Rejseguide til Japan

Her er din rejseguide til Japan!

Det er en rejseguide med al den vigtigste information, hvis du overvejer en rejse til Japan.

Hvorfor rejse til Japan?

Der er uendeligt mange grunde til at rejse til Japan. Det store land tiltrækker både historieentusiaster, kulturrejsende, pilgrimme og foodies, hvilket tegner et levende billede af, hvor alsidigt et land Japan egentlig er.

I landets topmoderne storbyer går højteknologien hånd i hånd med gamle traditioner, og templer lever side om side med skyskrabere og neonlys. Tokyo er futuristisk, Kyoto romantisk. Mærk historien puste dig i nakken i Hiroshima, og spis dig igennem Osaka. Japan er også drømmeagtige bambusskove, tilbedte bjerge og varme kilder,

Velkommen til landet med det høflige folkefærd! Her er høflighed lig med respekt, og den forplanter sig i hver en gren af landet, dets skikke og værdier. Det viser sig, når du løfter tekoppen i slutningen af en te-ceremoni som tegn på taknemmelighed, når du stiller skoene, inden du træder ind i nogens hjem, eller når du undgår at tale i telefon i toget, for ikke at forstyrre andre. Her bukker du til hilsen og slubrer højlydt suppe – begge dele som udtryk for respekt.

Japan er Pokémon, manga og animé, det er karaoke, cosplay og kimonoer. Farverige, fantastiske og larmende indtryk er overalt – skal du ikke bare afsted?

 

Fakta om Japan

  • Japan et land i Østasien og består af mere end 14.000 øer – mange af dem faktisk ubeboede.
  • Japans hovedstad hedder Tokyo, og med oplandet huser den svimlende 37 millioner mennesker.
  • I Japan taler de japansk.

 

Praktisk info om Japan

Her har du lidt praktisk info om Japan. Du finder nyttig information om, hvad du skal huske inden du rejser.

Visum til Japan

Du skal have visum for at rejse ind i Japan.
Læs mere om visum til Japan her.

Vaccination før rejsen til Japan

Inden du rejser til Japan, anbefaler vi, at du som minimum vaccinerer dig mod:

  • Smitsom leverbetændelse (Hepatitis A)
  • Difteri
  • Stivkrampe

Læs mere om vaccinationer før rejsen til Japan her.

Tidsforskel

Japan er otte timer foran Danmark dog syv ved sommertid. Når klokken er 12.00 middag i Danmark, er den altså 20.00 om aftenen i Japan og 19.00 ved sommertid.

Flyvetid til Japan – Hvor lang tid tager det til Japan?

Det tager typisk et sted mellem 12 og 15 timer at komme til Japan fra Danmark. Tit flyver du direkte, men en gang imellem deles rejsen op med et enkelt stop. Populære flyselskaber er SAS, Lufthansa, KLM, FinnAir eller AirChina, og vi gør selvfølgelig alt, hvad vi kan, for at finde den bedste rute til dig.

Mobil og internet i Japan

Tag bare din danske telefon med til Japan, bare husk på, den er dyr i brug. Wi-fi finder du på stort set alle hoteller, selvom dækningen kan være list svingende.

Elektricitet og stik

Der er 110 V og de amerikanske tobende stikkontakter overalt i Japan, så det er en god ide at tage en omformer med hjemmefra.

Valuta og kreditkort i Japan

Den nationale japanske møntfod hedder yen (JPY). På trods af at være et super teknologisk samfund, er Japan i høj grad et kontantbaseret land, og du kan med fordel veksle hjemmefra. Har du brug for at hæve, kan du gøre det i pengeautomater i fx 7/11, som ligger alle vegne. Undgå bankerne, der sjældent tager imod udenlandske kort.

Kreditkort bliver mere og mere accepteret, selvom det stadig bruges i meget lavere grad end herhjemme. Du kan derfor sagtens have dit Visa, MasterCard eller American Express med, men hav altid kontanter for en sikkerheds skyld.

Læs i øvrigt vores blogindlæg om, hvad det koster at tage til Japan. Her kan du blive klogere på valutakurs og priser på mad, overnatning og transport.

Kom rundt i Japan

Den bedste – og nemmeste – måde at komme rundt i Japan på, er ved at hoppe på toget. Shinkansen hedder lyntoget, og med en hastighed på helt op til 320 km/t kommer du altså lynhurtigt fra a til b. Det er notorisk kendt for sin punktlighed, og selv den mindste forsinkelse fører til en formel undskyldning.

 

Vejret i Japan – Hvornår skal man rejse til Japan?

Du kan rejse i Japan hele året, og årstiderne følges ad med vores herhjemme.

Sommeren er ofte varm og fugtig, og august er den varmeste måned med temperaturer, der ofte rammer 30 grader. Juni er årets vådeste måned, så skriv dig det bag øret, hvis du overvejer at rejse til Japan over sommeren.

Efteråret er mildt med en gennemsnitstemperatur på omkring 20 grader. Det er en fantastisk smuk årstid, hvor bladene skifter farve, og de mange smukke haver lyser op i røde, gule og orange nuancer.

Om vinteren falder temperaturen ofte til frysepunktet, og flere steder kan du opleve endnu lavere temperaturer. Der falder sne mange steder, dog sjældent i storbyerne. Januar er den koldeste måned, mens temperaturerne i februar igen begynder at stige.

Foråret i Japan er varmt og behageligt, og temperaturen kommer ofte op omkring de 20 grader fra april af. Det er også her de smukke kirsebærtræer – sakura-træerne – springer ud, og du skal rejse til Japan i foråret for denne magiske oplevelse. Der falder ikke meget regn i den periode, så det er i det hele taget en rigtig dejlig årstid at besøge Japan på.

 

Byer du skal opleve i Japan – Hvilke steder skal man besøge i Japan?

Tokyo er Japans hovedstad og verdens mest befolkede metropol. Neonskilte lever i harmoni med gamle templer, futuristiske installationer i samspil med traditionelle skikke. Byen er Japans ultimative kulturelle centrum, og du kan dykke ned i kulturen og historiefortællinger på de mange museer og teatre. Byen er også landets industrielle, kommercielle og finansielle kerne, og så er den hjem til techgiganter som Sony, hvorfor byen også kaldes Japans hjerne. Byens mange forskellige nabolag gør den mangfoldig og farverig.

Kyoto er Japans gamle hovedstad og den dag i dag et kulturelt knudepunkt. Byen er omgivet af den smukkeste natur, og selve byen huser omkring 3000 templer. Det er fx her, du finder den Gyldne Pavillon Kinkaku-ji – et ikonisk buddhistisk tempel, der er belagt med bladguld. Byen er også fyldt med smukke japanske haver, der i takt med årstidernes skiften lyser op i alverdens farver. Romantikken lever i alle hjørner, og byen bliver også kaldt Japans hjerte. Husk på her, at det er forbudt at ryge på gaden, og det kan resultere i store bøder.

Osaka er en charmerende og livlig by, og selvom det er en millionby, er den tilbagelænet og roligere end hovedstaden. Den er nok særlig kendt for sin fantastiske madscene og natteliv, og du kan snildt få dagene til at gå med kuidaore – at spise dig fattig. Ikke overraskende kaldes byen Japans mave, og du skal besøge det neonoplyste Dotonbori-distrikt, som er pakket med alle mulige spisesteder.

 

Kulturelle højdepunkter – Hvad er Japan mest kendt for?

Japan er en skattekiste fyldt med kulturelt guld og historiske ædelsten. Århundredes gamle traditioner, moderne kunst og underholdning lever i fuldt flor i hele landet, og du kan slet ikke undgå at opleve det. Japan er altså den oplagte destination til kulturrejser.

Templer og Shinto-helligdomme

Der er utallige templer og Shinto-helligdomme i Japan. Shinto betyder gudernes vej og er i øvrigt en af de oprindelige religioner i landet. Helligdommen huser og beskytter shinto-guderne, og her kommer mange for at tilbede de guder, som den specifikke helligdom er dedikeret til. Shinto-helligdommen er altid markeret med en torii-port, som symbol på overgangen mellem den verdslige og den åndelige verden. Mest kendt er nok Fushimi Inari Shrine i Kyoto, hvor flere tusinder røde torii-porte baner vejen til hovedtemplet.

Traditionelle te-ceremonier

Traditionelle japanske te-ceremonier har dybe rødder i historien og er en højtidelig måde at brygge og drikke grøn te. En af ceremoniens vigtigste funktioner er i øvrigt at få gæsten til at nyde værtens gæstfrihed og trække sig tilbage fra hverdagens travlhed og trummerum.

Sumobrydning

Sumobrydning er Japans nationalsport og dybt forankret i landets kultur og tradition, den opstod nemlig i oldtiden for at underholde shinto-guderne. Her bryder to mænd – det er kun mænd, der kan gøre bryde professionelt – indtil den første forlader ringen eller rører gulvet med andet end sine fodsåler og taber. Bryderne er ofte meget tykke, fordi der ingen reguleringer er i forhold til vægt, hvilket vil sige at den, der er tungest og størst, vinder.

Bryderne bor sammen, spiser, sover og træner sammen, og alt ved deres liv er kontrolleret. Du kan, hvis du er heldig og kender en japansktalende, der er tæt knyttet til sumomiljøet, komme ind og se dem træne. Ellers kan du få syn for sagen til en kamp.

Geisha og geiko

Du kan sikkert genkalde dig billedet af de smukke geishaer eller geikoer, som de også hedder. Deres intense makeup og kridhvide ansigt, håret med alverdens udsmykninger og de smukke, symbolske kimonoer er blevet billede på japansk tradition. Gennem den fem år lange oplæring bliver de trænet i traditionel dans, musik, samtalekunst og etikette, så de som færdiguddannede kan optræde ved sociale arrangementer, private middage og kulturelle begivenheder. De er altså en slags kunstpersoner og professionelle underholdere dedikerede til japansk kunst og kultur. Er du heldig, kan du opleve dem i Kyotos gader omkring Gion og Pontocho-distrikterne eller på teatre.

Bo på et ryokan

Et ryokan er en traditionel japansk kro, hvor du bor på ægte japansk maner. Her er futon-senge, store, åbne rum med tatami-måtter på gulvet, og det er en fantastisk mulighed for at smage på den japanske livsstil, gæstfrihed og tradition. Ofte ligger de omkring landets naturlige varme kilder og har derfor onsen-bade tilknyttet. Et onsen-bad er nemlig bade med vand fra de varme kilder, og de ligger mange steder i landet. Nogle steder minder de om offentlige badeanstalter, hvor der er en hel rituel form at bade sig på, og andre steder fx på et ryokan er der mere spa-fornemmelser over det.

 

Mad i Japan – hvad er traditionel japansk mad?

Det traditionelle japanske køkken – washoku er anerkendt af UNESCO og listet som immateriel kulturarv. Sæsonpræget og æstetisk mad, der repræsenterer årstidernes skiften, er symbol på den japanske filosofi om at leve i harmoni med naturen. At dykke ned i dampende skål ramen er altså som at dykke dybt i den japanske kultur og tradition. Maden er – som resten af landet – minimalistisk, men aldrig simpel.

Sushi og sashimi

Sushi er nok den mest kendte japanske spise udenfor Japans grænser. Selvom vi ofte forbinder sushi med rå fisk, er betydningen af ordet egentlig su – eddike og meshi – ris. Sushi refererer til den lettere søde ris med tilbehør, som kan være æg, grøntsager eller selvfølgelig fisk. Sashimi, som også er en ekstrem populær ret på det japanske spisekort, er helt tyndt skåret rå fisk, tofu, oksekød og andet – så friskt, let og æstetisk!

Du kan spise sushi stort set alle steder og i alle prisklasser. Gå på opdagelse efter en izakaya, som er et afslappet spisested, hvor du bestiller småretter til at dele ved boret eller i baren. Du kan også spise sushi i en kaitenzushi, hvor små tallerkener kører rundt på et bånd. Det er en sjov måde at prøve en masse forskelligt, og så er de oftere billigere end egentlige sushi-restauranter.

Er du ikke en haj til at bruge spisepinde, er det i øvrigt helt velset at bruge fingrene. Bliver der serveret ingefær, fungerer den som en slags ganerenser mellem to stykker sushi og ikke som topping. Husk i øvrigt, det er fisken, du dypper i soja og ikke risen.

Ramen

Ramen er en nudelsuppe, som egentlig stammer fra Kina, men som med tiden er blevet en af de mest populære retter i Japan. De er typisk kategoriseret efter suppens base – soja, miso, svinekød, og så findes der et hav af toppings, nudler og tilbehør. Retten spises med spisepinde og en stor ske, og det er ikke uhøfligt at slubre, det er nemlig på den måde alle smagene kommer bedst til udtryk. Ramen er både en budgetvenlig og smagfuld spise, som du helt sikkert skal prøve på din rejse. Ramenrestauranter – ramen-ya ligger overalt, så det er bare at vælge en og slå dig ned.

Sake

Sake er japansk risvin og en virkelig populær drink på alle typer restauranter og barer. I løbet af de sidste par år er drinken blevet udbredt mere og mere internationalt, og nu kan du drikke sake på selv den mindste hipsterbar rundt omkring i Europa. Vinen serveres i små glas, og du skal sippe den, som var det et glas Cognac. Bliv ikke forvirret hvis du støder på ordet nihonsu og ikke sake. Ofte bruges dette nemlig om risvinen, da sake på japansk også betyder alkohol helt generelt.

 

Farverige festivaler

Sakura-blomsterne eller kirsebærblomster er Japans uofficielle nationalblomst. Gennem århundrede har japanerne fejret, at den sart lyserøde blomst springer ud i foråret, og skulle du være så heldig at finde dig selv under et kirsebærtræ i det øjeblik, blomsten folder sine blade ud, er du en del af festlighederne. De kalder det hanami, som egentlig betyder blomster-kiggeri, og det kan være alt fra en gåtur gennem blomsterlunden til picnic under kronerne. Det er en respektfuld fejring af naturen og er igen et smukt eksempel på filosofien om at leve i harmoni. Du må derfor ikke plukke blomsterne, men blot betragte deres fine væsen.

Gion Matsuri er måske den mest berømte festival i Japan, som lige siden år 869 har fundet sted hver juli. Hele måneden fejres Yasaka-helligdommen, der er en af de helligste i Kyoto, og er du i byen i den periode, ja, så er du en del af festivitassen. Her er kalenderen er fyldt med events, men den mest opsigtsvækkende er Yamaboko Junko den 17. juli, hvor en lang parade snor sig gennem byen med flot udsmykkede vogne, der troner sig op til 25 meter op i luften! Det vil du ikke gå glip af!

 

3 vidunderlige naturoplevelser

  • Mount Fuji, Fuji-san hvis du er japaner, er med sine 3776 meter landets højeste bjerg. Dette varetegn betragtes som helligt og for mange er det et spirituelt tilbedelsessted. Den perfekte silhuet kan ses fra nær og fjern, og du kan også bestige det.
  • I den hyggelige by Nara finder du Nara Park, som er berømt for de hundrede vis af tamme rådyr, der bor her og tuller rundt. Dyret betragtes som gudernes budbringere, og med tiden er de blevet symbol på byen. Du må gerne fodre dem, og specielle kiks bliver solgt til formålet.
  • I Kyoto finder du Arashiyama bambusskoven. Der er næsten en guddommelig stemning over oplevelsen af at stå midt inde i skoven med bambustræerne, der skyder op om ørerne på dig, og solens lys, der bliver farvet grønt i sit forsøg på at komme ned til dig. Selv naturen her i landet virker til at være fortryllet, og når du står og kigger på det, der ligner en uendelighed af bambustræer, kan du ikke andet end at føle en dyb ro, ja vel nærmest zen.

 

Ofte stillede spørgsmål om Japan

Hvad skal man opleve i Japan?

Du skal opleve farverige japanske haver, mytiske shinto-helligdomme, blomstrende kirsebærtræer, guldbelagte templer, sushi og sumobrydning. Der er uendeligt mange store oplevelser at komme efter i Japan, så det er bare om at gå i gang.

Er det dyrt i Japan?

Japan og særligt Tokyo er kendt som verdens dyreste rejsemål, men det behøver ikke være dyrt at rejse til Japan. Priserne er en smule billigere end herhjemme, så sammenlignet med Asien er det dyrt, men du kan snildt spise, drikke og bo rigtig godt, uden at skulle betale en formue. Rigtig god mad kan sagtens klares på budget.

Hvor længe skal man være i Japan?

Så længe som muligt, er det korte svar. Dog anbefaler vi, at du som minimum bruger 10 dage, hvis du gerne vil nå at opleve Japans mange byer og spændende kultur.

Hvornår på året skal man besøge Japan?

Du kan besøge Japan hele året, og hver årstid har sin helt egen charme. Oplev sommerens festivaler, efterårets smukke farveskift, lun dig i en varm kilde om vinteren, og se kirsebærtræerne springe ud i foråret.

Hvad er Japan mest kendt for?

Japan er måske mest kendt for sit høflige folkefærd. Men det er bestemt ikke alt. Japan er også kendt for sine templer og helligdomme, sine vibrerende millionbyer, smukke natur og fantastiske madscene. Læs i øvrigt vores blog om oplevelser i Japan.

 

Fun facts om Japan

Vidste du…

… at japanerne bukker som hilsen? Bukket er vigtigt, og faktisk er det en hel teknik, som mange finpudser. Dybden af bukket udtrykker respekt så jo dybere et buk, jo større respekt.

… at det tager hele 10 år at blive sushikok? To af årene bruges kun på at lære at koge ris. Hvis kokken vil kunne tilberede den giftige japanske kuglefisk, er det tre år oveni. Eksamen? Kokken skal spiser sin egen ret, og overlever han, er han bestået.

Rejser til Japan
Rejser til Japan
Daigo Ji templet i efteråret
Udforsk bambusskoven
Søpavillonen og den smukke have
Rejser til Japan
Park i byens centrum
Rejser til Japan
Osaka

Hvorfor rejse med os?