Rejseguide til Mexico

Her er din rejseguide til Mexico!

Det er en rejseguide med al den vigtigste information, hvis du overvejer en rejse til Mexico.

Er Mexico et besøg værd – Hvorfor rejse til Mexico?

Der er mange gode grunde til at rejse til Mexico. Det er et kæmpe land, der byder på oplevelser for enhver smag, og som du helt sikkert ikke vil gå glip af!

De mexicanske byer er farverige kulturbomber, der som piñatas indeholder skjulte skatte og lækre overraskelser, der bare venter på at blive taget hul på. Her er millionbyer som Mexico City og sjælfulde oaser som Oaxaca, og begge dele er indbegrebet af mexicansk charme med liv og larm.

Kysterne kalder på dig, der drømmer om paradisstrande, palmer, der svajer i vinden, koralrev og total afslapning. Er det kulturrejsen, der trækker i dig, vil Mexico imponere med sine ruiner og pyramider, hvor du mærker maya- og aztekerånden flyde gennem hver en sten.

Hvis du stadig spørger dig selv, hvorfor rejse til Mexico, så er det mexicanske køkken grund nok i sig selv. Det vil forføre dine smagsløg med chili og kakao og dit syn med retter i alle regnbuens farver. På markederne kan du gøre et kulinarisk kup, snacke tacos og prøve en friteret græshoppe. Alt sammen skyller du ned med tequila eller aguas frescas.

 

Fakta om Mexico

  • Mexico er en republik med det officielle navn Estados Unidos Mexicanos.
  • Mexico ligger i Mellemamerika grænsende op til USA mod nord og Guatemala og Belize mod syd og indrammet af hele tre have, nemlig Stillehavet, Den Mexicanske Golf og Det Caribiske Hav.
  • Hovedstaden er Ciudad de Mexico – Mexico City, og der bor over 22,5 millioner mennesker, mens der i hele landet bor cirka 130 millioner!
  • I Mexico taler de spansk.

 

Praktisk info om Mexico

Her har du lidt praktisk info om Mexico, hvad du skal huske, inden du rejser, og hvad der er nyttigt at vide.

Visum til Mexico

Du skal have visum for at rejse ind i Mexico.

Læs mere om visum til Mexico her.

Vaccination før rejsen til Mexico

Inden du rejser til Mexico, anbefaler vi, at du som minimum vaccinerer dig mod:

  • Smitsom leverbetændelse (Hepatitis A)
  • Difteri
  • Stivkrampe

Læs mere om vaccinationer før rejsen til Mexico her.

Valuta og kreditkort i Mexico

Fyld lommerne med pesos mexicanos (MXN), den mexicanske møntenhed, inden du sætter kursen mod det amerikanske kontinent. Det er en god ide at have kontanter med, da det er det bedste betalingsmiddel på strande, i busser eller på markeder. I de fleste storbyer og turistområder kan du også bruge dit Visa eller Mastercard, og der findes også mange hæveautomater, hvor du kan hæve pesos.

Du kan ikke bruge euro i Mexico, men du godt have euro med og veksle dem til pesos. Der er restriktioner på veksling af amerikanske dollars, og du kan som turist højest hæve 300 af om dagen.

Mexico tidsforskel

Mexico er et stort land og spænder over hele tre tidszoner. De er altså både syv, otte og ni timer bagud. Hvis du befinder dig i Tijuana på den vestlige kyst, er forskellen ni timer, og når klokken er 12.00 middag i Danmark, er den altså 03.00 om natten. Er du derimod i Cancún på østkysten, er forskellen syv timer, og når klokken er 12.00 middag i Danmark, er den 05.00 om morgenen.

Flyvetid til Mexico – Hvor lang tid tager det at komme til Mexico?

Det tager typisk et sted mellem 14 og 17 timer at komme til Mexico fra Danmark afhængigt af flyselskab. Det er muligt at flyve med blot et stop, og nogle gange deles rejsen op med to. Populære mellemlandinger er i Amsterdam, Paris eller Frankfurt, og vi gør selvfølgelig alt, hvad vi kan, for at finde den bedste rute med de bedste flyforbindelser.

Mobil og internet i Mexico

Tag din danske telefon med til Mexico, men tjek priserne på opkald og data med dit teleselskab, for det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse at ringe hjem. Internetdækningen er i de store byer helt fin, men den kan være svingende i de mindre byer. Du kan købe et mexicansk sim-kort, bare husk dit pas eller en kopi, da det typisk vil være nødvendigt for at købe og aktivere et sim-kort.

Elektricitet og stik i Mexico

Der er 120 V de fleste steder, og normalt er der både to- og trebenede stikkontakter, så det er en god ide at købe en adapter.

 

Vejret i Mexico – Hvornår er det bedste tidspunkt at rejse til Mexico?

Det er bedst at rejse til Mexico i november til april. I hvert fald hvis du vil være sikker på godt vejr, for det er tørsæson, og der er generelt varmt. Vinterferie i Mexico kan da være en god ide, og særligt Yucatán-halvøen er populært! Her får du badeferie for alle pengene, da temperaturen sjældent kommer under 24 grader og ofte rammer 30.

Fra maj til oktober er det regnsæson i Mexico. Da landet ligger i det subtropiske klimabælte, er vejret stadig godt, og du kan sagtens rejse i vores sommer. Blot vær opmærksom på, at du kan opleve overskyede dage og regn. Fordi det er et stort land, varierer temperaturen meget fra region til region, og bjergkæder og højdeforskellene har især stor indflydelse på temperaturen.

 

Byer i Mexico – Hvor skal man rejse hen i Mexico?

Mexico City er landets hovedstad og en af verdens største byer. Det er en kulturel skatkiste med imponerende arkitektur, gamle pladser, og smukke katedraler. Besøg Frida Kahlos hus, eller tag en sejltur i Xochimilcos flydende haver. Mærk byens pulserende hjerte på den centrale plads Zocaloen, eller sug stemning til dig på Plaza Garibaldi og sving hofterne til lyden af de utallige mariachiorkestre, der spiller her. Du kan også tage en tur til azteker-ruinerne Teotihuacán, som ligger 50 kilometer fra byen.

Oaxaca er ifølge mexicanerne byen, hvor Mexicos sjæl og hjerte ligger, og du vil hurtigt forstå hvorfor, når du ankommer. Det er en fantastisk farverig by og emmer af mexicansk charme! Tempoet her er roligt, og du kan slå dig ned på byens Zocalo for at få en følelse af de lokale og livet. Du skal også opleve markederne, hvor du kan købe dig en sombrero, krydderier, smage en friteret græshoppe eller noget af Mexicos fineste chokolade.

San Cristobal er en større by omringet af Sierra Madre-bjergene. Her bliver du betaget af byens charme! Sæt dig på en bænk, og mærk stemningen i de smalle, brostensbelagte gader, kig på de farverige huse og den flotte solgule kirke. Gør et kup på et af markederne, hvor folk fra landsbyerne omkring sælger deres håndværk: lædertasker, lamauldsokker, tørklæder og alle mulige andre skønne ting.

Merida er hovedstaden i staten Yucatán og har tilnavnet den hvide by, på grund af dens mange bygninger i kalksten. Det er en kulturel oase, og du skal både opleve arkitekturen på den brede Paseo de Montejo, se den smukke gamle katedral og dase i Parque Eulogio. Besøg et af de mange madmarkeder, hvor du kan spise billige, lokale retter, mens du følger med i byens liv.

 

Top 3 strande i Mexico

Isla Holbox er en af Mexicos smukke øer, som er kendt for sine kridhvide postkort-perfekte strande med turkisblåt hav og sand så fint og blødt som puddersukker. Øen huser en masse dyr, du kan fx se lyserøde flamingoer spankulere rundt i det lave vand eller svømme med kæmpemæssige hvalhajer. De er fantastisk imponerende, og bare rolig, de er helt fredelige.

Tulum Beach er caribisk paradisstrand når det er bedst! Sandet er pudderblødt og kridhvidt, havet azurblåt og helt krystalklart. Stranden har en bohemeagtig og afslappet atmosfære, som inviterer til at slappe af i vandkanten eller i skyggen af palmerne, som svajer dovent i vinden. Her er i øvrigt gode snorkelmuligheder, og få meter ud for kysten kan du dykke langs et rev og se farverige fisk og måske en rokke, hvis du er heldig.

Puerto Morelos er en lille by med en af de mindre turistede strande. Det gør den dog bestemt ikke mindre imponerende. Vandet er helt turkisblåt og meget roligt – helt ideelt for de små vandhunde. Der ligger et koralrev, så mulighederne for snorkling og dykning er mange.

Du kan blive inspireret af vores blogindlæg om Mexicos bedste strande her. Fordi nogle af Mexicos lækre strande ligger på øerne ud for kysten, er det i øvrigt oplagt at strikke lidt ø-hop ind i din rejse.

 

De mest populære seværdigheder – Hvad skal man se i Mexico?

Mexico er rig på historiske seværdigheder, du ikke må snyde dig selv for på din rejse til Mexico! De mest populære er ruiner og pyramider – levn efter Mexicos oprindelige folk. Besøger du seværdighederne, vil du mærke historien puste dig i nakken og hviske fortællinger om mayaerne, aztekerne og svundne tider.

Chichen Itza på Yucatán-halvøen er et helt fantastisk velbevaret ruin- og pyramidekompleks. Det er rester af en af mayafolkets største og mest indflydelsesrige byer og listet som et af verdens syv nye vidundere. Hovedattraktionen er den 25 meter høje Kukulcán Pyramide også kaldet El Castillo. Den er et enestående bevis på deres geometriske kunnen og astronomiske forståelse og har f.eks. fungeret som en maya-kalender.

Palenque er en ruinby bygget af mayaerne i deres storhedstid. Da byen blev forladt af folket, flyttede junglen ind, og området på 15 kvadratkilometer blev først fundet flere århundreder senere. Særligt for Palenque er Inskriptionernes Tempel, der tårner sig 23 meter op i luften. Det blev bygget af kong Pakal, hvis grav senere blev fundet dybt under templet. Væggene er udsmykket med hieroglyffer og inskriptioner, som har bidraget med uvurderlige information om mayasamfundet.

Calakmul er en gammel maya-kongeby, der gemmer sig dybt inde i den tropiske jungle tæt på grænsen til Guatemala. Det kræver lidt at komme hertil, men anstrengelserne er det værd, når du ser ruinerne og gravene. Den mest kendte bygning er den enorme pyramide, der rejser sig 45 meter over trækronerne. Det er et helt fantastisk syn! Spænd vandreskoene og begynd opstigningen, så kan du nemlig nyde udsigten over junglen. Der er i øvrigt et rigt dyreliv, så chancerne for at spotte tukaner, papegøjer og aber er store.

Teotihuacán er en ruinby og en ægte arkæologisk ædelsten! Det er stadig et mysterium, hvem der byggede byen, og da aztekerne fandt den omkring år 1400, gav de den navnet Teotihuacán – gudernes sted, for de fandt den så storslået, at det måtte være gudernes kreation. Ruinkomplekset flader sig ud på ikke mindre end 20 kvadratkilometer og er dermed det største i Mexico. Det er bygget op i gitterform, og hovedvejen hedder De Dødes Avenue. Her ligger byens to største bygninger nemlig sol- og månepyramiden, som peger henholdsvis 66 og 43 meter op i luften!

 

Mad i Mexico

Mexicansk gastronomi er grund nok i sig selv til at besøge landet, og ethvert madøre vil kunne genkende ord som enchiladas, quesadillas og burritos. Det traditionelle mexicanske køkken er udtryk for en lang historie, og faktisk er det anerkendt af UNESCO og listet som immateriel kulturarv. Når du gufler en taco i dig, er det altså som at tage en lille bid af landets historie.

Jamen hvad er typisk mexicansk mad, tænker du måske, og særligt en ingrediens indtager tronen: majsen. Ved dens side står bønner, chili, avocado, utallige frugter, krydderier samt kakao. Under koloniseringen bragte spanierne også svin, kylling og okse til landet samt forskellige kornsorter og sukker. Med disse ingredienser laver de lækre, farverige og til tider stærke retter. Med chili og kakao laver de f.eks den famøse sauce mole, som betragtes som Mexicos nationalret.

I Mexico drikker du tequila! Du kan få rigtig god kvalitetstequila, og det er helt normalt at drikke det rent. Bliver det for stærkt, kan du også nyde det i en margarita eller paloma. Springer du over alkoholen, kan du slukke tørsten i en af de farvestrålende aguas frescas, som er frugter blendet med vand og sukker. De er læskende og opkvikkende og drikkes typisk til frokost.

 

Mexicos farverige kultur

Dia de los Muertos eller De Dødes Dag er en kulturel og meget festlig højtid i Mexico. Det er en ældgammel tradition, som fejres i slutningen af oktober og starten af november i forbindelse med allehelgen. Besøger du landet i perioden, må du ikke snyde dig selv for at tage del i festivitassen.

På disse dage skabes ifølge legenderne en bro mellem de dødes og de levendes verden, så ånderne fra de afdøde kan komme tilbage og besøge deres familier. I hjemmene bygger familierne dekorative altre, og på kirkegårdene pynter de op med blomster og stearinlys. Her fyger morgenfrueblade rundt, deres intense orange farve siges nemlig at hjælpe sjælene med at finde vej over broen.

Det lyder muligvis trist, men det er også en fejring af livet, og disse dage er festdage. I flere byer vil du opleve parader med tusindvis af mennesker i farverige udklædninger og dødningehoveder malet i ansigtet. Der er musik og dans, skøn mad og en magisk stemning, og det giver mening, hvorfor mexicanerne har netop denne højtid særligt kær.

 

Mariachi-musikken er kendt i hele verden som symbol på mexicansk tradition, kultur og identitet. Faktisk er der her igen tale om et fænomen på UNESCOs liste over immateriel kulturarv.

Musikken har rødder i traditionel folkemusik, og selvom den oprindeligt stammer fra Jalisco-regionen, kan du opleve den i hele landet. Orkesteret bruger instrumenter som trompet, violin, forskellige slags guitarer: akustisk, guitarrón, vihuela og guitarra de golpe, og så synger de selvfølgelig.

Musikerne eller mariacheros, som de kaldes, er klædt i charros. Det er et sæt af stramme bukser med flotte udsmykninger langs siderne, korte jakker, store sombreros og læderstøvler.

Mariachi-musik er hjertesorg, bedrag og fædrelandskærlighed, og på byens pladser kan du kan synge og danse side om side med mexicanerne til den lyse morgen.

 

Ofte stillede spørgsmål om Mexico

Hvad er Mexico mest kendt for?

Mexico er specielt kendt for ældgammel kultur med maya-ruiner og azteker-pyramider, tacos og tequila og kridhvide sandstrande med azurblåt vand. Mexico er også kendt for sine millionbyer og traditioner som de dødes dag og mariachi-musik.

Kan man bruge euro i Mexico?

Du kan ikke bruge euro (EUR) i Mexico, men du godt have euro med og veksle dem til MXN. Der er ingen restriktioner på veksling af euro, det er der derimod på amerikanske dollars (USD), som du som turist højest kan hæve 300 af om dagen.

Hvad spiser man i Mexico?

I Mexico spiser du majs, bønner, chili, avocado, forskellige former for kød og frugter. Du spiser lækre tacos, enchiladas og burritos, og så skal du prøve deres nationalret mole! Maden er farverig og til tider stærk, og så er den anerkendt af UNESCO som immateriel kulturarv.

Hvornår skal man rejse til Mexico?

Du skal rejse til Mexico fra november til april, hvis du vil være sikker på godt vejr. Det er regnsæson i Mexico fra maj til oktober. Du kan stadig rejse i Mexico i disse måneder, men det kan være overskyet, og der kan komme byger.

Hvor er det bedst at rejse til i Mexico?

Der er mange dejlige steder at rejse til i Mexico. Rejs til Yucatán-halvøen, hvis du vil have badeferie med skønne strande. Vil du have kultur og historie, så tag en rundrejse, hvor du ser Mexicos fantastiske byer og går i mayaerne og aztekernes fodspor i ruinbyer og ved de imponerende pyramider.

 

Fun facts om Mexico

Vidste du at…

… der ud over spansk bliver talt hele 68 sprog i Mexico? Ud over spansk er de meste talte sprog Náhuatl, som tales af over halvanden million personer og Maya, som tales af næsten 800.000 personer.

… Mexico er opkaldt efter den største og mest magtfulde gruppe af aztekerne, som hed mexica?

… verdens største pyramide ligger i Mexico? Den hedder Cholula og måler 450 gange 450 meter.

Stranden på smukke Isla Holbox
Rejser til Oaxaca - Mexico
Fantastiske Chichen Itza
San Cristobal
Rejser til Mexico
Rejser til Mexico - Palenque
Rejser til Mexico - Merida
Se dejlige Tulum Beach fra en hængekøje
Rejser til Mexico

Hvorfor rejse med os?