er en lille bitte bjerglandsby, der ligger i et barskt nærmest månelignende klippelandskab. Med en smuk placering mellem dystre klippevægge, er byen hjem til et af de mest kendte klostre i området. Det blev bygget allerede i det 10. århundrede og er en stor, hvidkalket bygning med mange rum med smukke malerier. 

Leh ligger i 3,5 kilometers højde ved Indus-floden, omgivet af grønne marker og med bjergene i baggrunden. Luften er klar og naturen storslået! Leh var hovedstaden i det gamle kongerige Ladakh i Himalaya, og har i årtusinder været et vigtigt stoppested på handelsruterne mellem Tibet, Indien og Kina. Her er der gået mange yak-karavaner forbi med salt, korn, uld og silke. Byen har i dag en befolkning på ca. 30.000, der må klare sig gennem nogle barske vintre, men fra april til oktober er temperaturerne ganske pæne. Her er en hyggelig stemning i den gamle bydel med små kringlede gader og en farverig basar. Besøg også det gamle kongepalads, der blev bygget af Kong Sengge Namgyal i ca. år 1635. Paladset er en imponerede bygning på 9 etager, der siden kongefamilien blev fordrevet derfra i midten af det 19. århundrede desværre har stået tomt og nu faktisk er en ruin - der heldigvis er ved at blive restaureret. 

Der er mange smukke klostre og templer i omegnen. Enhver bakketop synes næsten at være prydet med disse smukke bygninger, og alle steder er der munke i deres farverige dragter. Med fantastiske udsigter, flotte malerier, buddhastatuer og smukke sølv- og guldstupaer vil de forskellige bygningsværker imponere dig på hver deres måde.  Gå måske de ca. 3 kilometer til Shankar Gompa klosteret. Her bor Gelukpa-sektens lokale overhoved sammen med ca. 25 munke. Gelukpa-sektens medlemmer går med gule hatte, så de er lette at genkende. Shankar Gompa har nogle smukke bygninger, hvor du bl.a. kan beundre flotte malerier og se lamaens trone. Der er også en fantastisk udsigt over dalen - en smukkere introduktion til området får du ikke.

Madurai ligger ved Vaigai-flodens bredder Byen er kendt som en af Sydindiens tempel-byer - først og fremmest pga. Meenakshi-templet, der er et fremragende eksempel på Dravidian-tempelarkitektur. Desværre kan du kun komme indenfor, hvis du er Hindu, men bare det at kigge på dette utroligt detaljerede og farverige tempel udefra er en stor oplevelse. Du bør også besøge Tirumala Nayak Palace - en elegant bygning fra det 17. århundrede, hvor du om aftenen kan opleve et lys og lyd show, der fortæller om paladsets historie. Og Gandhi museet er også en meget oplysende og rørende oplevelse at besøge.

Mahabalipuram er en lille by med kun 12.000 indbyggere. Selvom byen ikke er stor, står den alligevel på UNESCOs verdensarvsliste, da der findes et utal af monumenter bygget mellem det 7. og 9. århundrede. Her er hele 14 grottetempler, tre stentempler, fire udskårne stenrelieffer m.m., så her er nok at gå i gang med! Besøg måske Panchi Ratha, der ligger på vej ud af byen og består af fem templer, som er bygget ind i hver deres hele sten. De er i vidt forskellig byggestil, og ingen af dem er færdiggjorte, men det er alligevel et sjovt syn. Shore templet er også en god oplevelse! Det er seks templer, og det sidste af templerne ligger ude i vandet - faktisk har det været helt nede under vandoverfladen, men under tsunamien trak vandet sig tilbage og synliggjorde templet. Du bør også se parken med Krishnas Butter Ball - det er en kæmpstor, rund klippe, der ser ud til hvert øjeblik at kunne glide ned. Du kan tage nogle sjove billeder foran og halvt inde under klippen. Lige ved siden af ligger Descent of the Ganges, som er fantastisk smukke stenudskæringer i klippen. Mahabalipuram er også kendt for sine dygtige stenhuggere, og her er det en uddannelse, der tager 5 år! Ud over at være en kulturel destination, er byen også en stranddestination. Tag en dukkert, men vær opmærksom på, at du skal iklæde dig lidt mere tøj end på en normal strandferie. 

Manali er en mindre by, der ligger smukt i en dal, pg her bor ca. 30.000 indbyggere. De britiske koloniherrer brugte i sin tid byen som tilflugtssted fra varmen, og med sig bragte de æbletræer, der groede så godt, at grenene knækkede under vægten af de mange æbler. I dag findes der stadig mange æble- og pæretræer i området, og det er en vigtig indtægtskilde for den lokale befolkning. Byen ligger smukt omgivet af skove af cedertræer og med sneklædte bjergtoppe i baggrunden. I den lille by er der mange tibetanere i eksil, men også en del turister, så her er masser af restauranter, butikker og aktiviteter. Gå en tur i de smukke omgivelser, tag på bjergvandring, lej en mountainbike eller tag ud på floden i kajak eller tag på rafting

Mandawa var engang en handelsstation på karavaneruten mellem Kina og Mellemøsten. Med karavanerne kom velstanden, og da klimaet her er det bedste i området, blev byen både rig og populær. Mange af dem, der tjente store penge på handlen med opium, silke og krydderier besluttede sig at bygge et smukt hus her i denne lille by. Her byggede dygtige kunstnere vidunderlige huse, de såkaldte havelier, der var totalt dekorerede indvendigt og udvendigt. Ca. 50 af disse havelier står endnu som et smukt og stemningsfuldt minde om områdets storhedstid. Nogle af dem er nu indrettet som hoteller, andre er ved at blive gjort i stand, andre igen bebos stadig af efterkommere af de oprindelige familier, og endeligt er nogle ved at forfalde totalt. Her er flere gode restauranter, hvor du kan sidde på en tagterrasse om aftenen og have en flot udsigt over hele byen. Herfra kan du høre moskeerne og se folk gå rundt nede i byen, mens du spiser den lækre mad.

Den lille fiskerlandsby Mararikulam ligger kun 30 kilometer fra Kochi, og Marari Beach er vores bud på en af de bedste strande i det sydlige Indien. Brug dagene her på at slappe af på den hvide palmestrand - hvis du holder godt øje, er du måske heldig at se delfiner boltre sig i havet?

Mumbai, der tidligere var kendt som Bombay, er den mest industrialiserede by i landet, og med over 18 millioner indbyggere er det også en af de største byer i verden. Byen har en lang historie og udviklede sig under det britiske kolonistyre til den vigtigste havneby i Indien. Befolkningstætheden er utrolig høj, men folk fra nær og fjern strømmer stadig til byen, for at tage del i byens økonomiske vækst. Kontrasten mellem rigdom og fattigdom er utrolig stor. Her ser du både store, moderne skyskrabere og faldefærdige skure, og næsten halvdelen af byens befolkning bor i slumkvartererne. De mange beboere repræsenterer mange forskellige kulturer, og i Mumbai finder du derfor et bredt udvalg af restauranter og forskellige former for underholdning. Er du kunstinteresseret kan du besøge National Gallery of Modern Art, og er du interesseret i indisk historie, vil et besøg til The Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya være oplagt – du behøver ikke at kunne udtale det... Her er udstillet sjældne, historiske effekter. Flere højtider og forskellige festivaler bliver fejret på bedste vis med optog, dans og musik – oplev fx The Elephant Festival, der bliver holdt hver februar måned på Elephanta Islands. Denne festival er dedikeret til klassisk indisk dans og musik, og kunstnere fra hele landet kommer for til for at vise, hvad de kan. Mumbai er også centrum for indiens film- og tv-industri, og har lagt navn til fænomenet Bollywood. Tag en tur i en af byens mange biografer, og se en vaskeægte Bollywood-film med masser af dans, indisk musik, farverige sarier og fantastiske kostumer.

Munnar er en lille by, der ligger i smukke omgivelser omkranset af grønne bakker og bjerge. Klimaet her er mildt, og under kolonitiden var byen et af briternes foretrukne sommerdestinationer -en såkaldt ’hill station. Byen er omringet af grønne temarker, der strækker sig så langt øjet rækker. En bedre invitation til en vandretur finder du ikke.

I Mysore kan du besøge byens højdepunkt, det flotte palads. Denne kæmpe og majestætiske bygning blev opført i 1911-12 af Wodeyar-herskere. Når mørket falder på, bliver det smukt oplyst. Du bør også tage op på toppen af Chamundi Hill, hvor et flot tempel troner over byen. Der er 1.000 trin op til toppen af bakken, en hård omgang, men på ca. halvvejen kan du tage en pause og kigge på den store statue af tyren Nandi, der er Lord Shivas vogter. Køb her en skive vandmelon, en halv agurk med chili, eller et glas sukkerrørssaft - det frisker. Om aftenen kan du besøge Brindavan Garden, hvor der er flotte springvand og lys, der skaber en underfundig stemning. Vil du på udflugt, kan du tage til Srirangapatna, som ligger omkring 16 km fra Mysore. Srirangapatna er bygget på en ø i Cauvery-floden, og var statshovedstaden under sultan Tipu. Du kan her besøge Sri Ranganathaswamy, et populært hinduistisk tempel, og Tipus sommerpalads, som blev bygget næsten udelukkende i teaktræ. Om aftenen kan du besøge Mysores spændende markedsgader med oplyste boder og duftende gadekøkkener. Har du lyst til en snack, så prøv en af områdets specialiteter; en dosa, som er en slags tynd pandekage med grøntsager og chili. Mmmhh…

Periyar Nationalpark er det mest populære dyrereservat i Sydindien. Området er omkring 900 kvadratkilometer stort og består mest af skov, floder og den flotte, kunstige sø Lake Periyar. Nationalparken bliver betegnet som både et elefant- og tigerreservat, da her både lever indiske elefanter og den sjældne og truede bengalske tiger. Du kan komme på vandreture, sejlture på floderne og ture i oksekærrer – hold øjnene godt åbne og spejd efter dyrelivet. Ud over elefanter og tigre lever her også bisonokser, sambar-hjorte, vildsvin, langur-aber, oddere, flyvende egern, over 200 fuglearter, over 100 sommerfuglearter og mange flere… En af de bedste ture, du kan komme på her i nationalparken, er en morgensejltur på Lake Periyar. Det er på dette tidspunkt, at dyrene kommer ned til vandet for at drikke. Du glider stille gennem morgendisen, mens du kigger efter dyrelivet omkring søen. En fantastisk måde at starte dagen på!

Pondicherry - eller Puducherry som byen også bliver kaldt - er en tidligere fransk koloni, og det afspejles stadig den dag i dag. Byen blev bygget op efter det europæiske princip om gader i gittermønster, og derfor er byen inddelt i afgrænsede kvarterer af vinkelrettede gader. Hele byen er opdelt i to overordnede sektioner: Det franske kvarter, også kaldet Ville Blanche (den hvide by), og det indiske kvarter, også kaldet Ville Noire (den sorte by). Det er en populær by i det sydlige Indien, og flere kommer langvejsfra for at opleve byens smukke bygninger fra kolonitiden, kirker, templer, statuer og selvfølgelig de flotte strande. Tag på byrundtur og besøg Aurobindo Ashram, som blev grundlagt af filosoffen Sri Aurobindo i 1926, gå på byens museum og kig på den flotte kirke Sacred Heart. 

Poovar Beach er et sted, hvor du rigtig kan nyde livet. Her bor du omgivet af kokospalmer, Keralas skønne floder og det Arabiske Hav, hvor du kan nyde solnedgangen over havet. Tag på stranden, bad i havet, spis friskfanget hummer, blæksprutter og rejer, prøv at dyrke yoga og forkæl dig selv med en dejlig Ayurvedic massage. Skal der ske lidt, kan du tage på udflugt til Keralas hovedstad Trivandum, eller op i højlandet til Ponmudi, hvor du kan komme på vandreture blandt grønne temarker.

Pushkar er en sjov og anderledes by, der skal opleves. Den ligger ved bredden af en sø, hvortil der kommer mange pilgrimme for at bade i det hellige vand. Der er 52 trapper, kaldet ghatter, ned til søen, så pilgrimme og turister let kan komme ned til vandet. Byen har også 5 store templer og selvfølgelig et utal af mindre templer fordelt over hele byen. Lidt uden for byen ligger Savitri-templet på toppen af en bakke. Det er en hård tur op af alle trinnene for at nå toppen, men udsigten over søen, byen og ørkenen er hele turen værd! Vær opmærksom på, at du ikke kan få kød eller alkohol overhovedet i denne by - og måske alligevel, for i al hemmelighed serverer det lille sted, Funkey Monkey, vist lidt af hvert om aftenen. 

Ranthambore er en af de bedste nationalparker i Indien. På safarier i åbne jeeps kører du igennem den flotte og afvekslende natur, hvor der hist og her ligger ruiner fra fordums tid. Hold øjnene godt åbne, for denne nationalpark er et af de få steder i verden, hvor du kan se den bengalske tiger leve vildt i naturen. Her er også mange andre dyr: Hjorte, vildsvin, aber, leoparder og adskillige fuglearter. 

Sarchu er et bjergpas, der ligger helt oppe i 4.290 meters højde på grænsen mellem Himachal Pradesh og Jammu og Kashmir. Du er helt ude i naturen, her er ingenting overhovedet ud over den slette, du står på og så ellers barske, golde bjergtoppe. Det er ren adventure, og du får virkelig mulighed for at føle dig et med naturen.

Shimla er hovedstaden i delstaten Himachal Pradesh, og har over 100.000 indbyggere. Det er en farverig bjergby med hyggelige huse i alle mulige farver bygget op ad bjergsiden. Byen fungerede som hovedstad i sommermånederne for de britiske koloniherrer, der ikke kunne tåle varmen nede i lavlandet, og her er stadig mange bygninger i kolonitidensstil. Her er flere smukke templer og paladser, et godt museum og endda også en kristen kirke. Er du lige kommet ud af bjergene, vil du måske gerne besøge butikkerne på byens hovedgade eller bazaren, og om aftenen kan du vælge mellem de mange forskellige restauranter. 

Tabo er en lille by, der liggger ved Spiti floden. Byen er kendt for sit buddhistiske temple, der anses for at være et af de helligste i verden. Dalai Lama har en gang ytret ønske om at bo i Tabo på sine gamle dage pga. dette temple, der blev bygget i år 996 og ligner næsten noget fra det gamle Egypten med sine sandfarvede bygninger. Besøg "gompaen" og tag en trekkingtur i området, hvor der er golde bjerge, grønne dale og den flotte flod. 

Thanjavur er hjemsted for det imponerende hindutempel, Sri Brahadeeswara, der blev bygget i det 11. århundrede og er hovedsageligt opført af granitblokke. Her er mange dekorerede skulpturer og flotte freskomalerier, og templet har en monolitisk kuppel bygget af et enkelt 80 tons tungt stykke granit! Templet er bygget under Chola dynastiet, der herskede i Sydindien i adskillige hundrede år frem til år 1279. Thanjavur er også kendt for sine Tanjore malerier. Rockfort templet er bestemt også et besøg værd! Der er 600 trin op til toppen, og herfra har du en fantastisk udsigt ud over byen!

I 1618 sendte Kong Christian IV en række skibe afsted imod Østen for at etablere handelsforbindelser. Efter lidt søgen, lykkedes det for lederen af ekspeditionen, Ove Giedde, at få lov til at etablere en handelskoloni i den lille fiskerlandsby Trankebar. Gennem de næste ca. 200 år var Trankebar knudepunkt for handelen mellem Danmark og Asien, indtil Kong Christian d. VIII i 1845 besluttede at sælge byen til England. I dag ligner byens gamle bydel stadig en klassisk koloni-handelspost med lige gader, men desværre er mange af de gamle bygninger i stærkt forfald. Det er dog et rigtig hyggeligt sted! Byens hovedattraktion er Dansborg, der blev bygget i 1620 og var både fort, pakhus, fængsel, kirke og guvernørbolig. I dag er det et museum. Her er også en skøn havnepromenade, hvor du kan sidde på en af de små bænke og nyde den kølige brise. Her er også en dansk kirke, hvor der blev prædiket for de danske udsendte og gjort forsøg på at omvende lokalbefolkningen. 

Tiruchirappalli - eller bare Trichy - ligger ca. 25 kilometer fra Thanjavur og er berømt bl.a. for sit imponerende Rockfort tempel, der troner over byen på toppen af en 84 meter høj klippe. Du skal klatre op ad 437 trin skåret ind i klippen for at nå derop. Der er egentlig to templer, et dedikeret til Ganesh, og et dedikeret til Shiva. En anden af byens seværdigheder er Sri Ranganathaswamy templet, der ligger på en ø i Cauvery floden, og er det største fungerende hindu tempel i hele verden!

Trivandrum, eller Thiruvananthapuram som byen egentlig hedder, er hovedstaden i delstaten Kerala.  Det er en populær turistdestination og i Trivandrum finder du en række forskellige seværdigheder: flotte kolonitidsbygninger, en zoologisk have og det store tempel Sri Padmanabhaswami, der er et hindutempel dedikeret til Vishnu. Nær ved Trivandrum finder du flere strande, og vil du gerne på rigtig badeferie, vil vi anbefale dig at tage til den nærliggende badeby Kovalam Beach.

Udaipur er måske Indiens hyggeligste og smukkeste by. Den har særprægede templer, et slot, der ligner noget fra 1001 nats eventyr, et palads i midten af en sø, små og spændende gyder med den ene lille, smukke forretning efter den anden. Byens palads, City Palace, byder på flotte malerier med ægte guldmaling, spændende våbensamlinger, spejlsale og en stor gård, hvor der indtil 1957 blev udkæmpet rigtige elefantkampe! Templet Jagdish Mandir er fyldt med fine marmorudskæringer af elefanter og dansende kvinder, og i basaren findes der mange flotte eksempler på byens specialitet: Håndlavede miniaturemalerier. Det tager ofte 2 ugers arbejde at lave et godt miniaturemaleri. Når du trænger til et pusterum, kan du besøge haven Saheliyon Ki Bari, som blev anlagt til Maharajaens koner. Den er fyldt med store palmer og her kan du bare slappe af og nyde omgivelserne. Det er klart en velhavende by, og alt bevares og passes på – du kan slet ikke lade være med at fotografere vinduer, balkoner og – ja vi kunne blive ved…Når mørket falder på, og du trænger til lidt at spise, er der flere gode muligheder. En romantisk middag kan du få på Udai Kothi, hvor du sidder i skrædderstilling på store puder, og nyder maden og den betagende udsigt over byen. Har du pakket det stiveste puds, skal du bestille bord på The Lake Palace Restaurant. Aftenen indledes med en kort, smuk sejltur fra havnen i City Palace komplekset ud til Lake Palace Hotel. Efter middagen kan du måske overtale hotellets concierge til at vise dig det vindue, hvor Sean Connery kravlede ind til frøken Octopussy? Vil du også kunne spise god, indisk mad, når du kommer hjem igen, kan du tage et madlavningskursus hos Sisma. Hun vil undervise dig i traditionel, indisk madlavning, som kun en ægte husmor kan. Du vil lære, hvordan du laver forskellige basisretter i det indiske køkken, så som Butter Masala og de uundværlige Chapatti-brød. Hele køkkenets endevæg er fyldt med spændende hjemmelavede krydderiblandinger og Sisma har lovet at afsløre nogle af sine hemmeligheder for dig. Nogle af de tørrede urter skal ristes før de knuses og blandes sammen, mere skal vi ikke afsløre her…

Uletokpo er en charmerende lille landsby, som ligger omkring 70 km fra Leh. Her er ikke meget andet end et par småbutikker, små restauranter og fine frugthaver, men det er et godt sted at vænne sig til højderne heroppe 3000 meter over havets overflade. Byen bliver egentlig mest besøgt på grund af lejren Ulley Ethnic Camps – en luksuscampingplads med telte, der nærmest er små bungalows. Lejren ligger smukt blandt abrikostræer med udsigt til golde bjergtoppe og med få minutters gang til en fantastisk udsigt over Indus-floden. Der foregår ikke så meget heroppe i Indiens bjerge, men til gengæld kan du rigtig nyde stille og rolige eftermiddage og aftener.

Varanasi er den mest hellige by i Indien. Ifølge den hinduistiske tro bliver du renset for dine synder ved at bade i Ganges, og hvert år kommer der mere end en million pilgrimme til Varanasi for at bade i floden. Ved selve floden er der ca. 100 såkaldte ghatter – trapper, der leder ned til vandet. Nogle af ghatterne kan du bade fra, andre bliver brugt til kremationer, mens andre igen forbindes med en bestemt legende. Der er altid et sandt menneskemylder i området ned til floden, med små snørklede gader, butikker og boder, hindutempler og mennesker over det hele – pilgrimme, guider, sælgere, tiggere osv. Varanasi er også et handelscentrum, og her kan du finde flotte silkevæverier, kobberting, smykker, træfigurer og udskæringer, vægtæpper og, specielt for Varanasi, flotte masker af hindu-guder.

Yuksum er en lille bjergby, der ligger højt oppe i bjergene i den indiske bjergstat, Sikkim, som støder op til Buthan, Nepal og Tibet. Her er kun få huse og en lille sø, men tilgengæld er der smuk natur, så langt øjet rækker. Bjergene er grønne og frodige, og skovbunden er dækket af mos og bregner kun afbrudt af små rislende vandløb. Ikke langt fra byen ligger Rathong floden, og du kan gå over den på en hængebro højt oppe over vandet.

Indonesien (Bali)

Amed er en kyststrækning på ca. 14 kilometer i det østlige Bali: Her ligger syv forskellige små landsbyer: Amed, Jemeluk, Bunutan, Lipah, Selang, Banyuning og Aas. Stemningen er tilbagelænet, og du kan virkelig komme ned i gear her. Ved Amed er sandet på stranden ret mørkt, men jo længere du kommer østpå - væk fra vulkanen - jo lysere bliver det. Folk her lever i høj grad af fiskeri og saltudvining, så mange steder ligger der traditionelle fiskerbåde på stranden. Skal du også røre dig lidt, så er der mange gode muligheder for trekking ved den smukke Agung vulkanen, der tårner sig op mod skyerne ikke langt fra kysten, og er du til kulturelle oplevelser, så ligger det smukke vandpalads, Tirta Gangga, og Balis helligste tempel, Besakih, indenfor nem rækkevidde.

Bali er nok Indonesiens mest kendte ø - det er den ø i landet, som de fleste besøger. Og det er ikke svært at forstå hvorfor! Rejser til Bali byder nemlig på flotte risterrasser, utallige hinduistiske templer, jungle med elefanter og makakaber, hyggelige byer, fantastisk kunsthåndværk, inspirerende danseforestillinger, og dejlige strande. På kyststrækningen ved hovedbyen Denpasar i det sydøstlige Bali ligger den skønne turistby, Sanur. Her finder du størstedelen af øens store luksuriøse resorts og de mest fantastiske strande, hvor du bare kan dase, bade og slappe af. Lovina Beach er et kystområde på den nordøstlige del af Bali, hvor der er en helt fantastisk fredelig stemning. Lovina er kendt for sine brede, mørke sandstrande med vulkansk sand og rolige bølger. Ud fra Lovina er der beskyttet koralrev, hvor små udriggerbåde sejler ud, og her kan du ofte se delfiner, der springer i solnedgangen. Det er også på Bali, du kan opleve Besakih - Indonesiens mest hellige tempel, som er et af de steder, du bare må se, før du dør. Øen har også flere vulkaner, bl.a. Gunung Agung og Gunung Batur, som ligger ved den smukke Batur sø. Bali er et af de mest fantastiske steder, du nogensinde vil opleve! 

Berastagi ligger i 1.300 meter højde, og luften her er kølig og klar i forhold til Sumatras lavland. Byen er omgivet af marker og plantager, og du finder en ren overflod af vidundelige frugter og grøntsager på de livlige markeder. Områdets specialitet er passionsfrugter, så dem bør du bare prøve. Tæt på byen ligger 2 vulkaner: Gunung Sinabung og Gunung Sibayak og begge kan nemt bestiges. Fra toppen af vulkanerne er der en fantastisk udsigt ud over regnskoven og de frodige bjerge, og den friske, kølige bjerglufte kan fjerne selv de værste bekymringer. 

Bohorok ligger smukt omgivet af bjerge og floder, men området er mest kendt for sit orangutangcenter. Her lever orangutangerne frit i junglen, men der bliver stillet mad frem til dem hver dag, så indimellem dukker de op ved foderstederne, når de bliver sultne. I området ligger også en masse små landsbyer, kæmpestore plantager med olie- og gummitræer. Floden byder også på masser af muligheder for sejlture, og her skal du holde øje med både vand, land og luft, for måske ser du nogle spændende dyr undervejs.

Mount Bromo, som udgør en del af Tengger Massif, er en af de mest aktive vulkaner i verden, og den er altid omgivet af en sky af hvid røg. Med sine 2.329 meter er den ikke den højeste top, men det er den mest kendte vulkan på Java. Den øde vulkantop, de skarpe vulkanske klipper, der stikker op af den grusbeklædte slette, den gyldne savanne af fint vulkansk sand - det hele står i skarp kontrast til de frodige omgivelser, som du kan spejde udover fra toppen af dette fantastiske punkt. Det er en helt speciel oplevelse at se solen nærmest stige op af krateret om morgen, og der er mulighed for at tage turen op på hesteryg og opleve dette fuldstændig fantastiske syn. Folk i området tror på myten om, at det var på Mount Bromo, deres prins ofrede sit liv for sin familie. For at ære dette kaster folk hvert år penge og mad i krateret ved en speciel festival.

Candidasa ligger langs det østlige Bali. Det er en rolig og lidt tilbagetrukket by, og her er rig mulighed for at slappe af. Nyd den hyggelige stemning, og husk at se den magiske solnedgang. Langs kysten ligger der resorts og restauranter, som serverer aftensmaden, imens solen langsomt daler ned i havet. Her kan du smage på dagens fisk og eller bare sidde og nyde livet - det er ikke en rigtig strand, mere bare en kyst. Tag også på en endags tur til Gunung Agung, det højeste punkt på hele Bali. Gunung Agung er en gammel vulkan der den dag i dag stadig er aktiv, dog var sidst i udbrud i 1963. Det er et fantastisk syn, der møder dig, når du nærmer dig bjerget. Skyerne kommer fra vest, og idet de bliver presset op over bjerget taber de deres vand, det vil sige at vest siden af Gunung Agung er frodig med masser af regn, mens øst er tørt og goldt. Kontrasterne mødes og skaber en fantastisk natur. Der er også her, det største og mest hellige hinduistiske tempel på Bali, findes. Det såkaldte Besakih tempel er faktisk hele 23 templer, der ligger sammen op af den stejle skråning. Her afholdes over 70 festivaller om året, og tusindvis af pilgrimme kommer hertil.

Gili Manuk er en mindre havneby, der ligger på en lille tange i det vestlige Bali lige ved siden af West Bali Nationalpark. I den fredede park er der virkelig mulighed for at komme i ét med den vilde natur – her er næsten ingen biler, og du kan gå uforstyrret rundt i regnskoven og på de savanneagtige sletter. Området er hjemsted for Indonesiens mest truede dyr. I skoven lever der 160 forskellige fuglearter, blandt andet den næsten uddøde, hvide Bali-stær, som du måske får at se, hvis du kigger op i trætoppene. Skoven er også legeplads for leoparder og asiatiske hjorte, men de skjuler sig godt, så det er ikke så nemt at få øje på dem. Langs skovkanten trasker de store, skægge Banteng-okser rundt og græsser – du kan kende dem på de kæmpestore horn. Inde i selve byen er et lille museum, Museum Situs Purbakala, hvor der er en interessant samling skeletter og fortidslevn, som er op til 4.000 år gamle. Du kan også slentre en tur langs havnen. Herfra kan du sejle den korte vej over vandet til Java eller til den lille ø, Menjangan Island, hvor der er helt fantastisk at snorkle og dykke. Der er masser af skønne strande nær Gili Manuk, og her er rig mulighed for at få slappet af og nydt den dejlige natur i rolige omgivelser.

Gili Meno er den midterste og mindste af de tre Gili-øer. Her bor ca. 500 mennesker, de fleste af dem inde på midten af øen. Stemningen og dagligdagen er afslappet, og hele vejen rund om øen, finder du de skønneste små strande. Her er også mange kokospalmer, og der findes en lille sø på øens vestlige side. Du kan gå rundt om hele øen på ca. halvanden time, så nyd at du har god tid til at se det hele! 

Gili Trawangan er den største af Lomboks småøer. Den rager betydeligt højere op over havet end sine medsøstre. Selvom øen kun er 3 kilometer lang og 2 kilometer bred, bor der alligevel næsten 1000 fastboende fiskere, bønder og dykkere. Motorkøretøjer findes der ingen af, al transport foregår på cykel eller i hestevogn. Du kommer til Gili Trawangan med båd, og når bagagen bliver læsset af, bliver den kørt på hestevogn hen til dit hotel. Der findes én lang vej, der går hele vejen rundt om øen. På den østlige side af øen, er der mange hoteller, restauranter og barer langs denne vej og en del gang i den, mens den vestlige del af øen er meget mere stille og rolig. Så du kan veksle mellem liv og glade dage og fred og ro inden for en meget kort afstand. Øen er lille, og tidevandet kan få vandet til at trække sig meget langt ud, så du kan ikke altid være sikker på at kunne bade og snorkle lige fra stranden. Derimod kan du tage ned under vandet, for her er rig mulighed for at opleve en masse dykning, her findes bl.a. vægdykning og en næsten endeløs strøm af fisk, skildpadder og hajer. 

Ijen vulkanen er en del af gruppen af såkaldte stratovulkaner. Som noget helt specielt ligger Ijen inden i en anden vulkanåbning, som er 20 kilometer bred, og et andet helt særligt kendetegn er den smukke kratersø i midten af vulkanen med næsten spøgelsesagtigt turkisblåt. Om morgenen kan du gå en tur ned i krateret og opleve en fantastisk solopgang, der kaster et blåligt skær af sig på grund af svovl dampene. Vulkanen har tørt savanne-agtigt landskab og skøn udsigt ud over hele området. Vulkanen har også en gul kratersø, der er så gul, at det ser helt kunstigt ud!

Java er Indonesiens femtestørste ø, og her bor virkelig mange mennesker, for det er her, Indonesiens hovedstad, Jakatar, ligger. Java er en god blanding af tropisk regnskov, bjerge og kaffeplantager. De mange vulkaner gør øen grøn og frodig, men der er også hele områder med tør savanne og kæmpemæssige klipper. Du slipper næsten ikke uden om et besøg til enten Ijen vulkanen eller Bromo vulkanen, der altid er omgivet af hvid røg og byder på smukke kratersøer og fantastiske udsigter! Øen har et væld af enorme hindutempler, gamle hyggelige hollandske kolonitidsbyer, jungle og fantastiske rismarker. Besøg 

Kalibaru er en lille bjergby, som ligger smukt omgivet af Javas regnskov og plantager. Byen i sig selv er ikke noget særligt, men du kan tage ud og se området og den smukke natur. Et lille tog kører igennem Gumitir-dalen i det vestlige Kalibaru, og på den måde kommer du hurtigt igennem det dejlige landskab. 

Ketapang er en hyggelig lille by, der ligger i Pawan flodens delta. Her er ikke så mange seværdigheder, men kig på byens liv, tag på marked og besøg det gamle kongepalads, der nu er et museum. I nærheden ligger Gunung Palung nationalparken, hvor næsten en femtedel af Borneos orangutanger holder til.  

Kuta er den mest kendte af alle strande på Bali. Den er kendt for den brede sandstrand og de store bølger, der i flere årtier har gjort Kuta til et yndet sted for surfere. I disse dage er det alle slags mennesker, som nyder atmosfæren i og omkring Kuta - turister, backpackere og lokale. Kuta by byder på god shopping, masser restauranter og et spændende natteliv. Når dagen lakker mod enden, er der ikke noget smukkere end solnedgangen på Kuta, og det trækker tusindvis af mennesker til stranden. Her ligger også mange steder, hvor du kan deltage i yoga og meditationshold, hvor du bliver guidet igennem denne oplevelse af rendyrket afslapning og velvære. Tag på udflugt og besøg det berømte Tanah Lot tempel, som er det mest berømte af Balis 7 ’søtempler’ - dvs. templer, der er bygget til ære for havets guder. Det ligger flot på en klippe i havet og siges at være bevogtet af giftige søslanger. 

Kuta ligger ved sydkysten på Lombok og er et helt vidunderligt smukt sted! Strandene kunne inspirere enhver amatørfotograf og tiltrækker solbadende gæster fra hele verden med det melhvide sand, krystalklare vand og nogle af de bedste bølger i hele Indonesien. Kuta er en meget rolig og tilbagelænet by med mindre hoteller, så her kan du rigtig nyde livet i ro og mag. Noget af det, der skal opleves, er en tur langs stranden på hesteryg. Disse veltrænede smukke heste fører dig og en guide langs den lækre bountyagtige strand. Her er også super gode muligheder for at surfe. Få kilometer fra centrum kan de klatreinteresserede finde Pantai Segar - en enorm klippe, der også er et besøg værd, selvom du ikke har planer om at bestige den. 

Labuan Bajo ligger på øen Flores, som er en af de sydligste indonesiske øer. Øen er kendt for sine vulkaner og helt fantastisk smukke, smaragdgrønne vulkansøer, og Labuan Bajo er kendt for at være udgangspunktet, hvis du skal til Komodo Øerne. Du skal helt sikkert opleve alle øerne i Komodo Nationalpark! Rinca Island bliver kaldt for komodovaranernes ø, og det bliver den med god grund, for det vrimler simpelthen med de mystiske, hvæsende øgler, og der er god sandsynlighed for at støde på dem i den skønne natur. Her er frodige skove og åbne sletter, som er omgivet af smukke palmer, og alt dette er komodovaranernes hjem og jagtmarker. På toppen af øens bakker er der simpelthen den skønneste udsigt udover øen og de nærliggende øer, som alle er omgivet af det blå, blå vand. Komodo Island har et fantastisk dyreliv - rådyr, vildsvin, fugle og selvfølgelig varaner i massevis vandhul Fra de to grønne bakker Sulphurea Hill og Frigate Hill er der en smuk udsigt ud over hele øen og langt ud over havet. Det er også her, du kan opleve en smuk, lyserød strand, der ser ud som om, den er taget direkte ud af et eventyr. Den sjove strand får sin rødlige farve fra knuste, røde koraller, og det er et af de smukkeste steder på øen.

Lombok ligger øst for Bali, og det tager kun en kort tur med hurtigfærgen at komme mellem de to øer. Øen har et væld af lange smukke strande, betagende vandfald, og i horisonten troner det evigt smukke bjerg, Gunung Rinjani. Sasak folket har boet på Lombok i flere årtusinder, og de fleste er muslimer. Men der er en lidt unik form for islam, der praktiseres, for den er blandet med lidt af hinduismen, buddhismen og animisme. Her findes således både moskeer, templer og hellige steder. Her er ikke så mange turister, og du kan gå rundt i de mindre byer, handle i de lokale butikker og opleve, hvordan livet leves her. Lombok er også verdenskendt for sine gyldne kulturperler, så besøg en perlefarm og lær lidt om, hvordan disse smukke perler bliver til og køb måske nogle af de flotte smykker. De mest kende strande her er Kuta Beach og Senggigi, som begge er lange, hvide og lækre med det mest fantastiske vand.

Lovina Beach er et kystområde på den nordøstlige del af Bali, og det er kendt for sine brede, mørke sandstrande med vulkansk sand og rolige bølger. Ud fra Lovina er der et beskyttet koralrev, hvor små udriggerbåde sejler ud, og her er helt fantastisk at snorkle mellem farverige fisk, koraller og indimellem også delfiner! Du kan tage på skønne dykkerture i området, både på Menjangan men også Tulamben. Stemningen i Lovina er meget fredelig, rolig og afslappet, og den bedste tid på døgnet må næsten være, når solen går ned over den lange, dejlige strand - udsigten bliver ikke flottere! Efter solnedgang kan der købes friske fisk - fanget samme dag - på en restaurant på stranden. Og imens du sidder på stranden og spiser, kan du se fiskerne tage ud i deres små både igen i nattens mørke og fiske med natlys. En anden meget smuk naturoplevelse er det høje vandfald Git Git. Det er en tur ned igennem junglen, og du føler dig som en sand eventyrer. Det 40 meter høje vandfald omringet af frodige omgivelser er en fantastisk oplevelse for både krop og sjæl. Hvis sjælen skal have endnu et løft, er det også muligt at besøge Brahma Vihara Arama klosteret i byen Dencarik. Det er Balis største buddhistiske kloster, og kombineret med smukke orange tage og adskillige guld Buddha figurer samt stupa (buddhistiske spir struktur) minder det mest af alt om noget taget ud af en film. Der er mulighed for fordybelse og meditation sammen med munkene. I nærheden ligger de varme kilder i Banjar, og det er et fortryllende område med udskæringer og varmt, terapeutisk vand. Ansigter udhugget i sten sender det varme vand i en lind strøm ned over besøgende, og det høje svovlindhold og andre mineraler menes at være helende. Lovina er godt for krop og sjæl!

Medan er en af Indonesiens største by og hovedstad i Sumatera Utara provinsen. Byen er kaotisk og ikke så velholdt, men det er en oplevelse at være her. Medan er en blanding af gamle bygninger fra den hollandske kolonitid, små og store bygninger med butikker og boliger, markeder og enkelte store shopping centre. Her er også sultanens palads (han bor der, så du kan ikke komme ind), en flot moské, nogle templer og enkelte kirker. Husk også at besøge de interessante museer om både kultur, krig og dyr. Og endelig skal du bare prøve at spise fra så mange af byens gadekøkkener, som du kan - Medan er kendt for sin lækre og varierede mad. 

På vores Bali rejser er det muligt at komme forbi den lille by, Munduk, der ligger fredfyldt i højlandet omgivet af regnskov, vandfald, rismarker og kaffeplantager. Det er et af Balis mest frodige områder, og udbuddet af frisk frugt og grønsager er i sig selv et besøg værd. Munduk har et hyggeligt marked og er kendt for sin dyrkning af vanilje, kaffe og kakao. En del af kaffen dyrkes efter en traditionel metode, der har sine rødder i hinduismen og er baseret på tanken om, at lykke opnås gennem gode relationer til Gud, mennesker og miljøet. Ikke overraskende dyrkes der en del økologisk og ’fair trade’ kaffe på Bali! Du kan trekke gennem det maleriske bjergrige område og besøge kaffeplantager, vandfald eller små nærliggende landsbyer. Her er virkeligt fredfyldt og ikke mange turister. Du er heller ikke mere end 40 minutters kørsel fra det smukke Ulun Danu tempel i Bedugul, som ligger smukt ud til Beratan søen.

Nusa Dua ligger på Balis sydspids og er et pænt og velredt resortområde med gyldne strande og omkring 20 lækre resorts uden den helt store balinesiske charme. Her skal du tage hen for at ligge på stranden i timevis og bade i det lave, rolige vand, ikke for at opleve kultur og autencitet. Strandene her er nogle af øens flotteste, de er utroligt børnevenlige, og du kan gå langs vandkanten i timevis og bare nyde det lune vand og udsigten ud over det. Langs stranden ligger det ene store resort efter det andet, men der er altså ikke meget andet – og det er også hovedsageligt på resortrestauranterne, du kan spise om aftenen. Benyt dig af nogle af de mange vandsportsaktiviteter som parasailing, jetski, bananbåde eller sejlture med dykning og snorkling og tag måske også et slag golf på et af Balis mest populære golfsteder. Du kan også tage en udflugt til skildpaddeøen Serangan Island lige nord for Nusa Dua eller opleve naturens magi ved Water Blow, hvor vandet rammer klipperne gennem en smal revne under vandet og skyder skummet opad! Der er nærmest garanti for at blive våd! Men det gør du jo alligevel, når du bruger timevis på stranden. Du skal igennem en port for at komme til Nusa Dua, og ved porten står sikkerhedsvagter – noget der afskrækker nogen, men tiltaler andre. 

Nusa Lembongan er en lille ø på kun 8 kvadratkilometer, og her er dejlige omgivelser. Du kan nyde de skønne strande og gå eller cykle rundt langs stierne. Nyd den smukke natur og det fantastiske turkisblå vand. Du kan snorkle og dykke ved de farvestrålende koralrev, der omgiver øen, og ofte er her også gode bølger til surfing. Ude i vandet er der tangplantager, og mange steder i hyggelige Lembongan Village bliver tangen bearbejdet, så det kan bruges i kosmetikbranchen.

Den hyggelige landsby Pacet ligger smukt i bjergene, tæt på flot natur, vandfald og naturlige, varme mineralkilder. En seværdighed i området er den simple men alligevel flotte Buddha stenstatue kaldet Reco Lanang. Pacet er absolut en god base for ægte naturoplevelser - bad i de naturlige kilder, besøg vandfald, sejl på søer, gå ture i naturen og nyd al det grønne. Naturen er helt speciel her, og ofte kan du opleve bambusbuske, der vokser side om side med æbletræer.

Pecatu er et dejligt strandområde på det sydvestlige Bali. Her ligger små, isolerede strande beskyttet af kalkstensklipper på idyllisk vis i små bugte. Selvom området mest består af klipper, er det også kendt som et surferparadis på grund af de gode bølger. Paragliding er også populært i områder, fordi klipperne er gode at springe ud fra og få luft under ”vingerne” – og det smukke landskab gør sig altså godt fra luften. Bare rolig, du behøver ikke at være en vovehals for at besøge området, du kan også bare slappe af på en af de fine strande. Eller måske skal du på udflugt til det fine Uluwatu tempel, som ligger på et kæmpe, forrevet klippefremspring og er et af de ældste templer på Bali. Heroppefra kan du se de mange surfere, som kaster sig rundt i vandet nedenfor.

Rinca Island er en del af de fantastiske Komodo øer, og lige præcis denne ø er kendt som komodovaranernes ø! Det bliver den kaldt med god grund, for det vrimler simpelthen med de mystiske, hvæsende øgler, og der er god sandsynlighed for at støde på dem i den skønne natur. Her er frodige skove og åbne sletter, som er omgivet af smukke palmer, og alt dette er komodovaranernes hjem og jagtmarker. På toppen af øens bakker er der simpelthen den skønneste udsigt over øen og de nærliggende øer omgivet af det blå, blå vand. Der er også smukt at snorkle omkring øerne, og du kan både se farvestrålende koraler og spændende havdyr. En tur med båd mellem alle de smukke Komodo øer er bestemt en oplevelse, du aldrig vil glemme!

Samosir er et ægte naturvidunder! Den store vulkan ø ligger i den kæmpemæssige kratersø Toba på den nordlige del af øen Sumatra. Øen selv har også to smukke søer Sidihoni og Aek Natonang – ja, du læste rigtigt: det er en sø på en ø i en sø på en ø! Øen er beboet af Toba Batak-folket, som har deres eget sprog og deres egen byggestil, så over alt kan du se de fine, traditionelle huse i små, charmerende landsbyer langs kysten. Øen byder både på strande og vandsportsaktiviteter, så tag en kanotur hele vejen rundt om øen, eller sejl ud på en fisketur på vandet. Vulkanen byder selvfølgelig også på spændende trekkingture, og hvis du giver dig i kast med sådan en, støder du på den lille bjergby Tele, hvor der er en skøn udsigt ud over Toba søen. Det er meget populært at paraglide ned ad vulkanen fra Bukit Siulakhosa – men det er selvfølgelig kun for de allermodigste!

På kyststrækningen ved hovedbyen Denpasar i det sydøstlige Bali ligger den skønne turistby Sanur, som vi har på mange af vores Bali rejser. Her finder du størstedelen af øens store luksuriøse resorts, og der er lækre strande omkring byen, som ofte bliver pyntet af sjove, farverige både i strandkanten. Til trods for de mange restauranter og hoteller på hovedvejen er her en fredelig og afslappet stemning langs hele kysten, og der er masser mulighed for at kigge på boder og butikker. Das på stranden, gå en tur langs stranden eller sæt dig ved en bar med en kold forfriskning. Hvis du en dag skal væk fra vandet og vil ud og opleve lidt, er der mulighed for at leje en cykel og cykle en tur langs den 5 km lange cykelsti, der snor sig parallelt med det smukke hav. 

Seminyak er en hyggelig og rolig strandby på Balis vestkyst, og her er simpelthen den dejligste stemning!  Byen er kendt for sine smukke solnedgange, og den lange, brede, mørke sandstrand byder på skønne gåture med fantastisk udsigt ud over vandet. Her er masser af sjove shoppingmuligheder med små boder, der sælger farverige sharoner, perlebesatte tasker, stråhatte, små træfigurer og meget andet. Langs stranden er der er et hav af restauranter med skøn mad, og selvom her selvfølgelig kommer turister, så bliver det ikke for tætpakket og larmende. Dykkerbutikkerne arrangerer ture ud til vestkystens bedste dykkesteder, og det er også muligt at leje surfbrætter og tage en tur på strandens store bølger. Hvis du vil væk fra vandet, kan du besøge det antikke Pura Petitenget tempel, som er flere hundrede år gammelt. Templet er ikke så stort, men det ligger smukt i et grønt område og er helt sikkert et besøg værd! Det bliver stadig brugt af byens beboere, som hver dag kommer og ofrer mad og brænder røgelse. Det er især en oplevelse at se templets farverige, månedlige strandceremonier, hvor de troende ofrer til guderne og danser spirituelle danse. I byen er der også flere museer, heriblandt Buddha Gallery Bali med forskellige antikke buddhastatuer og – skulpturer i træ og bronze. 

Senggigi på Lombok er kendt for sine brede vestvendte, fredfyldte strande. Der ligger masser af dejlige hoteller langs den hvide strand og indbyder solbadende turister til at søge afslapning på en af de mange liggestole. Vandet er roligt, for bølgerne er slet ikke så vilde som syd på. Her er glimrende muligheder for snorkling og dykning - se koraller i regnbuens farver og stimer af farverige fisk på helt lavt vand. Hvis kulturen skal opleves, er der flere forskellige steder tæt på Senggigi, som er et besøg værd. Cirka to kilometer fra Senggigi ligger Paru Batu Bolong, et hindu tempel på spidsen af næsset. Et andet meget specielt område er Narmada Water Park, som både har et helligt hindutempel, fantastisk flotte haver, smukke hellige søer og sågar også en ungdommens kilde! Drik af den, og du får efter sigende et langt liv. Dette fantastiske sted har en helt speciel stemning og er med til at skabe en indre ro.

Sumatra har smuk natur, kæmpe olie- og gummiplantager, vandfald, kongepaladser, templer og nåletræsskove. Det meste af junglen er fredet og gjort til nationalparker, og det er her, du skal hen, hvis du skal opleve orangutanger, næsehornsfugle og sumatratigere! Dyrene er vilde, så der er ingen garanti for at se dem, men du kan være heldig at  få et glimt eller to. Berastagi ligger i Sumatras højland, hvor området er domineret af bjerge og vulkaner. Fra toppen af vulkanerne er der en fantastisk udsigt ud over regnskoven og de frodige bjerge, og den friske, kølige bjerglufte kan simpelthen fjerne selv de værste bekymringer. Samosir er nærmest et naturvidunder i sig selv! Den store vulkanø ligger i den kæmpemæssige kratersø Toba på den nordlige del af øen Sumatra, og her er en helt fantastisk, gammel kultur, som bare må opleves. 

Surabaya er en stor by med mange mennesker, meget traffik og ikke så megen charme. I fordums tider var Surabaya en vigtig handelsby for Javas kongedømmer og sidenhen for de hollandske koloniherre, og der var også her, at oprøret imod den fremmede kolonimagt begyndte i 1945. Derfor kaldes byen også Heltenes By, og der er rejst mange monumenter i deres hæder. Surabaya har forskellige bydele herunder en faldefærdig men charmerende gammel bydel, en arabisk bydel med smalle gader og en travl kinesisk bydel med et virvar af små butikker. Byens mest berømte museum er House of Sampoerne - en stadig fungerende cigaretfabrik, der ligger i en smuk kolonitidsbygning, og hvor du kan se og lære en masse om Indonesiens mest populære cigaretter.

Taro er bedst kendt for sin Elefant Safaripark, hvor du kan komme helt tæt på elefanterne. Du rider på dem, bader med dem og ser dem optræde. 

Toraja området er kendt for sin produktion af ris, kakao, kaffe og nelliker. Om efteråret er børnene hjemme fra skole for at hjælpe til med høsten, og her holdes den årlige ”rambu solo” en kompleks begravelsesceremoni til ære for deres forfædre. Du har mulighed for at få et enestående indblik i traditionerne og kulturen i denne del af Indonesien, da Toraja folket er åbne overfor udefrakommende og gerne vil vise deres kultur frem. De har blandt andet en helt speciel begravelsesceremoni! Denne proces kan vare lang tid, den afdøde bliver balsameret og ligger i huset, indtil familien har penge nok til at betale for begravelsen. Når der er samlet nok ind, kan festivalen vare i op til en uge, spirituelle danse bliver udført, der er bøffelkampe, og bøfler og grise bliver slagtet til ære for den afdøde. Til sidst bliver den afdøde begravet i en udhugget hule i klipperne og en træskulptur af den afdøde bliver placeret foran åbningen. Det er altså noget lidt andet end vores egne begravelser derhjemme - og en helt særlig oplevelse!

20 kilometer nordvest for hovedbyen Denpasar ligger denne kulturelle bjergby. Ubud er mest kendt for det smukkeste kunsthåndværk, for det er her mange malere, kunstnere og håndværkere udstiller side om side. Gallerierne bugner af smuk kunst på alle mulige måder, og der er exceptionelle træskærere i området. Det er nemt at komme rundt i Ubud til fods, så du kan nemt opleve stemningen i byen, de mange kunstmuseer, gallerier, områdets smukke templer og historiske seværdigheder og ikke mindst de smukke rismarker omkring byen. Du kan også tage på vandring ind i Monkey Forest, som ligger lige syd for bymidten. Her kan du se de sjove Makak aber og det flotte tempel. Tæt på Ubud ligger det store Goa Gajah (Elefanthulen) i fantastiske omgivelser i skoven. Nærmest som Indiana Jones skal du gå igennem skoven ned af de smalle trapper, for at komme ned til dette flotte sted. Der er hellige vandhuller som er lavet tilbage i 800 tallet, sammen med udsmykkede udhuggede vagter til at passe på de hellige vandhuller. Dette fantastiske sted er kommet med på UNESCOs verdens arv og helt sikkert et syn værd.

Ujung Pandang (der også bliver kaldt Makassar) er hovedstaden på Sulawesi. Sulawesi er en stor, grøn ø fuld af bjerge, vulkaner og smukke strande, og her er skøn natur og kultur. Det lækre, turkise vand og de mange koralrev ud for kysterne, gør det til et af de smukkeste snorklesteder i verden. Selve byen har flere forskellige seværdigheder som fx Fort Rotterdam, som blev bygget af kongen af ​​Gowa i det 16. århundrede og erobret og ødelagt af hollænderne i det 17. århundrede. Du bør også tage en tur til Pao Tere-havnen, hvor der ofte ligger buginesiske skonnerter på stribe. 

Yogyakarta på Java er den mindste provins i Indonesien. Samtidig er det landets eneste område, som stadig er ledet af det koloniale monarki under Sultanen af Yogyakarta. Er du historieinteresseret, så er denne provins en absolut perle. Eftersom Yogyakarta er en af de ældste byer i Indonesien, befinder der sig en kæmpe kulturarv her tilbage fra kolonitiden. Udover disse fortidslev findes der også det største buddhistiske tempel i hele verden. Borobodur er et tempel helt tilbage fra det 7. århundrede, og det er med på UNESCOs verdensarvsliste. Det vides ikke, hvem der byggede dette mægtige monument, eller hvorfor det blev bygget, dog er det et enestående syn. Monumentet er dækket med 2672 udhugget relieffer og over 500 Buddha statuer af forskellige slags. Hovedkuplen er placeret øverst omringet af 72 siddende Buddha figurer i en fin stupa. 

Filippinerne

Apo Island er en lillebitte ø på kun 32 hektar, der ligger  lidt syd-vest for Dumaguete. Her er sjældent mere end 20 turister ad gangen, så du føler, at du har det hele for dig selv. Et rigtigt tilflugtssted uden nogen som helst form for hurlumhej. Øen er af vulkansk oprindelse og hjemsted for en mindre befolkning af fiskere, og derudover er du bare omgivet af fantastiske klippeformationer og hvide sandstrande. Øen har krystalklart vand og et enestående koralrev, der ikke findes meget bedre andre steder i verden, og det er medvirkende til, at både snorkling og dykning er en stor oplevelse her. For at beskytte de usædvanligt flotte koraller og fisk er havet er fredet i en 300 meter bred zone rundt om øen. Glæd dig til at svømme rundt blandt havskildpadder og et væld af fisk.

Baguio er kendt som filippinernes foretrukne sommer-destination. Byen ligger i et bakket terræn og er omgivet af fyrreskove, jordbærmarker og smuk natur. Det var denne by folk før i tiden strømmede til, når det blev for varmt i Manila – heroppe nordpå er temperaturerne nemlig mere humane i de varme måneder. Udover det behagelige klima byder Baguio også på mange grønne områder, en fin katedral og det berømte Baguio-marked, hvor der blandt andet sælges lokalt håndværk. Byen er kendt over hele Filippinerne for deres sølvsmedjer, der laver smukke og billige smykker og imponerende miniature-modeller af biler, både, hestevogne osv. Markedet har også mange antikvitetsbutikker med blandt andet gamle, religiøse træfigurer. Kulinariske oplevelser kan du også få her i byen på en af byens gourmet-restauranter. Kaster du dig ud i at prøve en af de lokale specialiteter, så vær opmærksom på, at ”adidas” ikke har noget med gummisko at gøre - det er kyllingetæer. Så er du advaret.

I højlandet, 350 km nord for Manila, ligger Banaue, der er kendt for de helt utrolige risterrasser. Selve Banaue by er lidt kedelig, men de grønne omgivelser opvejer så absolut dette! Igennem flere tusinde år har Ifugao-folket omdannet deres bjergland til et system af risterrasser, der hæver sig trin for trin fra bunden af floddale og op til højder af 1000 meter eller mere. Terrasserne er støttet af jord- eller stenmure, der nøje følger bjergsiderne. Hvis disse mure blev lagt i forlængelse af hinanden, ville de nå den halve jordklode rundt. Området bliver populært kaldt det 8. vidunder, og når du kigger ud over de stejler marker, så tænk på at de er blevet bygget med håndkraft og primitive redskaber. Det er nemt at arrangere dagsture i området både med og uden guide. Fx kan du besøge Batad, hvor risterrasserne strækker sig fra bunden af dalen til toppen af bjerget. Har du mod på det, så gå helt ned i bunden af dalen, hvor der er et flot vandfald - men husk du skal være i rimelig form og ikke lide al for meget af højdeskræk. Eller besøg  Banga-An landsbyen, hvor en lille restaurant serverer en god frokost. Er du ikke meget for at vandre, skal du ikke snydes for de fantastiske udsigter. Tag en tricycle eller en jeepney rundt til de forskellige udsigtspunkter og fyld kameraet med billeder af de utroligt smukke bjergskråninger. 

Bantayan er en 10x20 km ”stor” ø, hvor der ikke er mange hverken turister, biler eller motorcykler. Derimod er her fred og ro, lækre strande og flot natur. Øens hovedby, Santa Fe ligger i den sydlige del af øen, og i den nordlige del af øen er der små bjerge, hvor der lever vilde aber. Du kan køre rundt på øen i en af de mange cykeltaxaer og nyde naturen og besøge Ogtong grotten hvor du kan bade i en ferskvandssø inde i grotten. Tag dig også tid til at falde i snak med folk, du møder på din vej. Se hvordan båd-byggerne på nærmest magisk vis fremtryller en banca med ganske få stykker værktøj, og se hvordan fiskernes både ligger som en perlerække af lys ude på vandet om natten, inden de vender hjem med fyldte net om morgenen.  

Batangas City er en større, men ja vi kan lige så godt sige det, kedelig by. Den eneste grund til at overnatte i Batangas City er, hvis du ikke når båden til Coco Beach, eller hvis den er aflyst pga. dårligt vejr. Får du en overnatning her, så brug din tid i nogle af byens shoppingcentre, hvor du kan købe lidt nyt til sommergarderoben med hjem. 

Boracay er en af de smukkeste øer, du kan besøge på din rejse til Filippinerne. For år tilbage var Boracay Island en godt bevogtet hemmelighed, og kun få kendte til dens eksistens. Nogle siger, at det først var i 70'erne, da et udenlandsk filmhold ved et uheld "opdagede" denne paradisø og spredte nyheden omkring den, at folk fik øjnene op for dette paradis. I dag er Boracay et populært feriemål blandt solhungrende mennesker fra hele verden, og stranden White Beach er flere gange blevet kåret som verdens bedste strand. Her sker altid noget - i løbet af dagen kan du spille beachvolley, dyrke forskellige former for vandsport, prøve at dykke, tage en tur på golfbanen og selvfølgelig nyde solen og få en god farve på maven.  Snyd heller ikke dig selv for en sejltur, hvor du ligger i et net strakt ud på en bancas udrigger og bare glider gennem havet. Om aftenen er der et blandet natteliv, med alt fra små eksklusive restauranter, hvor du kan få en romantisk middag for to, til fest på stranden, med god barbecue, farverige drinks og høj musik. Du kan vælge at bo midt i det hele med alt inden for gåafstand, men hvis du ønsker at bo lidt mere stille, findes der også rigtig gode hoteller, der ligger i lidt roligere omgivelser i den nordlige ende af stranden.

Calamian Islands ligger mellem Palawan og Mindoro og består af en masse store og små øer, der er helt fantastisk smukke! Nogle er klippeøer, der rejser sig flere hundrede meter op ad havet, mens andre byder på vaskeægte paradisstrande. Øerne er kendt for at have nogle af verdens bedste dykkerdestinationer, og det turkisblåvand er fuldt af koralrev og spændende dyr. Havet byder på spændende oplevelser som dykning ved verdensberømte skibsvrag fra Anden Verdenskrig, svømmeture ved siden af kæmpemæssige hvalhajer og måske et møde med de meget sjældne dugonger – søkøer. Den mest kendte by er Coron, som ligger på Busuanga øen omgivet af skøn natur. Du kan nyde de skønne strande, sejle i kajak i mangrove-skovene eller tage på vandretur i junglen. En halv times sejlads fra Coron by ligger Coron Island, og her er områdets allerstørste attraktion, den blå lagune, som gemmer sig imellem de skarpe kalkstensklipper med helt eventyrligt vand. På Calauit Island kan du opleve en afrikansk safaripark med giraffer, zebraer og krokodiller – en skæg oplevelse her midt i Asien! Øerne byder også på masser af trekkingoplevelser i den dejlige natur, men du kan selvfølgelig også bare vælge at dase på en palmestrand med en drink i hånden?

Camiguin er en lille, naturskøn ø uden mange turister. Strandene her er med lava-sand, altså mørkt sand, og vandet er klart og blåt. Øen er lille – kun ca. 65 km i omkreds – så det er faktisk muligt at komme hele vejen rundt på ca. 3 timer. På trods af øens lille størrelse, ligger her hele 7 vulkaner, så hører du til typen, der pakker vandrestøvlerne i feriekufferten, vil det være oplagt at bestige en, eller måske flere, af dem. Tag også på udflugt i den vidunderlige og alsidige natur. Bad i varme eller kolde kilder, besøg vandfald og se vandet suse ned i store kaskader og tag på udkig efter vilde orkideer. Snorkling gøres bedst ved White Island, og er du til dykning, kan du se frem til at se en sunket kirkegård, der endte under vand efter et meget kraftigt jordskævl i 1871. 

Havnebyen Cebu er den næststørste by i Filippinerne. Det var landets første hovedstad under spansk herredømme, og Cebu er i dag en moderne by med alt, hvad dertil hører. Så her er masser af byvirvar, kontorbygninger, boder, butikker og store shoppingcentre samt gamle, spanske kirker og fæstninger. Her findes naturligvis også Magellans kors, der blev opført i 1521 på ordre af Ferdinand Magellan - den portugisiske søfarer, der sejlede under spansk flag og blev dræbt få dage efter, korset var blevet rejst i spaniernes første forsøg på at få fodfæste i Filippinerne. Du kan se statuen på det sted, han blev dræbt, når du besøger Lapulapu Shrine. I Cebu ligger også den spændende Santo Niño kirke, og i samme omgang kan du se katedralen, som nok er Cebus vigtigste kirke. Det er her, de rigeste og mest betydningsfulde mennesker bliver gift. En af de mest spændende seværdigheder i Cebu City er The Taoist Temple. Der er kæmpestort og virkelig prægtigt med sit pagodetag og dragefigurer. Cebu er også kendt for sine guitarværksteder, hvor du kan se, hvordan håndværkerne fremstiller dette instrument. Her er også gode shoppingcentre, hvor du kan købe et par gode, billige skjorter, noget lækkert tøj til sommergarderoben eller et par lokale souvenirs med hjem. Uden for byen ligger øen Mactan, hvor der ligger flere store resorts. 

Donsol var tidligere et simpelt fiskerleje, men dykkerentusiaster er vilde med stedet, fordi her er gode muligheder for at se og svømme med verdens største haj – hvalhajen. Denne plettede, kæmpestore fisk kan blive over 10 meter og veje op til 20 tons! Hvalhajerne kommer hvert år til den lille bugt uden for Donsol, og de ses i stort antal i månederne fra februar til maj, der er højsæsonen. Rejser du uden for denne periode skal du være heldig for at se dem, da de fleste svømmer væk fra området før monsunen starter op.  Du sejler ud på havet i en mindre båd, og når der bliver spottet en hvalhaj sejler kaptajnen langsomt nærmere, alt imens du gør klar til at hoppe i vandet med snorkeludstyr på. En stor oplevelse! Du kan også dykke i området, men det er en fordel at være erfaren dykker, da der kan være stærk strøm. 

Dumaguete er en større, hyggelig by, som primært er kendt for sit store universitet, den populære havnepromenade og det mørkebrune sand på strandene. Området er oplagt for dykkere, da her er mange ”dive sites”, og flere af hotellerne i området har tilknyttet dykkercentre. Selvom dykningen her er rigtig god, er her ikke overrendt af turister under vandet. Hvis du er rigtig, rigtig heldig kan du dykke med hvalhajer - de kæmpestore fisk vil få dig til at føle dig meget lille! Du kan også få gode dykkeroplevelser på en udflugt til Siquijor eller Apo Island.

På vestkysten af den langstrakte ø Palawan ligger den lille by El Nido, der er et af C&Cs absolutte favoritsteder på vores rejser til Filippinerne. Naturen og havet her er måske det smukkeste i hele Filippinerne. El Nido er en hyggelig, lille by med små butikker, gode spisesteder og et stemningsfuldt natteliv. Palawan er ikke særligt udbygget, og her er ikke elektricitet hele dagen. Den mest populære aktivitet er Island Hopping – altså ø-hop, hvor du bliver sejlet fra ø til ø i det turkisblå vand. Der findes 6 forskellige, smukke ruter, og på hver og en af dem besøger du hele 5 fantastiske strande! Du kan også tage ud til de sorte, voldsomme klipper, besøge Makinit Hot Springs, der ligger ca. 20 kilometer nord for El Nido, gå gennem skoven til vandfaldet Nagkalit-kalit, besøg Ille-grotten, tage på klippeklatring eller besøge Cadlao Island med skov, mangrover og laguner. Du kan også tage til Bacuit Bay - en smuk bugt med det klareste blå vand og mange småøer her og der. Her kan du svømme og måske endda være heldig at se skildpadder...

Flower Island er en lille perle af en ø en god times sejlads ud for Palawan. Hvis du leder efter et sted, der er helt tilbagelænet og en væk-fra-det-hele-oplevelse i fantastisk natur, så er det her, du finder det! En lille vandresti går hele vejen rundt om den lille ø, og fra øens ”fyrtårn” er der en fantastisk udsigt 360 grader rundt - helt utrolig flot! Ønsker du en romantisk middag, så kan det også arrangeres heroppe på toppen af øen, og du kan sågar spørge, om I kan overnatte i ”fyrtårnet”, hvor der er lavet fem meget små værelser - en meget speciel oplevelse! Bor du tre nætter her, så har du en dagstur til den nærliggende perlefarm, hvor du får en rundtur, og de forklarer hvordan perlerne laves. Bagefter er der pinic og snorkling ved en fin lille strand, så lån gratis snorkeludstyr med fra resortet og oplev en verden af flotte koraller og stimer af fisk under havets overflade. Bagefter kan du læne dig tilbage på den hvide sandstrand i solen og tørre. Indkvarteringen er i simple hyggelige hytter, nogle et stenkast for vandet blot med en vifte i loftet, og til dem der ønsker aircondition, findes det også i hytterne lidt mere tilbagetrukket i resortet. Flower island skal opleves!

Laoag ligger helt oppe i det nordligste Filippinerne. Det er en større by med hyggelige gader og flere historiske seværdigheder. For at lære mere om befolkningen i det nordlige Filippinerne kan du besøge det etnografiske Museo Ilocos Norte. En sightseeingtur i byen kan blandt andet gå til St. Williams-katedralen - denne gamle kirke fra 1612 med det 45 meter høje klokketårn siges at synke en tomme hvert år. Du kan også besøge St. Augustine Church, også kaldet Paoay Church, der er bygget i 1694 til 1710 og siges at være jordskælvssikker. Kirken er på UNESCOs verdensarvsliste og er absolut et besøg værd. Hvis du vil vide mere om Filippinernes tidligere diktator Marcos, så kan du arrangere en tur til Batac, hvor du kan besøge det museum og mausoleum, hvor diktatoren ligger. Her kan du se hele historien om ham og se mange af hans personlige ejendele, som er udstillet her. Du kan også vælge at tage ud at se Asiens ældste og højeste fyrtårn ”Bojeador Lighthouse”. Her kan du gå op ad de 73 stejle trin til toppen og nyde den fantastiske udsigt over det sydkinesiske hav. Når sulten melder sig kan du tage hen til Dap-ayan ti Ilocos Norte, hvor du finder en masse madboder og gadekøkkener.

Når du stiger ud af flyveren i Legaspi, bliver du med det samme overvældet af den enorme vulkan Mayon. Denne flotte vulkan er kendt for dens meget symmetriske form, og om aftenen kan du se, at den stadig er aktiv, da der er ild i toppen, der lyser op i mørket. Det er bedst at rejse hertil fra februar til maj, da vulkanen kan tiltrække skyer resten af året og dermed være sværere at se i sin helhed. På en tur rundt i byen kan du se St. Rafael-kirken, der er bygget af et kæmpe stykke vulkansk klippe, og Cagsawa-ruinerne, hvor mudder og lava delvist har dækket en kirke og lokale huse. Har du lyst, er det muligt at komme på trekkingtur op ad vulkanen, hvilket er en utrolig oplevelse – dog lidt primitiv og hård. Du vandrer hele dagen og kommer et pænt stykke op ad vulkanen og overnatning foregår i telt. Ingen luksus her, men til gengæld en stor oplevelse!

Malapascua er en lillebitte paradis-ø, som er kendt for at være et af de bedste dykkersteder i Filippinerne! Du kan gå hele vejen rundt om øen på en enkelt formiddag - her er gode steder at spise, hyggelige strande, en dejlig, tilbagelænet stemning, og ikke alt for mange turister. Biler er forbudt på Malapascua, og musik kan kun spilles til kl. 22. - dog til kl. 01 i weekenden. Der er kun en lille by på øen, der blev døbt af spanske skibsbrudne i 1500-tallet. Her findes en charmerende lille kirke, som huser den berømte Desamparados shrine - en lille trædukke, der har ry for at have reddet beboerne fra både brande og tsunamier. Ifølge legenden kan den ikke brænde, og den vokser efter sigende også. Afslapning, badning, snorkling og dykning er de mest almindelige aktiviteter her. Malapascua er faktisk i top 5 over de bedste dykkerdestinationer i Filippinerne, fordi her næsten er garanti for at se revhajer. Normalt lever de på meget dybt vand, men her ved øen kommer de sjældne hajer helt op til 15-20 meter for at blive renset af småfisk. Tag også på snorkelture, spis BBQ på en øde strand, eller brug en dag på at sejle til en af de omkringliggende øer.

Du kan næsten ikke rejse til Filippinerne uden at komme til Manila! Manila er hovedstaden i Filippinerne, og er en stor og travl by med over 12 millioner mennesker. Moderne højhuse af glas ligger side om side med gamle, spanske huse fra kolonitiden, småhuse og blikskure. På gaderne kæmper biler, busser og jeepneyer sig frem og hestevognene klaprer roligt af sted, mens cykeltaxaerne snor sig gennem det hele. Manila byder på mange seværdigheder. Tag fx forbi det flotte nationalmuseum og bliv klogere på Filippinernes historie og nutid eller arranger en sightseeingtur til ”Intramuros” - den gamle, spanske bydel, der som navnet tilkendegiver, var ’inden for murene’. Se de gamle ruiner og bemærk, at hele bydelen er omkranset af en 18 hullers golfbane! Vil du hellere på shoppingtur, så har du rigtig gode muligheder for det. I Chinatown kan du fx købe guld, og kæmpe indkøbscentre er der mange af rundt omkring i byen. Det mest populære er Robinssons i bydelen Ermita, men også andre centre som Greenbelt i Makati er helt sikkert et besøg værd. Du kan også tage på udflugt ud af byen og opleve flotte vulkaner, historiske forsvarsværker fra 2. verdenskrig, brusende vandfald i naturskønne omgivelser og meget mere...

Moalboal er en mindre, lidt søvnig by, omkring 90 kilometer sydvest for Cebu City på Cebu Island. Det, der har gjort byen kendt, er de mange skønne strande og det farverige dyre- og planteliv under havets overflade. Den mest populære strand i Moalboal er Panagsama stranden, som er kendt for at være det bedste dykke- og snorklested på øen pga. det fredede koralrev, og det er også her at de fleste restauranter, hoteller og butikker er. Udover de skønne strande, så er den flotte natur også et trækplaster i området - for bjergene, som er dækket af tropisk regnskov, floderne og kløfterne indbyder til at blive udforsket enten til fods eller på cykel. Du kan tage på udflugt til den lille klippeø Pescador Island  få kilometer fra Moalboal - også her er der super snorkling! 

Modessa Island er en lille bitte ø, der ligger 45 minutters sejltur fra Roxas på Palawan. Øen er ikke særlig turistet, og der er kun ét resort, så her er virkelig fredeligt. Den hvide sandstrand er perfekt til en lang dag i solens tegn med udsigt ud over det turkisblå vand, der bare fortsætter i én uendelighed… her kan du også snorkle rundt og holde udkig efter farverige fisk. Der er også god mulighed for at dyrke forskellige former for vandsport – og det er altså en helt speciel oplevelse at sejle i kajak rundt om øen, for så kan det virkelig mærkes, hvor lille den egentlig er! Dykning og øhopning er en god måde at komme lidt væk fra øen og se de mange andre flotte øer i området.

Oslob på øen Cebu har hvidt sand og vand i en helt fantastisk blå farve, men folk kommer her mest for at opleve hvalhajerne. Her er der nemlig stor chance for at komme til at se og svømme med de kæmpemæssige fisk! Find snorklegrejet frem og tag en udflugt ud på vandet - du føler dig lige pludselig helt lille ved siden af de enorme hvalhajer. Hvis du er til dykning, kan det også lade sig gøre. Er hvalhajerne lidt for store til dig, så tag i stedet på øhop, delfinsafari eller skildpaddetur, og vil du hellere blive på land, er der også masser af smukke vandfald!

Pandan Island er en lillebitte ø ud for Sablayan. Her bor du i simple omgivelser med en hyggelig og skøn backpackeragtig stemning! Her er selvfølgelig kun ét resort, og øen er hurtigt set - du kan gå igennem øens jungle på 30 minutter, og du ender på den anden side af øen. Hvis det er lavvande kan du gå tilbage til resortet langs stranden. Stranden er klart smukkest for enden af øen, hvor bådene lægger til, og det er også her, du kan svømme ud og se nogle af de mange faste skildpadder, der kommer for at spise af søgræsset tæt inde ved øen - det er altså en sjov fornemmelse at se de kæmpestore dyr! Stranden langs hytterne har lidt flere sten og et smukt koralrev med masser af fisk. I resortets dykkershop kan du leje snorkle- og dykkerudstyr, og de arrangerer også ture til Apo Reef - en oplevelse, du simpelthen ikke må snyde dig selv for! Det tager to timer at sejle til Apo Reef, og på en dagstur stopper du tre forskellige steder omkring revet. Det er selvsagt en helt vidunderlig oplevelser for dykkere, men også snorklere kan opleve det fantastiske koralrevs mange farver og fisk, og hvis du er heldig, ser du både revhajer, hammerhajer, rokker, klovnfisk eller skildpadder i det krystalklare vand. Tilbage på øen kan du nyde en kold øl eller gå en tur i den smukke solnedgang og dyppe fødderne i det varme vand... du kommer helt sikkert ned i gear på denne lille perle af en ø!

Panglao Island er en lille ø, der ligger klods op af den noget større ø Bohol. Selvom øen ikke er mere end 80 kvadratkilometer stor, er landskabet både fladt og bjergrigt. Her er ingen floder eller søer, men i den underjordiske grotte Hinagdanan Cave findes der en lagune. Grotten, med sine store stalaktitter og stalagmitter, bliver oplyst af solen gennem huller i loftet – et spektakulært syn! I havet omkring øen findes der gode dykkersteder. Panglao Island er en populær destination. Især omkring den meget smukke strand Alona Beach, er der et stort udbud af restauranter og barer. I havet kan du være heldig at se delfiner. Området har også unikke muligheder for walldives, hvor du dykker ved klippevægge. Du bør selvfølgelig også besøge Bohol - blandt andet de sjove Chocolate Hills, som er 1.268 små, runde bakker i grønt landskab. De har fået deres navn, fordi de, i den tørre periode, skifter farve og ligner kæmpe chokoladetoppe. På Bohol kan du også være heldig at spotte den mindste abe i verden, tarsier aben, som er lille og sky med store, runde øjne - den er ikke til at stå for! Ved Balicasag Island er der rigtig god snorkling, og du kan også tage en forfriskende dukkert ved Mag-Aso-vandfaldene på. Du skal ned af 197 trin, for at komme hen til det storslåede vandfald, hvor du også kan grille din medbragte mad.

Port Barton er et lille, hyggeligt fiskerleje på Palawans vestkyst. Her er meget fredeligt og virkelig afslappet. Stedet er perfekt til udflugter med båd til nogle af de smukke øer, der ligger i bugten eller til en snorkeltur ved nogle af de mange koralrev. Men du behøver ikke tage nogen steder, du kan bare blive og nyde den rolige atmosfære. Har du lyst til en udflugt, kan du tage hen til det smukke vandfald Papuwyan, der ligger ca. halvanden times kørsel fra byen. Vi anbefaler, at du får en guide til at være stifinder, for vandfaldet er ikke markeret på et kort, og skiltning er der ikke meget af. Et andet vandfald, Bigaho, er også værd at lægge vejen forbi. Det ligger tyve minutter fra Port Barton, og du kommer lettest dertil med båd. Port Barton er som sagt en meget lille by, og her er kun elektricitet i et begrænset antal timer om aftenen.

Puerto Galera er en lille by på øen Mindoro, og det er en af de hyppigst besøgte byer på vores rejser til Filippinerne, fordi Coco Beach ligger kun 10 minutter herfra. Selve byen ligger i en af verdens smukkeste bugter, en naturlig havn, der blev navngivet efter de spanske galioner, som lagde til her i 1500-tallet. Byen har et meget lille marked med masser af souvenirs, en håndfuld butikker, en fin kirke omgivet af palmer og blomster og et lillebitte museum med fund fra sunkne skibe fra forskellige lande. Der er masser af trafik på hovedgaden med jeepneyer og tricycles i læssevis, og gaderne er stejle, men der er boder og butikker over det hele, hvor de lokale handler. Skal der ske lidt mere, så byder den nærliggende by Sabang på lidt natteliv. Området omkring byen er spækket med flotte strande, frodig jungle, store bjerge og vandfald. Tag rundt i det bjergrige landskab enten til fods, på mountainbike eller med jeepney fx til det flotte Tamaraw vandfald en halv times kørsel fra byen. Her kan du bade, hvis du da ikke er bange for det kolde vand fra bjergene. Vil du have varmt vand, så tag ud på havet i havkajak eller sejl med båd fra ø til ø. Sidst men ikke mindst: det som området omkring Puerto Galera er allermest kendt for er den enestående dykning. Her kan du blot ved at snorkle se de smukkeste koraller og fisk i alle farver. 

Puerto Princesa blev grundlagt af spanierne i 1872, og er i dag Palawans hovedstad. Det er en forholdsvis stor by med en hyggelig atmosfære, og den har vundet titlen som den reneste by i Filippinerne op til flere gange. Byens store katedral troner højt op over byens lavere og mere tætpakkede bygninger, og for at lære mere om Palawans historie og kultur kan du besøge Palawan Museum og Ethnographic Museum. Er du ude efter en lidt anderledes oplevelse, så besøg byens åbne fængsel, hvor de indsatte lever og arbejder på et stort, åbent område. Hegn og vagter er der ikke mange af, men til gengæld er der en stor butik, hvor du kan købe forskelligt håndværk, som er lavet i fængslet.

I et fantastisk område, der minder lidt om et flot, norsk fjeld med fyrreskove, ligger den lille, søvnige by Sagada. Det, der har gjort byen kendt, er den flotte natur med gode vandrestier.  I de store bjerge, der omkranser byen, findes også flere grotter og spektakulære drypstenshuler, der kan besøges med en guide, der kan hjælpe med at finde vej og fortælle om området. Sagada er også kendt for de såkaldte ”Hanging Coffins”. Efter gammel skik ”begraver” man de døde på klippesiderne, og jo højere oppe de er, jo mere betydningsfulde har de været. Gå rundt i den lille og meget afslappede by, og prøv evt. dens specielle bjergkaffe eller te. Aftenen kan være lidt kold, så det er en god ide at tage en langærmet trøje og et par lange bukser med. Middagsmaden er forholdsvis simpel her i bjergene, men kylling og ris går du som regel ikke galt i byen med…

Siargao øerne er verdens berømt for den gode surfing - faktisk så berømt, at de er kendt som Filippinernes "surfer-hovedstad". Surfere fra hele verden valfarter hertil, og der afholdes flere internationale surfing-konkurrencer her. Stedets mest berømte bølge hedder Cloud 9, og den skulle altså være helt, helt speciel. Er du ikke til surfing, kan du bare nyde de vidunderlige strande, snorkle og tage på udflugter ud i den smukke natur. Tag fx på rundtur til de 3 dejlige øer: Naked Island, Guyam Island og Daku Island. Du kan bruge en hel dag på at sejle rundt mellem disse steder, og bade, svømme og snorkle. Vandet rundt om de frodige, skovklædte øer er helt eventyrligt blåt, turkist og lysende grønt - de smukkeste farver med koralrev og fisk, som står i stærk kontrast til øernes grønne farve. Derudover kan du tage på udflugt til grotter, laguner og mangroveområder. Siargao er ikke et særlig turistet sted - her er uspoleret natur, ikke ret mange mennesker, fred, ro og dejlige omgivelser.

Sipalay byen ligger på vestkysten af øen Negros. Her er lækre strande, bl.a. Sugar Beach med lækkert hvidt sand, og Campomanes Bay, hvor der er rigtig gode muligheder for kajakroning, vandski og dykning til flotte koralrev. Oppe på land kan du udforske Tinagong Dagat – en form for isoleret sø, hvor bunden er dækket med søgræs og der gror mangrove-træer langs kanten. Eller du kan bevæbne dig med gode sko og lidt tålmodighed og tage på en spændende tur ind i junglen for at besøge vandfald og grotter. Et par gange om året – sidste uge i marts og d. 18.-20. december – er her liv og glade dage. Her bliver nemlig holdt festivaler, og alle fester og danser på gaden i farvestrålende tøj og eksotiske kostumer. 

Øen har igennem mange år været kendt for trolddom og sort magi, men endnu er ingen af vores gæster blevet fortryllet af andet end den charmerende natur og de imødekommende mennesker. Siquijor er en mindre, bjergrig ø med spændende geografi og afvekslende natur. Gå på opdagelse i de særprægede kalkstenshuler, og tag på udflugt til små vandfald og grotter, der ligger rundt om på øen og strækker sig dybt ind i øens indre. Derudover er dykning og snorkling altid en af de populære aktiviteter i området. Den nærliggende koral-ø Apo Island byder på helt utrolig dykning og snorkling ved et enestående koralrev. Siquijor er for dig, der ønsker fred og ro og ikke alt for mange turister på stranden.

St. Paul Nationalpark er et naturskønt område på øen Palawan. Det nationalparken er mest kendt for, er den spektakulære Underground River – kåret som en af de nye ”7 wonders of Nature”, og derfor i samme liga som blandt andet Iguazu-vandfaldene, Halong Bay og Amazonas. Floden er den længste sejlbare underjordiske flod i verden, og hvis du køber en udflugt til St. Paul Nationalpark, vil du opleve imponerende stalaktitter, enorme klippeformationer og laguner med vand i de flotteste farver. Underground River er virkelig en naturoplevelse i særklasse! Her er også smukke koralrev, kridhvide sandstrande, tropisk skov, mangroveskov og bjerge af marmor. Området har markerede stier til vandreture, måske møder du aber og øgler undervejs, og aftenerne kan sluttes af med at spise lækker, friskfanget fisk. Palawan er det mindst udbyggede område i Filippinerne, og i St. Paul Nationalpark er der kun elektricitet mellem kl. 18 og 24.

Vigan ligger i den nordvestlige del af Filippinerne. Et besøg hertil er en enestående chance for at se den bedst bevarede spanske kolonitidsby i Asien. Her finder du en skøn blanding af spansk, filippinsk og kinesisk stil, der gør byen helt speciel i forhold til resten af Østen. Vigan er også blevet udnævnt, som en af de bedst bevarede og flotteste arkitektoniske byer i hele Asien. Husk dit kamera eller tegneblokken, hvis du vil have minder med hjem i lommen. Udover den gamle bydel, som er et must, er der naturligvis også et par museer du kan besøge. Crisologo Museum og Burgos National Museum er begge interessante og både St. Pauls og St. Augstine kriken er bestemt også et besøg værd. Ved sidstnævnte er det berømte Bantay klokketårn, hvorfra der gennem tiderne er blevet holdt udgik efter både pirater og besættere.

Thailand

Oldtidsbyen, Ayutthaya, var engang hovedstad i det gamle Siam. Byen er på UNESCOs liste over verdens kulturarv og bliver kaldt for "Østens Venedig". Det er en helt særlig oplevelse at gå rundt mellem de fantastiske, gamle ruiner, som er overgroet af mos og ukrudt, og du vil føle dig hensunket til en helt anden tid... Her er et utal af templer, buddha-statuer, og overalt er der smuk natur! I Aytthuya Historical Park kan du se en Buddha-statue, som er blevet overgroet af et figentræ, så du nu kun kan se ansigtet, som holder øje med dig mellem rødderne. 

Ban Tak i det nordvestige Thailand er en mindre by, hvor der ikke kommer mange turister. Dette er lige stedet for dig, der vil have en ekstraordinær oplevelse i det ikke-turistede Thailand. Tag på cykelture rundt i det charmerende landsbymiljø, besøg de lokale markeder, tag på trekkingtur i den frodige natur og nyd synet af landsbyens drenge, der driver bøflerne hjem om eftermiddagen. Du kan også besøge grænsebyen Mae Sot, det flotte Lan Sang-vandfald eller Thailands gamle hovedstad Sukhotai, der nu er en smuk og interessant ruinby, der bestemt er et besøg værd. Lidt turistfaciliteter er her dog også, så du kan også spille lidt golf og sejle i kajak på floden. En morgen bør du stå meget tidligt op og gå ud og give madgaver til munkene, når de går gennem byen inden solopgang - det giver god karma og er en meget bevægende oplevelse (husk at købe maden dagen før!). 

De fleste af vores rejser til Thailand kommer forbi hovedstaden Bangkok. Det er en vaske ægte storby med mange mennesker, meget trafik og massere af aktiviteter. Livet leves i gaderne. Gadekøkkener, boder med tøj, souvenirs og tropiske frugter pryder alle fortove, lige meget på hvilken tid af døgnet du bevæger dig ud. Og et velfungerende Skytrain system gør det nemt at komme rundt. I Bangkok finder du adskillige interessante kulturelle seværdigheder, hvor den mest kendte nok må være Grand Palace, men her er mange andre templer, buddhafigurer og museer. Indblik i byen bag skyskraberne kan du få ved at tage på en sejltur på klongerne (floderne), hvor du kan se, hvordan folk bor helt ned til vandet og nyde roen herude på vandet. Er du glad for shopping, så får du din sag for. Det flydende marked, det livlige natmarked på Khao San Road og det enorme Jatujak weekendmarked er spændende steder - også for ikke shopperen - og så har Bangkok nogle uovertrufne store centre, fx det kæmpestore MBK, med sine kopivarer og Siam Paragon med dyre mærkevarer. Byens aften og natteliv rummer utallige muligheder. Det burde være ulovligt at besøge Bangkok uden at nyde en drink i State Towers udendørs Sky Bar på 63. etage. En applemartini med udsigt over Bangkok by night er bare fantastisk! Der er også mange små hyggelige eller bizarre steder i byen. Du kan naturligvis også tage til kabaret, besøge en af de mange natklubber eller fornøje dig selv med et dinner cruise på floden, hvor du kan nyde din middag med byens lys som baggrund. 

Cha-am ligger 15 minutters kørsel nord for Hua Hin by i naturskønne omgivelser. Så her har du fred og ro men samtidig ikke langt til underholdning og shopping.  Her findes lange strande, der ikke nødvendigvis er Thailands flotteste, men er meget børnevenlige. Vandet bliver først dybt langt ude, og bølgerne er ikke så høje. Så er du til fred og ro, afslapning og vandreture til små landsbyer og gerne vil have liv og glade dage indenfor rækkevidde, så er Cha-am stedet. Cha-am har desuden en af Thailands bedste golfbaner – en storslået bane omgivet af smukke bjerge, og mange tager hertil bare for at spille her. Du kan foretage mange udflugter fra Cha-am, Udflugtsmuligheder er der mange af fx nationalparken Sam Roi Yot, der byder på en meget flot og varieret natur med mangrover, kalkstensklipper og  Tham Phraya Nakhon grotten, hvorinde ligger en smuk pavillon. Et must er et besøg til verdens måske største munkestatue, Wat Huay Mongkhon, der siges at have overnaturlige kræfter.

Chanthaburi er en rigtig hyggelig mindre by, der ligger op til grænsen mod Cambodia. Byen har været under både vietnamesisk, kinesisk og fransk kontrol og er i dag en ret multikulturel by.  Floden Mae Nam Chanthabur løber gennem byen, og i bymidten er der er et lille område langs floden, der hedder Chantaboon Waterfront Community, hvor mange gamle bygninger er smukt bevarede. Gå en tur her og nyd den specielle stemning og besøg også den smukke franske katedral fra 1711 og det farverige mindesmærke for kong Taksin Maharat. Bakkerne omkring Chanthaburi gemmer på mange ædelsten, mest safirer og rubiner, og hver weekend er der gang i ædelstensmarkedet i byen. Har du lyst til en naturoplevelse, så besøg Nam Tok Phlio eller Nam Tok Krathing nationalparken, der begge ligger under en time fra byen og byder på smuk jungle og vandfald. 

Chiang Mai er med sine ca. 160.000 indbyggere den største by i det nordlige Thailand. Det er en smuk by med mange flotte templer, spændende museer, interessante markeder og flotte omgivelser. Det mest berømte tempel er Wat Phrathat Doi Suthep, der ligger flot oppe på toppen af en bakke lidt uden for byen. Her er en fantastisk udsigt over hele byen. Gå de 309 trin derop, køb lidt røgelse og tænk over tilværelsen. Nede på jorden igen er Chiang Mai også kendt for sit natmarked, så spis aftensmad ved en af de små boder og brug hele aftenen på at gå rundt og lede efter gode tilbud. Eller besøg et af de mange mindre markeder, hvor du finder mange gode madboder og små barer. Området omkring byen er kendt for sin store silkeproduktion, og den thailandske silkeorm laver en speciel gylden tråd, så mon ikke du bør gøre plads til lidt silkevarer i kufferten? Byen er også et godt udgangspunkt for udflugter. I junglen kan du prøve en svævebane i trætoppene, eller du kan besøg en orkidefarm, en silkefabrik eller Thailands højeste punkt?  Du kan også tage på trekkingtur, hvor du vandrer gennem de grønne bjerge og overnatter i små landsbyer. Når du kommer tilbage til Chiang Mai efter sådan en tur, føler du, at du kender landets mangfoldighed meget bedre.

Chiang Rai er indgangsporten til Den Gyldne Trekant, hvor grænserne mellem Thailand, Laos og Burma mødes. Det er en rigtig hyggelig mellemstor by med ca. 65.000 indbyggere, der i høj grad kommer fra de omkringliggende folkeslag. Gadebilledet er derfor varieret, og du kan gå rundt og beundre mangfoldigheden, mens du besøger de smukke, buddhistiske templer og det super gode natmarked, der hver aften lukker en stor hovedgade, og bugner med mange spændende varer og madboder. Der er mange spændende udflugtsmål inden for rækkevidde. Fx kan du tage til Gate of Siam, en bakketop hvorfra du kigger ind over Laos og samtidig kan beskue den mægtige Mekong-flod. Imens du er her bør du besøge nogle af områdets flotte templer bl.a Wat Rong Khu er Thailands nok mest unikke tempel. Det er et moderne tempel fra 1997, og det viser en nyfortolkning af de traditionelle kreative og religiøse former - dog har det ingen religiøs betydning for thaierne. Det har derimod templet Wat Pratat Doi Khao Quai, hvor du kan opleve en fantastisk budhistisk stemning og nyde den fantastiske udsigt over Chiang Rai og de frodige omgivelser. Du bør heller ikke gå glip af et besøg i Mae Fah Luang Royal Gardens. En gang voksede der opiumsvalmuer her, men nu dyrkes der flotte dekorative blomster til gavn for både lokalbefolkningen og turister. Haven ligger på Doi Tung bjerget ved den tidligere kongemoders sommerresidens, der nu er et spændende museum.Du kan også leje en cykel og køre rundt af jordvejene uden for byen eller tage på vandreture i junglen.

Had Yai er en større by i det sydlige Thailand tæt ved grænsen til Malaysia. Byen er hovedstaden for handlen fra syd, og her findes mange små hoteller og masser af gode hopping-steder, restauranter, gadekøkkener og barer. Men mest af alt er det byen, du tager til for at komme nemt ud til den skønne ø Koh Lipe. Had Yai er en forkortelse for ”Mahat Yai”, der betyder ”store brødfrugttræ”. Det siges, at frugterne fra 2-3 af disse træer er nok til at ernære et menneske et helt år. En brødfrugt kan veje langt over 10 kg. og spises som frugt og delikatesse mange steder i Asien.

Hmong folket bor i små landsbyer i Thailands højland omkring Chiang Mai, i huse lavet på traditionel manér, og de laver håndværk og kunsthåndværk, som de altid har gjort. Under taget bor både mennesker og dyr, og livet går sin stille gang med arbejde i markerne, pasning af dyr, børn og hjem. De fleste landsbyer har hverken strøm eller vand, og man står op og går i seng med solen.

Hua Hin har været et populært rejsemål i mange år. Kong Rama VII byggede i 1929 et palads her, som han kaldte ’Langt-fra-bekymringer-paladset’, og du vil sikkert også føle dig langt væk fra bekymringer, her hvor du har en flere kilometer lang sandstrand at dase på. Der er store glatte sten, der bryder bølgerne, så det er nemt at bade - men indimellem kæmper de altså med brandmænd, og så skal du passe på, når du stikker tæerne i vandet! Skal der ske lidt, så hop i en tuk tuk og planlæg med chaufføren på tålmodigt engelsk og tegnsprog en formiddag med besøg til de mest interessante seværdigheder i byen fx stationsbygningen, kongepaladset og havnen. Afslut måske turen ved havnen og spis en lækker fiskeret på en af de mange restauranter. Hua Hin er også kendt for sit fantastisk natmarked med kopivarer i læssevis, nogle af Thailands mest eftertragtede golfbaner og sit sprudlende natteliv. Udflugtsmuligheder er der mange af. Nationalparken Sam Roi Yot byder på en meget flot og varieret natur med mangrover og kalkstensklipper, og her findes også Phraya Nakon grotten, hvor der ligger en smuk pavillon bygget af Kong Rama V og belyst af sollys fra et hul i grottehvælvingen. Er du til grotter, besøg da også Khao Luang grotterne med sine 170 Buddha statuer, og gør stop på vejen i den hyggelige ikke turistede by Petchaburi. Et must er et besøg til verdens måske største munkestatue, Wat Huay Mongkhon, der siges at have overnaturlige kræfter. 

Isaan-regionen i det nordøstlige kaldes de grædende marker, fordi det traditionelt er her, hvor tørken er størst, og hvor regnen rammer hårdest – altså et område, hvor man altid har kendt til fattigdom og hårdt arbejde. Her er ikke mange turister, og størstedelen af befolkningen bor i små landsbyer, hvor de dyrker deres marker. Kulturen er anderledes end i andre dele af Thailand, hvilket afspejler sig i landsbyernes huse og templer, befolkningens skikke og ikke mindst maden, som ofte er meget stærk her – og kendt som noget af det bedste mad i hele Thailand. Isaans landskaber er smukke, og du kan nemt opleve omgivelserne til fods eller på cykel og få indblik i, hvordan livet leves i de små landsbyer. Flere steder kan du købe lækre silkevæverier og andet flot lokalt fremstillet håndværk. Nogle steder er der moderne bygninger, der er blomstret op som ud af ingenting, og her er også nogle lidt større byer fx Ubon Rachathani helt i øst med flotte templer, Khon Kaen der ligger tæt ved Chi-floden og Udorn Thani i den nordlige del, hvorfra du kan gå over venskabsbroen ved Nong Khai ind i Laos. Regionen byder også på flere nationalparker, bl.a. Pha Taem, hvor du kan besøge smukke vandfald, grotter med oldgamle hulemalerier, se flotte klippeformationer og vandre i junglen. Lidt uden for Ubon Rachathani ligger Wat Pah Nanachat - et kloster hvor udlændinge kan gennemgå thailandsk buddhistisk munke træning! 

Jomtien Beach ligger et par timers kørsel syd for Bangkok i umiddelbar forlængelse af Pattaya, der er et turistområde for fuld skrue. Jomtien Beach er lidt mere stille og roligt, mere gearet til familier, men du har stadigvæk rigtig mange faciliteter inden for rækkevidde. Stranden er lang, bred og dejlig, du kan tage ud og snorkle og dykke, fiske eller lave alle andre mulige former vor vandsport. Om aftenen kan du vælge og vrage mellem restauranterne, og skal du have et skræddersyet sæt tøj med hjem eller shoppe amok på markeder og i butikscentre, så kan det også lade sig gøre. Underholdning til børn og voksne i alle aldre mangler der heller ikke - du skal virkelig gøre dig umage for at kede dig her!

På din rejse til Thailand bør du næsten forbi Kanchanaburi ude i junglen, hvor du kan opleve en af landets største attraktioner. Kanchanaburi ligger i Mae Klong-dalen lidt over 100 kilometer nordvest for Bangkok og er mest kendt for den berømte bro over Floden Kwai. Broen var del af dødens jernbane, der blev bygget mellem Thailand og Burma af tvangsarbejdere og allierede krigsfanger under Anden Verdenskrig. Fangerne levede og arbejdede under grusomme vilkår, og over 6.000 af dem er begravet på krigskirkegården lidt uden for Kanchanaburi. Besøg også Hell Fire Pass, som blev sprængt ind i bjerget med dynamit og selvfølgelig jernbanens museem, som er ret spændende, også selvom du ikke er historisk interesseret. Man kan næsten ikke undgå at blive berørt at historierne og billederne, der levende beskriver de skrækkelige år. For en mere livsglad type oplevelser, så kan du besøge nogle af de store dyre- og naturreservater, der ligger tæt ved byen. Her kan du opleve junglen og bl.a. besøge Erawan vandfaldet, der med sine syv ”etager” er et af landets smukkeste vandfald. Du kan også sejle ned ad floden Kwai på en lille bambustømmerflåde. Bare rolig - tømmerflåden er stabil, og glider langsom med strømmen. Eller du kan bo på tømmerflådehoteller med udsigt til junglen og floden.

Khanom ligger i Nakhon Si Thammarat provinsen og byder på virkelig flot natur, hyggelige, små landsbyer og fantastiske sandstrande. Her er endnu ikke så turistet, og derfor hersker der en helt særlig fredelig idyl i området – kvinderne sidder ved vandet og piller friskfangede rejer, og landsbybeboerne dyrker kokosnødder og dragefrugter på plantagerne. Onsdag og søndag morgen er der marked, og det er bestemt et besøg værd, for der myldrer det med handlende, der sælger landbrugsprodukter og madvarer. Der ligger mange flotte vandfald i området, og her kan du bade i det kølige vand og nyde den dejlige natur - de flotteste er Ai Khiao og Samed Chung, hvor der er fantastisk udsigt til Khanom-bugten. Der bliver også arrangeret sejlture ud på vandet, og hvis du er heldig, svømmer de fine, lyserøde delfiner legesygt om kap med båden. Tag også en tur i kajak ind i mangroven eller ud på det turkise vand! I Khanom ligger der flere grotter dybt inde i bjergene, en af dem er den spændende Khao Wang Thong grotte, der har en hel masse små kamre og et væld af imponerende stalagmitter og stalaktitter. Selve Nakhon Si Thammarat byen i provinsen af samme navn har virkelig flotte templer - det mest kendte, og uden tvivl også det flotteste - er Wat Phra Mahathat, der har pagoder, stupaer og statuer i massevis. Provinsen er fuld af øde sandstrande, rismarker, græssende bøfler, jungleklædte bjerge og regnskov med bittesmå landsbyer, så du har nok at tage dig til - men husk også at nyde stranden og slappe af i de smukke omgivelser. 

Khao Laem er en sø i det nordvestlige Thailand tæt ved grænsen til Burma. Området er utrolig smukt, og det er en dejlig afslutning på dagen at kigge ud over den blikstille sø og de grønklædte bakker, der titter op af vandet. Du kan her bo PÅ søen i en husbåd og besøge traditionel Mon-fiskerlandsbyer bygget udelukkende på pæle i søen. Du kan også besøg grotter, hvor der bor hundredevis af flagermus og sejle på bambustømmerflåder eller i kajak. 

Khao Lak ligger lidt nord for Phuket, og kystlinjen har kilometervis af brede sandstrande, der endnu ikke er overfyldt med solbadende gæster og strandsælgere. Den første strand er Khao Lak Beach, hvor der ligger 4-5 hoteller lige på stranden. Mellem hovedvejen og hotellerne er der en lille by med restauranter, kiosker og lidt shopping. Når du kører mod nord, skal du over et lille bjerg, før du kommer til næste strand, som er Nang Thong Beach. Her ligger en del hoteller, og du er tæt på Khao Lak by, men Khao Lak by er mere en stor hovedvej,end en by, og derfor ikke noget specielt. Nogle kilometer længere nord på ligger Bang Niang Beach, som er et par kilometer fra hovedvejen. Her finder du en hel lille by ved vandet med butikker, skræddere, cafeer og mange restauranter. De fleste af de hoteller, der ligger her, er i den dyrere prisklasse, men har direkte adgang til stranden Næste strand er Khuk Khak Beach, med fredelige luksushoteller, og ikke meget liv. De sidste strande er Ao Thong, Pakweeb Beach og Bangsak Beach, og her er der komplet fred og ro, og du har stranden næsten helt for dig selv i løbet af dagen.Strandende ved Khao Lak, er lange og bredde. Baglandet består af jungle og store palmetræs- og gummiplantager, meget smukt, og med gode muligheder for udflugter til smuk natur og små byer. Slap af på stranden, forkæl dig selv med en dejlig thai-massage, tag en svømmetur, tag på tur i en longtail-båd eller lej en motorcykel og kør rundt på egen hånd. Khao Lak er også kendt som et godt udgangspunkt for live-aboard dykkerture.

Khao Sok nationalpark er den største nationalpark i Sydthailand og består af frodig jungle, dybe kløfter og enorme kalkstensklipper, der skyder op i landskabet. Her er smukke omgivelser med høje træer, floder og en stor sø med masser af fugleliv. Nyd naturen, tag på junglevandring eller en sejltur. Du kan let komme herhen på en dagsudflugt fra både øst- og vestkysten, men gør dig selv en tjeneste og tag nogle overnatninger, så du kan opleve at vågne op til junglens lyde og hylende gibbonaber. Det er muligt at komme rundt i parken til fods med jeep eller kano.

Khao Yai er Thailands andenstørste nationalpark med over 2.000 kvadratkilometer stedsegrøn skov, græsland og mange høje toppe på omkring 1.000 meters højde. Parken, der ligger ca. 3 timers kørsel nord for Bangkok, er nok den af Thailands parker, hvor der er størst chance for at opleve det thailandske dyre- og fugleliv. Når du går eller kører rundt, er det er ikke ualmindeligt at se elefanter, hjorte, gibbonaber, makakaber og mange smukke og farvestrålende fugle. Fantastiske udsigter, gode vandrestier og vandfaldet Haew Suwat, der er berømt fra filmen ”The Beach” er også nogle af de ting Khao Yai byder på. Lige uden for nationalparken ligger en grotte, hvor flagermus holder til. Før solnedgang drager millioner af flagermus ud af grotten på samme tid - et forunderligt syn. 

Khon Kaen er en større universitetsby i det traditionsrige og fantastiske Isaan. Byens centrum ligger omkring den store sø Bueng Kae Nakhon, der er omgivet af parker og masser af templer og helligdomme. Buddhistiske templer kommer du slet ikke uden om her i byen! Det mest kendte er Wat Nong Wang – en imponerende guldkonstruktion på ni etager, og på hver etage findes et minimuseum med Thailands historie. Det er også her, du finder gamle vægmalerier af Isaan kulturen og kan nyde udsigten ud over byen fra øverste etage. Du kan finde endnu mere historie på byens spændende nationalmuseum, som huser forhistoriske antikviteter, kunstværker og arkæologiske fund – man ved bl.a., at der har levet dinosaurer her engang. Byen er kendt for sin virkelig lækre mad, både i restauranterne og i gadekøkkenerne – besøg fx det sjove Rim Bueng Market, der vrimler med madboder men også skøre boder med genbrugstøj og mal-selv-potter. Banglamphu markedet har endnu mere eksotisk mad at byde på, så er du madglad, må du også lægge vejen forbi her. Byens ”City Pillar Shrine” er nok en af de største helligdomme, og her er dagligt både ofringer, bønner og ceremonier, så betragt den i tavshed. 

Koh Chang ligger tæt ved grænsen til Cambodia og er Thailands andenstørste ø. ”Chang” betyder elefant på thai, altså er Koh Chang ”elefant-øen”. Her er da også mange elefanter på den grønne og bjergrige ø, som også har alt lige fra de travle og velbesøgte strande som White Sand Beach og Klong Prao Beach, til de små og mere uberørte strande. Så om du vil have masser af butikker, restauranter og natteliv eller foretrækker fred og ro, så kan det findes på Koh Chang. White Sand Beach har hyggelige boder og masser af butikker og gadekøkkener, men du kan altså også finde barer med ladyboys - her er er lidt af hvert. Her er også mange udflugtsmuligheder. Du kan tage på junglevandring i den næsten uberørte regnskov - stierne er udfordrende, så det er en god ide at hyre en guide, - bade i et af øens vandfald, sejle i mangrove skove i Salkak Khok bugten eller besøge de små landsbyer, fx fiskerlandsbyen Bang Bao, der til dels er bygget på pæle i vande og kendt for sine gode fisk og skaldyrsrestauranter. Du kan også svinge dig gennem junglen som Tarzan i trætoppene. Øen har status som nationalpark grundet den uberørte regnskov og marinelivet, så snorkling og dykning er også oplagte aktiviteter – det er blandt andet muligt at dykke ved verdens eneste kendte ”vertikale” skibsvrag. 

Koh Jum er en af de nyeste stranddestinationer på vores Thailand rejser. Det er en dejlig, lille ø, der ligger omkring 25 kilometer syd for Krabi. Kært barn har mange navne, og den sydlige del af øen er kendt som Koh Jum, Koh Jam og Koh Cham, hvorimod den nordlige del blandt folkemunde bliver kaldt Koh Puh – det skal ikke være for nemt! Koh Puh er fuld af gummiplantager, klippelandskaber og bjerge, og her kan du tage på trekkingtur til Mount Pu, hvor der er en skøn udsigt ud over Andamanhavet. Den sydlige del af øen er flad med smukke strande og palmer, og her kan du bruge timer på at dase i sandet, slentre ture i vandkanten og tage på udflugter. Øen har tre hyggelige landsbyer, som du kan køre til på en lejet motorcykel - her kører nemlig slet ikke nogen biler. I småbyerne lever de af fiskeri, og du kan se landsbyboernes dagligdag, når fiskerne kommer ind med fangst, og folk arbejder i markerne. Ud for kysten er der masser af smukke dykkersteder, både ved skibsvrag og koralrev, så det er bare om at hoppe i og svømme rundt i det klare vand. Her kommer alt lige fra hajer, skildpadder og klovnfisk til murener og blæksprutter. Du kan også tage en tur til dejlige Koh Phi Phi, hvor der er skønne strande og helt krystalklart vand. 

Koh Kho Khao er en skøn ø, hvor du virkelig kan få slappet af! Øen ligger lidt nord for ferieparadiset Khao Lak, men den er ikke nær så turistet, og det er bare om at komme af sted, før de andre turister får færten af den! Øens vestkyst har smukke, gyldne sandstrande, der bare indbyder til masser af dasen under palmerne og svømmeture i det dejlige vand. Her er ikke meget byliv, kun et par landsbyer med hyggelige markeder, og der er efterhånden skudt et par resorts op rundt omkring på øen. Den nordvestlige del af øen har en gammel, overbevokset landingsbane, der blev brugt af japanerne under Anden Verdenskrig, og på øens nordside kan du se på fugle fra et observatorium. Den nemmeste måde at komme rundt på øen er på cykel, og du kan blandt andet køre rundt mellem de små landsbyer eller besøge det fine vandfald, Toan Thong. En anden sjov måde at se øen på er fra vandet i en lille kajak, og hvis du har lyst kan du tage på en rigtig sejltur til Similan eller Surin. De to øer er fredede, og der er masser af smukke snorkleoplevelser i det krystalklare vand blandt farverige fisk og koraller.  

Koh Kood er den fjerdestørste ø i Thailand, men dette til trods er turismen ikke særlig intens her. Her er kun et lille udvalg af restauranter og underholdningsmuligheder – til gengæld er her skøn natur og fred og ro. Øen er ret flad og domineret af gummiplantager og skønne, palmefyldte strande. Du kan tage på udflugt til vandfald, leje en cykel eller scooter og køre dejlige ture i det grønne landskab, besøge små fiskerlandsbyer, tage ud at snorkle eller dykke, sejle til nogle af de omkringliggende øer eller bare slappe af på stranden og nyde, at du er på ferie.

Koh Kradan er en lille skøn paradis-ø. Allerede ved indsejlingen fornemmer du, hvordan du kommer helt ned i gear. Der findes kun to resorts på øen, så her vil aldrig føles proppet. Øen kendetegnes ved en tilbagelænet stemning og nogle af de bedste strande i Thailand. Nyd de smukke omgivelser, lig på stranden, gå lidt rundt på den skønne ø, tag på bådtur eller ud at snorkle. Helt unikt har du rigtig gode muligheder for snorkling lige fra stranden af, hvor farverige fisk svømmer dig i møde.

Koh Lanta er en stor, grøn og bjergrig ø med smukke strande, små landsbyer og en nationalpark med gode vandrestier. Her er forskellige strande med hyggelig og afslappet atmosfære, mange har børnevenligt lavt vand og på øens vestlige side kan du nyde solnedgangen over havet. Den mest populære strand er Klong Dao, der ligger tæt på havnebyen Saladan, mens den 3 kilometer lange Klong Kong Beach er mere fredelig. Havnebyen Saladan byder på en hyggelig atmosfære, butikker, dykkershops, pandekageboder og lækre restauranter. Også Koh Lanta Old Town er en super hyggelig by med boder og restauranter, hvor du sidder helt ude ved vandet og spiser. Her er en dejlig stemning, og hver søndag morgen kan du besøge det herlige marked, hvor du kan købe dig fattig i spændende frugter, sjove krydderier og lækre madvarer. Koh Lanta har også mange gode muligheder for udflugter. Tag på vandretur i den flotte natur, og vil du ned under jorden, så hyr en guide i landsbyen Mai Kaeo til at tage dig på rundvisning i bjerghuler, hvor stalaktitter og stalagmitter funkler som diamanter, når lyset skinner på dem. Efter du har været under jorden, kan du måske tage ud på vandet. Lej en kano eller kajak og sejl gennem mangroveskovens fantastiske verden.

Koh Lipe er en mindre ø, der er omgivet af krystalklart vand med masser af koralrev og mange typer af farverige fisk. Dette er en af vores absolutte favorit-øer til en strandferie i Thailand. Øen er ikke større, end at du kan gå rundt mellem de forskellige fantastiske strande. De to hovedstrande er Sunrise Beach og Pattaya Beach, som er meget forskellige. Pattaya Beach er bred, der er restauranter og strandbarer helt ned til stranden og meget tæt på ligger Walking Street - en gågade med pandekageboder, gadekøkkener, butikker osv. Fortsætter du ned ad Walking Street, kommer du igennem øens lille landsby og ender på Sunrise Beach. Her finder du mere ro og idyl. Du kan bo helt ned til den kridhvide strand og vågne op til en fantastisk solopgang. Her kan du også snorkle direkte fra stranden og se de farverige fisk og koraller. Das på den skønne strand og lyt til bølgernes stille brusen, læs en god bog, spis god mad og nyd livet. Du kan ogs leje din egen private longtailboat,og sejle til en af de mange nærliggende øer - måske kan du få din egen strand for en dag? Bedste sæson for besøg på Koh Lipe er november til april.

Koh Mak er en fredelig og hyggelig ø, der næsten helt ejes privat af 5 familier. Familierne gør meget ud af at bevare øens natur og har blandt andet udviklet et fantastisk genbrugsprojekt til at sortere og genbruge affaldet på øen. Koh Mak er kun 16 kvadratkilometer stor, her er skøn natur, et par dejlige strande, 3 små fiskerlandbyer og ikke meget andet. Her kan du føle dig lidt som Robinson Crusoe, nyde freden og roen og ellers bare lade dine batterier op. Natteliv er der stort set intet af, og turister plejer normalt at færdes til fods eller på en lejet cykel eller motorcykel.  Det er oplagt at kombinere et ophold på Koh Mak med et ophold på den nærliggende ø Koh Chang, hvor der er et større udbud af underholdning og udflugter.

Koh Mook er en skøn, lille ø med dejlige strande og turkisblåt og dejlig klart vand - de perfekte rammer for en skøn ferie! Slap af på stranden, tag på bådtur til de omkringliggende øer eller gå en tur til den lille landsby og se, når fiskerne kommer ind med dagens fangst. Øens største attraktion er Emerald Cave. Her skal du svømme ca. 80 meter gennem en meget mørk grotte kun ved lyset af den lille lommelygte, som din guide har med. Belønningen er en lagune af klart, smaragdgrønt vand lukket inde af høje kalkstensklipper med tropisk bevoksning og en lille, hvid sandstrand.

Koh Ngai - udtales ”Koh Hai” - er en smuk ø i Krabi-provinsen og et af C&C Travels ansattes absolut favoritferiesteder i hele verden! Her er Ingen storturisme, faktisk ingen byer overhovedet, kun smuk jungle, skønne øde strande og fred og ro. Sandet er hvidt, havet smaragdgrønt og udsigten helt fantastisk - alle klicheer bliver gjort til skamme her, for det er virkelig en ægte bountyø! Du ankommer til øen i båd og går i land i det lave, klare vand, mens kufferten bliver båret ind, og når du vender dig om, kan du se de grønne kalkstensbjerge skyde op af havet - smukt! Her er ingen hæveautomater, så tag lidt kontanter med hjemmefra. Slap af, nyd solen og varmen, tag på trekkingtur i junglen, kig på de farverige fisk og koraller i havet lige ud for stranden, og gå en tur på Paradise Beach i solnedgangen - det er livet på Koh Ngai.

Koh Pha Ngan er en dejlig ø nord for Koh Samui, og her kan du virkelig opleve lækre sandstrande med fint, hvidt sand og krystalklart vand. Øen er grøn og bjergrig, og du kan tage på flere forskellige udflugter, fx en vandretur i junglen eller gennem kokosplantager, eller hvad med en lille bjergbestigning til toppen af øens bakker, hvor der er en helt fantastisk udsigt! Tag også en sejltur rundt om øen og hop i vandet direkte for båden. Her er så meget at opleve under vandet - hold udkig efter alle de farverige fisk, blæksprutter og fine koraller. Lej en motorcykel og kør på opdagelse på øen og besøg de mange forskellige strande. Nordsiden af øen har stille smukke strande, hvor du kan nyde stemningen og lav ingenting på stranden. Sydsiden af Koh Pha Ngan er nok mest kendt for de kæmpestore fuldmånefester, som bliver holdt på den lange, smukke Haad Rin strand hver måned. Festen begynder, når mørket falder på, og fuldmånen viser sig ude over vandet.

Koh Phayam er en ægte bounty ø, der ligger nord for Phuket tæt på grænsen til Burma. Vild natur, flotte sandstrande og ingen biler på øen - her kan du virkelig drømme dig langt væk fra hverdagens stress og jag. Koh Phayams smukke strande indbyder til lange gåture, timevis med badning i det krystalklare vand og lækre drinks i en strandbar, mens du nyder synet af solen, der går ned over vandet. Her er langt til shopping, turistfælder, luksushoteller og strandsælgere, men du vil stadig opleve den fede thailandske stemning - bare uden larm! Her er unge, gamle, backpackere, hippier, ældre par og familier, og det er simpelthen bare et sted for alle! Der er mulighed for at tage ind til den lille by ved havnen og tage på dykker- eller snorkleture derfra. 

Koh Phi Phi består af 6 mindre øer, beliggende tæt på Phuket og Krabi på fastlandet. Det er ikke uden grund, at mange af de lokkende reklamebilleder for Thailand er taget på Phi Phi-øerne. Den tropiske skov, de høje kalkstensbjerge der skyder op af det azurblå hav, og de kridhvide strande danner det perfekte billede. Kun Phi Phi Don, den største af øerne, er beboet, men du kan besøge flere af de andre på dagsudflugter. Fx Phi Phi Leh, hvor den smukke Maya Bay, der er kendt fra filmen ”The Beach”, findes. Der er også mange herlige strande på Phi Phi Don, og hvor de store (Tong Say) tiltrækker mange festende rygsækrejsende, så er der mere fred og ro på de mindre. Under havets overflade finder du nogle af landets bedste dykker- og snorklemuligheder, og her er også et kæmpe udbud af forskellige vandsportsaktiviteter. På den største ø kan du trekke op til adskillige udsigtspunkter, hvor der er fantastisk udsigt ud over øen!

Koh Samet er en skøn, lille ø beliggende kun 3,5 time fra Bangkoks lufthavn. Her er mange små bugter med kridhvide strande og dejligt, azurblåt hav. Koh Samet og de omkringliggende bittesmå øer er en nationalpark, og de er omgivet af koralformationer på lavt vand, så området er ideelt til snorkling. Øen et yndet feriemål for thaierne selv - og de fleste udenlandske turister er andre asiater. Mange tager herned fra Bangkok og omegn i weekenderne, hvilket giver en hel speciel stemning. Udover at slappe af på stranden kan du leje en motorcykel eller en golfvogn og køre rundt på den lille ø, stå på vandski, tage ud at fiske eller leje en speedbåd og sejle hele vejen rundt om øen. 

Koh Samui er en af Thailands mest populære destinationer. Øen ligger midt i Siam-bugten og har fantastiske strande, helt klart vand og massevis af kokospalmer. Strandende Lamai og Chaweng er brede, sandet er fint og hvidt, og her er mange mennesker fra hele verden. Du kan boltre dig i shopping, vandsportsaktiviteter og natteliv. Kører du til gengæld ca. 10 minutter nordpå, kommer du til Bophut, hvor stranden er smallere, men også mere stille. Maenam stranden der er beliggende ved siden af Bophut, er her hvor båden til Koh Phangan og Koh Tao afgår – her er meget trafik og mange mennesker. Søger du ro og fred, er standende Bang Po og Taling Ngam oplagte valg. Vil du på udflugt, kan du tage til nationalparken Ang Thong, hvor du kan beundre de smukke kalkstensklipper, skjulte laguner og ærtegrønne søer. Eller du kan køre en tur i en vogn trukket af bøfler eller suse gennem landskabet på en 4 hjulet motorcykel og for lidt kultur kan du besøge Wat Phra Yai templet, hvor der er en flot gylden buddha statue og Wat Khunaram templet, hvor der findes en hel ægte mumificeret munk med solbriller!

Koh Talu er en privat ø med en smuk, tropisk natur og lækre bountystrande med kridhvidt sand og turkisblåt vand. Øen ligger lige ud for kysten til fastlandet, og du sejler i en halv time for at komme derud. Det er et fantastisk sted at snorkle og dykke, for ud for øen er de smukkeste koralrev, hvor det vrimler med spændende havdyr! Og der er en god grund til at der er mange flotte koraller og fisk lige netop ved Koh Taul - øens ejere er nemlig meget engagerede i bevarelse af marinemiljøet. Øen byder på masser af trekkingmuligheder i skøn natur - men da øen kun er et par kilometer lang, kan det gøres på nogle timer. Du kan også sejle i havkajak rundt om øen og se den fra vandet - det er en god måde at spotte de bedste strande på, eller du kan tage en tur ud på vandet om aftenen og fange blæksprutter! Øen er kendt for klippen Chong Talu - en lille tunnel igennem klipperne, som er blevet dannet helt naturligt, og du kan faktisk se hele vejen igennem klippebjerget. 

Koh Tao er en ø, der har det hele! Det er ligegyldigt, om du er backpacker, dykker eller en familie, der vil have børnevenlige strande… for Koh Tao har lidt af hvert! Her er frodig jungle, krystalklart vand og masser af udflugtsmuligheder! Hvis du vil rundt og se øen, så lej en lille scooter eller en mountainbike – det er nemt at komme rundt, og så får du set alle øens dejlige strande. Du kan også sejle en tur rundt om øen med en guide, der viser dig alle de interessante steder – eller hvad med en hyggelig fisketur? Det er ikke for sjov, at Koh Tao bliver kaldt for Thailands bedste dykker-ø, for vandet er helt fantastisk klart med masser af koraller og spændende dyr. Her er et hav af fisk, og hvis du er rigtig heldig, svømmer du måske side om side med en af de kæmpestore hvalhajer eller en skildpadde, der glider dovent gennem vandet. Øens største strand er lidt travl, da det er her, de mange ivrige dykkere og snorklere samles, så hvis du søger fred og ro til at ligge på en hvid sandstrand i skyggen fra palmerne – med en drink i den ene hånd og en god bog i den anden – så skal du vælge stranden på den anden side af øen. Lige ud for øens kyst ligger den lille ø Koh Nang Yuan, der består af klipper og en sandtange med det fineste, hvide sand. Det er et af Thailands bedste snorklesteder, og her må du bestemt ud og udforske det turkisblå vand, eller du kan bestige øens lille klippebjerg, hvor der er skøn udsigt ud over vandet.

Koh Yao er en øgruppe der ligger ud for Phuket i Phang Nha-bugten, og som består af små, bjergrige øer med dejlige sandstrande og frodig jungle – rigtig paradisstemning! Den ene af hovedøerne hedder Koh Yao Yai, hvilket betyder ”lange, store ø”, og her ligger C&C Travel hotellerne. Øen er i stor udstrækning dækket af mangroveskov og har derfor et rigt dyre- og fugleliv. Du har blandt andet mulighed for at møde makakaber, næsehornsfugle, havørne og isfugle. Tag på sejltur i den smukke bugt, kør på mountainbike i det grønne landskab, kig efter fugle og slap af på stranden. Det er en fed ø at køre rundt på enten på knallert eller cykel, og på vejen vil du komme igennem små, hyggelige landsbyer, hvor du kan se livet gå sin vante gang. Øboerne passer godt på deres øer, og her er pænt og rent alle vegne og en virkelig imødekommende atmosfære. Du kan ikke købe alkohol i byerne, men du skal selvfølgelig ikke snydes for farvestrålende cocktails på dit resort. Koh Yao Noi er en mindre ø, hvilket navnet også antyder – Koh Yao Noi betyder nemlig ”lange, lille ø”. Her er også uberørt natur og få turister.

Krabi-provinsen er kendt for sin skønhed og det krystalklare vand, de majestætiske kalkstensklipper, de skønne strande, gummiplantagerne, de frodige mangroveskove og kanalerne danner rammerne for dette pragtfulde sted. Tag rundt i den skønne natur med jeep, motorcykel eller scooter. Eller du kan sejle i kajak gennem mangroverne, glide i en gummibåd ned ad floden og gennem junglen. Skal der føjes lidt kultur til alle de dejlige naturoplevelser, så besøg Wat Klong Tom museet, hvor der er stenværktøj, bronzeredskaber, potteskår og meget mere eller besøg Tiger Cave templet, der er bygget ind i en lavvandet kalkstenshule, og hvorfra en trappe leder ned til en lille dal. Den mest berømte strand er Ao Nang Beach, som er en rigtig ferieby med strandpromenade, butikker, gadekøkkener og alt hvad, der hører sig til. Den mere stille Railey Beach ligger 15 minutters sejlads fra Ao Nang. Her er fred og ro og ingen biler, da områdets 3 smukke strande er spærret helt af, af enorme kalkstensbjerge. Andre stille strande er Tubkaek, som er omgivet af vild natur og Klong Muang, hvor der ligger flotte eksklusive resorts.

Der bor mange stammefolk i små landsbyer i det nordlige Thailand omkring Chiang Mai, i huse lavet på traditionel manér af bambus og bygget på pæle. Under taget bor både mennesker og dyr, og livet går sin stille gang med arbejde i markerne, pasning af dyr, børn og hjem. De fleste landsbyer har hverken strøm eller vand, og man står op og går i seng med solen. 

Mae Hong Son er en gammel smuglerby, der nu fungerer som hovedstad i den nordvestlige provins. Der er stadig nogle af de gamle teaktræshuse tilbage samt et interessant marked og to meget flotte templer bygget i burmesisk stil. Det meste af byen kan ses på et par timer, men der er også mulighed for udflugter. Tag fx til Pai-floden, hvor du kan vandre gennem junglen eller besøg et Natural Mud Spa Center, hvor du kan få en muddermaske og til udsigtssteder i de omkringliggende bakker.

Mae Sot ligger i det vestlige Thailand tæt på Burma, og byen vrimler med forskellige kulturer. På det farverige, summende marked midt i byen møder du både thaier, burmesere, folk fra Hmong og Karen-stammerne og muslimer i burkaer – og de mange varer på markedet afspejler de forskellige folkeslag. Gennem tiden har byen været centrum for handel med juveler, jader og teaktræ, og derfor vrimler det med butikker, der sælger lige netop disse små skatte. Lej cykler eller motorcykler i byen og tag rundt og se seværdighederne. Her er blandt andet et gibbonabereservat, et væld af varme kilder, en flot Buddha statue, flere templer og det flotte Phra Charoen vandfald. Du kan også tage en tur til Burma og se dig omkring i byen Myawaddy. Rundt omkring Mae Sot er der smuk natur og adskillige nationalparker – blandt andet den smukke Umphang dal med UNESCO-området Umphang Wildlife Sanctuary, hvor der er urskov, bjerge, vild natur og masser af dyr. Tag på trekking i den smukke natur og se de flotte vandfald Ti Lojor og Ti Lor Su – særligt det sidste er en helt fantastisk oplevelse! Det er det sjettestørste vandfald i verden, og det er altså helt fantastisk smukt. 

Pai er en rigtig hyggelig landsby ned til Pai-floden, ca. 80 km fra Chiang Mai. Byen ligger i et smukt og uspoleret område i bjergene og er mødested for oplandets forskellige etniske grupper. Her er mange backpackere, og stemningen er venlig og afslappet. Lige når du kører ind i Pai, kommer du forbi en oplagstavle. Her kan du finde alverdens tilbud om livemusik, meditationscentre, trekkingture, riverrafting, yoga-timer, gode restauranter og så videre. Du kan også leje en cykel, knallert eller bil med chauffør og tage ud at nyde naturen, vandre i junglen, se på vandfald eller bade i naturlige varme kilder. Omkring 10 kilometer nede ad floden kan du se den flotte Pai Canyon, hvor floden har dannet en kløft i de røde klipper!

Phuket er en af de populæreste strandbyer på vores rejser til Thailand. Her er brede sandstrande med gæster fra hele verden, markeder, shoppingcentre, gadesælgere, restauranter, gadekøkkener, gøgl, barer, diskoteker, shows, thaiboksning, go-cart kørsel, golfbaner, vandland og meget meget mere. Af strandene er Patong, Karon og Kata de største, og det er her, der er mest liv og glade dage. Foretrækker du mere ro, er strandene Surin, Nai Yang, Mai Khao og Kamala oplagte – her er lidt mere plads og lidt mere fredeligt, men du er stadigvæk tæt på det hele. Du kan selvfølgelig bruge din tid på stranden og på de mange aktiviteter, men du kan også tage på udflugter fra Phuket. Du kan tage ud på vandet, enten til de små øer i Phang Nga Bugten eller ud for at dykke eller snokle. Mueang Phuket er øens kommercielle hovedstad, og byen er et skønt miks af nye og gamle bygninger og her er et rigtig godt natmarked. Du kan også tage på junglevandring eller en sejltur i nationalparken Khao Sok, besøge et rehabiliteringscenter for gibbonaber eller leje en scooter og køre rundt på de mindre veje og se det mindre turistede Thailand på egen hånd.

Rayong er et dejligt og afslappende område, hvor der ikke er så mange udenlandske turister. Derimod er det her, thailænderne selv tager på ferie, og der er da heller ikke mangel på dejlige, lange strande og smukke omgivelser. Nyd stranden og havet, tag på udflugter til små byer og kig på de gode markeder eller besøg Khao Chamao – Khao Wong Nationalparken, hvor der er grøn jungle, grotter og smukke vandfald. Stemningen er tilbagelænet, og du kan virkelig koble af og nyde livet. Har du brug for at få luftet vingerne lidt mere, så ligger Pattaya kun en halv times tid væk, hvor du finder en overflod af alle de sædvanlige turistfaciliteter og underholdningsmuligheder. 

Sam Roi Yot betyder “300 klippetoppe” og er et meget smukt område ca. 40km syd for Hua Hin. Her er frodig natur, flotte bjerge, mangrover og en næsten uberørt kystlinje med lange strande i den smukke nationalpark. Her kan du gå eller cykle lange ture på gode, letbefærdede veje gennem naturen og besøge de små landsbyer, sejle på floder og søer i kajak eller en lille træbåd og besøge den berømte Phraya Nakhon grotte, hvor et tempel oplyses smukt af solen, der skinner ned igennem et hul i klippen. I Dolphin Bay er der faktisk delfiner, selvom du skal være meget heldig for at se dem, og du kan vandre flere kilometer langs stranden uden at møde et andet menneske. Her er måske ikke så meget natteliv, men langs stranden finds der en del gode restauranter, der serverer fantastisk velsmagende thai-mad.

Soppong er en lille markedsby i den nordvestlige del af Thailand. Byen er handelscentrum for befolkningen fra de omkringliggende landsbyer, men det er stadigvæk en meget meget lille by. Soppong ligger i smukke omgivelser mellem bjerge og grønne skove. Her er jungle og store floder, og der findes mange huler og grotter med imponerende stalaktitter - nogle steder er der sågar spor af gamle vægmalerier. Her kan du overnatte enten på en ”junglelodge” eller i de små landsbyer, hvor du virkelig får indblik i, hvordan livet leves her på egnen. Du kan vandre i junglen eller tage på kajaktur ned ad floden og besøge den imponerende Tham Lod Cave.  Denne grotte er fyldt med stalaktitter, der ligner alt fra elefanter til kæmpetænder. Ved udgangen af hulen, kan du opleve at se de ca. 300.000 flagermus, der hver aften flyver ud af hulen. 

Sukhothai var Thailands første hovedstad under det 13. århundredes ”golden age” - det kaldes det, fordi det daværende Siam spredte sig langt ind i Burma, Cambodia og Malaysia og var kæmpestort. Du kommer tilbage til en helt anden tid, når du træder ind i det gamle kongeriges ruiner. Mange af templerne, buddhaerne og monumenterne er blevet genopbygget, så de ser ud som dengang, og det er altså et imponerende syn – ikke underligt at det er på UNESCOs liste over verdensarv. Den bedste måde at opleve hele området på er på cykel, så lej en i byen og kør rundt i det flotte område. Imellem ruinerne finder du lotussøer og ældgamle træer, der giver stedet en helt speciel atmosfære. Den nye Sukhothai by er ikke noget særligt, men du bor godt her, hvis du vil ud og besøge den gamle by. 

Trang er en provins i det sydlige Thailand, og det er herfra bådene til de smukke øer Koh Kradan, Koh Ngai og Koh Mook sejler. Her er en lang kystlinje, hvor der findes enkelte smukke strande – resten af kysten består af mangroveskove. Det var faktisk i Trang, at Thailands første gummitræ blev plantet i 1899 – i dag findes her store gummiplantager, og gummi bliver eksporteret i stor stil. Udover gummiplantagerne er provinsen kendetegnet ved bjerge, floder, dramatiske vandfald, huler og uberørt jungle. 

Trat er havnebyen, hvorfra du sejler til øerne i det østlige farvand. Trat er også en handelsforbindelse mellem Cambodia og Thailand, og derfor finder du mange markeder i den hyggelige by. Lidt væk fra byen finder du smukke, rolige strande, hvor du kan slappe af. Det er oplagt at kombinere et ophold i Trat med et ophold på øen Koh Chang, hvor der er et større udbud af strande, underholdning og udflugter.

Ubon Ratchathani er en af de fire største byer i Isaan provinsen, som er det mere uudforskede Thailand. Byen blev grundlagt af laotiske prinser på flugt fra Vientiane, og derfor er den også fuld af gamle, kongelige templer. Siden har den dog fungeret som luftbase for amerikanerne under Vietnamkrigen. Området omkring byen er virkelig smukt med små landsbyer, palmelunde og rismarker, der synes at fortsætte i det uendelige. Denne del af Thailand kaldes de grædende marker, fordi det traditionelt er her, hvor tørken er størst, og hvor regnen rammer hårdest – altså et område, hvor man altid har kendt til fattigdom og hårdt arbejde. Måske derfor har man holdt fast i traditionerne, og især maden her er fantastisk og kendt over hele Thailand – ja efterhånden over hele verden – som den bedste thai-mad, der findes. Der er masser og masser af udflugtsmuligheder i den skønne omkringliggende natur. Du kan måske tage en sejltur på Mekong-floden eller besøge vandfald? Hele tre nationalparker er også inden for rækkevidde: Gaeng Ta Na Nationalpark, Pha Taem Nationalpark og Phu Chong Na Yoi Nationalpark. I Pha Taem Nationalpark kan du gå langs klipperne op til et udsigtspunkt med udsigt ud over Laos på den anden side af Mekong floden. En sti leder ned under klippen, og her kan du se gamle vægmalerier, som forhistoriske stammer har malet på klippevæggene for 3000 år siden.

Udon Thani er en relativt stor by, der ligger tæt på grænsen til Laos. Dette er en levende by, som mange handlende og rejsende kommer igennem på vej til og fra Laos, og som folk fra oplandet tager til ind for at handle. Her er måske ikke så mange seværdigheder, men byen byder da på lidt templer fra forskellige tidsaldre, et par gode museer og en smuk park. Og når sulten melder sig, kan du spise på et af byens mange gadekøkkener, fx i nærheden af frugtmarkedet, hvor der mange steder serveres lækker thai mad. Der findes flere interessante og smukke steder at besøge tæt på Udon Thani. Kan du lide blomster, bliver du nødt til at besøge Udorn Sunshine Orchid Farm lidt uden for byen. Her kan du se den berømte dansende orkidé, der er blevet fremavlet her og købe både orkidé-te og parfume. Flere blomster finder du ca. 50 kilometer fra byen på Red Lotus Sea - en stor sø, der fra december til og med februar er dækket af millioner af røde lotus blomster. Er du mere til kultur, så skal du tage til Ban Chiang en times tid fra byen. Her er et museum med skeletter, ting og sager og specielt mange flotte lerkrukker, der er udgravet i området og dateret op til 4.000 år gamle. En blanding af natur og kultur finder du i Phu Phra Bat Historical Park ca. 65 kilometer fra Udon Thani. Her er surrealistiske naturlige klippeformationer, hvoraf nogle har templer indeni, andre har hulemalerier fra bronzealderen og andre har inspireret lokale legender. Op mod grænsen til Laos kan du gå over Friend Ship Bridge eller besøge det smukke Wat Pa Phu tempel med det ikoniske turkise tag. 

Umphang Wildlife Sanctuary har smuk natur, bjerge og fantastiske udsigtspunkter. Rundt omkring i landskabet støder du på små Karen- Hmong landsbyer, hvor folk høster ris i markerne, og børnene leger på grusstierne. Området er på UNESCOs liste over verdensarv, og det er ikke uden grund, for her er altså virkelig dejligt! En masse nationalparker danner Thailands største fristed for spændende dyr og smuk natur med urskov og bjerge. Floden løber igennem landskabet, og her kan du sejle på tømmerflåde, trekke i junglen og jagte vandfald. Det er nemlig i Umphang, at Thailands største - og verdens sjettestørste vandfald - ligger! Det er Ti Lor Su vandfaldet, og det er et af nationalparkens små mirakler. Omgivet af frodig, grøn jungle falder vandet i etager ned over klippeterrasserne. Og det er altså kæmpemæssige vandmængder, som falder her fra Kloh Toh strømmen ned i Mae Klong-floden. Og så ligger det altså bare supersmukt i det flotte landskab - du kan næsten ikke stoppe med at kigge på det flotte syn. Husk endelig kamera, så du kan forevige mindet.

Vietnam

Ba Be betyder de tre søer på det lokale Tay sprog, og den ligger i det norlige Vietnam, omkring 250 km. nord for Hanoi. Babe Lake Town er en lille by, der ligger idyllisk ned til en sø omgivet af grønne bakker og bjerge. Byen er omgivet af en nationalpark med store grønne skove, ferskvandssøer, kalkstensklipper, vandfald og grotter. Her er rig mulighed for bådture, trekking og kajakture, hvor du kan nyde det smukke landskab og måske se nogle af de 65 typer pattedyr, 353 sommerfuglearter, 106 fiskearter og 4 slags skildpadder, der bor her. Eller den vietnamesiske salamander og den burmesiske pyton. 

Bac Ha er en lille, hyggelig bjergby, hvor der 6 dage om ugen ikke sker så meget, men om søndagen, når der er marked, vrimler det med folk fra omegnen, som alle kommer til byen for at handle. Byens befolkning er for det meste de farverige Flower Hmong - Blomster Hmong - der har fået dette tilnavn pga. deres flot broderede tøj. Måske du skal have noget med hjem? Byen er også et super godt udgangspunkt for vandreture i bjergene, hvor du virkelig kan nyde den friske luft og den smukke natur. 

Bach Ma National Park ligger omkring to timers kørsel fra Hue. Parken er hjem for en hel masse forskellige dyr og planter! Her er simpelthen så grønt og frodigt med smukke vandfald, små søer og bjerge. Fra toppen af bjergene er der skøn udsigt ud over vandet og de omkringliggende grønne, bløde bjergtoppe. I de tropiske skove ligger Ngu Ho, fem små vandfald der løber ned i et lille vandhul. Quyen vandfaldene er også et besøg værd, her er masser af dyreliv og smuk natur! Parakitter, isfugle og aber sidder i trætoppene, og de helt særlige Vietnam antiloper gemmer sig mellem træerne. 

Ben Tre er en lille by, som ligger i Mekong Delta. Her lever og arbejder folk langs de små floders bredder - de laver mursten, fletter måtter og arbejder med kokosnødder – eller også høster de afgrøder på de mange rismarker og plantager. Her er hyggelige markeder og dejlige cykelruter, men den helt store seværdighed er selvfølgelig Mekong Deltaet – et fladt landskab med masser af floder, der udspringer langt herfra oppe i Tibet. Mekong Deltaet er et af Vietnams mest frugtbare områder, dels på grund af klimaet, men også på grund af de mange kanaler og bifloder. Her bliver der dyrket velsmagende tropiske grøntsager og frugter, som sælges på de mange flydende markeder. Og så er her selvfølgelig rismarker, rismarker og atter rismarker – her er simpelthen så smukt, grønt og frodigt, så langt øjet rækker! Det er også værd at besøge det berømte bjerg Sam Mountain, som ligger syv kilometer fra Chau Doc. 

Can Tho er den største by i Mekong Deltaet, og byen er især kendt for de charmerende flydende markeder, hvor folk fra området har travlt med at handle alle mulige sjove varer. Her er virkelig liv og glade dage! Boderne bugner af lækre, eksotiske frugter, friske grøntsager og håndlavede ting, så det gælder om at have pengene parat! Der er også spændende markeder inde i selve byen. Det er både sjovt at besøge det travle, kaotiske marked, som sælger dagligdagsting som kød, fisk og grøntsager, og de lidt mere turistede markeder, som sælger tøj og nipsting. Og så er her en dejlig promenade langs floden og masse smukke templer og kirker - fx den store Quang Duc Pagode, hvor der bor buddhistiske munke. Can Tho bliver kaldt ”indgangen til Mekong Deltaet”, og de fleste, som tager til byen, kommer da også for at besøge netop dét! Mekong Deltaet er et fladt landskab med masser af floder, der udspringer langt herfra oppe i Tibet. Mekong Deltaet er et af Vietnams mest frugtbare områder, dels på grund af klimaet, men også på grund af de mange kanaler og bifloder. Her bliver der dyrket velsmagende tropiske grøntsager og frugter, som sælges på de mange flydende markeder. Og så er her selvfølgelig rismarker, rismarker og atter rismarker – her er simpelthen så smukt, grønt og frodigt, så langt øjet rækker!

Cao Bằng er muligvis et af de smukkeste steder i verden – i hvert fald omgivelserne, som er fuld af spidse, grønne eventyrbjerge, fantastiske vandfald og helt igennem flot natur. Floden Bằng Giang River løber tværs igennem Cao Bang og deler byen i to. Der er ikke så meget at se i selve byen, som hovedsagelig er kendt for det berømte slag ”The Battle of Cao Bằng” i 1947-1949 mellem den franske kolonimagt og den vietnamesiske oprørsgruppe, men byen er et rigtig godt udgangspunkt for vandreture. Du må helt sikkert til det flotte vandfald Ban Gioc, som er det fjerdestørste vandfald i verden – og som ligger på grænsen mellem Kina og Vietnam. I klart solskinsvejr kan du være heldig at spotte de syv forskellige farvenuancer i vandet – farverne af vandet afhænger af vejret! Du kan også tage på udflugt til mindre landsbyer i området, hvor du kan se, hvordan folk bor og lever i helt små landsbyer. Omkring 20 km fra Cao Bằng ligger Thang Hen bjergsøen, som består af 36 små naturlige søer på en bakke i 1000 meters højde. Den store sø danner floder, som faktisk fodrer Ban Gioc vandfaldet! Søen med dens smaragdgrønne vand er omkranset af bjerge og klippeformationer dannet af kalksten – og her er ubeskriveligt smukt!  

Cat Ba er med sine 120 km² den største ø i Halong-bugtens sydlige del. Øen er et afslappende sted, hvor der dog er en del aktiviteter, at tage sig til. Her er mulighed for at komme på heldagsture, hvor du kommer helt ud at gå i junglen, eller også kan du sejle i kajak mellem strandene og måske ud til de flydende landsbyer, hvor fiskerne bor med deres familier. Ellers er der mulighed for at leje en cykel og køre rundt til de forskellige landsbyer - hvis du ellers kan finde en nogenlunde solid en i passende størrelse! Det er en oplevelse værd at tage rundt på junglestierne og opleve både de store kalkstensklipper med en flot vegetation, dyrelivet, det rige fugeliv og de farverige sommerfugle. I Cat Ba by er der flere gode restauranter, hvor du kan få lækre måltider lavet af friske råvarer. 

Cát Tiên Nationalpark er et af UNESCOs smukke naturreservater i Vietnam, og der lever tusindvis af spændende dyr og enkelte stammefolk, som bor i bambuslanghuse på pæle midt ud i regnskoven. Bau Saus vådområde er en vigtig del af nationalparken, og her lever masser af vandfugle, krokodiller og andre spændende dyr, og du kan se mange af dem på en vandretur i den tætte, frodige natur. Inde midt i junglen ligger Bat Cave, der vrimler med tusinder og atter tusinder af flagermus, og rundt omkring finder du ældgamle træer. To af træerne, Bang lang og Tung, er faktisk 1 million år gamle – tænk, hvis de kunne fortælle historier! Du kan både komme rundt i området til fods, på mountainbike og i båd på søerne

Chau Doc er en hyggelig by, der ligger lige op til Cambodias grænse ud til Bassac floden. Her bor en masse forskellige folkeslag, og både cham og khmer-kulturene er repræsenteret. Det er nemmest at komme rundt i båd, og det er altså skægt at se, hvordan folk bor her på floderne, hvor der er bygget flydende huse og markeder, som bliver holdt oppe af tomme metaltønder. Når du sejler forbi husene længere ude af floderne, vil du næsten altid kunne se en stor lerkrukke foran med et krus på. Den står der for, at dem, der sejler forbi, kan stille tørsten, og det ikke nødvendigt at spørge om lov, før du tager en tår. Sikke en gæstfrihed! Selve byen byder på både moskeer og templer, men den helt store seværdighed er selvfølgelig Mekong Deltaet – et fladt landskab med masser af floder, der udspringer langt herfra oppe i Tibet. Mekong Deltaet er et af Vietnams mest frugtbare områder, dels på grund af klimaet, men også på grund af de mange kanaler og bifloder. Her bliver der dyrket velsmagende tropiske grøntsager og frugter, som sælges på de mange flydende markeder. Og så er her selvfølgelig rismarker, rismarker og atter rismarker – her er simpelthen så smukt, grønt og frodigt, så langt øjet rækker! Det er også værd at besøge det berømte bjerg Sam Mountain, som ligger syv kilometer fra Chau Doc. 

Con Dao er nogle skønne og smukke øer, hvor der ikke er ret mange turister i forhold til andre steder i Vietnam. Den største ø Con Son er spækket med flotte strande, øde bugte med turkisblåt vand, skovklædte bakker og koralrev ud for kysten. Øen har en interessant historie – den blev nemlig brugt som fængselsø af franskmændene under Vietnamkrigen (som i Vietnam hedder The American War). Nogle af fængslerne, der blev bygget i 1860’erne, er i dag museer og bestemt et besøg værd. Hvis du ikke er til tragisk historie, er her også glimrende muligheder for vandreture i den frodige jungle, udflugter på motorcykel eller almindelig cykel eller besøg til et skildpaddecenter (bemærk, at skildpadderne lægger æg i perioden juni til september). Du må næsten også en tur ud på vandet med snorkel eller dykkerudstyr! Det er nemlig her, du finder det eneste vrag i Vietnam, som du kan dykke ind. De skønne strande taler for sig selv – det er her, du skal nyde livet og bare slappe af med en god bog!

Cuc Phuong Nationalpark er den første og største nationalpark i Vietnam. Parken består af grønklædte bjerge og frodige dale med store og små floder. Her er masser af smukke planter og mange forskellige fugle og dyr, og du kan vandre lange ture og nyde naturen. Her ligger også den berømte Cave of Early Man, der er en over 7.000 år gammel og meget smuk grotte. Du kan også se et træ, der er over 1000 år gammelt, og et dinosaurfossil, der er over 200 millioner år gammelt!  Der ligger et Endangered Primate Rescue Center i parken, hvor det forsøges at hjælpe forskellige sjældne aber til at overleve.

Dalat har mange tilnavne. Blomsterbyen. Byen med de 1.000 fyrretræer. Byen med det evige forår. Som alle navnene antyder, er Dalat et sted med skøn natur, og byen ligger da også i smukke omgivelser med bjerge, søer, vandfald og floder. Franskmændene fandt hurtigt ud af Dalats kølige klima og brugte byen som et tilflugtssted, for at slippe for den værste varme i Ho Chi Minh City. Du kan stadig se den koloniale historie i mange af byens huse og katedralen. I dag er byen specielt kendt for at være der, hvor de nygifte tager hen på bryllupsrejse. Der er flere forskellige ting du kan se i byen, herunder markedet hvor der er masser af friske frugter og grøntsager, som ikke findes andre steder i Vietnam. Her er også et natmarked, hvor du kan købe et billigt, men godt måltid mad. Gå også en tur rundt om den flotte sø Xuan Huong, som ligger i centrum af Dalat. Der er ca. 5 km. rundt om søen og hvis du ikke gider gå, så kan du også godt sejle rundt i søen i en af de mange svanebåde med pedaler. Er du til golf, er her også en flot og moderne 18-hullers golfbane, med flotte omgivelser. Du kan også tage det flotte Datanla Waterfall, hvor du kan nyde vandmasserne helt tæt på.

Dien Bien Phu er en mindre by, der ligger tæt ved grænsen til Laos. Det er en af Vietnams mest betydningsfulde byer historisk set, for det var nemlig her, at vietnameserne i 1954 besejrede franskmændende, der derefter opgav at fastholde deres kolonistyre i landet. Der er flere mindesmærker fra krigen og slaget i Dien Bien Phu i dag bla. et museum, nogle bunkers og flere kirkegårde. Byen ligger smukt i en dal mellem flotte bjerge, hvor du kan tage på udflugt og vandre eller måske besøge en af de nærliggende søer eller grotter. 

Dong Hoi er en stor havneby, der ligger ud til det Sydkinesiske hav med langstrakte sandstrande. Byen er rigtig dyr, så det er ikke her, du skal gøre din shopping, men her er et par spændende seværdigheder. Tam Toa kirken blev bombet under Vietnamkrigen og står nu tilbage som en forladt ruin ved floden, og du bør gå et smut forbi, hvis du alligevel går en tur langs floden. Dong Hoi citadellets to gamle porte er også et smukt syn. Nhat Le Beach er smuk, og du kan godt bade, men strømmene er stærke, og faktisk er floderne mere interessante. 30 kilometer uden for byen ligger Phong Nha Ke-Bang Nationalpark, og det er den, der er den egentlig grund til at besøge Dong Hoi! Her er billedskønne grotter, underjordiske floder og smuk natur. Du kan tage på spændende trekkingture i bjergene og udforske de mange grotter til fods eller i båd. Paradise Cave er kendt for sit helt særlige lys, der bliver kastet rundt i grotten som magi, og du kan overnatte i Hang En grotten i en grottelejr – en helt særlig og mystisk oplevelse. 

Hà Giang er en provinsby i det nordlige Vietnam med omkring 72.000 indbyggere. Byen ligger på bredden af den store flod Lô River, der løber tværs igennem byen, og til alle sider ser du fantastiske bjerge og lysegrønne risterrasser. Under det franske kolonistyre fra 1886 og frem til 1945 spillede byen en vigtig rolle pga. dens placering tæt på den kinesiske grænse – hvis du har lyst kan du tage en hurtig smuttur til Kina bare for at have prøvet det? De mange bjerge gør, at her ikke er så meget traditionelt landbrug, men derimod er området perfekt til dyrkning af blommer, ferskner og kakifrugter, som du kan prøvesmage, hvis du besøger markederne. Der er ikke så meget at se i selve byen, som generelt er fattigere og mindre udviklet end mange andre byer i Vietnam, men byen er et super godt udgangspunkt for vandreture i de omkringliggende bjerge, hvor du virkelig kan nyde den friske luft og den smukke natur. 

Ha Tien ligger i Mekong Deltaet ud til den Thailandske Golf, og byen er mest kendt for sine fantastiske grønklædte kalkstensformationer ud for kysten. Du kan sejle rundt imellem dem i en lille båd, og her er også et utal af spændende grotter i klipperne. Nogle af grotterne fungerer som templer, og det er altså noget helt særligt at opleve disse anderledes "klippebygninger". Selve byen har fine farverige bygninger og et dejligt, farvestrålende marked, som er spændende at gå på opdagelse i. Lidt uden for byen ligger det smukke, frodige bjerg Nui Da Dung omgivet af lysegrønne rismarker, og du kan bestige bjerget ad små stier.

Halong Bay er en bugt i det nordlige Vietnam ikke så langt fra grænsen til Kina, og ca. 150 km. øst fra Hanoi. Ifølge legenden blev de mere end 3.000 øer i bugten kastet ned i det smaragdgrønne vand af drager sendt af guderne for at beskytte Vietnam imod invaderende fjender. Bugten er nok uden sammenligning den største naturlige turistattraktion i Vietnam, og med god grund. Den flotte bugt er fyldt med de mange store kalkstensklipper, og du har mulighed for, at tage med en båd og sejle rundt mellem øerne, besøge grotter, fiske eller bade. Du kan også overnatte på en traditionel Junke i bugten. Du kan besøge Halong Bay året rundt, men for at få den bedste oplevelse, skal du tage hertil mellem marts og juni. Fra juni til september skal du være opmærksom på vejrudsigten mht. stormvejr. Oktober og november er også som regel gode måneder med sol. December er kold, skyet men tør, mens januar og februar måned er kolde, tåget og skyet. 

Hanoi er Vietnams hovedstad, og det er den største by i den nordlige del af Vietnam med sine 6 mio. indbyggere. Næsten aller vores rejser til Vietnam går et smut forbi storbyen. Det er en travlt by, og det siges, at der er over 3 mio. scootere her! Når du skal krydse en vej, skal du ikke gå, stoppe op, gå, stoppe op, afhængig af knallerter og scootere der kommer kørende, men bare gå stille og roligt over. Så kan de nemmere bedømme din bane over vejen. Slip væk fra trafikken ved at gå en hyggelig tur rundt om den romantiske Hoan Kiem sø, hvor mange af byens indbyggere slentrer, løber og træner. Gå enten turen om dagen eller aftenen, og måske begge dele, da området omkring søen måske bliver endnu hyggeligere om aftenen. Midt i søen ligger Ngoc Son Templet, som er smukt belyst om aftenen. Når du går rundt i Hanois flotte brede gader, vil du samtidig også kunne se den franske arkitektur fra kolonitiden. Besøg også Ba Dinh Square, hvor mange at de vigtige regeringsbygninger ligger og Ho Chi Minhs mausoleum og museet, hvor du kan lære om hans liv og betydning for Vietnam. Du kan også tage en tur til den gamle bydel, hvor stort set alt handles, lige fra bambusstiger, blomster, sko og helstegt pattegrise. Du vil højest sandsynligt også se boder med griseindvolde og andre interessante ting. Det er et ældgammelt område som kun har ændret sig meget lidt, selvom der med tiden er kommet nye varer til. Hanoi huser også en del interessante museer om både historie, kunst og kultur. Det er også her, du har rig mulighed for at opleve vanddukke-teater - teaterstykker hvor vandoverfladen er scenen, og dukker af træ føres af og snore, mens historierne bliver sunget til.

Ho Chi Minh City (også kendt mange steder som Saigon) ligger i den sydlige del af Vietnam og er med knap 7,5 mio. indbyggere landets største by. Ho Chi Minh City summer næsten altid af liv, har en voldsom trafik og er en meget moderne by, der har taget mange udenlandske indflydelser til sig. Byen er opkaldt efter Ho Chi Minh, som ledte Vietnam til selvstændighed og i dag kaldes for “Bac Ho” (“onkel Ho”) af det vietnamesiske folk. Ho Chi Minh City udvikler sig hurtigt, og der dukker hele tiden nye og store bygningskomplekser op, men heldigvis er der stadig en del historiske bygninger at se. Mange af dem er i den franske bydel med sine brede boulevarder fx den flotte katolske Notre Dame katedral. Over for kirken ligger det gamle hovedpostkontor, som er fra 1880'erne, og som næsten ikke er blevet moderniseret siden opførelsen. Derudover er der en del museer, herunder museet for krigsforbrydelser, der fortæller om den krig, som vi kender som Vietnam krigen, men som i Vietnam hedder Den Amerikanske Krig. Besøg også det amerikanske marked hvor du kan købe både ægte og kopier af ting fra krigens tid, eller for en lidt mere pacifistisk oplevelse, besøg da Ben Thanh markedet hvor der er alt fra tingeltangel til rigtig pæne ting og sager. Forkæl også dig selv med en sejltur på floden og en lækker middag på en af byens luksuriøse restauranter. Husk også at du herfra, kan besøge Chu Chi tunnellerne fra krigen eller Mekong deltaet (også kaldet Vietnams risskål).

Hoi An er en hyggelig og charmerende by i det centrale Vietnam, med omkring 125.000 indbyggere. Byen rummer mange historiske gader med mange gamle og velbevarede huse, hvoraf flere er omdannet til museer. Byen opleves bedst til fods eller cykel, hvor du vil kunne se at portugisiske, japanske og kinesiske søfarere har sat sit præg på byens arkitektur. Et af byens vartegn er den japanske bro, som blev bygget af japanske handelsfolk i 1500-tallet, og den kan i dag kun krydses til fods som dengang. I Hoi An finder du mange små butikker, bl.a. skomagere, som kan lave dig et par skræddersyede sko. Det tager typisk 1-2 dage fra du har bestilt, til du kan afhente dem. Hoi An har også de bedste skræddere, så vil du have syet et jakkesæt eller en fin kjole, så er det her du skal slå til. Hoi An er bestemt også en hyggelig by, når solen er gået ned, da den oplyses af mange forskellige silkelamper i mange farver. Gå en tur ved kajen og spis ved en af de mange restauranter her er, hvor du kan spise alt godt fra havet. På Hoi An floden sejler også mange fine fiskerbåde og turbåde rundt. Tag evt. med en af de organiserede turbåde, hvor du har muligheden for at se mange af de omkringliggende landsbyer. Husk også at nyde stranden, der ligger ca. 3½ km fra byen, så du kan nemt cykle derud eller tage en taxa. Stranden er flot og bred med god plads til at slentre eller ligge og nyde vandet, med en god bog. Vær dog opmærksom på, at såfremt der er pålandsvind, kan vandet være noget grumset. Prøv også kræfter med en af de lokale runde både. De ligner en rund flettet kurv i kæmpe størrelse og er praktisk talt umulige at styre for andre end dem, der er vokset op med dem. Du bør være opmærksom på regntiden, som er fra oktober til januar, hvor der vil kunne forekomme oversvømmelser i gaderne. Hver måned er der lige op til fuldmåne lanternefestival i byen, hvor der er fest og farver i de gamle dele af byen. Der er blokeret for biler, og elektriske lys er slukket næsten overalt på området. Gaderne bliver i stedet lyst op af smukke farverige lanterne - en helt fantastisk oplevelse!

Hue er en by i det centrale Vietnam med omkring 350.000 indbyggere. Byen ligger som en fæstning med flagtårn, kanoner, mur og voldgrav omkring. Det er da også dette fæstningsværk, som er det mest interessante at besøge, mens du er i Hue. Denne bydel, også kaldet Kongebyen er et stort areal på omkring 600 ha, og er bygget lidt ligesom Den Forbudte By i Beijing i Kina, bare mindre. Ydermuren er ca. 10 meter, har en omkreds på omkring 8-10 km., som blev bygget af over 20.000 arbejdere. Når du skal udforske Kongebyen, er cyklen et glimrende transportmiddel, men til fods ville du stadig sagtens kunne se en del. Når du kommer ind bag de første mure, har du Den Ydre Kongeby, som i sin tid var beboet af bønder og håndværkere. Inde i den Ydre Kongeby finder du Den Indre Kongeby, hvor kongen, hans familie og tjenestefolkene boede. Midt i Den Indre Kongeby, var Den Forbudte By, som kun var forbeholdt kongen. Udover Kongebyen, vil du på den anden side af floden Song Huong, også kaldet Parfumefloden, kunne finde bl.a. den franske guvernørs residens, museet for moderne kunst og mange hoteller. Du skal være opmærksom på, at det kan regne meget fra september til januar.

Ky Son er en lille, hyggelig landsby, der ligger 55 kilometer vest for Hanoi. Byen er mest kendt for Moon Garden Homestay, der blev bygget for at bevare arkitekturen i de gamle vietnamesiske landsbyer. Den nemmeste måde at komme rundt i området på er med cykel, men så kan du også komme rundt til de mange fine pagoder og templer, der er værd at se. 

Den lille by Mai Chau (også kaldet mini Sapa) ligger i en smuk og fredfyldt dal ca. 140 km. fra Hanoi. Vejen til Mai Chau er noget for sig selv med flotte bjergpas og fantastiske panoramaudsigter af den grønne dal. Byen er da også blevet et populært rejsemål de senere år, da der er mulighed for endags/flerdagsture fra Hanoi. I området bor der mange forskellige minoriteter, fx fra Thailand, og specielt i de små landsbyer opretholder de deres egen levevis og kultur. Så tag rundt på gåben eller cykel og nyd mangfoldigheden. Der er mange styltehuse i byen, hvor der kan være dyr og små boder under. Byen har også et hyggeligt søndagsmarked, hvor en masse mennesker fra oplandet kommer for at sælge deres produkter, alt lige fra bananer, honning og traditionelle thailandske retter. Der er tit også dans og musik på markedspladsen.

Mekong floden er en af de mest kendte destinationer på vores rejser til Vietnam! Mekong Delta finder du i den sydlige del af Vietnam - et fladt landskab, med masser af floder, der udspringer langt herfra oppe i Tibet. Mekong Deltaet er et af Vietnams mest frugtbare områder, dels på grund af klimaet, men også på grund af de mange kanaler og bifloder. Her bliver der dyrket velsmagende tropiske grøntsager og frugter, som sælges på de mange flydende markeder. En bådtur ud til et flydende marked er et must i Mekong ligesom besøg til en eller flere af de mange små familie-fabrikker, der producerer alt fra riskiks til orkideer. Da risen næsten er tæt på de optimale betingelser her, bliver den høstet to gange om året, og i nogle områder endda tre gange. Det er helt ideelt, at cykle langs de smalle veje mellem kanalerne, men den nemmeste måde at komme rundt i deltaet på, er med båd. Når du sejler forbi husene, vil du næsten altid kunne se en stor lerkrukke foran med et krus på. Det er så at dem, der sejler forbi kan stille tørsten, og det ikke nødvendigt at spørge om lov før du tager en tår.  Sikke en gæstfrihed! Den bedste tid at besøge deltaet er i den tørre tid fra november til april.

Meo Vac er en lille, hyggelig bjergby, som ligger i de skønneste omgivelser. Der sker ikke så meget i selve byen i løbet af ugen, men om søndagen, når der er marked i byen, vrimler det med folk fra omegnen, som alle kommer til byen for at handle. Du kan godt glæde dig til selve turen til byen, hvor du kører i Mai Pi Leng Pass – en vej som snor sig igennem det bjergrige landskab, der bare er så grønt, at du næsten ikke kan tro det. Selve vejen er blevet hugget ind i siden af en klippe, hvor der er den skønneste udsigt udover de grønne bakker og floden Nho Que – hav kameraet parat, for der er uendelige fotomuligheder på vej til byen! Du må ikke blive overrasket, hvis du bliver tilbudt et glas af den lokale ”bi-vin”, mens du er i byen – det er lidt uvist, hvorvidt vinen er lavet af en blanding af honning og bier eller bare 100% bier – men uanset hvad er det en forfriskende drik!  

Mui Ne er en lille kystby med en dejlig strand og mange små, hyggelige restauranter, hvor du billigt kan få lækre vietnamesiske retter. Her kan du hygge dig på stranden, tage ud og wind-surfe eller kigge beundrende på fiskerbådene, som lyser på ude i bugten om natten. Tidligt om morgenen vender bådene tilbage med nattens fangst til fiskemarkedet. Udover strandene er den største seværdighed i området nok Po Sanu tårnene, som blev bygget tlbage i 700-tallets under Champa riget. De 3 tårne var del af et større tempelområde, og i dag udfører Champaerne hvert år forskellige ritualer her. En anden stor seværdighed er de store, flotte sandklitter, der ligger lidt nord for Mui Ne. Klitterne er røde, gule, orange og hvide - og  du kan komme ud og kælke i dem! Hvis du er til golf, findes en af Vietnams bedste golfbaner lidt ude for byen. 

My Tho ligger i Sydvietnam og er Tien Gang provinsens største by. Det er en ægte markedsby, og i de små gader er der altid et mylder af sælgende blandt boderne. På floderne er der også altid travlt, når folk sejler fra sted til sted, og det er netop med båd, at du kommer nemmest rundt. Vinh Trang templet ligger på den anden side af Song Bao Dinh floden, og det er altså et smukt syn med de mange farverige detaljer og de skinnende hvide Buddha-statuer. Lidt uden for byen ligger en slangefarm, og her kan du se slanger i tusindvis – hvis du tør! Forskerne her udvinder gift fra slangerne, som skal bruges til medicin og modgift, og imens bor slangerne i et miljø, der minder så meget om deres naturlige habitat som overhovedet muligt! My Thos helt store seværdighed er selvfølgelig Mekong Deltaet – et fladt landskab med masser af floder, der udspringer langt herfra oppe i Tibet. Mekong Deltaet er et af Vietnams mest frugtbare områder, dels på grund af klimaet, men også på grund af de mange kanaler og bifloder. Her bliver der dyrket velsmagende tropiske grøntsager og frugter, som sælges på de mange flydende markeder. Og så er her selvfølgelig rismarker, rismarker og atter rismarker – her er simpelthen så smukt, grønt og frodigt, så langt øjet rækker!

Nha Trang er nok en af de mest kendte badebyer i Vietnam. Byen ligger ud til kysten i det sydlige Vietnam, og er nok mest kendt for sin lange og flotte sandstrand med flotte klippeformationer ude i havet. På stranden er der et sandt leben af folk og sælgere, der tilbyder alt fra tøj, drikkevarer og frugt. Prøv måske en gammeldags spabehandling med et besøg til et mudderbad, det er en sjov og behagelig oplevelse. Nha Trang er en populær turistdestination for udlændinge, men også for vietnamesere, der holder en lille ferie fra en stressende hverdag. Den bedste årstid at besøge byen på er fra februar til september. Regntiden er fra september til januar. Fra Nha Trang er der mulighed for at tage på bådtur eller på dykkerture ganske korte sejladser fra byen. Hvis du er rigtig glad for at dykke og snorkle, kan du også vælge at bo på Whale Island, som er en lille ø udfor kysten. Her er intet at lave udover at slappe af og bade, dykke og snorkle, men til gengæld er der fantastiske vilkår for det. Nær ved turistede Nha Trang ligger Cam Ranh, hvor strandene er smukke med hvidt sand, turkist vand og lidt færre mennesker.

Phan Thiet er en lille kystby med en dejlig strand og mange små, hyggelige restauranter, hvor du billigt kan få lækre vietnamesiske retter. Her kan du hygge dig på stranden, tage ud og wind-surfe eller kigge beundrende på fiskerbådene, som lyser på ude i bugten om natten. Tidligt om morgenen vender bådene tilbage med nattens fangst til fiskemarkedet. Udover strandene er den største seværdighed i området nok Po Sanu tårnene, som blev bygget tlbage i 700-tallets under Champa riget. De 3 tårne var del af et større tempelområde, og i dag udfører Champaerne hvert år forskellige ritualer her. En anden stor seværdighed er de store, flotte sandklitter, der ligger lidt nord for Phan Thiet. Klitterne er røde, gule, orange og hvide - og  du kan komme ud og kælke i dem! Phan Thiet er også kendt for fremstillingen af den populære fiskesovs Nuoc mam, som bliver brugt mange steder i det sydøstasiatiske køkken. Hvis du er til golf, findes en af Vietnams bedste golfbaner lidt ude for byen. 

Phong Tho er en lille, landly by i Vietnams Lai Chau provins. Her bor mange forskellige folkeslag - som Dzao-, Giay- og Hmongfolket, og byen grænser op til både Kina og Laos. Ligesom alle de andre byer i området, er omgivelserne virkelig smukke her i bjergene. Byen besøges mest, hvis du skal rejse fra Mai Chau til Sapa og overnatte undervejs.

Phu Quoc er den største ø i Vietnam, og den ligger i den thailandske bugt på grænsen mellem Vietnam og Cambodia. Her er nogle dejlige strande med turkisblåt vand og skønt klima, som har gjort øen til et populært turistmål. Du finder både fredfyldte bountystrande med palmer, flotte bjerge i baggrunden og rigtig mange strande med gang i den og med masser af lækre fiskerestauranter. Flere og flere hoteller skyder op rundt omkring, og turismen vokser i høj fart - af samme grund er hovedvejen også ret påvirket af byggearbejde. Gadekøkkenerne og natmarkedet har skøn stemning og masser af liv, og der er selvfølgelig også barer og natklubber rundt omkring langs stranden. Urørt er her ikke længere, men her er stadig dejligt! Nogle af landets bedste strande finder du på den vestlige side af øen, som ligger beskyttet af det kinesiske hav. Du kan tage ud og udforske øen på scooter eller knallert og besøge øens landsbyer. Phu Quoc er også kendt for fremstillingen af den populære fiskesovs Nuoc mam, der siges at være verdens bedste! Der er også gode muligheder, hvis du er til snorkling, ud for øens sydlige kyst, hvor du finder An Thoi Island.

Pleiku siges at have noget af Vietnams bedste kaffe, og derfor er her også kaffe- og teplantager nærmest overalt. Du bor kun i byen, hvis du er på cykeltur fra Vietnam til Cambodia.

Sapa er en mindre by i det nordlige Vietnam, tæt på den kinesiske grænse. Byen ligger 1.650 meter over havet i en frodig dal, og på en god dag har du udsigt til Vietnams højeste bjerg på over 3 kilometer. Området omkring Sapa er hjemsted for mange etniske minoriteter som f. eks. H’mong, Zao, Zay, Tay og Xapho. Landskabet er smukt med terrassemarker, og de etniske minoriteters private huse spredt ud over bjergsiden. Franskmændene var særligt begejstrede for det køligere område, og de udviklede byen til et feriested med tennisbaner, landingsbane, kirke og masser af villaer. I 1979 blev byen angrebet af kineserne, og mange af bygningerne blev desværre helt ødelagt. Siden 1990erne har byen været en af landets mest populære feriedestinationer med en del hoteller. Det hyggelige lørdagsmarkedet som mange turister kommer for at se, er et af byens største attraktioner med handel af lokale varer og produkter, også kaldet for kærlighedsmarkedet. Her kommer mange unge mennesker, der søger en partner, hvor der bliver sunget kærlighedssange og snakker sammen. I området omkring Sapa, er der rig mulighed for flotte trekkingture og lidt sydvest fra byen ligger naturreservatet Nui Hoang Lien. Her findes mange sjældne og muligvis udrydningstruede arter, herunder tigeren og den sorte asiatiske bjørn, så stedet skal besøges med omtanke. Fra december til februar, skal du huske varmt tøj da der er koldt i Sapa. Regntiden er fra maj til september.

Tam Hai Island ligger omkring 80 km fra Hoi An og er omgivet af hav og Truong Giang floden. Folk her lever af at fiske, og derfor er der også kun et par fiskerlandsbyer og næsten ingen turister! Byen har en lille kirke, en pagode og et marked, og her er et par hyggelige små caféer, som du kan spise på, men ellers er det mest naturen og strandene, der trækker. Her er flere gode strande, hvor du kan bade, sole dig eller ligge i skyggen fra palmerne og læse den bog, du aldrig har tid til at læse derhjemme. Hvis du sejler de 100 meter fra Tam Hai Resortets strand, når du den lange tange, som fører hele vejen op til Hoi An og Danang, og her er der kilometer efter kilometer af smuk, hvid sandstrand – og ingen mennesker! Tam Hais smukke natur venter bare på at blive udforsket, og du kan bestige Bang Than bjerget på øens yderste spids, hvor der er en glimrende udsigt ud over øen og havet. Du kan også frit tage ture rundt i kajak, udriggerbåde eller de sjove, runde sivbåde, som ofte bliver brugt i Vietnam, så du har rig mulighed for at udforske området til vands! 

Tra Vinh er en lille, hyggelig landsby, hvor Khmer folket bor. Du besøger som oftest kun Tra Vinh, hvis du cykler igennem Mekong Delta. Mekong Deltaet er et fladt landskab med masser af floder, der udspringer langt herfra oppe i Tibet. Mekong Deltaet er et af Vietnams mest frugtbare områder, dels på grund af klimaet, men også på grund af de mange kanaler og bifloder. Her bliver der dyrket velsmagende tropiske grøntsager og frugter, som sælges på de mange flydende markeder. Og så er her selvfølgelig rismarker, rismarker og atter rismarker – her er simpelthen så smukt, grønt og frodigt, så langt øjet rækker! Det er også værd at besøge det berømte bjerg Sam Mountain, som ligger syv kilometer fra Chau Doc.

Vinh Long er en søvnig by og den største by i Mekong Delta. Byen er fuld af gamle, franske kolontidsbygninger, men også kineserne har haft stor indflydelse, så her er et hav af kinesiske templer, butikker og madboder. Byen er mest kendt for sine mange homestays på den nærliggende ø An Binh, hvor du bor privat hos en vietnamesisk familie og får et rigtig godt indblik i, hvordan de bor her. Det er oplagt at besøge Cai Bes flydende marked, mens du er i Vinh Long. Du sejler i en lille båd – ind og ud mellem de mange, små boder på floden. Her er både med bjerge af eksotiske frugter, som folk har høstet i plantagerne, og folk har travlt med at sælge og handle – det er altså virkelig et helt særligt syn! Vinh Long har også rigtig mange flotte frugthaver og bonsaihaver, som du kan besøge enten på cykel ad små stier eller til fods. Undervejs møder du mennesker, der arbejder i plantager og på rismarker, og hvis du er heldig, kan du få lov at smage noget af sæsonens friske frugt. Du kan også besøge en fabrik, der laver kokosnøddeslik. 

Burma

Stort set alle vores Burma rejser kommer et smut forbi fantastiske Bagan - en spændende by, som havde sin storhedstid fra år 1056 og 200 år frem. I denne periode blev der bygget over 13.000 templer, pagoder og klostre i byen, og Bagan blev et berømt center for buddhistisk lære, som munke valfartede til fra store dele af Sydøstasien. Der findes stadig over 2.200 religiøse bygningsværker i Bagan, som alle ligger inden for område på 25 x 25 km. Hvor du end kigger hen, vil dine øjne lande på en smuk pagode med utrolige detaljer og smukke Buddha-figurer.  Når du går rundt i Bagan tidligt om morgenen, møder du lange kolonner af munke i safranfarvede dragter, der går rundt for at indsamle mad. Bagan by, der ligger ved siden af tempelområdet, byder på måske det bedste marked i hele Burma. Her kan du købe hvide bomuldsskjorter, smukke saronger, friske cigarer fra Inle området, træudskæringer og smukke lak-skåle, der laves af hestehår. For at få mest muligt ud af din tid i Bagan, kan du enten leje cykler eller el-scootere, og selv transportere dig rundt, eller du kan hyre en hestevogn og blive kørt rundt til alle de store seværdigheder. Eller hvad med en tur i luftballon over tempelområdet i solopgangens skær? Det er uden tvivl en af verdens smukkeste udsigter!

Golden Rock i Kyaiktiyo er et af de vigtigste religiøse steder i hele Burma. Hengivne buddhister strømmer hertil for at opleve dette spektakulære syn og se den smukke udsigt. En kæmpe kampesten balancerer på kanten af en klippe – det ligner næsten, at stenen trodser tyngdekraftens love! Legenden siger, at stenen blev bragt op på bjerget fra havet, og den båd den blev sejlet i, blev også til sten og kan ses i nærheden af den gyldne kampesten. Legenden siger også, at det er et af Buddhas hår, der holder stenen på sin plads! Navnet Golden Rock har den fået, fordi stenen er beklædt med bladguld. På toppen af stenen ligger den lille Kyaiktiyo Pagoda, der også er dækket af guld. Alt dette guld kommer virkelig til sin ret ved solnedgangstid. Her samles en stor skare af pilgrimme og munke for at nyde det nærmest hellige syn af stenen i den nedadgående sol – et syn, der siges at kunne inspirere enhver til at blive buddhist. 

Hpa An er hovedstaden i Kayin staten, og byen ligger virkelig smukt lige ud til Thanlyin floden omringet af spidse klippebjerge. Mest kendt er det smukke, hellige Mount Zwekabin, som du kan beundre fra Kan Thar Yar søen, der ligger midt i byen. På toppen ligger en fin pagode, og her er en fantastisk udsigt ud over floden og sletterne. Du kan vandre til toppen på to-fire timer, men det er hårdt arbejde, og trinene er stejle! Midt i søen er en lille ø, hvor Kyauk Kalap pagoden ligger på toppen af en klippeformation – det ligner nærmest noget, der er taget direkte ud af et eventyr på grund af den usædvanlige form. Selve byen byder på små tehuse, restauranter og barer, og fra the Strand Road er der en fantastisk solnedgang ud over floden. Her er også et lille museum, hvor du kan høre mere om folkets kultur og historie. Området omkring Hpa An har hundredvis af spændende grotter, blandt andet Sadan Cave, der er fuld af Buddhastatuer og pagoder, eller Kaw Ka Taung, hvor du kan svømme i en lille bjergsø 

Hsipaw er en lille bjerglandsby med et vidunderligt marked, hvor folk fra oplandet kommer og sælger deres varer. Her er også en smuk pagode og et lille, gammelt faldefærdigt palads - måske snarere et stort hus - der tilhørte den sidste Shan konge. Området omkring både Hsipaw og Keng Tong byder på gode muligheder for trekkingture og bådture i smukke naturrige områder med små landsbyer, rismarker og frugtplantager. Måske du kan prøve at spise helt, helt frisk og nyplukket ananas eller papaya?

Inle Lake er Burmas næststørste sø og ligger i bjergene i den centrale del af landet. Det er en ferskvandssø fuld af fisk og med smukke omgivelser – et pragtfuldt sted, som alle burmeserne elsker. Folk her lever af søen. De fisker selvfølgelig, men de dyrker også frugt og grønt på små, flydende øer. Handel foregår også på vandet på de flydende markeder, hvor både sælgere og købere kommer sejlende i deres små både. Ud over at fortabe dig over udsigten over søen og det liv, der leves på den, så finder du ved Inle Lake også et af Burmas vigtigste templer, Paungdawoo Pagoda. Denne pagode blev bygget i år 1500 og er kendt for sine fem ca. 50 cm høje Buddhastatuer bygget i træ og påsat så meget bladguld på dem, at de nu bare ligner store, gyldne klumper. Har du ikke fået nok af stupaer endnu, så er Indein et besøg værd, her finder du flotte og gamle stupaer fra mange forskellige perioder. Du kan også besøge et sted, der opdrætter burmeserkatte, som jo er en race, der er ved at uddø. Slå et smut forbi cigaretrullefabrikken og smage en cigaret med lakridssmag, eller shop efter godt håndværk hos sølvsmeden eller i en vævestue. Udover lækre bomuldsvarer og ægte silke er området også kendt for at kunne væve med tråden fra lotusblomsten!  

Irrawaddy River – også kaldt Ayeyarwaddy – er Burmas største flod, og den løber hele vejen fra nord til syd gennem kendte byer som Bagan og Mandalay. Den er især kendt under et andet navn nemlig ”The Road to Mandalay”, som Rudyard Kipling kaldte den i sit digt af samme navn – men herhjemme kender vi nu bedre Kai Friis Møllers version ”Oh, den vej til Mandalay”. I det sjette århundrede var det en vigtig transportkanal, og Det Britiske Imperium brugte den meget under kolonitiden. Den bliver stadig brugt til transport af handelsvarer, men den er også populær til flodkrydstogter! Der er nemlig masser at opleve på vejen fra Bagan til Mandalay – eller modsat. Du kommer blandt andet forbi den mærkværdige men meget imponerende Mingun pagode, som er bygget ind i en kæmpe klippekolos og måske egentlig snarere er en grotte. Byen Sagaing ligger også undervejs, og den er især et besøg værd på grund af de mange, mange smukke pagoder. Du kan allerede se en del af dem fra skibet, men der er flere, end du lige tror. Den vigtigste – og flotteste – er Soon U Ponya Shin på toppen af Sagaing Hill, og her er også en enestående udsigt! Yandabo Village ligger også langs floden, og her får du lertøj for alle pengene, for her bliver produceret krukker i massevis – du har næsten med garanti aldrig set så mange krukker i dit liv! I floden lever de sjældne og meget truede Irrawaddy delfiner, der har en sjov lyserød farve, og så er der faktisk også hajer, nemlig Irrawaddy-flodhajen. 

Kalaw er en kølig bjergby i 1.300 meters højde. Stedet var populært hos den britiske kolonimagt pga. det skønne klima, og her findes stadig nogle smukke, gamle træhuse tilbage fra den tid. Området er utrolig smukt med bjerge, nåletræer og små landsbyer, så du skal ud og nyde naturen til fods. En af de gode vandreture starter med 2-3 timers vandring i et nemt terræn, inden du kommer op til Palaung-folkets landsbyer. De traditionelle dragter er meget farverige og familierne lever af at producere te, der bliver høstet året rundt. Teen sælger de på markedet i de nærmeste byer, eller til de få turister, der kommer på besøg i landsbyen. Det er også muligt at lave en 2 dags-trekkingtur, som ender ved Inle Lake. Denne kan gennemføres af alle, der er i rimelig fysisk form. Om aftenen kan du spise på dit hotel eller gå en tur i den lille by, hvor der ligger mange forskellige restauranter, bl.a. et par kinesiske restauranter i de gamle huse. Vi kan anbefale Everest Restauranten, som er rigtig god. Hvis det er sæson for avocado, så prøv en skøn avocadosalat, der er byens specialitet. Hvis det er weekend, så sørg for at besøge markedet i byen. Her lukker de hovedgaden af og laver marked på hele vejen - det er enormt hyggeligt. Du kommer til at bukke dig en hel del, for snorene, der holder presenningerne, hænger lavt for os europæere. 

Kawthaung er en lille havneby, der ligger så langt sydpå, som du kan komme i Burma. Byen har små, travle gader fulde af små boder og butikker, og du kan slentre en tur langs havnen, hvor der altid er et mylder af både og fiskere! Rundt omkring er der flere små pagoder, du kan besøge, og der er også et smukt vandfald, Maliwun, lidt uden for byen. Skal du på togt mellem Mergui øerne, er det her du starter. 

Kengtung/Kyaing Tong er en lidt større by, der tidligere var hovedstad i Kengtung staten. Byen ligger tæt på grænsen til både Kina, Laos og Thailand, og det afspejler sig i bybilledet, hvor du kan se mange forskellige etniske grupper. Her er et hyggeligt marked og en smuk sø i centrum af byen. Nyd byens afslappende stemning og tag på ture i omegnen gennem smukke landskaber og små landsbyer og besøg måske de varme kilder lidt uden for byen. 

Mange af vores Burma rejser går til smukke Mandalay - en eventyrlig tidligere kongeby. Her er masser af små og store forretninger, mange taler lidt engelsk, specielt munkene, som du kan få dig en lang snak med. Det var Kong Mindon, der i midten af 1800-tallet besluttede at bygge denne ”gyldne by”, der fungerede som kongelig hovedstad, indtil den blev erobret af briterne i 1886. I dag bliver byen stadig betragtet som landets kulturelle hovedstad, og her er da også masser af kultur at se. Her er både små og store museer, masser af templer og pagoder og historiske mindesmærker. De største seværdigheder er det originale Shwenandaw Kyaung Palace, bymuren, det genopbyggede Royal Palace, verdens længste teaktræsbro, og ikke mindst Kuthodaw Pagoda, hvor du kan opleve verdens største bog. For 500 år siden læste munke på skift op af forskellige opfattelser af Buddhas lære i mere end 200 dage og nætter. Dette blev så senere hugget ud i 729 store marmorplader - tallet 9 er helligt i buddhismen. I dag har hver plade sit eget lille tempel i området omkring Kuthodaw Pagoda, så her kan du gå rundt og lære lidt mere om buddhismen. Du kan også tage en båd til landsbyen In-Wa, hvor du har mulighed for at se verdens største, hele klokke og et fantastisk murstenstempel. Her er også et af de eneste plejehjem i Burma. Om aftenen kan du spise godt og billigt på Golden Duck Restaurant eller The Green Elephant, inden du skaffer dig en bil og kører ud til Mandalay Hill. Tag elevatoren op til templet, hvorfra du har den smukkeste udsigt over byen. Det er også her i byen, at du kan se noget af landets bedste marionetteater. 

Mawlamyine var briternes første hovedsæde i Burma, i dag er den hovedstaden i Mon staten og en hyggelig by, hvor du kan bruge en dag på at se de forskellige pagoder, kirken og slentre op til toppen af bakken af samme navn som byen. Og på at spise - maden og specielt frugterne siges nemlig at være i særklasse her! Kyaikthanlan Pagoden er den højeste bygning i byen, og den rejser sig op fra bymidten som et gyldent slot! Et smukt syn, især om natten, hvor den bliver lyst op, og fra toppen er der fantastisk udsigt ud over hele byen. Det siges, at det var her, Rudyard Kipling skrev sit berømte digt ’The Road to Mandalay’. Byen har også flere museer, fx er Mon Cultural Museum et besøg værd, hvor du kan lære om Mon-folkets historie og traditioner. Ikke langt fra Mawlamyine ligger den berygtede ”Dødens Jernbane”, som blev bygget af tusindvis af krigsfanger under Anden Verdenskrig. Du kan se lokomotivet og krigskirkegården, hvor 3.500 af krigsfangerne ligger begravet, og lidt derfra ligger også et lille museum.

Mergui øerne består af ca. 900 store og små øer, mange af dem er ubeboede, så her finder du i bogstavelig forstand natur, der hidtil er uberørt af menneskehænder. Tag rundt på et togt og nyd øernes forskelligartede natur og dyreliv. Her er frodig jungle med papegøjer og aber, store mangrover med krokodiller og rigtig mange koralrev i det turkise vand med et væld af fisk i alle farver og størrelser. Moken folket har deres hjem på og ved Mergui øerne. De kaldes også havsigøjnere, da de kun bor på land i regnsæsonen, men ellers sejler rundt mellem øerne og bor på deres både. 

Mount Popa er en vulkan, der ligger ca. 50 kilometer fra Bagan og siges at være hjemsted for de vigtigste traditionelle ånder. Vulkanen er ikke længere aktiv, og der er bygget flere templer for forskellige ånder, så hvert år kommer mange pilgrimme valfartende hertil. Hvis du besøger bjerget, så pas på ikke at klæde dig i rødt, sort eller grønt, for det kan ånderne ikke lide – og det er altid bedst at holde sig gode venner med ånderne! Lidt syd for Mount Popa ligger Taung Kalat, en ca. 700 meter høj vulkanspids, der rejser sig op fra det flade område som en gigantisk klippeklods. På toppen ligger et smukt tempel, og du kan komme op til det ved at gå de 777 trappetrin derop. Det tager et par timer, og på vejen kommer du forbi et par templer, og udsigten bliver bare flottere og flottere – mens alting under dig bliver mindre og mindre.

Ngapali Beach er blandt de smukkeste strande i Burma og et oplagt sted at afslutte en rundrejse i dette fantastiske land. Her er en 3 kilometer lang strand med blødt, hvidt sand og mange kokospalmer, så her kan du virkelig slappe af og bare nyde de skønne omgivelser. De flest af indbyggerne i Ngapali er fiskere, der dagligt bringer alt godt fra havet ind til byen. Lej en cykel og kør forbi de små, hyggelige fiskerlandsbyer og se, hvordan fiskerne fanger og tørrer deres fisk og rejer. Besøg lokale markeder og gå på jagt efter lækre specialiteter, tag med båd ud til mindre, smukke øer og oplev at snorkle i smukke omgivelser, lej en bil med chauffør og tag på tur i det bjergrige landskab eller tag et slag golf på den nærliggende bane. Ngapali har faktisk ingen betydning på burmesisk, men kommer fra det italienske ord "Napoli". Ngapali Beach var nemlig engang kendt Østens Napoli. Vi vil foreslå, at du en aften spiser på restauranten Two Brothers – her serveres der fantastisk mad, og stedet er rigtig hyggeligt! Får du brug for hjælp til at arrangere en fisketur, så er det også her du kan henvende dig – brødrene har nemlig en båd og snorkle-/fiskeudstyr. Du kan også besøge Thandwe, som ligger ca. syv kilometer fra stranden. Engang var byen hovedstaden i Rakhine staten, men i dag er det en mindre by med hyggelige gader og et rigtig godt marked.

Den lille by Nyaung Shwe ligger et par kilometer nord for Inle Lake, og her er lidt butikker og restauranter samt det unikke Shwe Yan Pyay kloster, der er lavet i teaktræ og har mange smukke teaktræsmøbler og udskæringer. Inle Lake er Burmas næststørste sø og ligger i bjergene i den centrale del af landet. Det er en ferskvandssø fuld af fisk og med smukke omgivelser – et pragtfuldt sted, som alle burmeserne elsker. Folk her lever af søen. De fisker selvfølgelig, men de dyrker også frugt og grønt på små, flydende øer. Handel foregår også på vandet på de flydende markeder, hvor både sælgere og købere kommer sejlende i deres små både. Ud over at fortabe dig over udsigten over søen og det liv, der leves på den, så finder du ved Inle Lake også et af Burmas vigtigste templer, Paungdawoo Pagoda. Denne pagode blev bygget i år 1500 og er kendt for sine fem ca. 50 cm høje Buddhastatuer bygget i træ og påsat så meget bladguld på dem, at de nu bare ligner store, gyldne klumper. Du kan også besøge et sted, der opdrætter burmeserkatte, som jo er en race, der er ved at uddø. Slå et smut forbi cigaretrullefabrikken og smage en cigaret med lakridssmag, eller shop efter godt håndværk hos sølvsmeden eller i en vævestue. Udover lækre bomuldsvarer og ægte silke er området også kendt for at kunne væve med tråden fra lotusblomsten!

Nyaung U ligger ca. 4 kilometer nord for Bagan tempelområdet og er en lille, travl by, der ligger smukt ned til floden. Her er lidt muligheder for underholdning og nogle gode restauranter, men forvent ikke det helt store natteliv. Byen har også et livligt marked og her er et par templer, der er værd at besøge, fx den smukke guldbladsbelagte Shwezigon Paya.

Pindaya er en lille, hyggelig by anlagt omkring en sø og omkranset af store banyan træer. Her kan du besøge det lille marked eller besøge den fantastiske grotte. Pindaya-grotten består af flere sammenhængende grotter, og de er fyldt med buddhaer – ca 8.000 af slagsen! Ifølge legenden var syv søstre taget til Pindaya for at bade i den dejlige sø, men de glemte tiden og pludselig var det mørkt, og de kunne ikke nå hjem. De fandt ly for natten i en grotte i bjerget, men her boede en kæmpe edderkop, som spandt dem ind i sit spind.  En jæger hørte deres råb om hjælp, og han kom dem til undsætning – dog på den betingelse at han måtte få den yngste søster. Det lovede søstrene, og han dræbte derefter edderkoppen med sin bue og pil. Ved indgangen til grotten, bliver du modtaget af edderkoppen og jægeren, der er blevet bygget som skulpturer.

Pyi Thein er en lille landsby, der ligger mellem Kalaw og Inle Lake, og det er ofte her i nærheden, du sover, hvis du vandrer fra den ene by til den anden. Gå en tur i landsbyen og se, hvordan de lokale lever. Se når folk kommer hjem fra markerne og duft den lækre simple mad, der bliver lavet på bål i de små køkkener. Landsbyen er ikke noget særligt, men naturen er dejlig!

Du kan ikke rejse til Burma uden at besøge landets største by! Yangon bærer tydeligt præg af at have været under britisk kolonistyre, og det siges endda, at det er den by i Sydøstasien, der har det største antal bygninger fra den britiske kolonitid. Byens vartegn er imidlertid den mere end 2000 år gamle Shwedagon Pagoda, hvis 109 meter høje, gyldne tårn er et imponerende syn. Den høje guldpagode tager helt pusten fra enhver besøgende. I dette fattige land er der mere guld lagt på den massive betonbygning, end der er i Englands nationale bankboks. Der er lagt så mange lag af guld og bladguld, at regnvandet tager noget af det med sig, når det løber ned over. Derfor er der blevet bygget vandkanaler, hvorfra munkene samler guldet op, og igen sætter det på pagoden. Yangon byder også på en af de største liggende Buddhaer i Burma. I en kæmpestor og mindre køn bygning med bliktag ligger Buddhaen med armen under hovedet og hviler og mediterer. Husk at se Buddhaen under fødderne – de er dækket af symbolske glasmosaikker. Hvis du kunne tænke dig at vide, hvordan din fremtid ser ud, er her flere håndlæsere. Tag en slentretur langs de brede gader og besøg bazarens små, snørklede stræder. Få et ønske opfyldt ved at sætte blomster ved en Buddha i Sule Pagoden, og besøg den store, katolske katedral, St. Mary. For en lidt alternativ sightseeing tur, tag da med det ganske almindelige tog, Circle Line, så kommer du ud på en 3-timers tur rundt i byen og kan opleve hverdagen på tæt hold. Aftensmaden kan du finde på en lille lokal restaurant eller på det store "flydende" guldpalads, Karaweik Palace Restaurant med et fantastisk danseshow som underholdning. Husk også at få en ”afternoon tea” på The Strand, som ligger nede ved floden. Dette er indbegrebet af kolonitid.

Malaysia (Borneo)

Bako National Park blev grundlagt i 1957 og er den ældste nationalpark i staten Sarawak på Borneo. For at komme til Bako National Park skal du køre et godt stykke ud af Kuching til Bako Fishing Village, hvor du skal registreres på parkkontoret. Turen fortsætter med 25 minutter i speedbåd til parkens hovedkvarter. Her i junglen kan du opleve dyrene i deres naturlige omgivelser. Holder du øjnene åbne, kan du måske spotte den berømte næseabe, makak-aben, sølvblads-aben, vildsvin, spøgelsesaber og kæmpefirben for blot at nævne nogle få. Her er registreret over 150 forskellige fuglearter, og plantelivet er et kapitel for sig. I Bako National Park er der en del gode junglestier, som gør det nemmere at komme rundt i nationalparken. Har du medbragt dit badetøj, kan du ved lejlighed tage en dukkert ved en af de hvide strande, som parken også er kendt for.

Banding Island er en lille ø, der ligger i Temongor søen inde i Belum regnskoven. Denne regnskov er over 130 millioner år gammel og er hjem til enorme mængder af store og små dyr, fugle, insekter og planter. Inde i skoven gemmer der sig både tigre, næsehorn, tapirer og elefanter, og den enestående Rafflesia azlanii, der er verdens største blomst - bladene kan blive op til 90 centimeter lange. Høje træer, vandfald og nedfaldne blade under skoene - naturen er overvældende, og mon ikke du bliver bevæget af at befinde dig i sådanne, imponerende omgivelser? 

Batang Ai er en lille nationalpark, hvor naturen har fået lov til at være i fred. Regnskoven er høj og flot, masser af fugle flyver i luften her, og der bor både orangutanger og gibbonaber i træerne. Parken ligger rundt om en stor sø, og her er mange floder - ja faktisk er vandvejen den eneste måde, du kan komme ind i parken på. Besøg små landsbyer, hvor folk bor, som de altid har gjort. Her kan du bo i langhuse, spise traditionelle retter og se dem danse. 

Cameron Highlands der ligger ca. 215 kilometer nord for Kuala Lumpur, i ca. 1.550 meters højde, er bl.a. kendt for sine teplantager og kølige klima. Stedet fik sit navn efter den britiske landmåler, William Cameron, der i 1885 var på ekspedition i området. Landskaberne her er utroligt smukke på grund af variationer i vegetationen. Fra 1920erne blev Cameron Highlands et eftertragtet feriested for koloniherrerne, når de skulle lidt væk fra den fugtige varme ved kysten. Nogle af dem besluttede at blive boende heroppe i det dejlige klima, og således kom der gang i landbrugsproduktionen. Området er nu kendt for sin teproduktion, og der dyrkes også jordbær, blomster, honning og holdes sommerfugle. Ved foden af Cameron Highlands ligger byen Tapah, som er den største by i højlandet, med hele 10.000 indbyggere. Byen har en hyggelig hovedgade med små butikker, cafeer og restauranter, hvor du måske kan blive fristet til at købe lidt frugt, f.eks. den berømte Durian frugt, som bliver omtalt som frugternes konge. Men pas på! Denne frugt er meget ildelugtende, som en blanding af terpentin og gammel ost, men den beskrives af malayerne således: Den stinker som helvede, men smager af paradis. Vær dog opmærksom på at mange hoteller forbyder denne frugt, da de ikke kan få lugten ud af værelserne igen.

Crocker Range byder på smuk natur for alle pengene! Bjerge, jungle, skove og vådområder, bugtende åer og floder. I den flotte Crocker Range flod kan du tage en kølig dukkert. Her kommer du helt tæt på naturen og måske ser du en masse spændende dyr?

Damai Beach er virkelig et dejligt sted, der både byder på trekking i junglen, sejlture på havet og dasen på stranden. Én ting er sikkert: Her kan du virkelig få slappet af! Dask en tur langs stranden, mens du tager store beslutninger om, hvor du skal spise aftensmad, og hvilken drink du skal have i baren. Der ligger også nationalparker i nærheden - blandt andet Taman Negara Kuching Wetland, hvor du sejler rundt imellem mangrovebeplantningen. Hvis du er heldig ser du krokodiller og Irrawaddy delfiner, og hvis du sejler om aftenen, kan det være, at du spotter ildfluer. 

Danum Valley Conservation Area er et stort område med lavlandsregnskov, hvor planter og dyr får lov til at leve og gro i fred og ro. Her er virkelige mange forskellige dyr og fugle - og op til 200 forskellige slags planter per hektar! Der er flere hængebroer, så du kan beundre dette natur-paradis lidt oppefra, og har du lyst til at svømme ved vandfald eller vandre gennem skoven, ja så er du kommet til det rette sted. 

Gaya Island er den største ø i Tunku Abdul Rahman Nationalpark og ligger kun 30 minutter med båd fra Kota Kinabalu. Øen er omkranset af flotte koralrev, hvor du kan dykke og snorkle i det lækre, turkisblå vand. Tag på en af de mange snorkle- og dykkerture fra øen, hvor du oplever korallerne og fiskene helt tæt på. Rundt i bugterne på øen kan du finde lækre strande med dejlige lyse strande og turkisblåt vand – specielt Police Beach er kendt for at være helt fantastisk. Her kan du rigtig slappe af og dovne den i solen. Øen er også hjem for Marine Ecology Research Centre, hvor der forskes i økosystemet omkring øen, og hvordan det bevares bedst muligt. Her kan du rigtig lære en masse om det tropiske liv under overfladen og bæredygtighed i Malaysia. Øen er dækket af tæt tropisk regnskov, og du kan følge vandrestier 20 km rundt på øen og rigtig opleve det vilde dyreliv med både orangutanger og næseaber, men selvfølgelig også alverdens flotte planter. 

Georgetown er rigtig spændende og fuld af kontraster. Nye højhuse står side om side med farvestrålende buddhistiske templer og gamle engelske villaer fra kolonialtiden. Specielt i den gamle del af Georgetown kan det varmt anbefales, at bevæge sig rundt til fods. Det er en unik mulighed for at genopleve den gamle koloniale atmosfære, når du på få hundrede meter går fra Little India til Chinatown og indsnuser ukendte dufte fra de små butikker. Hold endelig øjnene åbne, en halvgammel dør med et par håndmalede kinesiske guldtegn kan gemme et storslået tempel. Øens historie går igen i byens store udbud af restauranter. Til trods for den store blanding af folkeslag, er det med succes lykkedes at holde madkulturen separeret, så her er en enestående mulighed for at prøve originale og velsmagende retter. Både kinesisk, malay, nyonya, indisk og selv gammeldags, europæisk mad er at finde på menukortet. Du bør næsten prøve en stor middag på en ægte Nyonya restaurant. Hos Hot Vok kan du nyde det autentiske køkken som opstod da de første kinesiske immigranter kom til Malaysia. Maden kan beskrives som en eksotisk kunstart og rummer inspiration fra både Kina, Indien og Thailand. Du bør heller ikke snyde dig selv for at se Pinang Peranakan palæet, som indeholder over 1000 antikviteter og samleobjekter fra 1500-1600 tallet.

Hvis du vil give dig selv en stor oplevelse på din rejse til Malaysia, så tag forbi Iban landsbyen. Landsbyen ligger ved Lemanak floden omgivet af naturen, og her kommer du altså helt tæt på den malaysiske kultur. Du besøger landbyen som del af et ophold i et Iban langhus, hvor du får mulighed for at deltage i livet i landsbyen og komme på forskellige udflugter i skoven og på floden.

Kampung Papaga er en lille landsby, der ligger idyllsk tæt ved floden og omgivet af marker, gummiplantager og smuk natur. Her kan du få et godt indblik i hverdagen i en malaysisk landsby. De fleste ophold her er på 'homestays', hvor du bor hos en familie og deltager i en masse dagligdagsaktiviteter fx at plukke frugt, fange fisk, tappe gummi og lave mad. 

Karambunai er en mindre by, der ligger ca. 1 times kørsel fra Kota Kinabalu. Selve byen er ikke noget specielt - det er stranden, du tager hertil for. Her kan du slænge dig og bare nyde livet. Tag også ind til Kota Kinabalu - en stor og pulserende by med over 600.000 indbyggere. Du må en tur op på Signal Hill og se den fantastiske udsigt over hele Kota Kinabalu by. Fortsæt til Sabah Foundation Building, som er en af de eneste hængende bygninger. Tag også forbi Sabah State Museum, hvor du kan lære om Sabahs historie og se mange nye kunstgenstande. Atkinson Clock Tower er også et besøg værd. Dette klokketårn er noget af det eneste, der overlevede bombningen af Kota Kinabalu i 1945. Det blev bygget i 1905 af træ og har sit navn efter F.G. Atkinson, som var den første distrikt officer på stedet, indtil han døde af malaria i en alder af 28. Husk også et stop på Filipino-markedet og køb noget lækker frisk frugt. Der er intet så lækkert som nyplukket frisk dragonfruit. Eller hvad med et besøg til det lokale marked med frugt/grønt/kød/drikkevare og alt hvad hjertet begærer. Der ligger et stort et nede ved strandpromenaden. Alt hvad du ser, er hjemmedyrket og fri for sprøjtemidler. Det er et skønt syn at gå en tur igennem dette farvestrålende marked, med alle disse forskellige krydderier mm. 

Kinarut er en mindre by, der ligger ca. 20 kilometer fra Kota Kinabalu. Selve byen er ikke noget specielt - det er stranden, du tager hertil for. Her kan du slænge dig og bare nyde livet. Har du brug for at der sker lidt mere, så kan du besøge ruinerne af et af de første murstenshuse, der blev bygget i det nordlige Borneo. Bygningen, der er fra 1910, blev designet af en indisk arkitekt, bygget af håndværkere fra Java og beboet af en tysker, der var leder af en britisk gummiplantage. Og er du i byen en lørdag, så skal du ikke gå glip af markedet.

Kota Bharu er en forholdsvis stor by, der ligger tæt ved grænsen til Thailand. Det er en livlig by med mange flotte moskeer og historiske bygninger - heriblandt flere forhenværende kongelige bygninger. Her er også en del interessante museer, hvoraf det bedste må siges at være Istana Jahar, der ligger i et smukt gammelt palads og huser forskellige udstillinger om Kelatenesiske traditioner og ritualer. Byens største marked ligger i en flot otte-kantet bygning, og er vel et besøg værd, også selvom du ikke skal købe noget. Kota Bharu regnes for at være en ret konservativ by, og du skal ikke forvente natteliv af nogen slags ej heller, at du kan få serveret alkohol på andet end de helt store hoteller samt på kinesiske restauranter.  

Kota Kinabalu er en stor og pulserende by med over 600.000 indbyggere. Tag op på Signal Hill og se den fantastiske udsigt over hele Kota Kinabalu by. Fortsæt til Sabah Foundation Building, som er en af de eneste hængende bygninger. Tag også forbi Sabah State Museum, hvor du kan lære om Sabahs historie og se mange nye kunstgenstande. Atkinson Clock Tower er også et besøg værd. Dette klokketårn er noget af det eneste, der overlevede bombningen af Kota Kinabalu i 1945. Det blev bygget i 1905 af træ og har sit navn efter F.G. Atkinson, som var den første distrikt officer på stedet, indtil han døde af malaria i en alder af 28. Husk også et stop på Filipino-markedet og køb noget lækker frisk frugt. Der er intet så lækkert som nyplukket frisk dragonfruit. Eller hvad med et besøg til det lokale marked med frugt/grønt/kød/drikkevare og alt hvad hjertet begærer. Der ligger et stort et nede ved strandpromenaden. Alt hvad du ser, er hjemmedyrket og fri for sprøjtemidler. Det er et skønt syn at gå en tur igennem dette farvestrålende marked, med alle disse forskellige krydderier mm. Hvis du har meget mod og har brug for at prøve kræfter med naturen, kan du tage på en heldagstur til Tamparuli distriktet, hvor du kan White Water Rafte. Eller hvad med en Wildlife Safri, hvor du bl.a. har mulighed for, at se næseaber og de sjældne sølvhaleaber, masser af forskellige fugle, krokodiller og ildfluer.

Kuala Dungun er en lille, søvnig fiskerby på Malaysias østkyst, omkring 60 kilometer fra Kuala Terengganu. Byen i sig selv er ikke så interessant, men det er den smukke natur og Tanjong Jara stranden 8 kilometer derfra! Her kan du virkelig komme ned i gear – langt væk fra stress, jag og trafik. Her er fantastiske muligheder for at udforske junglen enten til fods eller på en sejltur op ad floderne. Der er flere smukke vandfald tæt ved, men det smukkeste er det høje Chemerong vandfald, der falder 200 meter ned over en klippeside. Du kan også leje en cykel og køre rundt blandt småbitte landsbyer og se, hvordan folk lever her. Ud for kysten ligger den frodige, lille ø Tenggol Island, som har kridhvide sandstrande og palmer, der svajer i vinden. Her er super at snorkle, og du kan også prøve at dykke i det klare vand. Der lever masser af læderskildpadder, og hvis du har heldet med dig, lægger de vejen forbi et af revene, mens du er her. Er du helt ekstremt heldig kan det være, at du ser en hvalhaj, og det er ikke en oplevelse, man sådan lige glemmer! 

Kuala Lumpur er en levende blanding af kunst, kultur og storslået arkitektur, og derfor er den spændende hovedstad også på de fleste af vores rejser til Malaysia. Selv om Kuala Lumpur umiddelbart fremstår ret moderne med en imponerende skyline, har den modsat så mange andre storbyer i Fjernøsten, formået at beholde meget af sit oprindelige særpræg. I centrum er der stadig mange gamle huse og bygninger fra kolonitiden. Malaysias nationalmuseum ligger i Kuala Lumpur, og her kan du læse en masse om landets historie. Byens multikulturelle islæt er ikke til at tage fejl af: malaysisk kunst, islamisk arkitektur, indiske templer, markederne i Chinatown og Little India gør et besøg her til en spændende og farverig oplevelse. Der er masser af gode spisesteder og sjove steder at gå i byen, og så er der selvfølgelig altid natmarkedet, der har åbent til langt ud på de sene timer. Byens vartegn og Asiens mest kendte bygningsværk er Petronas Towers, også kaldet Twin Towers, som engang var verdens højeste med sine 421 meter. Du kan nyde den storslåede udsigt over byen fra toppen eller besøge Kuala Lumpur Tower, med sin roterende restaurant, der både har udsigten over byen samt tårnene. Om aftenen må du ikke gå glip af det farverige Springvandshow ved foden af Petronas Tower, hvor de farverige vandstråler danser til kendte musikmelodier. Omkring tvillingetårnene i distriktet KLCC er der mange flotte cafeer, uendeligt mange restauranter og hvis du er til shopping, så er dette det helt rette sted. Du kan blandt andet købe dig fattig i guld, juveler, skønne stoffer, tøj, sko og mærkevarer som er produceret under licens, lokalt kunsthåndværk - som batik, marmor ting osv. 

Kuala Terengganu kaldes i folkemunde KT. KT er den kongelige hovedstad i staten Terengganu og har en befolkning på ca. 400.000. Byen ligger på en halvø, og er altså næsten omgivet af havet. Her er et flot palads, et spændende marked og et godt museum. Terengganu State Museum, som er byens museum, er en flot bygning hvor du kan blive klogere på byen og folkets historie. Her er et godt marked, Pasar Besar, hvor du bl.a. kan købe lækker og frisk frugt, silke eller måske en sarong? Ellers bør du tage på et af natmarkederne, hvor du kan få god lokal mad, til meget billige penge. Da byen bl.a. blev grundlagt af kinesiske handlende, er her også en Chinatown i byen. Det er ikke den største bydel, men den er meget farverig og charmerende med mange små traditionelle butikker, cafeer og restauranter. Her vil du kunne spise gode kinesiske retter, men også malaysisk og indisk. Tag evt. en tur med de såkaldte Cas Ligas busser, som er flot dekoreret, og nærmest ligner traditionelt hus – bare med hjul. Syd for byen ligger der mange flotte strande.

Kuantan er en forholdsvis stor og hektisk by med over 600.000 indbyggere, som ligger med ca. samme afstand til både Thailand og Singapore, på Malaysias østkyst. Her er flere ting at se og tage sig til i og omkring Kuantan. Bl.a. er her gamle kinesiske butikker i centrum og store shoppingcentre. Det er ret nemt at komme rundt i byen, som enten gøres med taxa eller busser. Der er også flere gode strande, som Teluk Cempedak strand ca. 5 km. nord for Kuantan. Her er der gode faciliteter, hvor du både kan sejle i både og kajak. Hvis du er heldig, kan du se aber omkring stranden, og her skal du ikke gå for tæt på, da de godt kan være lidt aggressive, specielt ikke hvis du har mad i hånden! Balok strand, ca. 13 km. nord for byen, er aldeles god til windsurfing. Beserah, som ligger 7 km. fra byen, er en landsby som er kendt for at have friskfanget fisk hver dag. Her kan du både købe en hel frisk fisk eller de velkendte lokale saltede fiskesnacks. Her er mange gode spisesteder og restauranter i byen, som er nogle af kystens bedste, hvor du kan få god autentisk mad, bl.a. fisk som er meget populært. Hvis du er til lidt sportsaktiviteter, så er Taman Gelora, 3 km. fra Kuantan, både et godt og flot sted at tage hen og løbe en tur, spille tennis, beach volley eller bare gå en tur.

Kuching er en forholdsvis stor by med omkring 330.000 indbyggere i den nordvestlige del af Borneo. Tag på en sightseeingtur rundt i Kuching by, hvor du kan se fx Chinatown, Cat monument og City Tower, hvor du har et fantastisk udsyn over Kuching by. I de travle gader i byen vil du både kunne opleve en moderne by, men samtidig også en by med et strejf af kolonitid. Du vil også se Malay husene der er bygget på stolper, den gamle moske, bazaren, Wet market, det kinesiske museum og meget mere. Kuching har også en skøn promenade langs floden, hvor der er masser af butikker som sælger alle mulige ting, samt gode restauranter og det lokale krydderimarked, hvor du måske vil købe lidt med hjem? Der er også mulighed for at du kan leje en båd fra promenaden, for at sejle ud og slappe af og bare nyde byen fra floden. Lidt udenfor byens centrum finder du Fairy Caves, som er nogle smukke grotter, hvor der er lavet små stier inde i selve grotten. Husk at medbring en lommelygte og et par gode sko, da der er mindre lys og kan være lidt glat inde i grotterne. Du kan tage på en udflugt til Bako National Park. 

Lahad Datu er en by i det østlige Sabah med et indbyggertal på omkring 160.000. Byen er omgivet af kakao- og palmeplantager, som er byens vigtigste industri, sammen med eksport af træ. Der er ikke forfærdeligt meget at se i byen, men der er mulighed for at arrangere ture til Danum Valley eller Tabin Wildlife Reserve. Det er da også det, at de mange turister, der kommer til byen, er her for.

Lake Kenyir – eller Tasik Kenyir som den egentlig hedder – er en kæmpestor, kunstig sø i et grønt landskab med regnskove og frodige kalkstensklipper. Søen er faktisk så stor, at den største ø i søen er lige så stor som Singapore! Den kæmpemæssige dæmning Kenyir Dam holder søens vand inde, og selvom den er menneskeskabt, er den et imponerende syn med de mange stenterrasser. Skovene omkring søen vrimler med spændende dyr og planter, og på en vandretur ad en af de mange stier, kan du være heldig at se 800 forskellige orkidéarter og aber og rådyr, som gemmer sig mellem træerne. Der er masser af smukke vandfald i landskabet, og de fleste indbyder til en kølig dukkert. Lasir vandfaldet er det største, og du kan gå over det ad en hængebro, så du kan se det både oppe- og nedefra. Du kan selvfølgelig ikke være ved Lake Kenyir uden at tage en tur ud på vandet, og det kan du både gøre i robåd, kajak, kano og tømmerflåde - eventuelt med en fiskestang over skulderen. En sejltur kan byde på flere spændende grottebesøg! Den mest interessante er nok Gunung Bewah Cave, hvor der er fundet skeletter og redskaber fra Neolithic tiden, som varede fra mellem 7.500 og 1.500 år før vores tidsregning. 

Langkawi er en middelstor ø ud for det nordvestlige hjørne af den malaysiske halvø. Øen ligger pænt klemt inde mellem Sumatra og den malaysiske halvø, så monsunvinden når ofte at aftage i styrke, inden den når Langkawis mange bugter. Langkawi strande er helt fantastiske, vandet klart og varmt, naturen er frodig, og solnedgangen over det Indiske Ocean er bare smuk. Her er rig mulighed for både romantik, selvforkælelse, action og familiehygge. Den to kilometer lange Pantai Cenang Beach er øens mest populære strand, og det er også her, du finder de fleste hoteller, butikker og restauranter. Her kan du nyde sandet, og hvis du gerne vil ud på vandet, så er der masser af muligheder for vandsportaktiviteter - vælg mellem alt fra bananbåde til jetski. Vil du endnu længere ud, så tage på sejltur til en af de nærliggende øer, eller hvad med en ø-hop tur? Du kan også nemt tage rundt på øen, lej en bil med chauffør eller kør selv på scooter og tag hen til en af de mange andre strande, besøg et vandfald eller gå på opdagelse på må og få. Er du den aktive type, kan du bestige Gunung Raya, hvorfra der i klart vejr er 360 graders panorama udsigt over hele øen. Et andet godt udsigtspunkt er Langkawi Sky Bridge - en bro der snor sig gennem øens bjergtoppe, og herfra har du en fantastisk udsigt ud over hele øen og de nærliggende øer. Og har du brug for underholdning, er her flere forlystelsesparker med alle mulige typer aktiviteter. Maden på Langkawi er også dejlig, alt kan findes på menukortet, men al det gode fra havet er helt bestemt i en klasse for sig. 

Mantanani Islands består af 3 mindre øer udfor Borneos nordlige kyst. Der findes kun et enkelt resort på Mantanani Islands. Her er krystalklart vand og hvide sandstrande med palmer, og så er her fantastisk dykning! Ikke så langt fra øerne, finder du flere sunkne vrag fra 2. verdenskrig, som er ret populære blandt dykkere. Er du ikke dykker, har du rig mulighed for at snorkle og gå lange ture, mens du nyder solen på stranden. Måske finder du en hængekøje, hvor du kan læse en bog og nyde lyden af havet. Du har også gode chancer for at se fugle, bl.a. den sjældne Mantanani dværghornugle og flere forskellige slags duer. Der er masser af dyreliv på øen, og du har blandt andet mulighed for at se de store søkøer, som tiltrækker mange af de besøgende. Du kan også tage på en trekkingtur og besøge de lokale fiskelandsbyer eller leje en kajak for at sejle rundt.

Manukan Island er en lille ø, som ligger sydvest for øen Gaya. Det tager ca. 20 minutters sejlads til at komme ud på Manukan fra Kota Kinabalu. Øen er den næststørste ø i Tunku Abdul Rahman Nationalpark, med et utroligt flot rev, hvor vandet er varmt og klart, som gør det velegnet til snorkle- og dykkerture, hvis du er til det. Her er både jungle, hvor du kan gå ture ad stierne eller slappe af på de gode strande. Den bedste strand er nok den som ligger på den østlige spids af øen. Ud af de i alt 5 øer som udgør Tunku Abdul Rahman Nationalpark, har Manukan de mest udviklede turistfaciliteter. Manukan er nok den mest populære ø blandt indbyggerne i Kota Kinabalu, derfor kan her godt være flere malaysiske turister her, end på de andre øer.

Melaka - eller Malacca, som det også bliver kaldt - var sultanens hovedstad og centrum for malayernes verden i det 15. og 16. århundrede og blev i 2008 udnævnt til verdensarv af UNESCO. Både malayere, portugisere, hollændere og briterne har ejet denne by, hvorfor byens arkitektur i dag er præget af de forskellige byggestile, der har været igennem århundrede. Derfor kan du bl.a. se et portugisisk fort, kirker bygget af hollænderne og et kinesisk tempel fra 1646. Byen har et relativt lille centrum, hvor de fleste turistattraktioner findes indenfor gåafstand af hinanden, ellers kan du sagtens leje en cykel eller benytte de lokale tuk tuk. Jonker Street er stedet, hvor du kan købe flotte lokale håndværksprodukter, og hver fredag og lørdag afholdes det hyggelige Jonkers Walk Night Market, hvor du kan spise i de mange madboder og købe lokale produkter og meget andet. Du kan også besøge de historiske attraktioner, som Pauls Hill, Porta De Santiago, Cheng Hoon Teng templet, hvor du kan gå på jagt efter antikke souvenirs. Besøg også Baba Nyonya museet, for at få et spændende indblik i peranakanernes livsstil og traditioner.

Mount Kinabalu er et af Sydøstasiens højeste bjerge, som ligger i Kinabalu Nationalpark, der er med på UNESCOs verdensarvsliste. Bjerget er 4.095 meter højt og området omkring, bliver betegnet som et af verdens mest værdifulde biologiske centre. På vejen der hen, er det en god idé, at gøre et stop ved Nabalu market, for at købe frisk frugt mm. Ved Kinabalu Park World Heritage Site, bør du besøge deres Education Center og bjerghave, hvor du kan gå en tur i det dejlig kølige bjerg-/skovområde og besøge bjerghaven, hvor der er 24 forskellige slags rododendron, 10 forskellige slags kødædende planter, ca. 1400 slags orkideer og mere end 600 slags bregner. Hvis vejret tillader det, kan du tage på en gåtur på nogle af bjergstierne for at opleve bjergskoven.

Du kan også bestige bjerget. Så overnatter du i parkens hovedkvarter ved Kundasang, og bliver om morgenen kørt til Timpohon Gate, der ligger i 1800 meters højde. Du skal derfra lægge ud med et trek på 4-6 timer til bjerghytten hvor du skal overnatte. Glem ikke at kigge efter alle de skønne blomster og planter på vejen derop. Indkvarteringen i bjerghytten er simpel – sovesals-stil uden varme og fælles bad/toilet med varmt vand. Næste dag starter du  kl 3 om morgenen, for at solopgangen kl 6 fra toppen af bjerget. Tag billede efter billede – er der noget så fantastisk som en solopgang i bjergene? Når solen er kommet helt op, er det tid til at gå hele vejen tilbage til parken. Husk at medbring solcreme, toiletting, en hat, gode vandresko, vindjakke, håndklæde, vandtætte handsker, regnjakke, vandflaske og hovedpinetabletter i tilfælde af højdesyge.

Mulu Nationalpark, som er en del af UNESCOs verdensarvsliste, er udover den fantastiske natur, kendt for sine grotter. Faktisk huser parken nogle af verdens største grotter. To af parkens mest berømte grotter er Deer og Lang grotterne. Du skal vandre en lille halv times tid, af en god og jævn sti for at komme op til grotterne (det er en god idé at have godt fodtøj på, da der kan være smattet i bunden af grotterne). Lang grotten er mindre i størrelsen, men byder på nogle fantastiske klippeformationer og spektakulære stalagmitter og stalaktitter. Deer grotten er enorm. Ca. 2 kilometer lang og 170 meter høj, så der er nok at se på. Hvis solen så småt er ved at gå ned, når dit besøg i grotten er færdigt, kan du være heldig at få endnu et af parkens specielle syn at se, nemlig de ca. 3 millioner flagermus, som bor i grotterne, der kommer ud for at søge mad. De bevæger sig i imponerende formationer. Hav kameraet klar, det hele er hurtigt overstået igen.

Pangkor Island er en dejlig, lille ø på kun 8 kvadratkilometer. Du kan cykle hele øen rundt på kort tid - der er kun 25 km hele vejen rundt! Øen er kendt for sine smukke bugte med lange, hvide strande, krystalblåt hav med farverige fisk og flotte koraller og den frodige jungle. Teluk Nipah stranden er en af de bedste og mest livlige strande med masser af vandsportsmuligheder. Ved lavvande kan du gå i det lave vand langs stranden til bugten ved Giam Island, hvor du finder endnu en flot strand med hvidt sand og palmer. Husk at sætte tid af, så du kan nå at gå tilbage, inden tidevandet kommer. Øen er ikke så populær blandt udenlandske turister, men malayerne bruger Pangkor flittigt som et udflugtssted i weekenderne, hvor strandene derfor kan være godt fyldte. Men i hverdagene er strandene næsten tomme. Da øen er forholdsvist lille, kan du flere steder nemt leje en scooter eller cykel og komme rundt på den måde. Der er ingen offentlig transport på øen, og du skal derfor bruge den lokale taxaservice, hvis du har brug for at blive kørt rundt. På den nordlige ende af øen findes en flot regnskov, Pangkor Forest Reserve, som du bør besøge mens du er her. Du kan gå en lille trekkingtur og opleve den eksotiske fauna og flora. Langs stien kan du se sjældne orkideer, farverige fugle og sommerfugle. Hvis du er heldig, kan du også se aber og næsehornsfugle i trætoppene. Ud for Pangkor ligger den dejlige, lillebitte ø Pangkor Laut, hvor strandene og naturen er helt fantastisk! Du kan gå øen rundt på ingen tid, og her er ikke meget andet end frodig jungle og smukke, hvide sandstrande med smaragdgrønt vand. Og så er her fred og idyl! Du kan enten bo på Pangkor Laut eller på hovedøen. 

Penang Island ligger på Malaysias vestkyst, og øen er berømt for sin blandede kultur og dejlige mad. Faktisk bliver øen kaldt for landets madhovedstad, fordi der bliver serveret helt vidunderlig asiatisk mad overalt i byerne. Byens største by er Georgetown, og her er masser af spændende shoppemuligheder og turistattraktioner, men det er også sjovt at besøge de mindre byer, hvor du rigtigt kan opleve øens sjæl. Nordpå ligger byen Batu Feringghi, der har en hel botanisk have med tropiske krydderier. Her vokser krydderierne side om side i smukke omgivelser, og her dufter simpelthen fantastisk! Øens bedste strande finder du omkring Batu Feringghi, men den meget afsidesliggende og øde Monkey Beach er bestemt også et besøg værd – her kommer du nemmest til med båd. Endnu et must see er Penang Hill. Du kører i et gammelt tog op til øens højeste punkt - 821 meter over Georgetown, og herfra kan du nyde den enestående udsigt over hele den spraglede by med den malaysiske hoved-ø i baggrunden. På toppen af bjerget, blandt aber, leguaner og sjældne blomster, finder du selvfølgelig en superklassisk, engelsk restaurant. David Brown's Café har ikke ændret sig, siden de første engelske gentlemen ankom for over 100 år siden. 

Perhentian Islands ligger i det nordlige Malaysia ca. 20 km. fra fastlandet og består af de to øer Perhentian Besar, som er den største med de fleste hoteller og ressorts, og den lidt mindre Perhentian Kecil. På Perhentian Kecil finder du de mindre hoteller, som tiltrækker specielt backpackere, og derfor er her også mere liv på Kecil end Besar. På Perhentian Besar har du til gengæld mere fred og ro. Du finder nogle rigtig lækre strande med turkisblåt vand på specielt Perhentian Besars vestlige side, hvor der er masser at tage sig til. Specielt på stranden Teluk Pauh, der ligger på den nordvestlige side af øen med store sten, hvor sandet og vandet er utroligt lækkert. Her er et utal af dykkersteder omkring begge øer, hvor vraget Sugar Ship Wreck er ret populært. Det sank i år 2000 og ligger på ca. 18-20 meters dybde. Generelt er her mange gode dykkersteder, hvor mange hoteller og ressorts har eget dykkercenter. Har du ikke dykkercertifikat, kan du sagtens tage en snorkel og maske på og svømme ud til de koralrev, som ligger lidt fra stranden, med forskellige og flotte fisk. Har du fået nok af at være ude i vandet hele tiden eller ligge og dase den på stranden, kan du tage på en trekkingtur, i regnskoven som nærmest starter helt ude ved strandene.

Redang Island er hovedøen i en lille øgruppe på i alt 9 øer, som alle er en stor marinepark, der ligger ud for Malaysias østkyst. Dette er en sand tropeø med flotte strande, koralrev, havskildpadder og masser af fisk. I havet udfor Redang, har du gode muligheder for både at snorkle og dykke. Øen er kendt for sit krystalklare vand, hvide sandstrande og de tropiske fisk som svømmer mellem de mange koralrev, og snorkling er da også den største aktivitet her, hvor dyrkere på alle niveauer kan begå sig. Mange af dem er ikke særlig langt fra kysten. Da Redang Island er den største og mest besøgte af de 9 øer, er her bygget mange ressorts, hvor de fleste ligger på Pasir Panjang, som er den største strand. Mange af disse ressorts arrangerer snorkleture til de nærtliggende øer, men udfor Pasir Panjang stranden, er her også flotte koralrev. Foruden snorkling og dykning, er scuba diving også en mulighed her, da vandet er helt klart, men sigtbarheden kan hurtigt blive markant dårligere efter en storm. Du har også gode muligheder til at spille beach volleyball og sejle i havkajak. Det er forbudt at fiske indenfor marinaparkens grænser, men du kan leje fiskebåde til ture udenfor parken. Maden på Redang Island er meget alsidig, for her kan du både få pizza, burgere og lækker lokal mad, som er en blanding af kinesisk, malaysisk og thailandsk.

Sandakan er den næststørste by i Sabah med omkring 160.000 indbyggere. Byen var meget vigtig for australske og britiske styrker under 2. verdenskrig, pga. den gode beliggenhed. Ca. 11 km. fra byen ligger Sandakan Memorial Park, som er en mindepark, beliggende på det oprindelige sted af den japanske krigsfangelejr. Parken er dedikeret til de mænd, der mistede livet under 2.verdenskrig. Et lille museum i midten af parken giver et dystert indblik på de grusomheder, der fandt sted. Du kan komme her til med taxa, hvor du på forhånd skal aftale en pris – turen derhen tager ca. 15 minutter. Du kan også tage op til Puu Gih Jih, som er et kinesisk tempel på toppen af en bakke, lige bag Sandakan, hvor du har mulighed for en smuk udsigt over Labuk Bay. Du kan også tage hen og besøge St Michael and All Angels kirken, som er en af de ældste stenbygninger i Sabah, der er den eneste bygning i Sandakan som overlevede 2. verdenskrig. Hvis du vil opleve lidt af den koloniale fortid, så tag til Agnes Newton Keith Home, som fungerer som et museum. De tørrede små fisk Ikan Bilis, er et populært lokalt produkt, som du evt. kan prøve at smage og ellers er det også muligt at købe med hjem.

Sepilok ligger ca. 25 km. vest for byen Sandakan, hvor du finder Sepilok Orangutangreservat. De fleste rejsende kommer til Sepilok på gruppeture med taxa eller bus fra Sandakan. Reservatet blev grundlagt tilbage i 1964 med det formål, at resocialisere forældreløse orangutangunger. Her vil du få en del viden omkring de udrydningstruede orangutanger og rehabiliteringsprojektet. Du vil kunne overvære, orangutangerne og andre mindre aber blive fodret, hvilket sker to gange om dagen, som også er de bedste tidspunkter at besøge stedet. Morgenfodringen er som regel meget besøgt af turister, som er ude efter det perfekte billede. Om eftermiddagen er der som regel et mindre besøgstal, som gør oplevelsen bedre.

Sukau Rainforest er en frodig regnskov, der ligger lige ved Kinabatangan River omgivet af palmeplantager. Skoven er hjemsted for Borneos pygmæ-elefanter, orangutanger, næseaber, krokodiller og næsehornsfugle, så det gælder om at holde øjnene åbne! Tag på en sejltur sammen med andre turister ad de mindre sidefloder i de små både, som har en næsten lydløs motor. På den måde kommer du helt tæt på dyrelivet, for floden er omkranset af den af regnskov, og der lever aber i træernes kroner. Der er også mulighed for at gå rundt inde i regnskoven, og her skal du nok tage et par gummistøvler på, for her kan være ret mudret. Hvis du er heldig, ser du den specielle pygmæ-elefant - en helt anden elefantart end den asiatiske, og den lever kun på Borneo. Der er også rigtig gode chancer for at se næseaber med de karakteristiske, store næser, som kun findes i Borneos regnskove og mangrovesumpe. Det er nemt at komme til Sukau Rainforest, for her er veje med biler - du er altså ikke helt isoleret i regnskoven.

Taman Negara Nationalpark er en ældgammel regnskov (muligvis den ældste i verden) og byder på et virkelig rigt fugle- og dyreliv, samt en masse plantearter. I parken findes bl.a. elefanter, vildsvin, leoparder, tigre og mange forskellige aber. Du kan her i Taman Negara vandre gennem junglen på nogle af de mange gode vandrestier., mens fuglene flyver over hovedet på dig og krybdyrene skynder sig af vejen, før du komme. Hvis du skal op ad Bukit Teresek bakken klarer du det nok ikke uden at komme til at svede, men efter i alt en lille times vandring kommer du op til toppen, hvorfra du har en fantastisk udsigt over trætoppene. Grønt, grønt, grønt så langt øjet rækker og i det fjerne kan du se det over 2 km. høje Gunung Tahan bjerg (på klare dage). Du bør også tage ud på en såkaldt Canopywalk - en gåtur på en udspændt hængebro i ca. 30 meters højde i regnskovens trækroner! En unik oplevelse, hvor regnskoven ser helt anderledes ud her oppefra. Du kan også tage en bådtur til det smukke Lata Berkoh vandfald. Det er ikke muligt at sejle længere ind af floden end til dette vandfald, da floden simpelthen bliver for vanskelig at navigere på. Tag en afsvalende dukkert i den dybe pool ved foden af vandfaldet og bare nyd de dejlige omgivelser.

Tawau er den tredjestørste by i staten Sabah på Borneo. Det er en forholdsvis ny by, som for alvor blev større i 80erne pga. tømmer- og kakaoindustri. I dag er Tawau en livlig og travl by, som fungerer som et transitsted til de nærtliggende øer og grænsen til Indonesien. Fra Tawau kan du køre videre til Tawau Hills Park og herfra kan du gå ca. 2 km gennem uberørt tropisk regnskov, for at se det højeste tropiske gule seraya træ (shorea Faguetiana) på 88,32 meter. Der er også mulighed for, at du kan tage til Gomantong Caves med guide. Gå ca. 20 min gennem regnskoven til hulens indgang. Din guide vil orientere dig om hulens fauna, herunder bl.a. om flagermus, svaler og krabber og deres bidrag til at opretholde en afbalanceret økologi og dets betydning for den lokale økonomi. Hvis du kommer på den rigtige årstid, kan du se indsamling af fuglereder, af den lokale befolkning, ved hjælp af bambus stiger og pæle. Da Tawau ligger ud til havet, vil du i byen kunne få god og billig seafood.

Tioman er den største af Malaysias øer på østkysten. Den er 20 km lang og 11 km bred. Øens befolkning lever hovedsageligt af turisme og især snorkling og dykning er det helt store trækplaster her, da øhavet omkring Tioman (Det Sydkinesiske Hav) er meget klart og et af de bedste steder i Malaysia. Det er nemt at leje snorkel og maske flere steder på øen, og der er mange udbydere af snorkle- og dykkerture. Udover den smukke verden under havoverfladen og de dejlige strande, byder Tioman også på flot natur. Der er masser af trekkingture du kan gå, blandet andet et 7 km. trek fra Tekek til Juara. Turen starter 1 km. nord fra molen i Tekek, hvor du kan se et skilt med Trek ke Kg. Juara 7 km. Husk, at medbringe meget vand og energi til turen, for det er varmt og fugtigt at gå her. Fortæl også altid andre, at du går turen. Hvis du ikke lige orker en 7 km. tur, er der masser af andre mindre ture at vælge mellem. Tioman kan være dyr at handle på, så sørg for at købe de mest basale ting som myggespray osv. med fra fastlandet, hvis du ikke vil betale overpriser. Monsunen kan lukke øen ned i perioder mellem november – februar, hvor det er umuligt at sejle ud og mange hoteller lukker derfor også ned. Derfor kan rejser hertil ikke gennemføres i denne periode.

Laos

Ban Hatkhai er en lille landsby i udkanten af nationalparken Phou Khao Khouay. Landsbyen Ban Hatkhai er mere end 200 år gammel og er en stille, typisk laotisk landsby med ca. 600 indbyggere. De lever som landmænd og dyrker primært ris og grøntsager. Livet i byen består primært i at arbejde i de nærliggende marker og vogte vandbøfler. Om aftenen mødes de lokale hos hinanden for at drikke lao lao og spise klistrede ris med fisk eller suppe, mens snakken går. Du kan også købe en forfriskende sodavand på den lokale pub. Nationalparken  byder på rigtig gode trekkingture med smukke vandfald, flotte naturscenerier, tropiske sommerfugle og elefanter. De mest kendte vandfald er Tad Leuk og tvillingevandfaldene Tad Xay og Pah Xay, hvor du kan tage en kølig dukkert i det naturligt formede bassin. I vådsæsonen ser du plantager overalt, mens du vandrer, og i tørsæsonen kan du gå over tørlagte floder.