Rejser til Galapagos

Rejser til Galapagos

Rejser til Galapagosøerne byder på helt unik natur og nogle af verdens mest sjældne dyr!

De spændende vulkanøer i Ecuador gav Darwin inspiration til hans teori om evolution og arternes oprindelse. Dyrelivet her er nemlig noget helt særligt! Du skal tage til Galapagos for at opleve dyrelivet, enestående natur, smukke strande og fantastiske sejlture.

Dyrelivet på Galapagos

Dyrene har tilpasset sig leveforholdene på hver enkelt ø gennem hundredvis af år, og de ser faktisk forskellige ud fra ø til ø. De er ikke bange for mennesker, så du vil hurtigt opleve, at søløverne lægger vejen forbi hotellets pool, og du skal lige se dig for en ekstra gang, når du vandrer rundt i naturen – leguanerne flytter sig ikke nødvendigvis for dig.

Søløverne slænger sig på strandene, og de mange kæmpestore landskildpadder trasker mageligt rundt i de grønne omgivelser. I vandoverfladen er det ikke unormalt at spotte hvaler og spækhuggere, og du kan også lade dig plumpe ned under overfladen og snorkle med havskildpadder, pingviner og hvalhajer. De mange fregatfugle sidder på klipperne sammen med blåfodede suler og pelikaner og puster deres sjove, røde strubeposer ud.

Galapagos’ varierede natur

På øerne kan du opleve alt lige fra prægtige vulkaner og kratersøer til bakkede landskaber, forrevne sorte klipper og hvide sandstrande med palmer i massevis. På en og samme tid er landskabet både råt og præget af lava og billedskønt med de smukke udsigtspunkter og det turkisblå vand.

Krydstogt på Galapagos

Galapagosøerne opleves bedst på et krydstogt, hvor du bor ombord på en båd. På den måde er dit hotel jo flydende, og du kan nemt sejle fra ø til ø, imens du nyder udsigten fra bådens dæk. Du oplever flere øer på denne måde, og samtidig kommer du tæt på havets liv og kan være heldig at spotte både hvaler, delfiner, spækhuggere, pingviner og søløver.

Hoteller på Galapagos

Er du ikke den søstærke type, så vælg at bo fast på en eller flere af Galapagos’ øer og brug dit hotel som base for udflugter. Du bør bestemt både udforske den ø, du bor på, og nogle af de omkringliggende øer, for de er så forskellige. Du bestemmer selv, om du vil bo på et hotel ud til vandet eller inde i en af byerne.

Rejser til Galapagos’ mange øer

Galapagos består af hele 18 hovedøer, tre mindre øer og 107 klippeøer, som bedst opleves fra båd. Her fortæller vi om de vigtigste af øerne, og hvad du kan opleve på dem.

Isla Isabela og Puerto Villamil – Galapagos’ navle

Isla Isabela er den største af alle Galapagosøerne – faktisk er den større end alle de andre øer tilsammen! Den sjove, søhestformede ø er 120 kilometer lang og dannet af hele seks vulkaner, hvoraf alle undtagen én er aktive.

Isla Isabela kan prale af at have det næststørste vulkanske krater i verden på vulkanen Sierra Negra, kun overgået af Yellowstone Nationalpark i USA. Øen har også et fantastisk dyreliv – her er flere skildpadder end på alle de andre øer, og faktisk lever der forskellige skildpaddearter på hver af øens vulkaner. Den bedste mulighed for at se skildpadder er på vulkanen Alcedo – her lever de både på vulkanens ydre og indre skråninger. Du kan også se hvaler fra øen. Vandet på den vestlige side af øen skulle være det bedste sted at spotte hvaler på hele Galapagos – her lever både pukkelhvaler, vågehvaler og spækhuggere

Hovedbyen på øen hedder Puerto Villamil, og den ligger utroligt naturskønt. Her kan du både opleve et skildpaddecenter og en flamingolagune, hvor de lyserøde flamingoer yngler. Engang var Isla Isabella en straffekoloni, og fangerne byggede Wall of Tears for at holde sig beskæftiget. Vejen fra Puerto Villamil til Wall of Tears er en dejlig tur – her ligger Villamil kirkegård, hvor Isla Isabelas første beboere er begravet, og her er også den smukkeste hvide sandstrand.

Engang holdt pirater og hvalfangere til ved Tagus Cove, og mange af dem har skrevet deres skibes navne på klipperne langs kysten. Det engelske krigsskib Tagus’ navn står også skrevet på klipperne. Skibet passerede øerne i 1814 på udkig efter kæmpeskildpadder og har lagt navn til stedet. En snorkletur mellem korallerne ud for Tagus Cove byder ofte på fine, små søheste.

Der er mulighed for en masse spændende dykkeroplevelser i havet omkring øen. I den undersøiske verden kan du opleve forskellige arter af hajer, søløver, rokker, muræner, havskildpadder og smukke farverige fisk. Det bedste dykkersted er Roca Redondo, der ligger ud for en lille ø nord for Isla Isabela, hvor her er kæmpe flokke af hajer.

Ud for kysten ligger Tintoreras, en gruppe af små øer, som du kan besøge i en lille jolle. Her en lille bugt med roligt, turkisblåt vand, hvor der bor søløver, havskildpadder, havleguaner, rokker og andre spændende dyr. Bugten er forbundet til en lav kanal med krystalklart vand, der jævnligt besøges af hajer.

 

Isla Santa Cruz og Puerto Ayora

Galapagos’ næststørste ø er Isla Santa Cruz – en stor vulkanø og hjem for den dejlige, travle havneby Puerto Ayora. Selv om langt de fleste kommer til Galapagos for at se og opleve naturens vidundere, så er det også interessant at høre om, hvad der bliver gjort for at beskytte og bevare øen. Det kan du på Darwin Research Station.

På den nordlige del af øen ligger mangroveskoven, Black Turtle Cove. Her sidder fregatfuglene i træerne, og blandt klipperne står hejrer, brune noddyer og andre fugle. I det utroligt klare vand er det let at få øje på forskellige fisk, hvidtippede hajer, rokker og store skildpadder. Du kan sejle rundt i lagunen i en af de sjove fladbundede pangaer og se dyrene helt tæt på.

Lidt vest for Black Turtle Cove ligger Las Bachas strandene med kridhvidt sand dannet af nedbrudte, pulveriserede koraller. Skildpadderne elsker at bygge reder i det bløde sand, og bag den ene strand er der en lille brakvandslagune, hvor der ofte kommer flamingoer.

Øen har også et højland med skønne udsigter ud over det bølgende bakkelandskab og de døde vulkantoppe. Tæt på Bellavista ligger de specielle lavatuneller, der løber igennem hele øen – tunnellerne er store nok til, at du kan gå i dem. Det er lidt af en oplevelse at gå i mørket på den ujævne, sorte lava.

 

Isla Plazas Norte og Isla Plazas Sur

Få hundrede meter øst for Santa Cruz’ kyst ligger to små halvmåneformede øer, Isla Plaza Nord og Isla Plaza Syd. Det er kun tilladt at lægge til ved den sydlige ø, som er en af de mindste øer i øhavet, men helt bestemt også en af de smukkeste! De sorte klipper vrimler med klare, røde Sally Lightfoot-krabber, og kysten er dækket af et rødt tæppe af blomsterkrat med lysegrønne stikkende kaktusser.

Den farverige natur og det turkisblå vand står i skærende kontrast til det hvide sands og sorte lavaklipper. Udsigten ud over vandet er skøn! Det er det perfekte snorklested blandt djævlerokker og kolonier af søløver.

 

Isla Española – søløver og paradisstrande

Isla Española er den sydligste af Galapagosøerne. Øen er meget tør, og planterne er langsomt ved at dø, så snart vil øen være næsten helt bar og stenet. Det har søløverne dog ikke noget imod! De ligger i bugterne og soler sig og svømmer rundt i vandet ud for kysten.

Det klippefyldte stykke land Punta Suárez er hjemsted for en af de mest imponerende kolonier af søfugle på hele Galapagos, og ligegyldigt hvor du kigger hen, basker skrigende fugle hen over hovedet på dig. Klipperne rejser sig op af havet og danner et såkaldt blæsehul, der sprøjter saltvand op i luften som en gejser. Det kan faktisk nå hele 25 meter op, hvis dønningerne er meget kraftige, og det er et fantastisk syn med de brusende, hvide skumsprøjt, der slår mod de sorte klipper!

Bahía Gardner Bugten byder på en perfekt strand til afslapning, svømning og gode muligheder for at se søløver. Her er sandet kridhvidt, vandet knaldblåt og den omkringliggende natur grøn og frodig!

 

Isla Floreana – snorkling og charmerende by

Isla Floreana har ikke bare klipper, strande og smukt, blåt vand – her er også en hyggelig lille kystby Puerto Velasco Ibarra, som har lidt butikker, restauranter og hoteller. Hvalfangere, pirater, kolonister og straffefanger har alle sat deres præg på øens historie, og det var her, briterne grundlage det første postkontor i Galapagos. Faktisk var det bare en trætønde, som et hvalfangerskib bragte med sig, og folk begyndte at smide post i den, når de skulle sende breve til England. Og det er det også den dag i dag – folk smider breve i tønden og ser efter, om der ligger post til nogen, de kender. Det er et sjovt, lille sted at besøge, og det ligner næsten drivtømmer, som er sat til skrald, men alligevel med en vis charme.

På øens nordspids ligger Corona del Diablo med det fængende danske navn Djævlekronen. Det er et par forrevne vulkanklipper ud for kysten, hvor der er fantastisk at snorkle! Fisk i alverdens farver bor ved klipperne, og tæt ved ligger den grønne strand Punta Cormorant, der får sin farve på grund af sandets meget høje indhold af olivenfarvede krystaller. Her er rigtig godt at snorkle, og muligvis svømmer du side om side med en koloni af legesyge søløver, der svømmer rundt i det grønne vand og flader ud på stranden. 400 meter herfra er en skøn, hvid sandstrand med det fineste, bløde sand, og her er skønt at svømme og dase. Imellem de to strande ligger en smuk lagune med masser af herlige, lyserøde flamingoer.

 

Isla Santiago – de flotteste vulkanlandskaber

Isla Santiago er også kendt som Isla San Salvador og James Island – ja, det skal jo ikke være for nemt! Her er to vulkaner, og øens ældste lavastrømme er faktisk helt op til 750.000 år gamle.

Ved Bahía Sullivan kan du se en lavastrøm fra 1897, og det er tydligt at se, hvordan lavaen har flydt dengang, den var helt ny. Du kan gå hen over den sorte lava, som er dækket af bobler og bølgende formationer. Her er også to små strande, hvor skildpadderne kommer for at bygge redde og lægge æg. På øens vestlige side ligger Egas Port med den lange kystline, der er spækket med lavaklipper og dyr. Her soler havleguanerne sig i sandet, og de fine, røde Sally Lightfoot krabber piler hen over klipperne. Kolonier af søløver leger i vandet, mens hajer og delfiner lægger vejen forbi efter mad. Du kan sagtens snorkle blandt de spændende tropiske fisk i vandet, hvor du møder det ene smukke syn efter det andet

 

Isla Bartolomé – Galapagos’ mest kendte udsigt

Isla Bartolomé ligger i Bahía Sullivan ud for Isla Santiago, og øen er kendt for sit månelignende landskab og den spidse Bartolomé klippe, hvor der er fantastisk at dykke. Her kan du være heldig at svømme side om side med havskildpadder, søheste, søløver og hvidtippede revhajer. Fra øens højeste punkt er der en skøn udsigt ud over bakker, vulkanske klipper, det sorte lavasand og de nærliggende øer. På øens vestlige side kan du bade på den nordlige strand, eller du kan gå over landtangen til den sydlige strand, hvor der er fænomenal udsigt til Bartolomé-klippen og mulighed for at møde pingviner!

I Bahía Sullivan kan du se et lavaspor, som kun er 100 år gammelt. Her er landskabet goldt og stenet med vulkantunneller og sorte lavastrømme, som du går igennem på små gangbroer.

 

Isla Rábida – den røde ø

Isla Rábida ligger syd fra Isla Santiago og er let genkendelig med den stærkt iøjefaldende mørkerøde jord, der har fået sin farve fra lavaens høje indhold af jern. Landskabet består af klipper, vulkankratere og en enkelt strand, hvor du kan snorkle rundt i vandet og måske se søløver, rokker og havskildpadder. På stranden holder søløverne og øresælerne til, og havleguanerne hviler sig i skyggen fra klipperne. Hvis du er heldig, ser du måske også suler og pelikaner, som bygger rede, og en sjælden gang imellem kommer der også pingviner til øen. En lille sti fører ind over øen, og her går du mellem stikkende pærekatusser, de hellige palosantotræer og stride buske.

 

Isla Seymour Norte – havskildpadder og fugleparadis

Den lille ø Isla Seymour Norte har et landskab bestående af klipper, buskagtige sletter og en strand med hvidt sand, hvor store flokke af pelikaner dykker og plasker i vandet på jagt efter småfisk. Øens sandstrand Las Bachas er fuld af hvide koraller og fungerer som et kæmpestort redested for havskildpadder.

Hvis du er heldig, ser du flamingoer stå rankt på række i lagunen, der er dannet af brakvand fra havet og søerne. Her kan du også se spidsænder og andre spændende fuglearter. Midt på øen har du en god udsigt over hele området, og her er også Galápagos’ største redeplads for den sjove fregatfugl. Fuglene er kæmpestore med et vingefang på to meter, og hannerne ser særligt sjove ud med deres knaldrøde, oppustede bryst.

 

Isla Genovesa – Fugleøen

Isla Genovesa bliver også kaldt Tower Island, og vulkanøen er kendt for sin markante hesteskoagtige form. Øens store og kendte bugt, Bahía Darwin, opstod, da dele af vulkanen styrtede sammen og sank i havet.

De forrevne, sorte klipper i bugten gør landskabet vildt og ufremkommeligt, men øen har en lille sti op igennem klipperne – Prins Phillips trappen – og det er et fantastisk sted at kigge på fugle. Øen har fået sit kælenavn Fugleøen, fordi her simpelthen er et hav af spændende fugle. I klipperne lever både de sjove suler, svalehalede måger, stormsvaler, finker og Galapagos sangfugle, og 25 meter længere oppe ligger en lavaplatform, hvor maskesuler, rødfodede suler og fregatfugle har bygget rede.

 

Isla San Cristóbal – oplev Galapagos’ hovedstad

Øen Isla San Cristóbal består af uddøde vulkaner, og på toppen af øen ligger en lille ferskvandssø ”El Junco”. Det var på grund af kilden til ferskvand, at øen blev beboet meget tidligere end de andre Galapagosøer, og faktisk er det den eneste ø i øgruppen, som har permanent ferskvand.

På øen ligger Puerto Baquerizo Moreno, som er Galapagos officielle hovedstad og har cirka 3.000 indbyggere. Øen havde engang en straffekoloni, hvor fængslede fra Ecuador blev sendt ud, men nu fungerer stedet som en militærbase og hovedsæde for eksporten, der mest består af kvæg, fisk, lime, kaffe og sukker.

Cerro Brujo er et spændende geologisk område med sorte lavaklipper, hvor måger og suler flyver skrigende rundt, og de brune pelikaner flyver lavt hen over vandet for at fange fisk i deres halspose. Her er en smuk strand med hvidt koralsand, som er perfekt til solbadning og svømning, og bag stranden ligger en lagune med brakvand, hvor ryler, ænder, hejrer og andre søfugle holder til. Cerro Tijeretas bjerget er også et besøg værd. Her står en statue af Charles Dawin og markerer stedet, hvor han først lagde til på Galapagos i 1835. Rundt omkring på skrænterne ligger fregatfuglene på rede, og de sjove hanner puster deres røde bryst op for at skræmme ubudne gæster væk.

 

Vulkanøen Isla Fernandina – dykning og lavalandskaber

Isla Fernandina er en vaskeægte vulkanø. Den aktive vulkan La Cumbre er en såkaldt skjoldvulkan, og den var sidst i udbrud i 2009. Nogle af dens udbrud har været så kraftfulde, at lavaen er nået helt ud til havet, og derfor består øen mest af vulkanske klipper. Af sikkerhedsmæssige årsager kan du kun få lov til at se udkanten af La Cumbra-krateret, men det er også en oplevelse i sig selv.

Øen er stenet, og på grund af de mange vulkanudbrud er her ikke mange planter udover mangrovetræerne og lavakaktussrne. Til gengæld er her masser af dyr! Kolonier af søløver slænger sig på klipperne, mens fine Sally Lightfoot krabber piler hen over klipperne som små røde lyn. Isla Fernandina har to spændende dykkersteder, hvor du kan se flyveskarver og pingviner, der suser gennem vandet. I vandet omkring øen lever også skildpadder og forskellige arter af hajer og rokker.

 

Isla Darwin og Isla Wolf – verdens bedste dykning

Isla Darwin er selvfølgelig opkaldt efter Charles Darwin, og den ligger laaaangt væk fra de andre øer. Isla Wolf ligger lidt syd for, og begge øer er egentlig uddøde vulkaner. Isla Darwin har et af verdens bedste dykkersteder, og det er den vigtigste grund til, at Galapagos betragtes som et af verdens syv undervandsvidundere. Her er det ikke usædvanligt at se store stimer af hammerhajer og hvalhajer, men her lever også silkehajer, sorttippede hajer, havskildpadder, djævlerokker, delfiner og store fiskestimer. Også Isla Wolf er kendt for sine mange hajer, og her er masser af havskildpadder, djævlerokker og en fantastisk undervandsverden, der bare venter på at blive udforsket.

Galapagos
Blåfodet sule
Isla Bartolome
Smukke Galapagos
South Plaza Island
En havskildpadde glider igennem vandet
Krydstogt ved Galapagos
Måske kan du dykke med hvalhajer
De sjove fregatfugle
En leguan
Flamingoer

Hvorfor rejse med os?