Rejseguide til Sri Lanka

Her er din rejseguide til Sri Lanka!
Det er en rejseguide med al den vigtigste info, hvis du overvejer en rejse til Sri Lanka.

 

Hvorfor rejse til Sri Lanka?

Hvorfor skal du rejse til Sri Lanka? Det er der rigtig mange gode grunde til!

I Sri Lanka kan du opleve SÅ meget på ganske kort tid. Du ser storslået natur med majestætiske bjerge, brusende vandfald og gyldne palmestrande. Landet har en spændende og traditionsrig historie og kultur, der byder på ældgamle templer og kongedømmer, hyggelige byer, spændende mad, og skønne mennesker, der er kendt for deres venlighed og gæstfrihed. De vil ofte hilse på dig med et smil og et “Ayubowan,”, som betyder “må du leve længe.” Sri Lanka har også et rigt og vildt dyreliv – både til lands, til vands og i luften. Du kan besøge nationalparker med vilde elefanter, se havskildpadder eller hvaler, og du vil næsten med garanti opleve legesyge aber i træerne eller se store påfugle.

 

Fakta om Sri Lanka

• Sri Lanka ligger i Det Indiske Ocean syd for Indien og har en befolkning på ca. 22 millioner indbyggere.
• Sri Lanka er omkring halvanden gange større end Danmark.
• Hovedstaden i Sri Lanka er Colombo.
• Buddhismen er den største religion i Sri Lanka og spiller en vigtig rolle i samfundet. Landet har mange buddhistiske templer som det berømte Tandens Tempel i Kandy. Der er et mindretal af hinduister, muslimer og kristne.

 

Vejr og klima i Sri Lanka – hvornår er det bedst at besøge Sri Lanka?

Hvornår du skal rejse til Sri Lanka afhænger af dine præferencer, og hvor du vil rejse hen i landet.

Som udgangspunkt kan du rejse til Sri Lanka hele året! Skal du på en klassisk rundrejse på sydvestkysten og se bjerge, temarker og tempelbyer, skal du rejse til Sri Lanka i vores vintermåneder. Vejret er bedst fra december til og med april. Du kan også rejse hertil resten af året, men der kan dukke enkelte regnbyger op, og i maj og oktober regner det en hel del.

Østkysten har godt vejr i vores sommermåneder, fra maj til og med september. Fra februar til og med april og igen i oktober er vejret fint, men du kan få enkelte byger, og fra november til og med januar regner det.

Midt i landet plejer vejret i Sri Lanka at være fint det meste af året, oktober er den eneste måned, hvor du kan få lidt flere regnbyger end sædvanligt.

Oppe i højlandet omkring Nuwara Eliya kan der være køligt, så husk en sweater.

Læs mere om, hvornår man skal rejse til Sri Lanka her.

 

Kan man rejse til Sri Lanka om sommeren?

Ja, du kan sagtens rejse til Sri Lanka om sommeren. Sommerferie i Sri Lanka er fantastisk – du skal bare vælge at slutte af med strand på østkysten, hvor der er godt vejr i vores sommermåneder.

Hvor varmt er der i Sri Lanka?

Sri Lanka har et tropisk klima, og der er generelt varmt året rundt. Temperaturen varierer dog afhængigt af årstiden og den region, du besøger Gennemsnitstemperaturen ligger på mellem 26 grader og 30 grader året rundt. I de højere bjergområder kan temperaturen falde til omkring 15-20 grader, især om natten.

Læs mere om vejret i Sri Lanka her.

 

Hvor skal man bo i Sri Lanka?

Sri Lanka har noget for enhver smag, hvad enten du søger kultur, natur, strandferie eller eventyr.

Hvis du vil bo i nærheden af Sri Lankas seværdighed nummer 1, den ikoniske ”Løveklippe”, skal du bo i den fortryllende by Sigiriya. Her kan du opleve udsigten fra toppen af Løveklippen ud over det fantastisk smukke landskab med frodige skove, bjerge og søer.

Oplev også Kandy, en by fuld af menneskemylder, boder, markeder og tuktuker og kendt for det berømte Tandens Tempel.

Er du på udkik efter gamle, hyggelige bykvarterer, antikvitetsforretninger, gallerier og kulinariske oplevelser? Så vil du elske den historiske by Galle, som ligger smukt ved sydkysten omgivet af imponerende bymure og fyldt med smalle gågader, kirker og monumenter fra den hollandske kolonitid.

Nuwara Eliya er en engelsk teplantageby med gamle bindingsværkshuse, der ligger smukt i højlandet omgivet af grønne teplantager, så langt øjet rækker. Her kan du smage den berømte srilankanske te og opleve naturen i de kølige bjerge.
Slut altid din rundrejse i Sri Lanka af med strand. Sri Lanka er kendt for sit gyldne sand og blå vand, og ofte er strandene lidt af et paradis for surfere. Vores favorit-strandbyer er Unawatuna, Tangalle og Trincomalee.

Du kan læse mere om, hvor man skal bo i Sri Lanka her.

 

Top 10 seværdigheder i Sri Lanka – Hvad skal man se i Sri Lanka?

Mange af vores gæster spørger, hvad Sri Lanka er kendt for, og hvilke seværdigheder, man skal se i Sri Lanka. Her er vores bud på 10 oplevelser i Sri Lanka, som du ikke må gå glip af.

1. Løveklippen i Sigiriya i det centrale Sri Lanka er Sri Lankas mest berømte seværdighed. På toppen af en 180 meter høj klippe ligger resterne af en historisk by og et mægtigt kongepalads. Det tager et par timer at nå op til toppen, hvor du bliver belønnet med en spektakulær 360 graders panoramaudsigt, som vil gøre dig mundlam!

2. Den tidligere kongeby Anuradhapura var en gang Sri Lankas hovedstad, og her kan du se mange velbevarede tempelruiner, paladser og stupaer. Du kan også besøge det hellige træ, som siges at stamme fra det træ, som Buddha sad og mediterede under for 2.500 år siden!

3. Polonnaruwa i den nordlige del af Sri Lanka. Byen ligger i smukke omgivelser med frodige grønne landskaber, floder og søer. Byen er fyldt med imponerende rester af templer, paladser og monumenter.

4. Dambulla Cave Temple – en af de mest betydningsfulde religiøse seværdigheder i Sri Lanka. De fem Dambulla-huler er på UNESCOs liste over verdensarvssteder, og de indeholder hver især imponerende buddhistiske malerier, statuer og symboler. Fra hulerne er der en fantastisk udsigt over det omkringliggende grønne bakkelandskab og landsbyen Dambulla.

5. Tandens Tempel i byen Kandy i det centrale højland. Templet huser en tand, der siges at tilhøre Buddha. Det er et af de mest hellige steder for buddhister i Sri Lanka og pilgrimsmål for mange buddhister i hele verden. En gang om året bliver den hellige tand taget ud af templet og båret rundt igennem byen i en farvestrålende parade med musik og dans.

6. Ella Rock – en naturskøn bjergtop nær den lille by Ella i det centrale Sri Lanka. Du vandrer gennem jungleområder, stenede grusstier, over vandløb, og nogle steder kan det være lidt stejlt! Men udsigten over Ella er fantastisk og hele den lange gåtur værd! Fra toppen kan du se bjerge, så langt øjet rækker.

7. Adams Peak. – et 2.243 meter højt bjerg i det centrale Sri Lanka med et ”fodaftryk” på toppen. Kristne og muslimer hævder, at det er Adams fodaftryk, hinduer mener, at det er Shivas´, og endelig er der buddhisterne, som er overbeviste om, at det er Buddhas fodaftryk. Det tager omkring to til fire timer at nå helt op, og turen er hård! Mange starter før daggry, så de kan nyde solopgangen fra toppen, hvor udsigten over bjergene, de frodige skove, søer og dale er spektakulær!

8. Nine Arches Bridge er en berømt gammel jernbanebro, der ligger smukt i Ellas frodige bjerge. Det, der gør broen, så kendt, er den flotte beliggenhed og de ældgamle farvestrålende bumletog, der kører henover den.

9. Hvalsafari. Stig ombord på en båd fra Mirissa eller Trincomalee på Sri Lankas sydkyst, og hold øje med blåhvaler, brydehvaler og kaskelothvaler. Du vil helt sikkert også få øje på legesyge delfiner, der giver en springopvisning langs båden!

10. Togtur gennem temarkerne. Tag på et togeventyr fra Nuwara Eliya til Ella gennem et imponerende landskab af frodige skove, temarker, vandfald og broer. Fra togets vindue kan du vinke til folk i landsbyerne og til de arbejdende ude i markerne. Nogle steder er du så højt oppe, at du endda kan røre ved skyerne!

 

Praktisk info om Sri Lanka

Her har du lidt praktisk info om Sri Lanka – hvad du skal huske, inden du rejser, og hvad der er nyttigt at vide.

 

Visum til Sri Lanka

Du skal have visum for at rejse ind i Sri Lanka.

Læs mere om visum til Sri Lanka her.

Indrejse i Sri Lanka

Læs alt om indrejse i Sri Lanka her.

Særlige indrejseregler

Hvis du har en tatovering af Buddha, skal du dække denne til, når du rejser til Sri Lanka og også under dit ophold i landet, da det anses som en fornærmelse at tatovere ham.

Vaccination før rejsen til Sri Lanka – Hvilke vacciner skal jeg have til Sri Lanka?

Inden du rejser til Sri Lanka, anbefaler vi, at du som minimum vaccineres mod:

  • Smitsom leverbetændelse (Hepatitis A)
  • Difteri
  • Stivkrampe

Læs mere om vaccinationer før rejsen til Sri Lanka her.

Flyvetid til Sri Lanka – Hvor lang tid tager det at tage til Sri Lanka?

Det tager ca. 10-12 timer at flyve fra København til Sri Lankas hovedstad Colombo.

Sri Lankas tidsforskel

Sri Lanka er 4,5 time foran Danmark (dog 3,5 time ved sommertid).

Hæveautomater og valuta

Hvilken valuta bruger de i Sri Lanka? Valutaen i Sri Lanka hedder rupee (LKR). Sri Lanka har begrænsninger for, hvor mange rupees, du må indføre og udføre fra landet, så det er en god idé at kontrollere de regler, før du rejser. Der er hæveautomater i de større byer og i turistområderne, hvor du kan hæve rupees. Du kan bruge forskellige kredit- og betalingskort som Visa, MasterCard, American Express m.fl. Sørg for at kende dine korts hævegrænser, inden du rejser. Din bank kan have fastlagt en daglig hævegrænse for, hvor meget du må hæve på dit kort om dagen.

Du kan normalt veksle både USD og EURO til rupees i stort set alle vekselbureauer og banker, men vær opmærksom på, at de penge, du veksler skal være i god stand, de må ikke være det mindste beskadigede. I mange tilfælde accepteres kun helt fejlfri sedler! Du kan betale med USD og EURO i mange af de større byer og i turistområderne, men hvis du skal ud at besøge de mindre landsbyer, anbefaler vi, at du tager srilankanske rupees med.

Mobiltelefon og internet i Sri Lanka

Du kan sagtens tage din danske mobiltelefon med dig. Der er generelt god mobil- og internetdækning i de større byer og turistområder i Sri Lanka.

Elektricitet & stik

Der er 220 V og stikkontakter med to ben som herhjemme, dog har de fleste kontakter en sikring, som skal åbnes før stikket kan bruges.

 

Rejseformer i Sri Lanka

Det er forskelligt, hvad folk ønsker at opleve, når de rejser til Sri Lanka. En rundrejse er en perfekt måde at opleve landet på. Her kan du nå at opleve bjerge, natur, elefanter, temarker, spændende byer og flotte strande på én ferie.

 

Rundrejse i Sri Lanka med privatchauffør

En rundrejse i Sri Lanka med privat chauffør er den bedste måde at opleve landet på. Chaufføren kender de steder, I besøger, og I beslutter sammen, hvad I vil se. I er ikke afhængige af tidspunkter og planer og kan stoppe op undervejs og rejse i jeres helt eget tempo. At have en privatchauffør er også trygt og sikkert, og vi kan stå inde for, at chaufføren er til at stole på!

Familieferie i Sri Lanka

Sri Lanka er et perfekt land til en familieferie, da det har utrolig meget at byde på for både store og små. I kan rejse i skolernes sommerferie, hvor vejret er dejligt. Især østkysten har godt vejr om sommeren, og her kan I nyde nogle af de flotte strande. Ud over de mange flotte strandresorts har Sri Lanka også mange gode safarihoteller, byhoteller og bjerghoteller med store, dejlige pools, som børnene med sikkerhed vil elske!

Srilankanere er utrolig glade, åbne og gæstfri. Og de elsker børn! Det gør det dejlig behageligt at rejse med familien. Det er slet ikke utænkeligt, at I falder i snak med de lokale eller bliver inviteret med hjem til en kop te.

At rejse i Sri Lanka med privatchauffør, gør det dejlig nemt at rejse med børn. Sri Lanka er tilpas lille, og der er korte afstande til seværdighederne. I kan snildt tage på en kort dagstur, uden at børnene bliver for utålmodige over rejsetiden.
Nationalparkerne er et must-see og et hit for de fleste børn. Men det kan være svært at få dem med hjem igen, da de ikke kan få nok af de store herlige elefanter og alle de andre vilde dyr!

Du kan læse mere om familieferie i Sri Lanka her.

Du kan læse mere om rejser med børn her.

 

Sri Lankas historie

Sri Lanka har en lang og rig historie, der strækker sig flere tusinde år tilbage. Øen har været hjemsted for flere kongedømmer og riger, herunder Anuradhapura og Polonnaruwa. Senere blev Sri Lanka koloniseret af forskellige europæiske magter, indtil landet opnåede uafhængighed i 1948 fra briterne. Fra 1983 til 2009 var Sri Lanka præget af en voldelig borgerkrig mellem regeringen og de tamilske tigre. Konflikten sluttede i 2009 med regeringens sejr.

Efter afslutningen af borgerkrigen har Sri Lanka haft økonomisk vækst og er blevet et populært turistmål. Landets økonomi afhænger af turismen, teeksport og tøjproduktion.

 

Ofte stillede spørgsmål om Sri Lanka

Vi får ofte de samme spørgsmål fra vores gæster, og her vil vi forsøge at svare på nogle af dem.

 

Hvordan kommer man rundt i Sri Lanka?

Mange af vores gæster spørger os, hvordan man kommer rundt i Sri Lanka. Tager du på en rundrejse i Sri Lanka, arrangerer vi naturligvis din transport for dig. Som regel kører du i privat bil eller minibus, og du har din egen privatchauffør.

Sri Lanka har i øvrigt et veludviklet transportsystem, og du kommer relativt nemt rundt i Sri Lanka ved hjælp af tuktukker. Sri Lanka har en overkommelig størrelse, og alt ligger inden for relativt kort afstand. Vi anbefaler også altid, at du prøver at køre i tog gennem temarkerne, fx fra Nuwara Eliya til Ella. Det er en smuk oplevelse!

Hvad taler man i Sri Lanka?

De officielle sprog i Sri Lanka er singalesisk og tamilsk, men mange taler også engelsk.

Hvordan siger man ”hej” i Sri Lanka?

I Sri Lanka kan man sige “hej” på flere forskellige måder; på singhalesisk siger man ”helo” – det ligner det engelske “hello”, på tamil siger man ”vaṇakkam”. Mange forstår engelsk, så du kan ofte bare sige ”hello”.
Generelt set vil folk sætte pris på en venlig hilsen, uanset hvilket sprog du taler.

Hvad betaler man med i Sri Lanka?

Sri Lankas valuta hedder srilankanske rupees (LKR). 1000 rupees svarer til ca. 20 danske kroner.

Prisniveauet i Sri Lanka – Er det billigt i Sri Lanka?

Mange spørger os, om det er billigt at rejse i Sri Lanka. Ja, det er det. Sri Lanka er et billigt land at rejse i. Priserne er generelt lavere end i Danmark, men det kommer naturligvis an på, hvilke steder du går hen.

Er det dyrt at rejse i Sri Lanka?

Det er ikke særlig dyrt at rejse i Sri Lanka. Taxaer og tuktuks kan være lidt dyrere i turistområderne, så det er en god idé at forhandle en pris på forhånd. Priserne i Sri Lanka er meget lavere end i Danmark.

Er mad dyrt i Sri Lanka?

Sammenlignet med mange vestlige lande er det relativt billigt at købe mad i Sri Lanka. Gademad og små lokale restauranter er især billigt. Du kan også finde billige og lækre måltider på de lokale markeder. Generelt er det billigst, der hvor de lokale spiser. Priserne er ofte højere på vestlige restauranter og i turistområderne.

Mad i Sri Lanka – Hvad spiser man i Sri Lanka?

Det srilankanske køkken minder meget om det indiske. De bruger mange krydderier som karry, gurkemeje, nelliker, kanel, kokosmælk, karryblade og sort peber, som giver maden masser af smag.

Srilankanerne spiser rigtig mange vegetarretter, men også kylling, lam, fisk, rejer og krabber, som typisk serveres med hvide ris og tynde fladbrød eller ”hoppers”, rispandekager. En klassisk og populær ret i Sri Lanka er den krydrede linseret Dhal.

Kan man drikke vandet i Sri Lanka?

Nej, du skal ikke drikke vandet fra hanen i Sri Lanka. Det anbefales, at du køber vand på flaske for at undgå maveproblemer.

Hvor meget giver man i drikkepenge i Sri Lanka?

På mange af de srilankanske restauranter lægger de automatisk drikkepenge oveni regningen. Hvis der ikke står ”service charge” kan du give ca. 10 procent i drikkepenge.

Kan man dykke i Sri Lanka?

Ja, du kan dykke i Sri Lanka. Det er en fantastisk destination for dykkere! Der er mange steder, hvor du kan dykke udforske øens smukke undervandsverden. Nogle af de mest populære dykkersteder er Trincomalee, Mirissa og Hikkaduwa.

Er der myg i Sri Lanka?

Ja, der er myg i Sri Lanka, så brug myggebalsam eller myggespray, især om aftenen og om natten. Bor du i et område med mange myg, er det klogt at sove med myggenet om natten.

Er der krokodiller i Sri Lanka?

Ja, der er krokodiller i Sri Lanka. Der er to forskellige arter; saltvandskrokodillen og sumpkrokodillen. Du kan være heldig at se dem i nogle af nationalparkerne.

Er der hajer i Sri Lanka?

Ja, der er hajer i Sri Lanka. Der er flere forskellige hajarter som revhajer og tiger- og hammerhajer. De fleste hajarter udgør normalt ikke en trussel for mennesker, men overhold altid de lokale sikkerhedsforanstaltninger og gode råd.

 

Kombinér din rejse til Sri Lanka med Maldiverne:

Få det bedste af to verdener, og kombinér din Sri Lanka rejse med Maldiverne.

Mens Sri Lanka har bjerge, regnskove, floder og strande, består Maldivernes af over tusind koraløer spredt ud over Det Indiske Ocean med paradislignende strande og krystalklart vand. Kombinér din oplevelsesrige rundrejse i Sri Lanka med afslapning på Maldivernes kridhvide bounty-strande.

2 Lande i én: Sri Lanka og Maldiverne

 

Fun facts om Sri Lanka

Vidste du,…

…at srilankanere ryster på hovedet, når de mener ”ja”?
…at Sri Lanka har over 40 forskellige typer bananer i alverdens farver og størrelser?
…at en af verdens største safirer, den berømte “Blå Belle of Asia”, blev fundet i Sri Lanka?
…at kaneltræet kommer fra Sri Lanka?

Tur til Nine Arches Bridge
Rejser til Sri Lanka
Fantastiske Ella's Gap
Smukke Buddhaer i Dambulla
Rejser til Sri Lanka
Rejser til Sri Lanka
Elefanter i nationalparken
En leopard hviler sig i skyggen i Yala Nationalpark
Smukke omgivelser ved Mahiyanganaya

Hvorfor rejse med os?